GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Govăjdia, locul unde s-a născut 'la tour Eifel'
Cu vreo trei ani în urmă, căutând cât mai multe informaţii despre turnul parizian atât de faimos, la care urma să merg, am aflat cu uimire şi mândrie că multe dintre piesele lui s-au născut într-un furnal din (actuala) Românie. O alegere înţeleaptă, aş spune eu, având în vedere că aici se fabrică fier încă din antichitate...
Construit cu puţin peste 200 de ani în urmă, pe o frumoasă vale de râu, între munţi ce au în pântecul lor cam tot ce trebuie pentru fabricarea fierului, acest furnal este acum intrat pe lista monumentelor istorice din judeţul Hunedoara. Era primul din Europa de felul său (cu turnare continuă), şi al doilea din lume!
Din păcate - sau din fericire? - nu e semnalat în niciun fel! Culmea absurdului a fost când, oprind la vreo 2 curbe înainte de a ajunge acolo, pentru a întreba pe cineva care îşi spăla maşina la poartă dacă ştie unde se află vestitul furnal, omul a răspuns că nu-i de pe-acolo şi nu are habar!!!
Aşadar, cum se ajunge acolo? Simplu: se pleacă din Hunedoara spre Cinciş, dar se merge drept, în continuare pe drumul DJ687E până la Teliucu Superior, unde o cotim la dreapta pe DJ687F spre Lelese (asta scrie pe indicatoare). La un moment dat, se face un drum la dreapta (DJ687P) - furnalul găsindu-se la doar vreo 200 de metri mai sus. Coordonate GPS: 45,74069N, 22,79120E.
Pagina de pe wikipedia este aici (am contribuit puţin la "pieptănarea" traducerii cam nefericite din maghiară - păcat că nu e terminată).
În după-amiaza târzie de primăvară luminată de un soare cald, clădirea furnalului mi s-a arătat deodată în faţă, alături de rămăşiţe ale buncărelor de încărcare, semeţ, dar trist totodată, fără zăngănitul, uruitul şi tânguirea elementelor care amestecate în 'alchimia' creuzetului formau fonta necesară revoluţiei industriale a celui de-al XIX-lea veac.
Nici mocăniţa ce l-a deservit nu mai există - au rămas doar ceva tunele şi pe ici-colo câte un pod...
E - în opinia mea - un monument al măiestriei oamenilor acestor locuri (de care au profitat marile puteri ale vremii) ce merită să fie vizitat, atât cât se mai ţine pe picioare... Că nu se ştie cât va mai dura, în ciuda promisiunilor primăriei din Ghelari (de care ţine Govăjdia), de a încerca reabilitarea şi restaurarea sa şi includerea în circuitul turistic.
Mai departe, voi lăsa pozele să povestească...
Trimis de Dragoș_MD in 24.03.12 00:43:41
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în HUNEDOARA.
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dragoș_MD); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
Fir de discuție ÎNCHIS - nu se mai pot scrie ECOURI.
- Jun.2022 Hunedoara cu plăcinte, tot înainte! — scris în 14.06.22 de zapacitu din VALCEA - RECOMANDĂ
- May.2018 Cine a spus ca ardelenii sunt lenti? — scris în 06.05.18 de Albinoium din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jun.2016 Acasă la Decebal, la Iancu de Hunedoara şi Avram Iancu — scris în 10.02.17 de spirid72 din GALAţI - RECOMANDĂ
- Mar.2016 Excursie pe Valea Cernei hunedorene — scris în 28.03.16 de Dragoș_MD din FRUMUşANI [CL] - RECOMANDĂ
- Aug.2015 Hunedoara o privire spre istoria noastra — scris în 09.08.16 de simplegirl din CLUJ-NAPOCA - RECOMANDĂ
- Jun.2015 Tristetea locului - Statiunea Vata de Jos din Hunedoara — scris în 27.06.15 de doina-goga* din ARAD - nu recomandă
- Aug.2013 Hunedoara - aici a inceput istoria Romaniei — scris în 23.08.13 de padureanu din DEVA - RECOMANDĂ