ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 20.05.2020
DE Nicu
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Timisoara
ÎNSCRIS: 29.01.08
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
MAR-2020
DURATA: 13 zile
Cuplu
2 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
BUN

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Olănești - trasee scurte

TIPĂREȘTE

Am fost de cateva ori la Olanești, o data acum vreo 57 de ani, pe urma acum vreo 15 ani si recent în luna martie în extrasezon și inainte de intrarea în situația de urgență, ultimul sejur nici nu s-a terminat fiincă pandemia și-a intrat în drepturi și gata cu turismul sau cu plimbatul, unii ar spune cu plimbatul aiurea, alții formulând alfel situația din acel moment sau din prezent, când spun din prezent cred că se poate folosii termenul prezentul continuu că nu se prea vede bine viitorul, cel de dinainte de pandemie.

Am făcut în fiecare zi din cele 13 zile (o fi fost cu noroc sau cu ghinion 13 ăsta sau nu?) petrecute în zonă, trasee diverse dar toate se incadrează la zona mai usoară sau traseu scurt.

Nu a fost zi fără iesire din zona hotelului, în unele zile doar până la un anumit izvor cu apă plată.

Cred că nu este turist care să ajungă la Olanești și să nu facă cel puțin unul din traseele astea denumite scurte.

Fiind cazat la hotelul unde erau cazați pensionarii, cel situat chiar lângă zona izvoarelor (alea concesionate) am mers zi de zi după apă cu motiv sau fără, fiie dupa apa terapeutică sau apă plată la izvor.

Deocamdată izvorul cu apă plată nu este concesionat, am spus deocamdată, cine știe poate în viitor se... rezolvă... și aici fiincă foarte mulți turiști iau apă de acolo.

La Olanești când vorbești de izvoare cu apă terapeutică ajungi la discuții de genul profit, sau de ce au concesionat izvoarele alea?

Cum să concesionezi apele minerale ale unei stațiuni din România și să ai acces la izvor doar cu cardul?

Profitul cui??!

Pe traseu

Felul ăsta de a merge după apă cu cardul spre izvoare poate fi numit și... ma duc puțin pe traseu și faci si mișcare.

Primul traseu și cel mai scurt (mă refer ca și punct de reper Hotelul Livadia) e cel spre Grup central izvoare, aici merge multă lume și dacă are card și dacă nu are, mai nou card sa iei apă, apropii cardul și curge 0.5 litrii. Până aici faci max 10 minute de la hotel și poți spune că ai fost pe traseu.

Următorul traseu scurt e cel spre izvorul 5 care e deschis doar până la ora 12, se mai merge după grup central izvoare încă 7 - 10 minute și se coboară spre izvor dar pentru cei cu probleme medicale e cam greu spre inaccesibil traseul ăsta scurt fiincă se coboară spre râu destul de mult și atunci turistul sau pacientul cu probleme doar privește fiincă îsi dă seama că nu e de el coborârea spre izvor.

Următorul traseu e cel spre izvorul cu apă plată, până aici 15 minute de la hotel Livadia, se ajunge la podul peste râu, se trece pe cealaltă parte și puțin în sus este acest izvor.

Astea trei trasee sunt în categoria foarte scurte și ușor accesibile excluzând bineînțeles coborârea spre izvorul 5 si travesarea spre izvorul cu apă plata.

Sunt destui turisti sau mai bine zis pacienți veniți la tratament care nu merg mai departe de zona Grup central izvoare, sunt persoane cu mobilitate redusă și cu diverse probleme medicale.

Bineânțeles unul fără probleme de genul ăsta, obișnuit cu trasee lungi sus la munte nici nu concepe că cele denumite de mine trasee scurte pot fii denumite așa.

Uite ca eu denumesc și așa ceva ca traseu scurt sau foarte scurt, e vorba de abordare diferită și sigur de vârsta celui ce scrie. Există întrebarea... unde ați fost? Răspuns... după apă la izvor pe traseu, și traseul ăla avea 10 minute de mers și se numea... Am fost pe traseu.

Alt traseu dar de data asta iese din traseu scurt și intră la scurt spre mediu, cel spre izvorul 24 care în opinia multor turiști reprezintă și emblema Olăneștiului, cred că sunteți de acord cu formularea... emblema Olăneștiului, până aici pe jos aproximativ 30 sau 40 de minute de mers lejer.

Aici face lumea pauză pentru luat apă sau trecut dincolo pe pod si înapoi că ajunge aici se cam termină în linii mari cu plimbatul prin zonă.

Următorul traseu e pus de mine în categoria traseu mediu dar si cel mai frumos, se merge mai departe de izvorul 24 tot pe partea cu izvorul înca aproximativ un km și am ajuns în zona cu indicatoarele cu zona Parcul National Buila Vânturărița. De aici încep traseele mai lungi care au câteva ore.

Am mers puțin mai departe 10 minute și am ajuns în zona champingului. Aici treci pe cealaltă parte a râului și intri în zona unde se circulă cu mașina, până aici e cel mai frumos traseu. Trecând dincolo o iei înapoi dacă vrei pe șosea sau tot pe traseul pe care ai venit adică înapoi spre izvorul 24.

Am făcut traseul ăsta și cu mers pe partea stângă a râului și întors pe cealaltă parte și de la champing înapoi pe șosea dar e mai frumos traseul cel de pe partea stângă, sens de mers spre izvorul 24 și mai departe. Pentru acest traseu denumit de mine mediu trebuie aproximativ 4 ore dus întors. Se poate și mai repede dar trebuie văzut/admirat și peisajul.

Pentru cei ce fac acest traseu cu mașina pe cealaltă parte a râului mă abțin să dau recomandări, ei il fac și în 15 - 20 de minute și spun că au fost pe traseu la Olănești.

Astea sunt câteva trasee denumite de mine trasee scurte spre medii, altcineva ar denumii si traseul cel până după izvorul 24 spre indicatoarele cu zona parcului național în categoria scurt. Depinde de abordare de vârsta de multe alte aspecte.

Ce e aia traseu scurt sau foarte scurt? E diferit de la om la om. Și cel ce a fost de la hotel Livadia doar până la Grup central izvoare în medie 10 minute, tot asa a spus... am fost pe traseu.

Olănești... de pus pe lista de vacanțe dar și un pic de traseu în zonă, scurt sau mediu spre greu, nu contează dar să fie și pe traseu, bineânțeles în limita a ce denumește fiecare om traseu.


[fb]
---
Trimis de Nicu in 20.05.20 14:47:38
Validat / Publicat: 20.05.20 17:35:37

VIZUALIZĂRI: 3268 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Nicu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P14 Spre izvorul 24
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 16200 PMA (din 18 voturi)

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

mishu
[20.05.20 20:49:58]
»

@Nicu

Ce e aia traseu scurt sau foarte scurt? E diferit de la om la om. Și cel ce a fost de la hotel Livadia doar până la Grup central izvoare în medie 10 minute, tot asa a spus... am fost pe traseu.

cred ca asa este, de la om la om, si Baile Olanesti sunt in general pentru persoane care au diferite afectiuni dar si varste asa ca nu putem compara, important este insa ca fiecare sa isi doreasca un "traseu"indiferent cat de lung este, o plimbare este binevenita.

Si chiar daca perioada nu era una neaparat ofertanta, natura ne face bine.

Felicitari, votat cu mare drag. ​​

mprofeanu
[20.05.20 22:01:48]
»

Sunt frumoase toate traseele din Olănești, stațiune pe care o știu de când aveam doar 5 ani, atunci mergeam acolo cu bunicul meu, apoi mai târziu cu părinții ca apoi să merg în vremurile actuale... îmi aduc aminte și acum de vilele cu numere ce s-au transformat unele din ele în hoteluri sau pensiuni... Chiar în locul unde este acum Livadia erau niște vile unde se făcea doar tratament, vizavi unde acum este un hotel neterminat era un mare pavilion cu o mare bază de tratament și o mare cantină...

Aproape de Primărie este strada Epurești cu un cartier în pantă cu multe case și se merge pe potecă până în alt sat și se ajunge la Manăstirea pentru femei Frăsinei...

De la Fostul Pavilion 1 Mai cu frumosul parc se merge pe alee asfaltată pănă la Fosta vilă a lui Ceaușescu, apoi drumul continuă până în satul Tisa și apoi la schitul Bradu. La acest sat se ajunge în 3 moduri, ar fi multe de spus și sunt și alte trasee spre Comanca și spre Cheile Olăneștiului, multe locuri de mers cu pasul... Când eram copil și mă trimiteau ai mei la izvorul 5 să cobor și să iau apă care se încălzea acolo, îmi era cam teamă, nu îmi dădeam seama de ce!?

Mulțumesc pentru aducere aminte!

krisstinnaPHONE
[21.05.20 08:11:33]
»

@mprofeanu:  O singura remarca am:

Mănăstirea Frasinei este singura mănăstire din România in care femeile nu au voie sa între.

Călugării de la Frasinei respecta rânduielile de la Athos, ctitorul mănăstirii a aruncat un blestem asupra oricărei femei care ar merge acolo, cu doi km înainte de mănăstire este postat un avertisment in acest sens.

De-a lungul timpului au apărut multe legende despre oamenii vindecați miraculos acolo, dar și despre femeile care au încălcat jurământul Sf Calinic.

tata123 🔱
[21.05.20 09:45:11]
»

@Nicu: Apreciez stațiunea balneoclimaterică Băile Olănești pentru peisaje și posibilitățile de relaxare în aer liber. Olăneștiul este una din stațiunile unde se „mișcă” treburile și în timpul verii este chiar animație pe străzi și alei (bineînțeles e discutabilă concesionarea izvoarelor minerale - „Izvoare de Aur” doar pentru unii).

Am fost de două ori în Olănești pentru drumeții și relaxare, în 2018 chiar într-un weekend prelungit. Există multiple posibilități de plimbări scurte sau lungi (Izvorul 24, Lacul cu Nuferi, Aleea Izvoarelor, Biserica lui Horea, Castelul-Turn), precum și de drumeții în zonele înconjurătoare.

Dacă mai parcurgeați circa 850 de m de la Camping/Popasul/Cabana de vânătoare Comanca ajungeați la Schitul Comanca (vezi impresii), un lăcaș de cult de secol al XVIII-lea, cu o așezare pitorească. În 2018 am mers într-o drumeție spre Schitul Bradu care ne-a ocupat o mare parte din ziua respectivă, dar am fost răsplătiți cu peisaje minunate și cu o ospitalitate deosebită a măicuțelor (vezi impresii).

Am apreciat mult și bisericuțele pictate din satele aflate în drum spre Olănești (vezi impresii) , vechi de secole, cu fresce naive, educative pentru poporul de atunci.

Mulțumim pentru prezentare! Numai bine!

NicuAUTOR REVIEW
[21.05.20 12:48:43]
»

@ tata123

Mai sunt multe de vizitat in zona dar eu am prezentat doar cateva trasee foarte scurte care pot fi facute indiferent de anotimp sau sezon plin sau mai putin plin.

Un traseu foarte frumos e si cel ce duce spre... fosta... vila a lui Ceausescu, pana acolo am fost data trecuta (15 ani) adica tot in perioada... democratiei... actuale si nu am putut vizita nimic doar traseul prin padure a fost bun fiinca a fost o plimbare prin natura, la prima vizita aia din secolul trecut nu se punea prolema sa poti vizita asa ceva. ​​​

La un moment dat se spunea ca se poate caza acolo si omul de rand dar nu mai stiu daca mai e valabil anuntul respectiv. ​

In legatura cu... concesionarea apelor minerale... lumea din zona nu vrea sa vorbeasca si se pare ca de frica. Se stie unde duce discutia si oamenii se feresc, unii mai spun doar atat... totul e vandut, si mai mult nu vor sa spuna.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mprofeanu
[21.05.20 18:10:44]
»

@krisstinna: Ai perfectă dreptate, dar este și Biserica pentru Femei Frăsinei  unde acestea pot intra, cea pentru bărbați despre care ai povestit este mai în față, se mai merge la ea circa 3 kilometri pe drumul asfaltat DJ 658. Dacă intri pe googlemaps după Muereasca se vede mai întâi prima biserică despre care am scris eu în ecou și la care se ajunge din Olănești urcând prin satul Suta si apoi coborând acolo... Am mers de multe ori acolo... 

Acum am citit ecoul tău. Cu drag,   !

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
mishu, mprofeanu, Nicu, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin Olănești și împrejurimi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.071035861968994 sec
    ecranul dvs: 1 x 1