BUN
GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Elefanți, girafă, zebre și alte animale la Zoo Târgu Mureș
Informațiile citite în media precum că la Zoo Târgu Mureș trăiesc mai multe animale rare, unicat în România la momentul actual, ne-au dat imboldul necesar de a face o incursiune în acest oraș în timpul vacanței petrecute la Sovata. Distanța între stațiunea balneoclimaterică Sovata și municipiul Târgu Mureș este de circa 60 de km, acceptabil pentru noi care am combinat vizita la Zoo cu un alt obiectiv interesant.
Conform legii grădinile zoologice sunt acele locuri unde se protejează fauna sălbatică și se conservă biodiversitatea lumii animale. Este considerată o grădină zoologică unitatea permanentă care adăpostește animale sălbatice care pot fi prezentate publicului minimum 7 zile pe an. Menajeriile sau grădinile zoo au apărut în Egipt cu câteva mii de ani înainte de Hristos; personajele bogate și de rang înalt din Antichitate țineau animale exotice pentru a-și etala puterea și avuția; în Evul Mediu descoperirile geografice au condus către apariția în Europa a noi specii de animale. Abia din secolele al XVIII-lea – al XIX-lea, odată cu aprofundarea cercetărilor asupra speciilor și comportamentului animalelor sălbatice, parcurile zoologice s-au dezvoltat și au fost deschise publicului.
Prima menajerie din Țara Românească este consemnată istoric în timpul domniei lui Petru Cercel, la sfârșitul veacului al XVI-lea. Domnul valah creează la Târgoviște în jurul reședinței domnești un frumos parc apelând la meșteri italieni. Italianul Franco Sivori, care a stat doi ani în Țara Românească, scrie în „jurnalul” său referitor la domnul Petru Cercel: A pus să se facă apoi cuști nespus de mari și frumoase pentru a ține sălbăticiuni și mândre grădini italienești, care erau așezate chiar lângă palatul său. Și a făcut totul cu atâta grabă, că părea o minune.
Un studiu al unei asociații de specialitate din 2009 număra 1800 de grădini zoo în Uniunea Europeană din care 4% se găseau în România. În 2019 existau la nivel național 35 de grădini zoo, acvarii publice, delfinarii și vivarii. De-a lungul anilor am vizitat câteva grădini zoologice din țară: Băneasa București, Bucov Ploiești, Târgoviște, Râmnicu Vâlcea, Dragoș Vodă Vânători - Neamț. Anul acesta a venit rândul parcului zoologic din marginea orașului Târgu Mureș.
Amplasare și acces. Grădina Zoologică este amplasată pe Platoul Cornești, în pădure, la circa 200 m mai sus decât orașul Târgu Mureș - str. Verii nr. 57. În oraș sunt câteva indicatoare către Zoo, cel mai sigur este să vă ghidați după un sistem de navigație. La intrare în zona de promenadă de pe platou veți găsi locuri de parcare gratuite, marcate. Din zona parcării până la intrarea efectivă în Zoo se parcurge pe jos o distanță de circa 500 m.
Program și tarife. Parcul zoologic este deschis zilnic între orele 09.00 – 18.00, prețul unui bilet fiind de 20 lei/adult; copii până în 12 ani și pensionarii plătesc 5 lei, iar elevii și studenții 10 lei. Există combinații de bilete pentru familii și abonamente anuale – detalii pe site-ul oficial: zootirgumures.ro/descript ... Bul_biletului/7. Nu se percep taxe pentru foto/video. În interior se recomandă purtarea măștii de protecție, mai ales în zonele aglomerate.
Pozitiv. Grădina Zoologică din Târgu Mureș beneficiază de un amplasament bun în pădurea Cornești, întinderea parcului zoo fiind de aproximativ 40 hectare. Acest lucru îl observi cu ușurință în interior – alei aerisite, spații largi, cuști și voliere întinse. Mi-a plăcut pavilionul exotic al maimuțelor, bazinul aligatorilor și pavilionul păsărilor. Am remarcat panourile explicative (cel dedicat păsărilor răpitoare, ursului) – din păcate sunt puține. Am remarcat și micile aranjamente peisagistice și încercarea de a construi un pavilion de dans/spectacol din lemn în apropierea intrării.
Animalele par destul de bine îngrijite, nu le-am putut vedea chiar pe toate, căldura de după-amiază silindu-le pe unele să intre în adăposturi. Vedetele Zoo Târgu Mureș sunt girafa, elefanții, zebrele, maimuțele, zimbrul, felinele, cămilele, urșii, antilopele etc.
Negativ. Nu mi-a plăcut faptul că lipsește un itinerariu stabilit, după ce intri nu știi pe care alee să o apuci. Se mai văd urmele vagi ale unor indicatoare către diverse grupe de animale, dar nu te prea ajută acest lucru. De asemenea, lipsesc panourile cu minime informații din fața fiecărei cuști/țarc/volieră cu animale; vezi ici-colo câte o tăbliță cu denumirea animalului rezident.
Ar trebui mai multă grijă pentru curățenia din incintă, mai multe coșuri de gunoi, amenajarea aleilor și amplasarea mai multor bănci pentru vizitatori. Toaleta pentru vizitatori din pavilionul maimuțelor lăsa mult de dorit. După mărirea spațiului și amenajările de acum 12-13 ani (pavilionul elefanților și girafelor e modern) se impune o regândire a spațiilor, o modernizare și o dezvoltare a infrastructurii pentru vizitatori (panouri informative, automate cu hrană pentru animale, ecrane multimedia etc.)
Concluzii. Am petrecut puțin peste 2 ore în incinta grădinii zoologice încercând să vedem toate animalele găzduite aici (destul de greu în lipsa unui traseu marcat). Deși animalele sunt în general triste și abătute, clar o sălbăticiune nu se va adapta niciodată la condițiile de captivitate, parcul zoo este un instrument de conștientizare a biodiversității, de observare a comportamentului animalelor sălbatice, de inducere în rândul oamenilor a sentimentului de ocrotire și protecție a lumii animale.
Alegeri inspirate!
Trimis de tata123 🔱 in 09.09.20 12:33:51
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în TÎRGU MUREȘ.
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
ECOURI la acest articol
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@tata123: Poate ca ai dreptate in multe privinte in ceea ce priveste aceasta gradina zoologica din multe puncte de vedere, amenajarea trebuie imbunatatita, insa nu prea cred ca animalele vor fi mai fericite, cred ca le trebuie un mediu cat mai apropiat de mediul lor.
In orice caz, aceste locuri atrag copii si adulti deopotriva si ne scot putin din starea noastra obisnuita.
Acum din partea mea, un SB acordat cu mare drag.
@mishu: Parcul zoo din Târgu Mureș, prin comparație cu alte grădini zoologice din țară, are avantajul spațiului. Bineînțeles că aces lucru nu scutește animalele sălbatice de această captivitate crudă. Chiar dacă vorbim de închiderea acestor animale în cuști doar pentru distracția și amuzamentul oamenilor, uneori sunt și decizii care salvează de la dispariție specii sau protejează animale pe cale de dispariție (în foarte mică proporție). În orice caz, animalele de la zoo sunt triste.
@tata123: citit și votat cu drag.
Sunt tare curioasă câți elefanți mai sunt acum? În 2018 când am fost noi, după întâlnirea AFA de la Alba Iulia erau 3 elefanți din care unul nu știu sigur ce avea dar era foarte slab și agitat. Ceilalți doi arătau foarte bine, îngrijiți, chiar era personalul de la întreținere peste tot și îi hrăneau și le făceau curățenie.
Călătorii frumoase mai departe
@diana2015: În acest moment în parcul zoo din Târgu Mureș se află doi elefanți - Tania (peste 40 ani) și Hella (peste 50 ani), ambele femele. Una din ele era foarte posomorâtă mișcându-se ritmic în același loc timp îndelungat.
Interesant este că știrile publicate în ultimii ani în media românească de tot felul sunt atât de imprecise în ceea ce privește vârsta animalelor, dar și proveniența speciei: africană, indiană, asiatică.
Mulțumesc pentru vizită și aprecieri.
Am fost și noi acum câțiva ani. Probabil e cel mai frumos parc zoo din tara. Peste București, Sibiu Pitești... Felicitări pentru vizita!
@m liviu: Mulțumesc. Cu cele 44 de hectare de teren întindere cred că Zoo Târgu Mureș e cea mai mare grădină zoologică ca suprafață din România = avantaj pentru animale. Mai avem multe de învățat în acest domeniu, decât 35 de grădini zoo/acvarii/delfinarii/vivarii câte avea România în 2019, mai bine doar câteva dar bine amenajate și cu condiții excelente pentru animale.
Grădina zoo din Ploiești e destul de mare și cea din Târgoviște e drăguță (dacă s-ar mai lucra la ea).
Numai bine!
@All: Update: Din păcate în februarie ' 21 girafa Gina a murit.
Girafa este cel mai înalt animal terestru de pe Glob din epoca contemporană, iar cea de la Zoo Târgu Mureș era singura existentă într-un parc zoologic din România. Cauza decesului nu a fost bătrânețea (Gina avea doar jumătate din vârsta medie de viață a unei astfel de specii - 10 ani), ci înecul cu conținut gastric stomacal în somn (adevarul.ro/locale/targu- ... 7289/index.html).
Unul din punctele de atracție al acestei grădini zoologice a dispărut...
@all_update septembrie 2022: După vestea rea din iarna trecută postată mai sus revin cu o știre pozitivă: România are din nou girafe ????. La Zoo Târgu Mureș au sosit ieri două girafe, femele în vârstă de doi ani.
Animalele au fost aduse din Suedia și după un drum de trei zile au ajuns ieri la Târgu Mureș (observatornews.ro/inedit/ ... nia-486606.html).
Girafele poartă numele de Pumpkin și Kamala.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Nov.2023 Zoo Târgu Mureș, o experiență faină — scris în 12.11.23 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Oct.2022 Nr. 1 in Romania — scris în 27.10.22 de resita2009 din REșIțA - RECOMANDĂ
- Jun.2021 La ZoO Târgu-Mureș, un loc frumos, plin cu animale simpatice — scris în 04.07.21 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- May.2021 Foarte trist — scris în 24.05.21 de CLAUDIA ELA din CLUJ-NAPOCA - nu recomandă
- Aug.2020 Cea mai frumoasa gradina zoologica din Romania — scris în 15.12.20 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- May.2020 Zoo Targu Mures — scris în 25.05.21 de dorgo din TâRGU MUREș - RECOMANDĂ
- Oct.2019 La ZOO Targu Mureș — scris în 27.10.19 de Iacobh1953 din OCNA MURES - RECOMANDĂ