ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 07.11.2018
DE AZE
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Sibiu
ÎNSCRIS: 02.07.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
NOV-2018
DURATA: 1 zile
single
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

O vizită în satul Nou

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Se întâlnesc doi ciobani, unul dintre ei spuse:
- Ce mai face fratele tău, Ioane?
- A murit într-un accident de avion!
- Cum mă? Era pilot?
- Nu!
- Era pasager?
- Nu!
– Era pe aeroport şi a dat avionul peste el?
- Nu!
- Atunci cum naiba a murit?
- Era cu oile pe câmp şi se uita după un avion şi nu a văzut groapa din spatele lui.

 

Eram în drum spre satul Nou, am văzut ciobanul cu oile pe câmp, am văzut și avionul care tocmai se pregătea să aterizeze în Sibiu-și gata, mi-am adus aminte de acest banc, noroc că nu era nici o groapă în spatele ciobanului care tocmai căsca ochii la avion.

În următoarele rânduri voi prezenta un loc mai puțin cunoscut din punct de vedere turistic din județul Sibiu, satul Nou care numai nou nu se poate spune deoarece există din anul 1305.

Cum ajungem în satul Nou?

Ca să fie mai ușor pentru un turist din afara județului Sibiu, accesul se face de pe A1-centura ocolitoare a municipiului. Dinspre Brașov-București se va folosi prima ieșire de pe autostradă iar dinspre Alba-Iulia a patra ieșire. În ambele cazuri se va ajunge fie în Sibiu fie pe DJ 106 drumul care ne va duce spre destinația descrisă. După începerea traseului pe DJ106 vom urca pe Dealul Dăii unde se poate face o oprire pentru a admira orașul Sibiu de sus. Nu este vorba despre o înălțime doar că de pe acest deal se vede puțin mai altfel. Continuând drumul vom lăsa în urmă cartiere de vile nou-construite în care mi-ar fi plăcut să stau deoarece cei care au case aici vor putea vedea direct din living fie tot lanțul muntos Făgăraș, fie o parte din Sibiu. Să nu mai zic de liniște care este tot mai prețuită în zilele din prezent. Una din aceste așezări selecte se numește Daia Nouă, urmează Daia cea istorică unde vom ajunge virând la stânga pe DJ106S. După traversarea satului urcăm din nou un deal folosind câteva serpentine și facem din nou o oprire deoarece avem din nou o panoramă deosebită cu împrejurimile. Ajuns în vârf la o intersecție un indicator ne arată drumul DC54 spre satul Nou.

Distanța rutieră de la Sibiu până în satul Nou este de 18 km, din A1 ceva mai puțin.

Despre satul Nou

Satul Nou a avut diferite denumiri, în trecut se mai numea Noul Săsesc, Noenderf în săsește, Neudorf în germană, Nova Villa în latină, și Szászújfalu în maghiară.

Prima atestare documentară este din 1305 atunci când satul este proprietatea nobilior Becsegergely, defapt una din numeroasele proprietăți transilvănene. În evul mediu populația satului era de rit-romano catolic, după reforma protestantă din secolul XVI a devenit protestantă inclusiv biserica din sat. Dacă până în 1880 populația majoritară a fost săsească, după acest an românii au ajuns să fie mai mulți pe aici. Așa că la începutul secolului XX locuiau 591 români, 415 sași, 138 romi și 8 maghiari. În prezent conform recensământ 2011 ar fi 1606 locuitori din care doar români și romi. Sașii au plecat definitiv după revoluția din 1989. Din punct de vedere coordonate geografice satul Nou se află aici: 45°49′47″N 24°17′1″E

Satul Nou aparține de comuna Roșia și care mai are în componență încă 5 sate: Roșia, Nucet, Cașolț, Daia și Cornățel și are 5241 locuitori.

Ce putem vedea aici?

Având ceva treabă în Cornățel la întoarcere mi-a rămas suficient timp pentru vizită. Imediat după intrare în sat mi-a atras atenția Biserica evanghelică fortificată. Următorul obiectiv este biserica ortodoxă din sat, câteva clădiri istorice și satul în sine care poate părea interesnt pentru mulți dintre turiști.

Biserica evanghelică fortificată

Lăcașul de cult a fost construită în secolul XIII. După modelul de atunci a avut forma de bazilică. După ce s-a răspândit vestea cu vizita otomanilor, de și nu au ajuns pe aici, biserica a fost fortificată construindu-se în jurul ei ziduri de apărare și bastioane. Între timp moda în construcții s-a schimbat cu ocazia următoarelor renovări s-au folosit multe elemente gotice, navele laterale, corul și absida s-au mai înălțat. Turnul vestic este de la început acolo. Biserica poartă hramul Sfinților Petru și Pavel.

După ce am parcat lângă biserica fortificată am crezut că voi putea vizita doar din exterior obișnuit cu faptul că mai toate monumentele sînt încuiate. Nu și în cazul de față, am avut parte de o surpriză plăcută deoarece am avut acces inclusiv în interior și o surpriză neplăcută deoarece totul era în paragină. Există 2 porți de acces dinspre sud și dinspre vest ambele din strada principală din Nou. Se poate observa incinta de piatră care nu este prea înaltă, un bastion de apărare pe sub care vom trece, după care ne putem îndrepta spre intrare.

În interior jale mare, mobila este deteriorată, orga din chor lipsește, este multă mizerie. Documentându-mă am aflat că orga care a fost construită în 1913 de câtre meseriașul Karl Einschenk a fost dusă în 1993 la o biserică catolică din județul Bacău. Scările spre chor erau destul de șubrezite așa că nu am dorit altă aventură căutând scările din turn. Dacă mobilierul din chor este deteriorat, piesele de jos se află încă în stare acceptabilă. Altarul, amvonul, băncile s-ar putea curăța, lăcui, ceva curățenie, o renovare zidărie, o orgă electronică în locul celei vechi (sau măcar un fond sonor în timpul vizitei, amenajare curte, acces turn, turiști... Visez nu? Și totuși realizabil, păcat că nu se dorește acest lucru.

În imediata apropiere se află căminul cultural, o clădire istorică, mie mi-a plăcut. Înainte să urc în mașină niște localnici romi m-au întrebat că ce tot fotografiez pe acolo, le-am răspuns și am plecat mai departe. Am găsit un articol interesant intitulat Declinul unui monument, se poate citi aici:

academia.edu/9003619/Bise ... l_unui_monument

Biserica ortodoxă Sfântul Ierarh Nicolae

Coborând dinspre centrul satului spre periferie vom observa biserica ortodoxă. Este o biserică simplă compusă din navă principală, turn clopotniță și a fost construită în 2000 această dată inscripționată pe acoperiș cu ajutorul unor țigle de altă culoare și care formează niște cifre. Există un zid de incintă doar pe partea cu strada, în partea din spate doar dealul. Este construită chiar la marginea satului.

După o vizită scurtă aici am părăsit satul bucurându-mă că am văzut ceva nou pentru mine.

 

Rog WM să atașeze la început, mulțumesc. - youtube

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de AZE in 07.11.18 23:28:57
Validat / Publicat: 08.11.18 10:03:49
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în AGNITA [SB].

VIZUALIZĂRI: 1260 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

1 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P19 Stradă din Nou
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 38900 PMA (din 42 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

1 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[08.11.18 10:35:21]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas pe Valea Hârtibaciului:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.059961080551147 sec
    ecranul dvs: 1 x 1