ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 20.07.2018
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
JUL-2018
DURATA: 1 zile
prieteni
6 AD. + 2 COPII -- v: 6; 7

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

„Gaudi” la Râmnicu Vâlcea – Grădina Zoologică

TIPĂREȘTE

Înainte de a pleca spre stațiunea balneoclimaterică Băile Olănești (vezi impresii) am căutat pe Internet informații despre obiective care ar putea fi vizitate și de copiii care ne însoțeau. Aveam să descopăr mai multe articole care tratau arhitectura Gaudi în municipiul Râmnicu Vâlcea. Și unde anume? Ei bine, la Grădina Zoo din Ostroveni.

Poziționare și acces. În imediata apropiere a râului Olt și a bălților formate de acest curs de apă, în cartierul Ostroveni, se află Grădina Zoologică. Adresa exactă este str. Ostroveni nr. 95, cu acces facil din bulevardul Dem Rădulescu. În fața instituției este amenajat un loc special de parcare pentru circa 25 de autovehicule

Program și tarife. Parcul cu animale se află din punct de vedere administrativ în subordinea Consiliului Local Râmnicu Vâlcea. Orarul de funcționare pe perioada verii este zilnic între orele 08.00-20.00. Tarifele de acces sunt modice, pe măsura întinderii parcului zoologic, dar și pentru a facilita accesul cât mai multor persoane în incinta grădinii (mai ales că există și un loc de joacă pentru copii). Astfel, un bilet costă 3 lei/adult, 2 lei/copii sub 18 ani, gratuit cei sub 5 ani. Pentru motivele expuse mai sus este oferit un abonament lunar în valoare de 30 lei/adult/ 1 intrare pe zi. De asemenea, se percepe și o taxă foto simbolică: 1 leu/persoană.

Facilități. În anul 2011 parcul zoologic a fost redeschis publicului după o perioadă de timp în care a fost modernizată și reamenajată. Au apărut clădiri noi (acvariu, terariu, cabinet veterniar), s-au refăcut alei, s-au extins spațiile pentru animale. A fost amenajat un spațiu larg de joacă pentru copii, o alee senzorială, un loc pentru relaxare dotat cu bănci și foișoare, mese de șah, precum și câteva aparate pentru fitness. În incinta grădinii zoologice există și un punct comercial de unde puteți achiziționa jucării, produse alimentare și răcoritoare. De asemenea, nu lipsește toaleta publică. Pe spațiile verzi sunt așezate câteva opere de artă din marmură, ronduri de flori înveselesc atmosfera, iar băncile îți oferă câteva clipe de răgaz. Se afla în curs de amenajare un centru de echitație.

Habitatul arhitectural în stil „Gaudi”. În cadrul unul proiect demarat în anul 2017 parcul zoo din Râmnicu Vâlcea va deveni prima Grădină Zoo „Gaudistă” din România. Este vorba despre reproducerea unor habitate naturale pentru animalele sălbatice utilizând tehnica structurilor de beton realizate prin torcretare la 120 de atmosfere (pulverizarea unui strat de beton sau mortar cu ajutorul aerului comprimat). Astfel s-au realizat forme naturale pentru sectorul felinelor și al altor câtorva mamifere, proiectul fiind încă în curs de desfășurare.

Antoni Gaudi este creatorul unui stil artistic propriu, inconfundabil (arhitectura-1906.ro/2011/ ... -si-decoratorul), linii stilistice utilizate și la Râmnicu Vâlcea. Stilul avangardist, cu linii curbe, a fost aplicat în țarcul leilor, jaguarilor, tigrilor, lupilor și iepurilor. După 40 de ani de istorie Zoo Râmnicu Vâlcea încearcă să aducă un suflu nou în domeniul parcurilor zoo românești, în ciuda dimensiunilor reduse și a unui număr mai mic de animale. Aspectul acestor amenajări este mai realist, plăcut ochiului, sper să continue proiectul și la alte țarcuri.

Ce animale am văzut la Zoo Râmnicu Vâlcea? Am început traseul din sectorul felinelor mari, deși eram conștienți că este ora amiezii și unele animale vor fi la siestă. Am admirat țarcul reușit al leilor, dar și cele 5 exemplare care dormitau în iarbă (am citit că acum câțiva ani dețineau 9 exemplare). Trecem pe lângă cuștile unei vulpi leneșe, doi porcușori Pecari, un porc mistreț și o mulțime de iepuri. Ne-am oprit mai multe minute în fața incintei care adăpostește o „haită” de lupi, vreo 6-7 exemplare care se plimbau în grup compact.

Piesa de rezistență a parcului zoo, în ziua vizitei noastre, a fost ursul carpatin. Exemplarul arată foarte bine, e îngrijit și vioi. Spectacolul oferit de Moș Martin în piscina din țarc a fost sublim. Zbenguiala din apă, dar și de pe uscat, ne-a stârnit zâmbete și aprecieri la adresa mamiferului. Ne-am continuat plimbarea pe lângă îngrăditurile largi care găzduiau ponei, un tânăr cerb carpatin și mai multe căprioare.

Un grup compact de cuști adăpostesc specii diferite de gâște, rațe, păsări de curte. Am remarcat apoi dexteritatea ratonului, care se cățăra pe gard până pe acoperișul cuștii suspendate, ochii mari ai bufniței, leneveala cangurului pitic și privirea pătrunzătoare a celor doi babuini.

Interesant este și acvaterariul unde zăbovim alte minute în fața acvariilor cu pești și alte vietăți, precum și în fața vitrinelor cu șerpi. Am văzut un crocodil nemișcat, un gen de șopârlă numită agama cu barbă, imenșii gândaci de Madagascar, dar și un exemplar dintr-o specie de tarantulă. Dintre pești nu lipsesc rechinii de mici dimensiuni, piranha și mulți peștișori colorați.

Ne odihnim puțin într-un mic foișor, apoi ne îndreptăm spre ieșire trecând pe lângă țarcul struțului emu.

Vizita la Grădin Zoologică din Râmnicu Vâlcea nu durează foarte mult pentru un adult, dar fiind însoțiți de copii am petrecut peste o oră și jumătate în incinta parcului zoo. Am vorbit despre „arhitectura Gaudi”, dar acum să nu vă închipuiți că este ceva extraordinar, doar decoruri și amenajări peisagistice care îmbunătățesc atât tactil (pentru animale), cât și vizual (pentru vizitatori) experiența. Celor care se află în zonă le recomand o vizită la Zoo Râmnicu Vâlcea, într-un decor frumos, pe alei curate și printre animale bine îngrijite.

Vacanțe frumoase!


[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 20.07.18 10:38:12
Validat / Publicat: 20.07.18 11:26:58
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în RÂMNICU VÂLCEA.

VIZUALIZĂRI: 2608 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P11 Ursul carpatin - Zoo Râmnicu Vâlcea.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 41500 PMA (din 32 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

webmaster
[20.07.18 13:18:15]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

webmaster
[20.07.18 18:36:03]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[23.07.18 09:38:37]
»

@webmaster: Mulțumesc pentru desemnare.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂGrădina Zoologică:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.059214115142822 sec
    ecranul dvs: 1 x 1