ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 02.11.2020
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucureşti
ÎNSCRIS: 21.11.18
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
OCT-2020
DURATA: 1 zile
Cuplu
2 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Lasă-mi, toamnă, pomii verzi…

TIPĂREȘTE URM de aici

… sau ce poți face într-o zi ploioasă la Olănești

Dacă anul trecut, în aproximativ aceeași perioadă, admiram cu bucurie tablourile toamnei pictate cu desăvârșire de Dumnezeu, în Bucovina, acolo unde pământul cântă în imagini, anul acesta am ales o destinație mai apropiată de casă - Băile Olănești. Și nu, nu doar pentru un moft, ci doar pentru că de 25 de ani Olăneștiul reprezintă atât un loc de suflet pentru mine, cât și o stațiune liniștită, unde să-ți încarci bateriile pentru data viitoare.

Aflată la aproximativ 20 km de Râmnicu Vâlcea, pe valea râului Olănești, stațiunea (împreună cu localitatea cu același nume) este celebră grație izvoarelor de ape minerale, atestate în documentele vechi încă din 1700-1750. Clucerul Toma Olănescu, pe moșia căruia se aflau izvoarele, a construit primele” camere cu băi” . Probabil că de aici provine numele” Băile Olănești” . Mai târziu, Tudor Vladimirescu, retrăgându-se la moșia clucerului, a descoperit efectele binefăcătoare ale izvoarelor. Iar pe la 1870, Carol Davila împreună cu un chimist realizează primele analize ale apelor, făcându-le cunoscute lumii la diferite expoziții internaționale.

Stațiunea este cunoscută pentru turismul balnear, datorită efectelor apelor puternic iodurate, feruginoase, sulfurate, clorurat sodice ori mixte de la diferite izvoare, dar și pentru activități de recreere. Pentru cei pasionați de natură, dar nu numai, stațiunea oferă câteva obiective ce pot fi” bifate în agendă” în doar o zi de mers la pas. Asta am făcut și noi, mai ales că într-una din zilele petrecute acolo, ploaia a dat bătăi de cap multora. Și cum ploaia nu dădea semne de oprire, am profitat de ocazie și am străbătut stațiunea, aproape pustie, la adăpostul umbrelelor. Traseul nostru a început de la Lacul cu Nuferi, aflat în incinta complexului” 1 Mai” .

Ca o paranteză, complexul a fost construit prin anii ’50 pentru nomenclatura sovietică de atunci. Apoi, complexul a trecut în circuit închis, iar rezidenții temporari erau comuniști ai noului regim. După anii ’90, complexul a fost trecut în patrimoniul Spitalului Elias, funcționând ca secție externă, aici existând și o importantă bază de tratament.

Lacul cu nuferi reprezintă atracția stațiunii, aici găsindu-se diferite varietăți de nuferi (albi, roz și galbeni), rațe sălbatice și broaște. Lacul este despărțit de o alee, acum asfaltată, iar nivelul celor două lacuri astfel rezultate este diferit (lacul cu nuferi galbeni) este mai jos decât celălalt. Plecând spre punctul nostru terminus, drumul trece prin fața celebrei vile Plopul, apoi la vale, spre…

Vila Plopul a fost, cândva, bloc de locuit pentru muncitorii care lucrau la construirea complexului. După aceea, vila a devenit unitate de cazare pentru personalul armatei, venit la tratament. Ajungem în vale, vizavi de Hotelul Olănești, și pornim la drum. Din mers, nu ai cum să nu observi transformările aduse stațiunii în ultimii ani. Astfel, fostul parc din fața poștei a fost amenajat ca loc de recreere în special pentru tineri, datorită dotărilor (mese de tenis de masă, bănci moderne etc.). Nu știu cum se numește acum parcul, însă mie mi s-a părut o alegere bună pentru amenajarea locului străjuit de apa răului, pe de o parte, și de șoseaua ce duce în centru, de cealaltă parte. Cu sufletul la gură, abia așteptăm să intrăm pe Aleea Izvoarelor. Porțiunea de drum până la Hotelul Livadia se numește acum str. Mihai Eminescu), la fel ca și parcul. Chiar în centrul stațiunii, intrarea în Parcul Central ne invită la o plimbare, însă nu am putut să ne bucurăm decât de o mică porțiune. Din păcate (sau din fericire?), parcul era în reamenajare, urmând ca, la anul, să fie gata de primit plimbăreți.

Și, în sfârșit, iată-ne pe aleea ce duce spre izvoare. Drumul este ușor, cu mici pante spre final, dar care nu prezintă dificultăți pentru nimeni. Ne-am oprit la arhicunoscutul Izvor 24, cu acea cupolă atipică pentru celelalte grupuri de izvoare și ale cărui efecte benefice egalează sau chiar depășește efectele unor izvoare cunoscute de prin alte țări. Se pare că această cupolă este prima construcție de tip șa, un model similar găsindu-se și la gara din Predeal. Apa de aici este diuretică și ușor sulfurată, însă, garantat, este cea mai” băubilă” apă dintre toate celelalte. Probabil că datorită acoperișului, acustica din pavilionul izvorului este deosebită. Ne-am odihnit puțin pe o bancă, gustând din apa miraculoasă și cu ochii spre pădurea încă verde. Ne-am continuat drumul pășind pe un covor de frunze roșii, imaginându-ne că în spatele fagilor și brazilor impunători se ascund zâne. Pașii ne erau estompați de frunzele așternute la picioarele noastre, astfel că liniștea ne-a cuprins pe nesimțite.

Drumul continuă și ajunge la o intersecție ce indică trasee spre Parcul Național Buila-Vânturița, ale cărui obiective sunt Cheile Folea și Rezervația Stogu. Drumul se bifurcă; spre stânga este traseu spre Tisa, Gurguiatu și Schitul Bradu, iar spre dreapta este traseu spre Cabana Cheia, Cheile Folea și Schitul Comanca. Noi am ales drumul din dreapta și, după aproximativ 2 km, iată-ne ajunși la Biserica Tuturor Sfinților din Comanca. Traseul este ușor, fără dificultăți de deplasare și fără a fi necesară purtarea unei încălțăminte speciale.

Schitul este cea mai veche construcție din zonă, în care s-a păstrat pictura originală. Biserica schitului monahal, ascunsă cândva în desișul codrilor, a fost ridicată la îndemnul și pe cheltuiala vornicului Preda Bujoreanu. Acesta a ctitorit biserica, în urma pierderii fiilor lui din cauza ciumei. De altfel, vornicul apare în pictura bisericii. În trecut, așezământul era cunoscut în zonă pentru școala de grămatici, dar și pentru cei din satele apropiate, care învățau să scrie, să citească sau să învețe cântarea bisericească. Construcția este fără turlă și în formă de corabie, realizată din pietre de râu și cărămidă. Întregul ansamblu este interesant prin absida în formă de pentagon și bolțile realizate din cărămizi subțiri. În interior, catapeteasma este realizată din cărămidă, iar altarul – din monolit. Biserica este acoperită cu șindrilă, sub care se zărește o cornișă cu zimți. În curtea schitului se găsesc: turnul clopotniță, un mic cimitir și un ansamblu de mese cu acoperiș, folosite pentru parastase, praznice ori pentru pomeni.

Iar cum călătorului îi stă bine cu drumul, în curând am plecat înapoi spre stațiune. Ne-am oprit, totuși, la un alt obiectiv, de data asta în localitate. Este vorba de biserica din lemn, având hramul Sf. Pantelimon. Bisericuța a fost adusă din Albac și mai poartă numele de” Biserica lui Horea” . Supranumită și” bisericuța călătoare” , este o construcție de interes național, ea fiind prima biserică ardelenească din lemn ce a fost salvată ca monument istoric, unicat în patrimoniul național. Drumul ei până la Olănești a fost unul anevoios, iar biserica a fost adesea supusă riscului de a nu mai fi. Ridicată, inițial, în Albac (jud. Hunedoara), meșterii care au construit bisericuța au respectat tradițiile arhitecturii specifice Țării Moților, încrustând profund în lemn simbolurile ortodoxismului. Se spune că în această bisericuță, Horea a învățat să scrie și să citească, iar mai târziu, tot legenda spune, el a cântat în strana bisericii.

Autoritățile austro-ungare dispuneau, la acea vreme, demolarea bisericii sub pretextul eliminării riscului de incendiu. Lemnul rezultat din demolare urma să fie folosit ca lemn de foc. Salvarea bisericuței a venit de la Nicolae Iorga care, în vizită prin Țara Moților, a aflat despre soarta acesteia. Bun prieten cu I. C. Brătianu, pe atunci ministru de interne, acesta din urmă a cumpărat bisericuța aflată în stadiul de stivă de lemne. Transportată bucată cu bucată, bisericuța a fost reasamblată pe moșia Florica (jud. Argeș) și înnobilată de același I. C. Brătianu cu porțile împărătești de la biserica lui Cloșca și cu potirul din lemn de cireș de la biserica lui Crișan. În acest fel, cei trei conducători ai răscoalei au fost reuniți în chip simbolic. Ultimul salvator al bisericuței a fost Justinian Marina, patriarhul de atunci, care, văzând starea de degradare și paragină a construcției, a decis mutarea ei la Olănești. Astfel, bisericuța a fost reasamblată pe o temelie de piatră, păstrându-se atât forma inițială de corabie, cât și turla ascuțită și înaltă de 20 de metri.

Pentru a ajunge acolo, vizitatorul trebuie să urce trepte care duc în mica curte a bisericii. De jos, turla pare că atinge cerul. Am ajuns acolo, cu emoția că pășim în urma patriotului care a luptat pentru românii din Ardeal. La intrare nu avem cum să nu remarcăm poarta sculptată, decorată cu funia împletită, simbol des întâlnit în zona de proveniență, iar deasupra se află tabloul lui Horea așezat pe tricolor. Biserica este construită din bârne de lemn masiv, îmbinările dintre ele fiind în așa-numita” coadă de rândunică” . De altfel folosirea cuielor din metal ar fi deteriorat structura lemnului.

Încet, încet călătoria noastră prin Olăneștiul sub ploaie s-a apropiat de sfârșit, nu înainte de a mai arunca o privire în urmă, promițând-mi în gând că voi reface traseul, la anul. În ce privește drumul prin pădure, în sinea mea răsunau versurile:” Lasă-mi, toamnă, pomii verzi…”

Dacă aveți drum prin Băile Olănești, vă recomand să parcurgeți acest drum. S-ar putea să vă placă.

Acesta a fost doar un traseu, însă pe vreme bună amatorii de drumeții pot parcurge traseul spre Parcul Național Buila-Vânturița, cu opțiuni spre Cheile Folea, Rezervația Stogu sau traseele alpine, ori spre Piatra Scrisă, al cărui traseu începe din spatele bisericuței lui Horea, urmând marcajul galben.

În final, vă doresc vacanțe și drumeții plăcute și în siguranță.


[fb]
---
Trimis de Daisy Petal in 02.11.20 09:15:43
Validat / Publicat: 02.11.20 10:15:16
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BĂILE OLĂNEȘTI.

VIZUALIZĂRI: 2561 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

12 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Daisy Petal); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P06 Covor de frunze roșii - Olănești
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 26300 PMA (din 27 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

12 ecouri scrise, până acum

webmaster
[02.11.20 12:05:08]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

tata123 🔱
[02.11.20 16:43:28]
»

@Daisy Petal:  Toamna e superbă în zona Olănești! Observ că pătura de frunze ruginii s-a instalat pe alei, dar copacii încă aveau frunzele verzi... Plimbările prin stațiune, spre izvoare, pe malul râului și spre schitul Comanca sunt relaxante, încarcă bateriile, relaxează trupul și mintea.

În 2018 am mers până la Schitul Bradu pe un traseu de basm - pădure, plaiuri, sate împrăștiate pe dealuri (vezi impresii). Biserica schitului se afla în plin proces de restaurare (între timp lucrările la exterior s-au încheiat), dar arhitectura ei specifică meleagurilor vâlcene te îmbie către rugăciune. Măicuțele de la Bradu sunt deosebit de ospitaliere.

Mulțumim pentru relatare. Numai bine!

krisstinnaPHONE
[02.11.20 17:12:34]
»

@Daisy Petal:  Foarte bun articolul tău, și mie îmi e drag Olăneștiul, chiar nu l-am mai vizitat de câțiva ani.

Aș mai adăuga că traseul parcurs de voi e unul ușor, e o plimbare plăcută, e bun și pentru cei care nu pot depune mult efort.

Felicitări!

Daisy PetalAUTOR REVIEW
[02.11.20 18:36:08]
»

@tata123:  Mulțumesc mult pentru sugestie. Voi trece și schitul Bradu pe agenda de la anul. Multumesc și pentru vizita și aprecieri.

Daisy PetalAUTOR REVIEW
[02.11.20 18:38:46]
»

@krisstinna:  Așa e. Traseul este unul pentru plimbare, mai ales că urcușurile grele mă deranjează un pic. Olăneștiul e o zonă cu un microclimat aparte. Mulțumesc pentru aprecieri.

Dan&EmaPHONE
[02.11.20 21:43:28]
»

Superbonus! ????

mprofeanu
[02.11.20 22:19:52]
»

@Daisy Petal:  Mi-a plăcut mult articolul tău, prilej de aducere aminte pentru mine. Olăneștiul este deosebit în orice anotimp și toamna are farmecul ei!

Frumoase și pozele iar prilej de aducere aminte...

Bisericuța ​​lui Horea este deosebită, nu știam povestea ei și rolul pe care l-a avut și patriarhul Justinian Marina, ...   ce pot să spun este că patriarhul venea periodic la Olănești pentru cura de ape minerale, era cazat în vila aflată aproape de hotelul Tisa...

Am mers la Olănești de la vârsta de 5 ani mai întâi cu bunicul meu, apoi cu părinții, ... și știu toate vilele ce erau atunci, unele transformate în hotel, altele renovate după 1990... ​

​Mulțumesc pentru aducere aminte!   

Daisy PetalAUTOR REVIEW
[02.11.20 23:03:47]
»

@mprofeanu:  Multumesc pentru citirea review-ului. Eh... am început să merg la Olănești abia de vreo 25 de ani. La fel ca și dumneavoastră, am fost martora transformării localității, din toate punctele de vedere. Mulțumesc  și pentru vot.

ioana74
[03.11.20 10:51:51]
»

@Daisy Petal:  Minunat articol si superbe poze! Olanesti-ul e statiunea mea de suflet, am petrecut multe vacante de vara aici. Chiar si acum, macar periodic, reusesc sa ajung aici in weekend.

​Ultima mini-vacanta am avut-o la sfarsit de iulie, anul acesta. Am facut atunci un traseu (nou incercat) care ne-a pus putin picioarele la incercare de-a lungul celor 15 km parcursi. Am avut noroc de o zi minunata, soare valurit cu nori, perfecta pentru drumetii. Poate il incercati data viitoare

Am plecat de la hotelul nostru aflat la intrare pe Aleea Izvoarelor (Hotel Tisa), am strabatut statiunea pe linga vilele cu nume de flori si Hotel Olanesti, am urcat spre sanatoriul 1 Mai (nu ne-au lasat sa trecem, era bariera), apoi spre Vila lui Ceausescu si la bariera acesteia am cotit-o la dreapta, spre satul Tisa. Drumul e superb, prin padure, strabate toata creasta cale de cativa km. Sunt si 2-3 troite cu apa de izvor pe margine, pentru insetati.

​Am strabatut satul Tisa dintr-un capat la altul si apoi am coborat prin padure in spate la grupul de izvoare.

​A fost un traseu minunat, moderat ca si grad de dificultate, care ne-a luat aproximativ 4 ore. Il recomand tuturor celor care ajung in Olanesti si vor sa faca si alte trasee, nu doar cel catre izvorul 24 si inapoi.

Si ca o parere personala, apa de la 11 si 12 mi se pare cea mai baubila, mie cel putin, 24 e in top 3 la mine

Multumesc pentru aducerile aminte, regasite prin articolul tau ​​

Daisy PetalAUTOR REVIEW
[03.11.20 11:07:16]
»

Hotel Tisa... Mi-l aduc aminte încă de când era în stadiul de idee (acum vreo 18 ani, am stat în gazdă la cei care dețin acum hotelul Tisa și îmi spuneau că va fi hotelul” cel mai cel” ).  

am urcat spre sanatoriul 1 Mai (nu ne-au lasat sa trecem, era bariera)

Sanatoriul are regim de spital, fiind anexă a Spitalului Elias. Rezidenții de acolo nu au voie să părăsească complexul. Iar ca să nu fie tentația prea mare, au pus bariere, iar scările ce duc la parcul complexului sunt sudate.

Drumul e superb, prin padure, strabate toata creasta cale de cativa km. Sunt si 2-3 troite cu apa de izvor pe margine, pentru insetati.

Am strabatut satul Tisa dintr-un capat la altul si apoi am coborat prin padure in spate la grupul de izvoare.

 

Am mers și eu la Tisa, numai că în sens invers. Am urcat prin pădure din spatele grupului de izvoare și m-am întors pe drumul forestier- izvorul 24- aleea izvoarelor- centru. În special toamna, peisajul este absolut minunat, iar de pe creastă priveliștea este incredibilă. Mulțumesc pentru lectura articolului și pentru votul acordat.

Carmen Ion
[03.11.20 11:41:17]
»

@Daisy Petal:  Mi-a făcut plăcere să revăd prin ochii tăi Olănești, o stațiune în care nu am mai ajuns de peste 10 ani. Observ că și-a păstrat frumusețea chiar și într-o zi ploioasă de toamnă. Traseul parcurs și mai ales biserica din lemn mi-au trezit amintiri dragi.

Felicitări pentru review și poze! ​

Daisy PetalAUTOR REVIEW
[03.11.20 13:51:59]
»

@Carmen Ion:  Mă bucură mult faptul că multora dintre noi Olăneștiul ne evocă amintiri dragi. Desigur, traseul propus de mine este mai mult o plimbare, dar ce poate fi mai frumos decât natura și liniștea din jur? Mulțumesc pentru lectură și vot acordat”

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Carmen Ion, Daisy Petal, Dan&Ema, ioana74, mprofeanu, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin Olănești și împrejurimi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.073371887207031 sec
    ecranul dvs: 1 x 1