ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 02.12.2015
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Râmnicu Vâlcea
ÎNSCRIS: 28.06.12
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
SEP-2011
DURATA: 1 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 2 MIN

Cheile Oltetului

TIPĂREȘTE

Locuind in Ramnicu Valcea, intr-un weekend ne-am hotarat sa mergem la Polovragi. Drumul de la Ramnicu Valcea la Polovragi masoara aproximativ 70 kilometrii. Am pornit la drum si am ajuns la Manastirea Polovaragi, dar nu despre acesta manastire vreau sa va vorbesc (am vizitat-o de mai multe ori) pentru ca de data asta nu am intrat la manastire, ci despre Chile Oltetului.

Chiar de langa manastirea Polovragi se observa imaginea splendida a muntilor care se pravalesc unul peste altul si formeaza aceste Chei. Am trecut de manastire si am continuat drumul spre intrarea in Cheile Oltetului. Drumul prin chei este unul forestier dar este bun, cu mici gropite, dar circulabil.

Oltetul este un rau care izvoraste din Muntii Capatanii si dupa ce strabate o distanta de 185 kilometri judetele Gorj, Valcea si Olt se varsa in raul Olt. Din cei 185 de kilometri, 3 kilometri formeaza Cheile Oltetului, chei care despart Muntii Capatanii de Muntii Parang, pe unele portiuni distanta dintre acesti munti fiind de doar 2-3 metrii.

Dupa ce patrunzi pe drumul forestier dupa vreo 300 de metri te intampina primul obiectiv turistic care se gaseste pe aceste Chei si anume Pestera Polovragi sau Pestera lui Zamolxe. Peste drum de pestera s-a construit un punct de observatie de unde se poate admira frumusetea locului. Din fata Pesterii Oltetul ne se vede (doar se aude sunetul sau cristalin care curge undeva la vreo 20 de metri sub nivelul drumului), mergand la locul de observatie pe langa apa care serpuieste cu viteza pintre muntii se observa si salbaticia vegetatie crescute in natura. Apa raului Oltet are o temperatura consanta de 9 - 10 grade pe tot parcursul anului. In acesta apa rece am auzit de la niste prieteni pescari, ca se gasesc pastravi, eu nu i-am vazut dar ii cred pe ei ca doar sunt pescari.

Dupa ce treci de Pestera, prevelistea Cheilor este la fel de spectaculoasa cu vegetatie salbatica in stanga si dreapta. Vara aceste Chei sunt un loc ideal pentru a scapa de arsita soarelui, deorece acesta patrunde cu greu prin vegetatia abundenta si pintre muntii care formeaza parca un acoperis, iar temperatura scade cu aproximativ 10 grade fata de cea de la intrare in Chei. Pe versantul muntilor se observa gauri parca scobite in stanca muntelui de diferite forme si dimensiuni. Unele dintre aceste „gauri” au legatura cu Pestera Polovragi.

Continuind drumul forestier dupa aproximativ 2 kilometrii acesta se largeste iar incordarea data de apropiera muntilor dispare. Ca si orice obiectiv turistic aflat in apropierea unei Manastiri are o legenda si raul Oltet are o asemenea legenda se spune ca in timpul atacurilor „dosmanilor tarii” obiectele de valoare din Manastirea polovragi au fost ascunse sub albia raului.

Pentru iubitorii de drumetii montane acest drum duce pana la lacul de acumulare Petrimanu.

Cam atat despre aceste spectaculoase si salbatice Chei pe care va sugerez sa la vizitati daca nu ati facut-o pana acuma, nu veti regreta.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de zlatna in 02.12.15 10:52:51
Validat / Publicat: 02.12.15 11:26:26
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în POLOVRAGI / NOVACI.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 5399 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (zlatna); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P19 am avut si companie
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 32600 PMA (din 39 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

tata123 🔱
[02.12.15 14:01:00]
»

@zlatna - Un loc foarte frumos înțesat de legende și povestiri. Am fost de câteva ori pe Cheile Oltețului, dar de fiecare dată am lăsat mașina la intrare în chei - ar trebui toată lumea să facă la fel, drumul e îngust, stratul de praf gros, e cam aiurea să cobori direct din mașină în buza peșterii (părerea mea). După Peștera Polovragi este un pod ce traversează Oltețul - de aici se putea coborî cu tiroliana până în albia râului. Tot lângă pod există câteva scări metalice ce permit vizitatorului să ajungă la apa rece a râului... există acolo o mică cascadă și un ochi de apă mai adânc, o „săritoare”, unde cei curajoși se pot îmbăia în lunile de vară.

Deasupra cheilor găsim și Crucea Căpitanului Ursache, commandant al plăieșilor din zona de graniță și tot aici pe platou s-ar găsi urmele unei cetăți dacice.

Spectaculoasă e Oltenia de sub Munte!

marocanu21
[02.12.15 20:30:02]
»

@zlatna - A fost cât pe ce să le ,,fac'' acum vreo lună dar din sens invers, de la lacul Petrimanu, de pe Valea Latoriţei, dar m-am lăsat păgubaş aproape de Curmătura Olteţului din cauza contextului nefavorabil! Voi reveni în curând cu ceva impresii de-acolo!

Culmea e că am mai avut o tentativă acum vreo câţiva ani, tot eşuată! Dar nu mă las!

zlatnaAUTOR REVIEW
[03.12.15 08:24:48]
»

@tata123 - Intr-adevar un loc fromos aceste Chei. Si noi am fost de mai multe ori in acest loc, prima data prin anul 2003 cu o gasca de prieteni, atunci am facut acest traseu pe jos din sat (acolo ne-a lasat autobuzul) pana ce am iesit din stramtoarea muntilor. Find prima data in acest loc impresia a fost una puternica.

Va doresc concedii placute.

zlatnaAUTOR REVIEW
[03.12.15 08:37:34]
»

@marocanu21 - Acest traseu de la Petrimanu la Polovragi nu l-am facut nici noi, stiu ca drumul duce la Petrimanu dar nu stiu nimic de calitatea lui. Noi am fost de multe ori la Petrimanu, iar de acolo spre Curmatura Oltetului pentru a culege Bujori de munte. Eram un grup de prieteni unii au venit cu idee sa continuam drumul spre Cheile Oltetului dar cum nu a fost toata lumea de acord s-a renuntat la idee.

Dar cum spuneti si dumneavoastra "nu ma las" pana nu fac si acest traseu.

Va doresc concedii placute.

liviu49
[16.12.15 15:01:38]
»

@zlatna - Acest articol imi aduce in fata ochilor amintirile placute legate de vizitele in acest loc deosebit de pitoresc, unde am dat unul din examenele la scoala de ghizi, cand in excursiile tematice eram pusi pe rand pe scaunul ghidului, ni se punea in mana microfonul si trebuia sa le explici colegilor pe unde mergem, ce vedem, ce trebuie sa stie despre acele locuri, sa le trezim dorinta de a reveni sa mai viziteze locurile prezentate de noi. Am fost de mai multe ori, pe jos evident, prin chei pana departe de pestera si nu prea imi venea sa ma intorc, ci sa merg tot inainte. Aveam mereu impresia ca mai departe este mai frumos si ca pierd ce este mai frumos in defileu. Mi-aduc aminte ca la sfarsitul anului 2012, impreuna cu un veci si prieten, i-am convins si pe ei sa mearga pe jos cat mai departe posibil, mai ales ca ei erau pentru prima data prin acele locuri. Din pacate m-am laudat degeaba cu frumusetea deosebita a cheilor, pentru ca raul de la pestera in amonte era secat si frumusetea maxima a fost amanata pentru alta data.

Am o sugestie. Am zabovit mult timp in fata pozelor P18 si P 23 si imi imaginam cum ar arata in luna noembrie, cand se imbina diversitatea culorilor frunzelor. Cred ca cel mai frumos peisaj vazut de mine in zeci de mii de kilometri in dreapta soferului (si credeti-ma ca nu exagerez de loc) este defileul Jiului, Bumbesti - Livezeni, in luna noembrie, intr-o zi senina, cu mult soare. Veti intalni linii de frunze galbene, etajul urmator de frunze rosii si etajul superior de frunze verzi. Sa stiti ca merita vazut acest peisaj!

zlatnaAUTOR REVIEW
[16.12.15 15:24:28]
»

@liviu49 - Va multumesc pentru aprecierile dumneavoastra si o sa incerc sa tin cont si de sugestia dumneavoastra referitoare la o calatorie in defileul Jiului spre sfarsitul toamnei. Am fost de mai multe ori in defileu si stateam si ma gandeam daca am fost vreo-data toamna si spre surpriza mea am constatat ca nu, ultima data am fost in martie 2014 cand am vizitat Manastirea Lainici si apoi Mansatirea Prislop, drumul era in lucru, erau foarte multe semafoare, asa ca pana nu se termina lucrarile la drum nu stiu daca o sa mai ajungem in zona. Am auzit ca in 2016 s-ar termina asa ca poate la toamna o sa facem o vizita in zona.

webmaster26
[06.05.17 18:56:43]
»

Mutat în rubrica "La pas prin Rezervația naturala Cheile Oltețului, BAIA DE FIER / POLOVRAGI" (nou-creată pe sait)

zlatnaAUTOR REVIEW
[07.05.17 18:48:10]
»

@webmaster26: OK.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
liviu49, marocanu21, tata123 🔱, zlatna
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin Rezervația naturala Cheile Oltețului:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.080177068710327 sec
    ecranul dvs: 1 x 1