GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Hunedoara o privire spre istoria noastra
In august 2015 am decis sa vedem zona Hunedoarei nu avusesem ocazia pana atunci si demult era pe lista de obiective.
Va prezint si voua obiectivele vizitate si ce am apreciat la ele.
- Sarmisegetuza Regia fosta capitala a statului dac situata in Muntii Orastiei, fost important centru religios, miliatar si politic. In total in Muntii Orastiei au existat 6 cetati cu scop defensiv: Sarmisegetuza, Piatra-Rosie, Blidaru, Cetatuie, Capalna si Blanita, toate fac acum parte din patrimoniul cultural mondial UNESCO.
Revenind la vizita nostra ne-am cazat la pensiunea Casa Bunicii din Costesti (despre care am scris separat un articol), aflandu-ne foarte aproape de cetatile Blidaru si Cetatuie si la 18 km de Sarmisegetuza.
La momentul vizitei drumul era foarte prost, am parcurs cei 18km in 3 ore dus-intors. Din fericire dupa s-a asfaltat asa ca puteti merge linistiti pentru a vedea frumoasa Sarmisegetuza.
Cetatea e situata la 1200 altitudine pe Dealul Gradistei, are forma de patrulater si e alcatuita din blocuri masive de piatra. Partea care s-a conservat bine si atrage turistii sunt sanctuarele:Sanctuarul mare rotund, soarele de andezit (similar cu calendarul Maya).
Se poate vizita in perioada 1 martie-30 noiembrie contra modicei sume de 5 lei.
Ajungand acolo am uitat de drumul prost, oricum sunt peisaje frumoase, puteti sa va opriti de drum, gasiti fructe de padure si cativa localnici vand miere. Este greu sa descriu ce mi-a placut locul are o energie pozitiva, sanctuarele sunt adevarate opere de arta realizate din blocuri de piatra.
La intoarcere am vizitat cetatea Costesti Cetatuie (urmati indicatorul din Costesti) din pacate acolo au ramas doar cateva ruine si nu este intretinuta. Macar cateva panouri informative si imagini/schite ar fi necesare.
-Al doilea mare obiectiv vizitat a fost Castelul Corvinilor, aici accesul fiind usor din Hunedoara.
Contra unui tarif de 30 lei am vizitat un castel foarte bine conservat si cu o arhitectura deosebita. Ce mi-a placut: castelul este spatios avand multe corpuri de cladire si incaperi de vizitat, decorurile ce redau momente din viata castelului.
Panorama din balconul ultimului etaj e superba, deasemenea de cea de la intrare pe pod.
Am apreciat ca erau multi turisti atat romani cat si straini, ma bucur ca tot mai multe persoane viziteaza astfel de obiective.
- Al treilea obiectiv vizitat a fost Cetatea Devei. Impunatoarea inca de la prima vedere, este superba vazuta din centru orasului Deva inaltandu-se pe deal.
Ajunsi la punctul de urcare am achitat 10 lei biletul de vizitare ce include urcarea cu telecabina magnetica (superba si abrupta urcarea) si intrarea in cetate. La momentul vizitei era in renovare acum inteleg ca e gata.
Ajunsi sus va veti bucura de racoare, privelisti superbe asupra orasului si bineinteles puteti vedea cetatea renovata. Merita vazut acest obiectiv eu doresc sa revin pentru a o vedea dupa renovare.
A si sa nu uit mi-a placut relieful montan al acestei zone cine e amator de munte poate face trasee in Muntii Retezat.
Cam acestea sunt impresiile mele asupra acestei zone, va indemn si pe voi sa o vizitati.
Calatorii placute!
Trimis de simplegirl in 09.08.16 13:56:48
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (simplegirl); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2022 Hunedoara cu plăcinte, tot înainte! — scris în 14.06.22 de zapacitu din VALCEA - RECOMANDĂ
- May.2018 Cine a spus ca ardelenii sunt lenti? — scris în 06.05.18 de Albinoium din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jun.2016 Acasă la Decebal, la Iancu de Hunedoara şi Avram Iancu — scris în 10.02.17 de spirid72 din GALAţI - RECOMANDĂ
- Mar.2016 Excursie pe Valea Cernei hunedorene — scris în 28.03.16 de Dragoș_MD din FRUMUşANI [CL] - RECOMANDĂ
- Jun.2015 Tristetea locului - Statiunea Vata de Jos din Hunedoara — scris în 27.06.15 de doina-goga* din ARAD - nu recomandă
- Aug.2013 Hunedoara - aici a inceput istoria Romaniei — scris în 23.08.13 de padureanu din DEVA - RECOMANDĂ
- May.2013 Plimbare in doi // Hunedoara - Deva - Prislop — scris în 04.06.13 de stefoctav din ALEXANDRIA - RECOMANDĂ