ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 22.09.2017
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
SEP-2017
DURATA: 1 zile
prieteni
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Umbra vremurilor de altădată – Castelul Teleki din Gornești

TIPĂREȘTE

Transilvania e înțesată de palate, conace, castele și case de vânătoare ale vechilor familii nobiliare. În sate mai mici sau mai mari, în așezări cu nume cunoscut sau nu, lângă șosea sau în mijlocul unor parcuri există construcții impresionante care încearcă să supraviețuiască epocii contemporane. Ar fi mult de scris despre oportunitatea restaurării unor exemplare arhitectonice deosebite, despre piedicile financiare și birocratice sau disponibilitatea proprietarilor/moștenitorilor. Cert este faptul că unele clădiri din această categorie au dispărut deja, altele sunt într-o stare deplorabilă, câteva încă se păstrează într-o condiție bună (dar necesită intervenții rapide) și foarte puține au fost restaurate/consolidate și au primit o destinație clară. Din rândul construcțiilor nobiliare transilvane care se află încă pe linia de plutire menționăm Castelul Teleki din Gornești.

Întâmplarea a făcut ca la doar două săptămâni după ce am citit articolul @krisstinnei dedicat triplei experiențe prin castelele din județul Mureș (vezi impresii), să ajung în zonă și să trec pragul așezământului nobiliar Teleki.

La circa 18 km distanță de Târgu Mureș și 14 km depărtare de Reghin, în localitatea Gornești, se află ansamblul arhitectonic în stil baroc Castelul Teleki. Printre ramurile copacilor zărim încă de când rulam pe DN 15 monumentala clădire din apropierea râului Mureș. Un spațiu destul de larg oferă posibilitatea de a parca în fața porților domeniului. Un panou mare ne confirmă că suntem în locul care trebuie, intervalul orar în care se poate vizita castelul (10.00-18.00), adrese web de contact și un număr de telefon. Porțile închise și lacătele vizibile de la distanță te descurajează inițial, dar realitatea este alta. Un apel la numărul afișat te pune în legătură cu o persoană care îți confirmă faptul că monumentul se poate vizita. Peste câteva minute apare un îngrijitor/angajat care ne invită în interiorul domeniului și ne transmite într-o limbă română „stricată” că putem beneficia de explicațiile în limba engleză a unei doamne pe care o poate chema imediat. Dușmanul „timp” nu ne lasă în pace și ne pune la dispoziție doar câteva zeci de minute pentru a poposi pe domeniul Teleki, astfel că am refuzat politicos oferta.

Pas cu pas pătrundem în lumea nobiliară transilvăneană traversând un pod peste fostul șanț cu apă al cetății inițiale din secolul al XV-lea. Un ochi de apă, frunze de nufăr, o mică insulă, resturile unor statui – sunt vagi urme ale amenajărilor din parcul de altădată. Reședința nobiliară are forma literei U, corpul central ieșind în evidență prin cupola mare a acoperișului și ceasul din vârf. Intrăm într-un gang boltit, trecând pe sub balcon și locul unde sute de ani a stat blazonul familiei Teleki (pe care îl admirăm acum în gang).

O scară laterală ne introduce în lumea castelului Teleki; la etajul 1, pe hol, este amenajat un mic colț de audiții muzicale și odihnă. Mozaicul de pe jos este original, soba așijderea (de altfel, alte câteva asemenea sobe – de culori și forme diferite – sunt printre puținele piese originale păstrate). Suntem încântați și de mulțimea ușilor de lemn originale. În stânga și dreapta se deschid culoarele corespunzătoare celor două aripi ale castelului – holuri lungi cu ferestre nenumărate și camere alinaite una după alta (52 la număr, se pare). Îmi aduc aminte de cele citite în diverse articole: ferestrele sunt în număr de 365, câte una pentru fiecare zi a anului. Ochiurile de geam oferă o lumină naturală benefică care pătrunde în toate ungherele clădirii – interesante sunt cele ovale.

Sala de recepție din corpul central este magnifică: o încăpere foarte înaltă din care coboară candelabre (care conțin încă piese originale de Murano), arhitectura pereților, pictura cu motive florale de pe tavan, sobele albe în stil rococo. Într-una din aripile castelului, am deschis o ușă monumentală și am găsit un salon de luat masa decorat cu un mobilier frumos, nelipsita sobă, veselă, obiecte și fotografii de epocă. În mai multe locuri, pe pereți, este expusă colecția de covoare orientale a unuia din descendenții Teleki – de diferite mărimi și culori (există și covorașe de rugăciune pentru copii), cu înscrisuri religioase, colecția reflectă o parte din spiritualitatea islamică. Pavilionul central și turnul ceasului constituie cea mai veche parte a ansamblului arhitectonic fiind construite în 1777.

Sub arcadele de la parter găsim statuile în stil baroc care împodobeau parcul englezesc al castelului. Cred că sunt doar o parte din cele șapte figuri mitologice amplasate în parc între anii 1906-1909; vitregiile vremii și ticăloșia unor oameni au distrus parțial aceste statui. Ele reprezentau pe Neptun, Marte, Ceres, Junona, Venus, Bachus și o figură neidentificată. Acum, statuile rănite, bucăți din socluri și alte ornamente zac pe holul parterului.

Ne-am întâlnit pe unul din holuri cu contele Kalman Teleki care ne-a salutat politicos, se îndrepta spre o întâlnire într-una din sălile castelului. Am ieșit în curtea de onoare a castelului, apoi în parcul înconjurător, o urmă nedefinită a ceea ce a fost odată.

Cei circa 3200 de metri pătrați ai castelului sunt greu de întreținut, domeniul la fel; moștenitorii încearcă să adune fonduri pentru a salva reședința de la distrugere. Se urmărește redarea proprietății domeniului turistic-cultural și chiar se organizează în acest scop evenimente tematice, iar vizitatorii pot dona orice sumă doresc. De altfel, o parte din ascendenții familiei Teleki au avut preocupări temeinice în domeniul istorico-cultural (biblioteci, explorări geografice, săpături arheologice, învățământ etc.).

Vizitarea neplanificată a acestui edificiu în stil baroc, considerat unul dintre cele mai mari și mai frumos din Transilvania, a fost interesantă. Promovarea unor asemenea locuri este esențială, restaurarea lor și transformarea în puncte de interes (centre culturale, obiective turistice, loc de desfășurare pentru evenimente tematice etc.) ar constitui un pas mare. Ar fi în avantajul tuturor: proprietarului, comunității locale, turiștilor de pretutindeni, culturii, în general.


[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 22.09.17 07:53:56
Validat / Publicat: 22.09.17 08:33:13
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în REGHIN [MS].

VIZUALIZĂRI: 3777 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P03 Castelul Teleki din Gornești - corpul central.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 33500 PMA (din 35 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

Dana2008
[22.09.17 09:07:14]
»

Să știi că s-a hotărât ca să intre într-un program de reabilitare, și în curând vom vedea un alt Castel Teleki. Acesta, a trecut în patrimoniul cultural județean, a fost cumpărat de la proprietarii acestuia. Au anunțat acesta știre pe postul de știri ale județului Mureș și m-am bucurat foarte mult. Poate când se vor termina lucrările, am să îl vizitez și eu.

Ce e interesant, că veniți voi @ Krisstinna, @mishu din București și eu trec săptămânal prin fața lui de 41 de ani, dar nu l-am văzut decât din mașină în trecere.

Noroc că văd fotografiile din interior postate de voi????!

Felicitari! Călătorii plăcute!

krisstinna
[22.09.17 09:43:17]
»

@tata123: Frumoasă surpriză, mulțumesc!

Văd că nu ai găsit prichindei acolo, era liniște.

Adică eu am stat de vorbă la castel cu un conte? El mi-a deschis lacătul, poarta, el mi-a răspuns la întrebări

Interesant, cu toate că aveam ceva contra printilor, conților, regilor, domnul acela este o excepție, el muncește și nu trăiește din banii poporului ca unii prinți și regine.

Se pare că și la Viscri ai fost după mine, sper să pot posta și eu curând un "ceva" despre, câteva impresii, mai "aiurite" decât alte tale, normal, altfel nu aș fi eu

La Rupea, la Cetate, ai fost? Eu da, dar nu aș putea descrie o asemenea minunăție, e prea multă istorie pentru mine, nu îmi pot găsi literele

krisstinna
[22.09.17 09:49:26]
»

@Dana2008: Pentru mine e o veste nu prea bună

Am văzut ce face statul cu "castelele", tot in județul Mureș.

Să știi ca nu ești singura care nu ai vizitat județul de reședință

Nici prietena mea nu l-a vizitat, mă întreba pe mine ce și cum

Dana2008
[22.09.17 09:52:31]
»

@krisstinna: Cred că este mai degrabă de plâns decât de râs. Facem sute de kilometri că sa vedem ceva dar în ogradă nu ne interesează!

Te pup!

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[22.09.17 10:30:05]
»

@Dana2008: Ar fi o veste bună în condițiile în care Statul s-ar implica efectiv în procesul de restaurare și ar da o destinație culturală acestui ansamblu monumental. Eu nu am găsit nici o știre de genul acesta, să nu fie vorba cumva de Castelul Teleki din Posmuș (com. Șieu, jud. Bistrița Năsăud).

Interioarele amenajate acum la Gornești sunt o urmă palidă a mobilierului/decorațiunilor/aspectului din trecut - aproape totul a dispărut. Totuși și aceste minime amenajări sunt bine venite pentru ca vizitatorii să își poată măcar construi o imagine a ceea ce a fost acolo.

Mulțumesc pentru ecou și îți doresc să explorezi cât mai mult împrejurimile orașului Târgu Mureș.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
tata123 🔱AUTOR REVIEW
[22.09.17 10:51:56]
»

@krisstinna: Se poate spune că am fost „pe urmele tale” Era liniște în castel, activitățile dedicate copiilor se încheiaseră (începea școala), festivalul Awake avusese loc cu o săptămână în urmă. Noi am intrat pe poartă, în timp ce 4 persoane ieșeau; am văzut în caietul donatorilor că fuseseră vreo 7-8 persoane acolo în acea zi de septembrie, la jumătatea săptămânii. Cred că domnul Kálmán Teleki a moștenit titlul de la strămoșii săi, dar nu îl utilizează în mod obișnuit.

Cetatea Rupea („melcul fortificat”, cum îmi place să îi spun) am vizitat-o primăvara trecută și am scris atunci articol (vezi impresii). Sper ca muzeografii să reușească la un moment dat să „utileze” spațiile goale cu expoziții.

Aștept părerea despre mult promovatul sat Viscri. Mulțumesc pentru aprecieri.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Lucien
[22.09.17 11:20:44]
»

Absolut superb locul. E una din porțile de intrare spre istoria și cultura Transilvaniei.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Lucien, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin Reghin și împrejurimi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.068960189819336 sec
    ecranul dvs: 1 x 1