GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Plecând de la Orăștie vezi impresii am căutat să mă deplasez la obiective turistice nevizitate încă de mine din județul Hunedoara. Știam despre existența unei grădini decorative cum numai la conace și palate se pot observa și mi-am zis că a sosit momentul vizitei acestuia.
Accesul rutier se poate realiza de pe DN7 sau de pe A1 ieșirea fiind la Simeria Veche. Pentru a ajunge la Banpotoc pentru că acolo se află grădina se va traversa orașul Simeria, circulând pe DJ700A pe sub A1 și peste râul Mureș va urma intersecția din Uroi cu DJ107A, se va vira la stânga, la intersecția cu Cărpiniș se va circula drept înainte după care se va ajunge la destinație.
I Giardini Di Zoe dispune de o parcare încăpătoare, sute de turiști pot parca aici la vizitarea obiectivului.
Programul de vizitare este zilnic între orele 9.00-18.00, ultima intrare trebuie să fie la 17.30. Un bilet de adult costă 25 lei, un bilet de copil 3-12 ani 20 lei, un bilet de pensionar 20 de lei. Copii sub 3 ani nu plătesc bilet. Nu se poate intra cu animale de companie. Casa de bilete se află pe o alee care face legătură între parcare și parc, dar se pot cumpăra bilete și online detalii pe siteul parcului igiardinidizoe.ro Cu ocazia vizitei nu există limită de timp.
Pe lângă vizita obișnuită există o altă gamă largă de servicii, cum ar fi ședințe foto private, de ex. cu ocazia unei nunți.
Ne place și nouă Italia dar și italienilor le place la noi. Astfel Giovanni Salvatelii din Ancona a îndrăgit zona și a cumpărat teren în Banpotoc. O grădină ca cea din Banpotoc nu se face/crește de pe o zi pe alta astfel de la începutul amenajărilor din 2003 până în 2018 când Giovanni a decis să-și împartă bucuria cu vizitatorii a trecut ceva timp.
Grădina lui Giovanni este amenajată din inspirație proprie, așa a decis el s-o amenajeze. Pe lângă florile de sezon s-au plantat nemumărate arbuști și copaci decorativi, astfel grădina poate fi admirată în orice sezon existând multe specii de conifere vom găsi și iarna aranjamente de admirat.
Parcul de 3,5 hectare a primit și un nume Zoe, după numele nepoatei proprietarului. Obiectele decorative care se potrivesc în această grădină (fântâni, pergole, locuri de odihnă, coloanevaze, monumente, etc, etc) le-a cumpărat din Italia și le-a adus aici.
După parcare ne-am deplasat pe acea alee lungă între parcare/drum județean și intrarea propriu zisă în parc. Lângă drum am mai observat o altă parcare mai apropiată de parc. Profitând de mulțimea de vizitatori mai ales într-o zi liberă cum a fost 1 Mai, pe lângă această alee o mulțime de comercianți își vând souvenirurile, jucăriile, alimentele, băuturile sau alte obiecte într-o zonă amenajată cu tarabe. Aleea este mărginită cu arbuști și copaci decorativi.
La capătul aleii după trecerea pe sub o poartă fizică se plătesc biletele. Nu există chioșc de bilete 2 doamne stăteau la o măsuță în aer liber și încasau banii de la mulțimea de vizitatori.
După plătirea biletelor am intrat în parc. Am ratat o specie de flori de sezon lalelele dar câteva lalele cu înflorire mai târzie se mai puteau admira. Parcul este amenajat parțial pe o zonă de teren plan și parțial pe un deal. Există două centre de interes mai deosebite aici și aici fac vizitatorii cele mai multe fotografii: zona deschisă dreptunghiulară cu fântâni arteziene și zona de deal cu aleile, scările și obiectele de decor specifice. Asta nu însemană că celelalte zone cu labirinturi, ascunzișuri, pergole și alte amenajări se lasă mai prejos.
În zona centrală a parcului vom observa o clădire în care funcționează un restaurant. În sezonul cald masa se va servi afară la mesele amenajate în grădina superbă. La momentul vizitei earu suficienți vizitatori care savurau prânzul într-un asemenea loc. Se poate sta la o bere, suc, cafea sau înghețată. Prețurile am observat că sînt medii.
De la restaurant am vizitat un alt spațiu deschis și rectangular după care am urcat pe deal. Sus pe deal experiența vizuală este alta, parcul de sus este mai splendid și împrejurimile Banpotocului frumoase. Pe deal în imediata proximitate a parcului la limita între zona vizitabilă și nevizitabilă am observat culisele parcului, de fapt pepiniere cu plante în devenire care probabil se vor planta fie în parcul existent fie într-o zonă extinsă deoarece grădina se află într-o dezvoltare continuă.
Satul Banpotoc face parte din comuna Hârău Hunedoara. Se află la doar 209 m deasupra mării. O atestare documentară ar fi din 1769. În afară de grădina Zoe ar mai fi de văzut biserica ortodoxă Sfinții Arhangheli, monumentul eroilor și Vila Castelul Maria unde ne putem atât caza cât și lua prânzul. Fostul conac dispune și de un frumos parc, aici am încercat să fac o rezervare pentru prânz și nu am reușit nu am mai găsit locuri. Dar nu mi-a părut rău am mâncat foarte bine în Simeria aici: vezi impresii
În Simeria ar mai fi ceva frumos de vizitat icas.ro/domenii-de-activi ... ce/parc-simeria și discutăm tot de plante, este vorba de un parc dentrologic și peisagistic, rezervație naturală arie protejată de interes național. Pentru vizita celor 70 de hectare este nevoie de timp, astfel am făcut doar o oprire mai scurtă aici.
Recomand vizita parcului Zoe, ar trebui o oră măcar, noi atât am stat aici.
Trimis de AZE in 27.10.24 11:55:12
- Alte destinații turistice prin care a fost: Europa
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
- Coordonate GPS: 45.88990460 N, 23.00536000 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@AZE: Am vizitat si eu de douaa ori acest loc, în sezoane diferite primavara toamna. Prima data era doar gradina lui Zoe, a doua oara era si gradina fratelui lui Zoe, Ahile.
Gradina lui Ahile e mai în spate dincolo de restaurant. Pe cupola pavilionului sunt trecute numele nepotilor, Zoe si Ahile.
Parcul dentrologic Simeria este frumos, interesant, o oaza de sanatate. Am reusit sa vizitez toata partea amenajata, restul parcului este lasat în voia naturii, ca o zona virgina. As reveni oricând aici.
@Yolanda: Bună ziua.
Mulțumesc pentru ecou, vot și precizări. Am citit și eu despre nepotul italianului și că i-a fost dedicată și lui o sețiune din grădină. Este frumos că italianul a deschis porțile publicului larg, ce-i drept și încasările sînt pe măsură.
Dar adevărul este că așa o grădină de 3,5 hectare (care probabil se va mai mări în timp) nu este ușor de întreținut și nicidecum cu puțini oameni. Natura nu stă și trebuie în permanență tuns, tăiat, toaletat, plantat, adunat, este o muncă non-stop aici.
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jul.2023 Nestemata verde dintre dealuri — scris în 22.07.23 de ams din TIMISOARA - RECOMANDĂ
- Jun.2021 Omul sfințește locul — scris în 20.07.21 de robert din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- May.2021 I Giardini di Zoe... un nume cu rezonanță italiană, frumusețe românească! — scris în 01.06.21 de maryka din GHIMBAV [BV] - RECOMANDĂ
- Aug.2020 I Giardini di Zoe, un colț de rai care ne așteaptă — scris în 10.08.20 de Aurici din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Sep.2018 I Giardini di Zoe [Banpotoc] - un loc desprins din povești — scris în 03.04.19 de Alina Roxana din TIMISOARA - RECOMANDĂ
- Aug.2018 O tură de o zi pe lângă Mureș — scris în 18.09.18 de Dragoș_MD din FRUMUşANI [CL] - RECOMANDĂ
- Dec.2014 Un loc de poveste — scris în 10.08.23 de resita2009 din REșIțA - RECOMANDĂ