ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 04.11.2018
DE AZE
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Sibiu
ÎNSCRIS: 02.07.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
OCT-2018
DURATA: 1 zile
single
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
80.00%
Mai degrabă mulțumit

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
85.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Despre împrejurimile Avrigului — Bradu (Tannendorf)

TIPĂREȘTE URM de aici

În urmă cu două săptămâni povesteam despre Săcădate - vezi impresii - și sincer mi-a plăcut vizita acolo. Nu departe de Săcădate se află Bradu localitate care se traversează obligatoriu de către șoferii care circulă spre-dinspre Brașov. În ziua în care am vizitat Săcădate am trecut și în satul vecin pentru a observa/vizita ceea ce este acolo de văzut. Și chiar este.

Cum ajungem acolo?

Despre acces nu sînt prea multe de spus, Bradu se află la 21 km de Sibiu drumul fiind DN1/E68. Obiectivele turistice se văd din drum (lăcașele de cult) sau se află chiar în drum (popasuri turistice). Din punct de vedere rutier Bradu este tranzitat de mii de șoferi zilnic, nu respectă toți viteza legală, au loc accidente (unul mortal săptămâna trecută de ex.) și din această cauză radarul este zilnic prezent acolo.

Scurt istoric

Documentându-mă am aflat despre o fostă așezare romană situată între Săcădate și Bradu. Se numea Castrum Traiana. O altă atestare documentară din 1311 ne aduce la cunoștință de existența satului sub denumirea de Feneufolua în 1332 Gerudis vallis și în 1750 Brad cu traducere din Tannendorf/Fenyőfalva adică satul brazilor. Nu zic nu sînt ceva păduri de conifere în împrejurimi, și cred că asta i-a plăcut și actualului peședinte al României dl Klaus Johannis deoarece având bunicii în Bradu o parte din copilărie și l-a petrecut acolo.

În enciclopedia liberă Wikipedia există o descriere bogată despre istoria satului, rog WM să atașeze linkul: ro.wikipedia.org/wiki/Bradu,_Sibiu

Administrativ Bradu aparține orașului Avrig, județul Sibiu, se află aici: 45°43′15″N 24°19′44″E la înălțimea deasupra mării de 395 m și conform recensământ din 2011 are 395 locuitori. Satul se află pe malul râului Olt.

Ce este de vizitat?

Dacă vreți să faceți ceva mai mult decât a tranzita localitatea, vă dau o veste bună. Se pot vizita atât lăcașele de cult cât și răul Olt combinat cu o partidă de pescuit, se pot face drumeții în împrejurimi sau turiștii se pot odihni pur și simplu la un popas/pensiune turistică din sat sau din împrejurimi.

Biserica fortificată evanghelică

Asemenea lăcașelor de cult fortificate din Transilvania și acesta mi-a trezit interesul. Foarte veche din 1315 la început a fost bazilică romanică cu turn. Acest turn a rămas dar restul clădirii a fost transformată. În 1637 a primit forma pe care o vedem în prezent. În jurul bisericii există un zid de incintă nu prea înaltă dar suficientă cât să nu pot pătrunde în interior. Ori m-au confundat cu tătarii ori cu turcii, cert este faptul că la venirea mea au încuiat tot și s-au adăpostit. Obiceiul acesta este practicat în toată țara atunci când turistul este confundat cu năvălitorii și rămâne pe dinafară. Dacă la fiecare obiectiv găsit am încerca să găsim administratorul/deținătorul cheilor cred că aceste vizite care de altfel ar trebui să conțină obligatoriu exterior-interior ar dura foarte mult. Plus că mulți administratori sînt reticenți (ori deranjați de la o altă activitate) la o vizită și deschid eventual dacă li se oferă ceva. Nu generalizez sint excepții dar în cele mai multe cazuri nu sînt de găsit deloc. Dacă se găsește un număr de telefon pe obiectiv, asta este deja semn bun dar nu garantează neapărat o vizită.

(Scuze pentru această paranteză dar și de această dată am rămas pe dinafară la toate cele 3 obiective.)

În apropierea fortificației pe partea cealaltă observăm intrarea la fostul cimitir săsesc. Deasupra intrării scrie: Ort der Ruhe (locul odihnei veșnice) Uitându-mă în cimitir nu am văzut nimic doar vegetație iar în spate de tot pe sub niște brazi câteva morminte.

Biserica ortodoxă

Pentru a putea vedea celălalte lăcașe de cult am pornit din nou mașina și am trecut pe lângă cele 2 pensiuni aflate în apropiere, școala gimnazială și primăria. În zona centrală pe lângă un părâu se va observa noua biserică ortodoxă. Deoarece ortodocșii din sat înainte de 2009 nu aveau o biserică a lor și împărțeau cea greco-catolică cu credincioșii acestui rit, Patriarhia Română a finanțat atât terenul cât și construcția. Am oprit și aici și am observat atât biserica cât și curtea îngrijită. De asemenea circulând pe ulițe mă uitam tot timpul la casele tradiționale, unele chiar mi s-au părut deosebite.

Biserica greco-catolică

Părăsind centrul satului acolo unde se află biserica ortodoxă am observat pe cea greco catolică sus pe un deal. Mă tot uitam pe unde s-o iau la o bifurcație de ulițe, până la urmă am luat-o pe cea din dreapta și am ocolit dealul pănă am ajuns sus. Ultima 100 de m am parcurs-o pe jos. Biserica construită în stil bizantin datează din 1912, cel puțin atunci a fost sfințită. Poartă hramul Adormirea Maicii Domnului iar între anii 1991-2009 a fost împărțită cu credincioșii ortodocși. Din curtea bisericii observăm o panoramă deosebită satul Bradu iar în fundal Oltul și munții Făgăraș. De această dată munții nu se vedeau, era o zi mai ploioasă.

Cazare și masă în Bradu

Fiind o zonă intens circulată situată la un drum național nu lipsesc pensiunile. Cea mai cunoscută este Fântânița Haiducului aflată în pădure după ce ieșim din localitate în direcția Sibiu într-o zonă care se numește Hula Bradului sau pădurea Bradului. A fost acolo întotdeauna de când mă știu doar look-ul și-a mai schimbat de câteva ori. În prezent chiar arată foarte bine cel puțin din drum. Amintirile din copilărie legate de această pensiune sînt despre ieșirie de duminică cu părinții cu o motocicletă cu ataș (ai mei nu au avut mașină, ieșirile au fost făcute cu un IJ350 rusesc inclusiv la mare si munte) iar primul popas a fost la această pensiune stând puțin la coadă la mici, bere și pepsi (doar aici găseam pepsi la vremea respectivă) pe urmă la iarbă verde în pădure.

Pensiunea hotel se poate studia aici sau prin impresiile AFA care nu sînt cele mai pozitive. Înainte de acest loc se află un alt loc se numește Popasul Bradu oferă cazare la și masă.

În localitate chiar pe DN1 vom găsi Popasul Hacienda, iar în apropierea fortificației evanghelice Pensiunea Grecilor.

Cam acestea ar fi cele utile pentru un turist aflat în tranzit...

 

rog WM să atașeze la început: youtube


[fb]
---
Trimis de AZE in 04.11.18 23:59:57
Validat / Publicat: 05.11.18 09:00:38
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în AVRIG.

VIZUALIZĂRI: 1372 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 Biserica fortificată evanghelică Bradu
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 38900 PMA (din 41 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[05.11.18 08:59:31]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

Aurici
[08.11.18 10:46:24]
»

@AZE: În Bradu este și pensiunea lui nea Nelu Cătoiu pe care noi am inaugurat-o cu ocazia revelionului prin 2007, iar anul următor am fost tot acolo. Noi am știut-o mereu de nea Cătoiu, nici nu știu sigur dacă are un nume, dar se vede din DN, înainte de intrarea în localitate pe partea stângă, în planul 3-4.

Noi ne-am simțit extraordinar de bine atunci, are 7 camere iar serviciile și mâncarea au fost la superlativ. Acum câțiva ani am fost din nou acolo cu finii, de o lăsata secului și lucrurile se mai degradaseră puțin. Poate că acum s-or fi schimbat din nou în bine, cine știe. Cert este că nea Nelu este un tip de nota 20 cu care noi am ținut legătura permanent, ca și cu o rudă.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Aurici, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin Avrig şi împrejurimi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.062011957168579 sec
    ecranul dvs: 1 x 1