GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Momente "vesele si triste” de la Festivalul Medieval
Weekend-ul care abia s-a incheiat a reprezentat o mare sarbatoare pentru judetul Mures si mai ales pentru Sighisoara, gazda Festivalului Medieval, care se desfasoara in fiecare an in cetate.
Am dorit sa ajungem acolo sambata, dar nu am reusit sa mergem decat duminica seara, in ultima zi de desfasurare al cunoscutului festival. Am ajuns in Sighisoara in jurul orei 17.30, la intrarea in cetate dinspre strada Anton Pann. Cu toate ca la acea ora inca nu era aglomeratie, parcarea era plina.
Taxa de intrare in cetate este de 10 lei/persoana, copiii gratuit. Am primit un pliant cu programul zilei de duminica, el incepea la ora 11.00 cu o parada a Cavalerilor si se incheia la ora 23.00 cu un mare Foc de articifii si Retragerea cu Torte.
Prin Turnul Croitorilor, care reprezinta cea de a doua poarta de acces, am pasit in cetate, in acest decor medieval detinut de Sighisoara. Dar ce-i lipseste acestui decor pentru a fi complet? Cavalerii, care in aceste zile s-au intors acasa, in cetate, sarbatorind, dansand si jucand pentru noi, de altfel acesta este numele festivalului in acest an, “Intoarcerea cavalerilor”. Pe toate stradutele inguste, pietruite, care mai mult urca, la fiecare rascruce de drumuri, intalnim cavaleri care-si etaleaza armurile stralucitoare si costumele! Si toate acestea, pe ritmurile Menestrelilor!
Ne plimbam prin acest labirint de alei inguste, cu case vechi, tipice vremii si privim decorul! Platind taxa de intrare, am facut un salt in timp, doar turistii ne amintesc ca noi apartinem altor timpuri!
Cateva corturi amenajate, in Piata Cavalerilor, ne dau de stire ca ne aflam in fata adeptilor Ordinului Cavalerilor Cetatilor Barsei. In fata doi cavaleri beau dintr-un pocal (cu vin?), dar au sabiile pregatite pentru lupta in caz de nevoie, probabil isi asteapta numarul!
Ceva mai incolo doi cavaleri se dueleaza cu sabiile, iar o tanara ne prezinta un spectacol cu bile!
Alti doi cavaleri (de ordine diferite) plesnesc din bice, sunetul se aude puternic in toata piata!
In apropiere am zarit un alt cort, cu emblema “Ordinul Cavalerilor Lup”, unde am putut urmari cum se confectioneaza diverse bibelouri din sticla! Chiar in fata noastra, un mester ia cilindrul de sticla, il inroseste in foc, il bate cu ciocanelul, iar cu o penseta speciala trage de anumite parti ale bucatii incinse si-i da anumite forme, facand ingerasi, lilieci, serpi, arbori, si alte obiecte de sticla, care au fost apoi expuse pentru vanzare, sub forma de medalioane pentru lantisoare, bibelouri, sau lipite pe o panza si luand chip de mic tablou! Preturile am vazut ca erau cuprinse intre 5 si 50 lei.
Plecand de aici, dam nas in nas cu un alt personaj, pe care doream sa-l fotografiez, dar era foarte aproape si se uita si el la noi, astfel ca mi-era jena sa-i pun aparatul in fata. M-a salvat, intinzand mana spre fata mea si prezentandu-se: “Vlad Tepes ma numesc!” Am profitat si i-am spus ca vreau sa-i fac o fotografie, astfel ca mi-a luat fata de mana si... i-am pozat! In acest loc din cetate exista si un monument ridicat in cinstea viteazului domnitor in cauza, Vlad Tepes!
Plecand de langa vestitul domnitor, zarim “Cusca Condamnatilor”, din lemn, cocotata pe o trasura si auzim ceva vanzoleala. Cand am intors capul, am vazut multimea care se bulucea si cateva voci spunand: “Un prizonier! ”.
Prizonierul era pletos, murdar, scuipa mereu si striga! Se zbatea si nu se lasa prins sub nici o forma! Cu greu, l-au tarat pana la Cusca Condamnatilor, unde mai multi cavaleri l-au fortat sa intre inauntru! Si-a proptit capul intre gratiile de lemn, scuipand in continuare si, in ‘pauze’, striga: ‘Nu! Eu nu mor niciodata! ’ ‘Eu nu mooor! ’ si le facea mereu in ciuda celor care l-au intemnitat!
Atenti la cele ce se intampla, am fost ‘deranjati’ de niste tipete, care se auzeau din spate. Toti cei prezenti s-au indreptat spre locul cu pricina. O voce sfarsita de femeie striga: ‘Nu ma omorati!’, ‘Nuuuu!’. ‘Ba, vei muri, vrajitoareo!’, ‘Vei muri, arsa pe rug!’
Atunci am inteles ce se intamplase: a fost prinsa o vrajitoare, legata de o cruce si acoperita cu o panza neagra. Cavalerii o impungeau mereu cu lanciiile lor ascutite, ea tipa, si tot asa, pana cand unul dintre cei hotarati sa pedepseasca vrajitoarea s-a dus sa aprinda torta si, cu toate racnetele vrajitoarei, i-a dat foc! Materialul s-a aprins repede, astfel ca o valvataie mare s-a ridicat in vazduh, vocea vrajitoarei era tot mai stinsa, pana ce nu s-a mai auzit deloc! Nu avem timp sa ne dezmeticim, ca se aud imbranceli si cand ne uitam... condamnatul din cusca este scos pentru ispasirea pedepsei!
Pus la ‘zid’, condamnatul este biciuit cu putere, lumea numara... dar la un moment s-a pierdut firul, ajunsesera pe la 15-20, insa toti eram atenti ca spatele condamnatului incepuse sa se inroseasca! Scena parea destul de reala, cu toate ca era teatru, cred ca biciul pisca putin... prin urmare, toti ne uitam si s-a pierdut firul numaratorii! Condamnatul, fara putere a cazut la pamant, iar dupa cateva secunde nu s-a mai miscat! Lumea se imbulzea sa faca poze cu “mortul”, care zacea acolo, pe jos, sa fie vazut de toata lumea!
In Piata Micilor Cavaleri s-au organizat dansuri pentru copii, care erau invitati pe scena si un teatru de papusi, de unde cu greu am luat-o pe fata mea!
In Turnul Fierarilor am admirat o expozitie de picturi, in ulei, ale artistilor plastici din Sighisoara. Toate sunt frumoase, dar preferatele mele au fost cele care infatisau diferite locuri din cetate. Preturile, din cate am vazut, erau intre 200-600 lei.
Am vazut si cateva scamatorii, cu carti, sfoara, bani, cu un animalul impaiat (raton?), spre deliciul publicului!
Ne-am plimbat mai departe prin acest labirint de strazi, peste tot tarabe cu suveniruri, portretisti, diverse mancaruri, prajituri...
Un alt grup de cavaleri care duceau un prizonier se indrepta din nou spre Cusca Condamnatilor, dar nu am mai apucat sa vedem ce se intampla. Muzica medievala se aude se aude in toata cetatea.
Timpul a trecut repede si trebuia sa plecam. Am parasit cetatea, pentru noi filmul s-a terminat, dar gandul ne purta deja la editia viitoare a festivalului, cand sper ca vom reusi sa stam mai mult.
Cu siguranta veti citi multe impresii despre acest festival, fiecare cu alte momente. Eu am incercat sa redau aici cate ceva din cele vazute de mine, sper ca v-au placut si ca am reusit sa va introduc in atmosfera care era in cetate!
Trimis de biancuta in 27.07.10 00:28:11
37 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (biancuta); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
37 ecouri scrise, până acum, la acest articol
In fiecare an... dupa festival, imi propun ca in anul urmator sa nu-l ratez! Sper ca va veni, cat de curand, un an in care sa spun si eu: amfostacolo!
Un festival care nu trebuie ratat dar chiar daca nu putem merge, @biancuta isi face datoria si ne simtim acolo in mijlocul festivalului
Ma bucur ca ai reusit sa ajungi si sa ne impartasesti si noua din placerea ta. Anul trecut am fost si noi dar ghinion, nu am reusit sa gasim nici o cazare, nici macar in urmatorii 50 km, asa ca am fost nevoiti sa facem cale intoarsa.
am fost acolo in urma cu 2 ani la festiva. intradevar este foarte frumos.
felicitari pentru review si pentru bucuria pe care ai avut-o prin participarea la festival
Iubesc Sighisoara, am fost de multe ori acolo in timpul festivalului, am petrecut un revelion si m-am oprit ori de cate ori am avut ocazia. Mi-a placut si in timpul festivalului, dar cred ca are un farmec aparte atunci cand nu este mare aglomeratie.
Felicitari ptr. review!
Mi-as fi dorit sa ajung si eu anul acesta mai ales ca am avut recomandari excelente. Nu s-a putut, poate la anul, insa rw. tau este excelent, felicitari!
Va multumesc pentru aprecieri! Acest festival e un adevarat magnet, in aceste zile, de la Tg. Mures, mai toate drumurile duc la Sighisoara! Am vazut acolo foarte multi turisti din alte localitati si am vazut si straini.
Iar Cavalerii au venit din multe orase din tara sau din strainatate, pe pliantul primit am vazut mentionate trupe din S.U.A.
foarte interesant review-ul tau. Am auzit de acest festival, dar nu am reusit sa ajung. Este o data fixa in an? Poate mergem anul viitor. Abia astept sa vad pozele. Un vot si din partea mea!
ascent, festivalul se tine, incepand cu anul 1992, la sfarsitul lunii iulie. Scene asemanatoare celor relatate de mine sunt frecvente, au un anumit program si se deruleaza pe fiecare alee din cetate.
Am fost de-atatea ori in Sighisoara, dar niciodata in timpul festivalului! Nici nu stiam cat de frumos este!
Astept pozele sa pot vedea secventele surprinse de tine!
De ce nu ai dat un semn ca vii la festival ?
Vineri si sambata am petrecut alaturi de krondia si artemisa24 prin cetate si nu numai.
Andox, nu eram siguri ca ajungem acolo. Intentia noastra a fost sa plecam sambata (toata ziua), cu escala la bunici. Nu ne-au iesit calculele si am pornit incolo abia duminica, destul de tarziu. Dar sa sti ca mereu m-am uitat in jur si ma intrebam daca mai sunteti acolo! Ma intrebam cum sa va recunosc si, eventual, cum sa intru in vorba cu voi! Dar... n-a fost sa fie! In Sighisoara mai am drum, deci...
Biancuta, mi-a placut review-ul tau, pacat ca nu ai fost de sambata dimineata. Oricum, partea cea mai interesanta la festival incepe in jurul orelor 16. 00 si dureaza pana noaptea (sambata am plecat pe la 2 din cetate pentru ca am avut ce sa vedem). Eu am prins toate concertele, mai putin luptele dintre cavaleri la care lumea se inghesuie mereu.
Mariana... ziceai ca nu ati gasit cazare... anul trecut noi am facut rezervare din aprilie la casute ca sa fiu sigura ca am unde sa ma cazez, iar anul asta ne-am hotarat cam tarziu sa mergem la Festival, asa ca de acasa ne-am pregatit cortul si am stat in camping, unde a fost tareee bine si curat, pacat ca a plouat sambata de pe la ora 18. 00 si toata noaptea a burat.
Ca sa fiti siguri ca aveti cazare puteti sa faceti rezervare undeva cu vreo luna inainte si daca va razganditi intre timp, anulati rezervarea. La unele pensiuni din Sighisoara mi s-a cerut plata in avans pe cazare si nu am fost de acord (niciodata nu se stie daca poti ajunge sigur). Foarte bune sunt casutele din campingul Franka, dar is cam scumpe, zic eu. Aici mi s-a cerut plata in avans la cazare cu 2 luni inainte.
Si pentru ca aproape de cetate este mereu aglomerat, va mai dau un pont: dincolo de Tarnava, trecand pe langa Catedrala Ortodoxa, dati de o strada care nu este asa aglomerata si acolo puteti parca masina, chiar la umbra. De acolo pana la cetate faceti 5 minute pe jos.
Indiferent unde va cazati, si eu va recomand festivalul.
Multumesc monicutza pentru aprecieri, din pacate nu as fi putut sta pana la 2 noaptea, dar nu pentru ca nu as fi vrut. M-am bucurat ca inca nu era aglomeratie si am putut sa ne bucuram de tot ce era in jur, chiar daca nu am vazut intreg festivalul.
Da, spre deosebire de alti ani, s-a cunoscut ca este mai greu cu banii, pentru romani cel putin. Turisti au fost mai putini anul acesta fata de 2008-2009, uneori aveam senzatia ca sunt mai multi turisti straini decat romani, cum spuneai si tu, ceea ce ... nu ca ar fi rau, dar e pacat ca nu pot vizita Sighisoara mai multi turisti romani. Prezentatorii chiar au precizat de mai multe ori ca anul acesta cu greu s-a putut organiza festivalul si ar fi mare pierdere culturala daca nu s-ar mai organiza pe viitor. Am vazut un plus fata de anul trecut prin faptul ca s-au tinut de program; anul trecut erau intarzieri mari fata de programul afisat; si inca un plus fata de anii trecuti - s-au tinut strict de lumea medievala (cu mici exceptii, si anul acesta a fost difuzat hard rock, dar foarte putin). Intr-o perioada, festivalul o luase pe cai diferite de scopul si tema lui, dar lucrurile se indreapta de la an la an, ceea ce e foarte bine.
Noi am plecat duminică dar am avut surpriza să mă întâlnesc sâmbătă cu mulţi prieteni din Braşov şi Sighişoara fără să fi ştiut unii de alţii... Iar pe @andox eu l-am recunoscut uşor, dar e adevărat că ne-am dat un punct de întâlnire. Aştept şi pozele, să văd ce am pierdut. A nu se puncta ecoul.
Krondia, am avut probleme cu fata mea, sambata fiind foarte cald a vrut la piscina si am plecat din localitate, la bai (pe care nu le-am mai facut fiindca vremea incepea sa se strice). Duminica, ne-am hotarat in ultimul moment sa mergem. Chiar daca fetita s-a opus, cand a vazut scenele a ramas impresionata, iar pe drum doar despre ele a vorbit. Era tarziu insa sa anuntam ca mergem si noi!
MULŢUMESC mult pentru acest review !!! Iubita mea s-a internat cu 3 zile înainte de festival (probleme majore) şi nu am mai ajuns acolo dar cu reviewul şi pozele tale pot spune că aproape am ajuns la Festivalul Medieval ! Încă odată MULŢUMESC !
fain, tot imi doresc sa vin si eu la festival, dar poate la anu'...
Si eu mi-am dorit sa ajung la acest festival, dar tot timpul eram plecata in concediu.
Ca si la cel de la Muntele Gaina.
Dar, prin tine am trait si eu putin din atmosfera de acolo.
Si asa, de la mine vine votul cu nr.17.
Foarte... medieval! Incitant review-ul si pozele f. sugestive! Poate la anul ne anunti si pe noi din timp data exacta a organizarii pt. ca nu prea se face publicitate la asa ceva. In felul asta poate reusim sa ajungem pe acolo.
@marian_1973, s-a mai scris si se va mai scrie. festivalul are loc in fiecare an in ultimul sfarsit de saptamana al lunii iulie.
sa speram ca se tine si la anul viitor.
Un text escelent a carei frumusete e intrecuta doar de frumusetea fotografiilor. Puncte si de la mine.
In ideea ca la noi nimic nu e batut in cuie o sa astept un semn de la Biancuta sau cei din zona cu privire la data urmatorului festival. Daca se va mai tine, dupa cum bine spui.
Va multumesc tuturor pentru aprecieri! In programul primit am vazut ca erau inca multe alte momente interesante, printre care: dans medieval, turnir cavaleresc, spectacol cu foc, numere de magie, teatru medieval, jonglerie, chiar si Cusca Condamnatilor dar in alta piata (si probabil alta sceneta) si multe altele!
Marian 1973, asa cum am spus si mai sus si cum a afirmat si cosminp, festivalul are loc la sfarsitul lunii iulie, dar inainte cu apx. 1 luna se va afla data exacta. In legatura cu publicitatea, asa e! S-a facut foarte putina reclama, eu am vazut o singura data la stirile locale si nu sunt sigura daca am vazut si la cele nationale! Recunosc ca nici nu ma uit foarte mult la televizor, deci nu pot spune exact cata reclama s-a facut, insa exista si alte forme de publicitate. Nu am vazut un afis, un pliant, etc. O publicitate mai mare nu ar strica! Si... speram ca nu acesta a fost ultimul spectacol al cavalerilor!
Salut! As vrea sa va dau si eu cateva detalii despre festival, intrucat merg de cativa ani la Sighisoara. Festivalul se tine in fiecare an in ultimul week-end din luna iulie. Niciodata nu a fost altfel. Cu publicitatea... da, e-adevarat, destul de putina. Postul public de radio a difuzat de cateva ori pe zi in ultimele doua-trei saptamani inainte de festival, reclama la Festival. Fiind fan al acestui Festival, am urmarit cam din luna martie stirile despre acest eveniment si chiar am gasit articole pe net. Nu se stia programul exact al manifestarii, dar se stia cand se va organiza si ... ca se va organiza. Intr-o perioada a acestui an organizarea lui a fost incerta din lipsa fondurilor. De altfel am observat ca anul acesta, fata de alti ani, nu s-a mai construit scena din Piata Octavian Goga, cea de jos, exact cum cobori din cetate (a fost foarte bine si asa). Anul trecut se discuta chiar sa se organizeze o saptamana medievala la Sighi, ceea ce ar fi fost minunat, desigur, permitand astfel mai multor turisti sa vada cetatea. Dar ma gandesc ca acest proiect este irealizabil in viitorul apropiat. Sau... cine stie...
Programul Festivalului a aparut pe net cu o luna inainte de inceperea evenimentului, cam la sfarsitul lunii iunie l-am gasit eu pe site-ul primariei Sighisoara.
Asadar, pentru toti cei care doresc sa mearga la Festival la anu, acesta se organizeaza in ultimul week-end din luna iulie si cautati informatii pe net (organizare, program, invitati).
Da, m-a cucerit evenimentul asta, mai ales de cand se tine de tema lui: "medievalul"! In primul an in care am fost, eram entuziasmata, numai partile bune ale festivalului le-am vazut. Apoi s-au mai schimbat treburile, organizatorii nu se mai concentrau pe medieval. Acum 3 ani am reluat vechea mea pasiune pentru festival si am constatat imbunatatirea clara a evenimentului. Anul trecut insa nu s-au tinut de program, mai toate momentele notate in program erau decalate, a fost cam neplacut. Anul acesta insa... jos palaria! S-au tinut oamenii de program, chiar daca a plouat cu galeata (cel putin in Piata Cavalerilor, in celelalte piete nu am fost cand a plouat ca sa vad daca s-au tinut in continuare spectacolele).
Si... dupa modelul festivalului de la Sighisoara, anul trecut s-a desfasurat un festival medieval si la Targu Neamt, cu ocazia redeschiderii Cetatii Neamtului. A fost renovata si redecorata, acum chiar este un obiectiv ce merita din plin vizitat. Si eu, fiind prin apropiere, nu puteam sa ratez ocazia sa vad si acest festival. Cu siguranta va voi povesti intr-un review cum a fost si la Tg. Neamt.
Pentru amatorii de astfel de evenimente, stiu ca in perioada 13-15 august se organizeaza Tabara Medievala la Bistrita, insa eu am vazut afisul si se indreapta spre ce a fost candva si la Sighisoara: rock medieval si metal, pe ici-colo cu nuante medievale. Nu cred ca voi merge, eu sunt adepta liniei medievale clasice. Pentru detalii click aici
Sighisoara este un oras pe care imi doresc sa il vad si voi alege ca ocazie un festival medieval ca sa traiesc momente similare!
Acest festival medieval are un mare potential turistic pe care din pacate noi romanii nu stim sa il exploatam.
Parca ne e rau cu binele, si ne meritam soarta.
La fel am facut si cu mitul lui Dracula.
Te uiti cum altii inventeaza te miri ce pentru a atrage turisti straini si totodata capital strain, iar noi... nu.
Noroc cu AFA ca ajungem sa cunoastem frumusetile si valorile patriei macar noi intre noi, romanii.
Poate ca acest site ar trebui sa existe si in varianta engleza pentru a mai scoate si noi capul in lume. Atunci cand aude de Romania un strain sa zica: "Ah, Bran, Brasov, Sibiu, Sighisoara, Maramures, Putna, Voronet, Delta Dunarii" si asa mai departe!
Votul 21 de la mine!
Bine zici, Ellada sagapo! Dar din pacate romanii sunt cunoscuti dupa alte criterii...Iti multumesc pentru aprecieri!
Pentru cei care sunt interesati de Festivalul medieval de la Sighisoara: am auzit zilele trecute reclama la radio: In acest an, festivalul va tine cinci zile in loc de trei, asa cum era pana acum, in perioada 27-31 iulie, iar tema festivalului va fi: "Eroul medieval". Astfel cavaleri ai diferitelor ordine, dansatori, actori, cantareti, ne vor introduce in epoca medievala, cu tot ce inseamna ea: turniruri, arderi pe rug, expozitii, teatru, scamatorii si multe alte surprise.
cate ceva eveniment se poate citi aici
Biancuta, multumim pentru amanunte, eu cu siguranta voi fi acolo, ne-am si programat, doar ca n-o sa putem merge decat de vineri seara pana duminica din cauza serviciului. Sunt sigura ca va fi frumos, de-abia astept!
Azi plec si eu acolo! Uite aici puteti vedea live de la festival sighisoaraonline.com/webcam.php
Buna, Alina! Cred ca ajung si eu acolo pe la amiaza! Poate ne vedem!
Bine ar fi! Eu sper ca pe la 11 - 12 sa pornim. Mai are sotul treaba.
Eu nu te cunosc, tu ma cunosti din poze. Pa.
Oare mai e cineva de pe sait pe acolo?
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Festivaluri și evenimente sighișorene" (nou-creată, între timp, pe sait)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jul.2015 Festivalul Medieval de la Sighisoara — scris în 28.07.15 de pingo_doce din PIATRA NEAMț - RECOMANDĂ
- Jul.2013 Sighisoara medievala 2013 — scris în 06.08.13 de Xla din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2011 Hai la Sighisoara Medievala — scris în 15.02.12 de Freak din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2011 Eroul medieval — scris în 13.08.11 de monicutza din PIATRA NEAMT - RECOMANDĂ
- Jul.2010 Sighisoara e-n sarbatoare! — scris în 15.12.10 de dorgo din TâRGU MUREș - RECOMANDĂ
- Jul.2010 Clipe medievale de vis in cetatea Sighisoarei — scris în 30.07.10 de krondia* din BRAșOV - RECOMANDĂ
- Jul.2010 Festivalul medieval de la Sighisoara sau Segesvár la care am fost pentru prima data — scris în 30.07.10 de artemisa24 din PITEşTI - RECOMANDĂ