ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 01.11.2020
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Râmnicu Vâlcea
ÎNSCRIS: 28.06.12
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
SEP-2019
DURATA: 1 zile
Cuplu
2 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
BUN

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Gradina Botanică Cluj-Napoca

TIPĂREȘTE

Într-o zi frumoasă de septembrie, ne-am hotărât să facem o vizită la Cluj Napoca. Traseul ales de noi a fost următorul: Râmnicu Vâlcea – Sibiu – Sebeș - Alba Iulia - Aiud-Turda - Cluj Napoca. Plecând de dimineață, am prins drumul destul de liber astfel încât la ora 10 eram deja la Cluj Napoca.

Primul obiectiv pe care l-am vizitat a fost Grădina Botanica. Aceasta se află în cartierul Zorilor, pe strada Republicii, la numărul 42. Am lăsat mașina în parcarea cu plată de pe marginea drumului din fața grădinii botanice, apoi ne-am indreptat spre poarta de intrare, imediat ce am trecut poarta, pe partea dreaptă se află casa de bilete, de unde am cumpărat biletele de acces în grădină. Prețul lor a fost de 10 lei/persoană pentru adulți. Coordonatele GPS ale locației sunt următoarele: N – 46.762680 și E – 23.588755.

Grădina Botanică se întinde pe o suprafaţă de 14 hectare. Aici sunt cultivate circa 10.000 de categorii de plante specifice, grupate, în mai multe sectoare: ornamental, fitogeografic, sistematic, economic și complexul de sere.

Sectorul Ornamental este menit să ofere vizitatorului o paletă largă de specii şi varietăţi horticole decorative a căror formă şi culoare se schimbă după sezon. Menţionăm aici rosariumul, ce conţine aproximativ 250 de soiuri de trandafiri şi colecţiile de: lalele, narcise, zambile, dalii, cane, gladiole şi crini.

Sectorul Fitogeografic cuprinde mai multe obiective cu tematici menite să grupeze plante din diferite regiuni geografice, cea mai reprezentativă este grădina Japoneză aranjată în stilul tradiţional “gyo-no-niwa” .

Sectorul Sistematic grupează plantele în funcţie de familia din care fac parte şi amplasamentul lor pe scara evoluţiei filogenetice.

Sectorul Economic grupează plantele după modul lor de utilizare în plante: alimentare, tehnice, furajere, melifere şi tinctoriale.

Complexul de sere cuprinde şase compartimente: sera acvariu, palmariul, sera cu plante mediteraneene şi australiene, sera cu plante suculente, sera cu bromeliaceae şi sera cu orhidee şi ferigi.

Vizita noastră la Gradina Botanică a început cu pavilionul unde se desfășura o expoziție de fluturi. Aceștia erau de diferite mărimi, multi colorați. Expoziția cuprinde 15 specii de fluturi exotici preponderent din zona Amazonului și 6-7 specii de fluturi autohtoni, caracteristici pajiștilor tradiționale din zona Clujului.

Am plecat de la sera cu fluturi și trecând pe langa niște cactuși am ajuns în Grădina Japoneză. Aceasta este aranjată într-un cadru tradițional japonez: are un lac artificial, în mijlocul căruia se află o mică insulă legată de marginile lacului, pe o parte printr-un pod curbat japonez la capătul căruia se află o poartă japoneză, iar pe partea opusă se află un podeț din piatră. Pe lac se plimbau nestingherite câteva rățuști.

De la Gradina Japoneză am pornit spre Serele Mari. Serele au o suprafsță de 3500 metri pătrați. Sunt înpârțite în 6 compartimente și anume:

Sera cu plante acvatice – aici se găsesc mai multe specii de nuferi dintre care amintesc lotusul amazonian al cărui frunze pot atinge 1,5 metri în diametru. Florile ce se formează de primăvara până toamna au o viață scurtă de doar 24 de ore, timp în care își schimbă culoarea de la alb la roz.

Pe partea dreaptă a serei se pot vedea plante insectivore, papirusul și trestia de zahăr.

Sera cu palmieri – aici pe lângă o mulțime de palmieri găsim și câțiva bananieri. Sunt prezenți peste 80 de specii de palmieri cu importanță economică sau decorativă, frecvent fiind cultivați și ca plante de apartament. Dintre speciile prezente amintim: cocotierul, palmierul de ulei, palmierul de zahăr, curmalul, palmierul de rafie. Alte specii cultivate aici sunt bananul, eucaliptul, arborele de avocado, liene tropicale, bambus. Majoritatea acestor plante sunt aduse din Japonia, Australia, Asia și Insulele Canare.

Sera cu vegetație din Australia și mediteraneană – aici găsim expuse diferite specii de ficuși și ferigi.

Sera cu orhidee și ferigi

Sera cu bromeliacee: sunt organisme variate, adaptate la diverse tipuri de mediu. Frunzele acestor plante au diverse forme, de la cele ascutite la cele plate, simetrice sau neregulate, moi sau ințepătoare. Unele dintre plantele din aceasta familie sunt insectivore. Sunt originare din America Centrala si de sud: Ananasul, Puya, Bromelia Canistrum; etc;

Sera cu plante suculente. – cum ar fi Haworthia este un gen de planta suculenta care i-a fascinat pe colectionari încă de la începutul secolului al 17-lea, când era privită ca fiind aloe - de fapt ea este doar înrudită cu aloe.

De la sere am pornit spre ultima parte a gădinii. A trebuit să traversăm un pârău care am aflat că se numește pârâul Țiganului, apoi am ajuns la capătul grădinii. Aici am găsit una dintre atracțiile principale ale Grădinii Botanice și anume Turnul de apă, o construcție care servea la irigarea grupelor de plante cultivate aici, cu apă provenită din pârâul Țiganilor și rețeaua de apă. A fost construit în anul 1920 odată cu reamenajarea Grădinii Botanice. Turnul se poate vizita și în interior dar când am fost noi era închis. Lângă turn se află bazine care adăpostesc nuferi și alte plante acvatice sau de mlaștini, iar pe marginea bazinelor se găsesc mai multe statui.

In cadrul grădinii mai există două zone de interes didactic si stiintific:

Herbarul conţine 655.000 de coli din toată lumea, cu valoare ştiinţifică deosebita pentru studenţii şi a cercetătorii din România şi din străinătate și Muzeul Botanic care deține peste 7 000 de piese și exponate, cu caracter didactic și științific.

Dacă ajungeți în Cluj Napoca vă recomandăm vizitarea Grădinii Botanice.


[fb]
---
Trimis de zlatna in 01.11.20 10:07:54
Validat / Publicat: 01.11.20 12:43:04
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în CLUJ.

VIZUALIZĂRI: 1310 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (zlatna); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P11 florile de Lotus
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 72200 PMA (din 54 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

webmaster
[01.11.20 13:46:10]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ necesar unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

zlatnaPHONEAUTOR REVIEW
[01.11.20 13:55:53]
»

@webmaster:  mulțumesc mult.  

tata123 🔱
[03.11.20 14:38:15]
»

@zlatna:  Un obiectiv care a rămas pe lista de „must do” în orașul Cluj-Napoca; în toamna lui 2018 chiar mă pregăteam să vizitez grădina botanică, dar o ploaie nărăvașă mi-a stricat planurile.

Deschisă publicului în 1925, organizată de botanistul Alexandru Borza (al cărui nume îl poartă), Grădina Botanică e locul unde găsești pace, liniște, frumos. Într-un număr al revistei „Boabe de Grâu” din 1930 omul de știință Al. Borza descria noua grădină botanică a Clujului, afirmând: Marele public găsește nu numai recreație și desfătare estetică în acest mare parc public al Clujului, ci poate culege atâtea cunoștințe botanice în diferitele secții ale Grădinii, în sere și muzeu. Numărul vizitatorilor crește din an în an. În 1929 au vizitat cel puțin 30.000 de persoane această Grădină, printre care foarte mulți cetățeni străini, care au dus faima instituției noastre peste hotarele țării.

Numai bine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
zlatnaPHONEAUTOR REVIEW
[03.11.20 15:39:32]
»

@tata123:  Intr-adevăr este foarte frumoasa și merită sa fie vizitată. Mulțumesc pentru ecou și vot.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
tata123 🔱, zlatna
Alte impresii din această RUBRICĂGrădina botanică Cluj Napoca:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.79509687423706 sec
    ecranul dvs: 1 x 1