GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Cheile Turzii, o drumeție printre stânci abrupte cu treceri pe patru punți peste râul Hașdate
Cheile Turzii se află în județul Cluj, cel mai apropiat oraș este municipiul Turda, situat la o distanță de 6 km., cu coordonatele 46°33'56' N 23°40'19' E.
La începutul traseului este un panou informativ cu un text în limbile română, engleză și maghiară, din care reproduc informațiile în ceea ce urmează:
"Rezervația Naturală Cheile Turzii
Rezervație Naturală, înființată în 1938 cu importanță botanică, zoologică, geologică și peisagistică, fiind de interes național și comunitar (Sit Natura 2000). În rezervație au fost descrise peste 990 de specii de plante, 110 de specii de păsări, mamifere și reptile. Suprafața protejată sste de 324 ha. Lungimea defileului - 1270 m. Înălțimea pereților-250 m. Peste 100 km. de trasee turistice marcate. Se practică alpinism pe pereți de 200 m. înălțime."
În peșterile din Cheile Turzii se găsesc cele mai vechi urme ale vieții omenești din zona Turda. Aceste urme, vechi de cca. 60.000 de ani, aparțin comunităților musteriene de vânători din paleoliticul mijlociu.
Între anii 1732-1734 călugărul Craciun a întemeiat o mănăstire deasupra pe Cheile Turzii care a fost însă distrusă la revoluția din 1848. În locul acesteia s-a ridicat o mică bisericuță in anul 1937.
Peisajul carstic și salbatic este unul dintre cele mai spectaculoase, Cheile Turzii cu patru punți peste râul Hașdate, pot fi străbătute cu ușurință de turiști pe o potecă turistică amenajată în acest sens.
Toate cele patru punți sunt botezate atfel: prima se numește Puntea Peșterilor, a doua Mijlocul Cheilor, a treia Vizuina Spălată și ultima, aproape de ieșirea din Chei Portița Cheilor.
În după-amiaza zilei de întâi mai, când tradiția ne "obligă" să serbăm ziua muncii în natură, făcând sau doar consumând grătare, hop și noi, jos din mașini, înaintând printre mulțimea de oameni de pe platoul dinaintea intrării în Cheile Turzii. Nu am mai fost cu ocaziile zilelor libere aici, dar pot să vă spun că era foarte aglomerat, ca la bâlci, cu tarabe comercializând de la mâncare la jucarii și souveniruri. Eu vă recomand să nu alegeți ziua aceasta pentru o primă cunoștință cu Cheile Turzii, pentru că este gălăgie și atenția de la monumentul naturii vă este distrasă și în plus nu veți putea savura calmul și liniștea muntelui.
Așadar, am ajuns la intrarea pe traseul turistic amenajat pentru vizitarea Cheilor. Poteci înguste, poduri pline de turiști, nu tocmai solide, chiar și înclinate, cu scânduri lipsă și rupte. Puțină adrenalină nu strică, ba chiar aduce zâmbetul pe chipul celor care reușesc să pășească pe malul celălalt. La câteva cotituri stânca pe care trebuie să treci este foarte îngustă situată la înălțime, cotitura fiind în unghi de 90°, nu vezi dacă vine cineva din sens opus. În astfel de cazuri am fost de mai multe ori, când a trebuit să mergem cu spatele până găseam un loc suficient de larg pentru depășire. Și asta nu e tot! Acum începe distracția, când toți coboară cu avânt spre tine și trebuie să te poziționezi ori lipit de peretele stâncos și să-i lași pe ei pe margine, ori să treci, fără să te uiți în jos ca sa vezi înălțimea la care te afli, cu respirația tăiată, pe partea care a mai rămas liberă din stânca alunecoasă.
Podul Mijlocul Cheilor nu este într-o stare prea bună, scândurile sunt înclinate în toate direcțiile. Vedeți în fotografia numărul 10, pe pod este aplicată o tăblița pe care este scrisă denumirea podului, capacitatea de 10 persoane și atenționările de a nu balansa și de a nu staționa pe pod.
Chiar la traversarea Punții Peșterilor, se observă la baza muntelui niște cavități care sunt niște intrări în peșteri. Eu nu am intrat, dar câțiva din grup au coborât la peșteri, erau mici grote, neamenajate. Astfel de cavități puteți observa pe tot parcursul traseului din Cheile Turzii.
Am întâlnit de-a lungul traseului mai mulți alpiniști care escaladau peretele stâncos. Multe plăcuțe comemorative cu numele unor alpiniști sau cutezători ne apareau din loc în loc, unele însoțite de cruci.
Eu am avut ambiția să străbat întreg traseul, împreună cu încă două persoane, restul grupului întorcăndu-se de la jumătatea lui. A fost foarte greu și să fotografiez pentru că intrau în cadru mulți oameni sau nu mă puteam opri din mers pentru că aveam oameni în spatele meu. Eram toți pe o singură bandă de circulație pentru ambele sensuri, cu trafic intens. Aceleași zâmbete de autoapreciere însoțeau turiștii după ce reușeau să iasă teferi din situațiile grele, mai ales ca pe pietrele de pe jos se aluneca.
Mie mi-a plăcut foarte mult plimbarea prin Cheile Turzii, îmi plac crestele ascuțite care ating cerul, pereții stâncoși abrupți, râul Hașdate care m-a însoțit pe tot traseul cu sunetul specific apelor repezi de munte cu culoarea verde împrumutată de la vegetația care împodobește Cheile.
Este o destinație la care mă voi reîntoarce cu foarte mare plăcere, cu toate ca am vizitat-o de multe ori, în excursii cu părinții, prietenii, clasa, cu colegii mei de serviciu iar acum cu colegii de serviciu ai soțului. Va recomand din tot sufletul această destinație, dacă vă place natura și un pic de adrenalină.
Trimis de Dana2008 in 17.05.17 15:04:33
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în TURDA [CJ].
11 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dana2008); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 46.56555600 N, 23.67194400 E - neconfirmate încă
ECOURI la acest articol
11 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Ați vizitat niste locuri minunate. Natură adevărată. Regret că deși am fost de nenumărate ori la Cluj și la Turda, nu am reușit să mă abat pentru a vizita și Cheile Turzii. Poate nu este încă prea târziu.
M-ați încântat cu fotografiile care reprezintă imagini deosebit de frumoase și care sunt de o execuție foto desăvârșită.
Să aveți în continuare parte de călătorii plăcute.
@Ioan Raita: Mulțumesc frumos pentru vizită și aprecieri!
Sunt pasionată de natură și fotografie. Am activat mai demult pe un site de fotografie, dar după ce am născut am abandonat din lipsă de timp. Acestea le-am prelucrat un pic. Nu am umblat la culori, doar la contrast și claritate.
Am făcut în grabă 153 de poze în Cheile Turzii.
Vizitați Cheile Turzii! Vă așteaptă. Aveți grijă că alunecă pe gresiile de pe traseu, luați altceva în picioare în afară de adidași.
Călătorii plăcute!
@Dana2008: Aşteptam şi această plimbare prin Cheile Turzii. Am urmărit tot traseul vostru de la Râpa Roşie pe Valea Ampoiţei şi la final prin Chei.
Aduceri aminte dintr-o toamnă târzie, când am stat la Turda o săptămână, în singurul complex balnear şi binenţeles că ne-am plimbat prin zonă.
Noi ne-am plimbat singuri prin chei, era o zi de toamnă în mijlocul săptămâni. A fost superb, pădurea era îmbăcată în culorile toamnei şi era o linişte, doar apa şi ciripitul păsărelelor se auzeau.
La întoarcere spre Turda ne-a prins întunericul şi o ploaie măruntă de toamnă (a doua zi a nins) încât nu am mai nimerit intrarea în oraş, prost semnalizată, corelată cu finalizarea lucrărilor la autostradă. Dar nu mai conta, noi eram bucuroşi de plimbarea noastră din aceea zi.
Felicitări pentru plimbare şi articol.
Toate cele bune.
@Dana2008: Deosebit acest review întregit de frumoase poze!
Cu părere de rău nu am ajuns acolo și mă gândesc că este o idee bună pentru vacanța de vară acest minunat loc.
Tot traseul am citit pe poza ta nu are decât 1270 metri, este destul de îngustă poteca, dar chiar se merită...
@mprofeanu: mulțumesc frumos pentru vizită și aprecieri!
Merită din plin! Noi vom mai merge poate vara acesta încă o dată pt că e aproape.
Ai grijă că alunecă pietrele, trebuie încălțăminte cu talpă bună.
Poteca este îngustă și de multe ori la mare înălțime.
E bună alegerea pentru mai multe zile, ai multe de văzut.
Succes! Călătorii plăcute!
@ANILU: Mulțumesc frumos pentru vizită și aprecieri!
Excursia noastră organizată cu ocazia zilei de întâi mai s-a derulat pe parcursul a trei zile in care am vizitat obiective turistice din trei județe. Am inceput cu sfârșitul, adică cu ultima zi a excursiei cu colegii soțului. Știi cum mergeam în excursie cu clasa... acum mergem în excursie cu serviciul ????!
Am fost 47 de persoane, cu tot cu copii și jumătățile fiecăruia.
Voi scrie și despre celelalte în curând.
@Dana2008: O excursie minunata si o zi splendida. Iar despre poze nici nu cred ca se mai poate spune ceva.
Felicitari, votat cu mare drag.
@mishu: mulțumesc frumos pentru vizită și aprecieri!
Călătorii plăcute!
@Dana2008:
Superbe chei. Le iubesc!
4 punti, spui? Acum, da!
Au fost si vremuri cand ramasesera 2 din 4 dupa o viitura mare, si daca in locul uneia se trecea rezonabil pe o punticica improvizata, la puntea rupta de la intrarea in chei era o aventura la care nu se inhamau toti turistii pe un trunci de bustean deasupra apelor navalnice.
Felicitari pentru articol si na bucur ca mi-ai amintit de Cheile Turzii!
@Dan&Ema: Mulțumesc frumos pentru vizită și aprecieri!
Și mie îmi plac foarte mult Cheile Turzii, sunt un etalon pentru mine. Dacă merg prin alte locuri cu Chei, le compar întotdeauna cu acestea.
Călătorii plăcute!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2022 Chei ce ascund o comoara – Cheile Turzii — scris în 27.09.22 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Apr.2019 Foarte Frumos — scris în 25.04.19 de felixtm din TIMISOARA - RECOMANDĂ
- Mar.2019 Circuitul Crestelor Cheilor Turzii, ambii versanți — scris în 25.03.19 de Dana2008 din TîRGU MUREş - RECOMANDĂ
- Oct.2018 Bistro Caffe, terasa din Cheile Turzii, cu mâncare gustoasă — scris în 31.10.18 de Dana2008 din TîRGU MUREş - RECOMANDĂ
- Oct.2018 Imagini si impresii 'la cald' din Rezervația Naturală Cheile Turzii — scris în 30.10.18 de Dana2008 din TîRGU MUREş - RECOMANDĂ
- Jul.2016 Cheile Turzii - sau crapatura de la Turda in alte cuvinte — scris în 22.07.16 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Aug.2015 Cheile Turzii. Un “must see” ce nu trebuie ratat — scris în 17.05.16 de vega06 din BUCURESTI - RECOMANDĂ