BUN
GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Nostalgia copilărie
Băile Olanesti este o stațiune de interes național... si nu numai. Dacă în copilărie, sub regimul trecut, întâlneam evrei, acum întâlnesc multi cetățeni din Republica Moldova. Puterea binefăcătoare a apelor minerale este cunoscută chiar din timpul romanilor, dar prima atestare a localității datează din 1527. De pe vremea boierului Toma Olanescu, pe moșia căruia s- au construit primele băi pe la 1760 apar menționate în istorie aceste ape tămăduitoare. O publicitate a acestora a făcut-o chiar Tudor Vladimirescu, care poposea aici, pe moșia Olanestilor, împreună cu ai săi. Analizele chimice care s- au facut apoi, au dus la creșterea numărului de persoane care veneau la tratament, primele analize făcându- se pe la 1830. În 1873 aceste ape minerale primesc medalia de aur la Expoziția de la Viena, iar în 1922 începe captarea acestor ape.
Este o stațiune foarte usor accesibilă ca transport, fiind situată la vreo 21 km de Municipiul Râmnicu Vâlcea de unde, dacă nu sunteți cu masina proprie, aveti legaturi foarte bune din autogara de dimineața incepand cu ora 6, până la ora 22, cu o frecvență de o oră sau chiar de o jumătate de oră, în funcție de momentul zilei.
Revin de fiecare dată cu mult drag în Băile Olanesti, gândindu- mă cu nostalgie la multele vacante petrecute acolo de-a lungul timpului, cu bunicii, cu părinții, cu prietenii și apoi cu propria familie. Este un locul care mă liniștește, care mă ajută să mă regăsesc.
Mai am o stațiune preferată în țară, dar aceea deși este, după părerea mea, mai modernă ca și Băile Olanesti, nu-mi trezește atâtea amintiri frumoase.
Ma durea sufletul când, pe la sfârșitul anilor ' 90 erau multe vile în paragină, apoi m- am bucurat văzând cum, rând pe rând, au fost restaurate de noii proprietari si, în mare parte, redate circuitului turistic. Unele lucruri s- au schimbat în bine, altele în rău, dar să începem cu aspectele pozitive pentru că, în sistemul acesta dur în care trăim, dacă nu suntem pozitivi, ne facem rău nouă înșine, nu celor vinovați pentru asta.
LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI
Principala atracție a stațiunii o reprezintă apele minerale ce tratează diferite afecțiuni digestive, renale, ale ficatului si căilor biliare, dermatologice si alergice, endocrine, respiratorii, metabolice si de nutritie. Celor care nu sunt obișnuiți cu gustul acestor ape s-ar putea sa li se se para respingătoare (probabil din cauza prezenței suflului), dar mie personal gustul acestor ape imi aminteste de copilărie și le savurez cu plăcere.
Ceea ce s- a schimbat față de vremea copilăriei, lucru care mă rezolvă nu doar pe mine, ci pe majoritatea celor care vin în stațiune, este modalitatea "moderna" de a beneficia de aceste ape, cu ajutorul tehnologiei, prin intermediul cardului electronic. Sunt de acord ca este nevoie de bani pentru întreținerea acestor izvoare, dar toti cei cazați (cu " forme legale " bineînțeles) în stațiune plătesc oricum o taxă de stațiune, de ce sa plătim încă o dată ceea ce Dumnezeu ne-a dat gratis? Dar discuția aceasta ar trebui să fie mult mai laborioasă si nu vrem sa ne enervam pentru că este vremea vacanțelor, nu-i asa?
De data aceasta stând doar 6 zile eram in dubiu daca sa fac aceasta cura de ape sau nu, dezamăgită de sistemul de achiziționare a lor si fiind conștientă că acest lucru implică un oarecare program zilnic, întrucât se beau cu o jumătate de oră înainte de masă și cu o oră după masă. Am decis să fac totusi cura de ape si pentru beneficiile curative de ordin fizic (desi o cura ar trebui să dureze cel puțin 10 zile), dar mai ales pentru că în felul acesta mă obligam sa fac mișcare în natură mergând la izvoare si acesta era scopul minivacantei, acela de a petrece cat mai mult timp în natură.
La primele ore ale dimineții este o adevărată încântare să treci prin parcul central si apoi pe aleea spre izvoare, când " te deranjează " doar ciripitul pasarelelor, înainte de a începe forfota de peste zi cu multi oameni si comerț ambulant. Așadar am achiziționat de la recepția hotelului un altfel de card contra unei sume de 16 lei / zi... si sub semnătură... dacă îl pierd sau îl blochez... il plătesc. Bineinteles că acest card se eliberează în urma unui control medical. Îl poți folosi doar de 7 ori de zi. Trebuie apropiat de dispozitivul de citire aflat deasupra de robinetul izvorului respectiv. Trebuie sa stii niște amănunte ca sa-l folosesti si nu ti se blocheze: așteaptă să curgă toată apa de la persoana care a luat înaintea ta, iar daca trebuie sa iei de mai multe izvoare, ai răbdare câteva minute până la utilizarea următoare!
În parcul central s- au facut multe investitii in ultimii ani. Este foarte bine întreținut. Găsiți acolo parcare supraetajata, spatii de joaca pentru cei mici, aparate de gimnastică în aer liber, mese de tenis, fântâna muzicală, o piscină interioară cu apă sulfuroasa... nefunctională de mai mult timp (cândva am fost acolo si are ok) si... o baza de tratament in care s- a investit foarte mult si care... ati ghicit... este tot nefunctionala, dar și acest capitol daca l- am dezbate, nu am face decât să ne enervam si... am stabilit ca in vacanță sa nu facem acest lucru... oricum suntem prea neînsemnati ca sa schimbăm ceva.
De fapt, am scazut nota la această sectiune din cauza introducerii cardului pentru apele minerale, a acestor investiții nefunctionale si a spațiului care se gaseste pe traseul spre izvorul 24, lângă R. Olanesti, in curbă, unde candva era plin de persoane venite sa faca plaja, iar acum sunt bălării (cei care cunosc zona stiu despre ce spatiu vorbesc). Traseul este oarecum întreținut, dar acest spatiu este abandonat.
despre DISTRACȚIE & RELAXARE
Băile Olanesti nu este o stațiune doar pentru persoanele care vin la tratament (care intr-adevar predomină), ci pentru toate vârstele.
Pe lângă petrecerea timpului în parcul central cu toate facilitățile lui... functionale... te poti relaxa plimbându- te pe aleea spre izvoare, până la izvorul 24 si nu numai. Așadar, exista trasee mai scurte sau mai lungi, în funcție de timpul si energia pe care o poti aloca.
Un traseu scurt foarte drag mie este cel spre lacurile cu nuferi, pe care în această perioadă i- am găsit infloriti, spre delectarea noastră. Mi- ar plăcea sa fie mai multe bănci în jurul acestor lacuri (sunt doar două... dintre care una chiar pe marginea lacului celui mare, sub sălcii... o adevărată relaxare sa stai acolo... Dacă ai la tine nistre pâine, din acel loc poti hrăni pestisorii si te poti bucura de prezenta lor). Apreciez foarte mult ca cei care vin aici sunt oameni cu respect față de liniștea locului! Doar broscutele " te mai deranjează ".
Un lucru foarte interesant, daca sunteti aici în jurul orei 10 dimineața, va puteți bucura de un concert minunat. Cine sa le fi invatat " repertoriul ", spre delectarea noastră, daca nu Marele Creator?
Lacurile cu nuferi se gasesc spre zona Palatului Olanesti, fosta vila a lui Ceaușescu (pe care am vizitat- o la începutul anilor ' 90, dar acum este închisă publicului, se poate ajunge doar până în apropiere... si asta este o altă poveste în care nu vrem sa intrăm).
Tot in zona, în mijlocul pădurii, găsiți și vila 1 Mai, care in trecut era frecventata de nomenclatura comunistă, iar in prezent apartine spitalului Elias. Această vila are o arhitectură deosebită, atât în exterior, dar mai ales în interior.
Exista si alte trasee mai lungi: spre satul Tisa, spre popasul Comanca si excursii in Masivul Buila-Vanturarița.
De câțiva ani s- a deschis un mare centru wellness cu aquaparc interior si zona de saune si la care acum se lucra la piscina exterioară... cum am spus... Olanesti este pentru toate vârstele.
Atât lângă pod în centru, cât și pe aleea spre izvoare găsiți restaurante si chiar autoserviri unde puteti servi masa. Desigur, puteti face acest lucru si la unul dintre restaurantele hotelurilor si chiar a unor pensiuni. Preturile zonei sunt ok. Atasez si o imagine orientativa în acest sens.
Pentru cei care iubesc natura, nu cluburile, recomand cu drag Băile Olanesti!
Trimis de danutza_ang in 24.07.21 09:03:25
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (danutza_ang); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Ciudat! Pana acum nici un ecou la acest articol! Ce sa mai vorbesc de inghesuiala de a citi si vota acest articol! Se adevereste o vorba de-a mea pentu care am fost certat, anume ca nu conteaza valoarea informatiilor cuprinse in articol, cat numele, dar mai ales renumele celui care publica. Si ne mai miram ca ursul n-are coada!
Dar ajung rautacismele!
Peste doua saptamani se implinesc zece ani de la ultima vizita la Baile Olanesti. Am acceptat peopunerea receptionerului de la hotelul Olanesti cu o promotie " saptamana seniorilor " sau cam asa ceva se numea atunci. Pe langa respectiva cazare oferta cuprindea o vizita medicala si doua proceduri de tratament gratuite, precum si o promotie de masa pe baza de cartela valorica pentru sase zile. Puteam sa refuzam? Evident ca nu! Fiind amandoi cu dureri de articulatii am primit doua proceduri de curentat, care ne-au facut mult bine la oasele noastre hodorogite.
Ce ne-a placut, in afara de linistea odihnitoare din statiune, a fost faptul ca orice spatiu viran, orice colt de strada era plantat cu iarba, flori, arbori umbrosi si evident banci pentru odihhna. Dupa ce faceam la prima ora procedurile si luam micul dejun, la ora 9 plecam in drumetie prin statiune, spre Comarna, spre satul Tisa, pe langa izvoarele multe, cum le ziceam noi. In a treia zi de drumetit spre izvorul 24, in curba, langa podul de lemn am descoperit plaja, iar de atunci pana sambata, in fiecare dimineta si dupa amiaza eram la plaja. Asa se face ca duminica atunci cand au venit copiii sa ne iau au ramas tablou cand ne-au vazut mai bronzati ca ei care fusesera o saptamana la mare.
Nu ma mira ca plaja nu mai este, pentru ca n-ar fi singurul lucru stricat de nepasarea edililor statiunilor. Am vazut niste poze cu parcul central, cel in care era parcarea etajata si piscina cu apa sulfuroasa, care atunci era functionala, dar mi se pare mie ca s-au cam taiat arborii din parc, cei care asigurau o umbra deasa in tot parcul. Daca e asa, pacat de toata modernizarea.
Dar ma opresc aici ca incep sa bat campii.
Numai bine si calatorii placute!
PS. Scuze daca am scris cuvinte gresit sau incomplete. Am scris, ca de obicei, in direct si nu am stat sa corectez ce am scris.
@danutza_ang: Olăneștiul e foarte ofertant din punct de vedere al plimbărilor în aer liber iar în ultimii ani stațiunea a căpătat un aspect drăguț. Noi am petrecut clipe frumoase în acest loc - pe lângă plimbarea prin stațiune (vezi impresii) am mai vizitat Schitul Comanca (vezi impresii), Schitul Bradu - o drumeție frumoasă (vezi impresii) și alte biserici vâlcene pictate (vezi impresii).
Se spune că Olăneștiul este stațiunea românească cu cele mai multe parcuri; am citit că Parcul Central a fost modernizat cu ajutorul banilor europeni (ramnicuvalceaweek.ro/parc ... ic-al-statiunii).
Olăneștiul e un loc unde chiar te poți relaxa câteva zile. Mulțumim pentru prezentare!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jul.2021 Olănești... Băile Olănești — scris în 02.08.21 de puiutea din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2020 Lasă-mi, toamnă, pomii verzi… — scris în 02.11.20 de Daisy Petal din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Mar.2020 Olănești - trasee scurte — scris în 20.05.20 de Nicu din TIMISOARA - RECOMANDĂ
- Sep.2019 Piscina cu apa sulfuroasa, o mare dezamagire — scris în 22.09.19 de ascent din BRăILA - nu recomandă
- Jul.2018 Prin sate de munte spre Schitul Bradu — scris în 18.07.18 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jul.2018 Băile Olănești – repere turistice — scris în 10.07.18 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2017 Surpriza placuta — scris în 18.08.17 de marian67 din BUCUREşTI - RECOMANDĂ