ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 18.04.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Miercurea Ciuc
ÎNSCRIS: 29.01.13
STATUS: SENATOR
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
98.75%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Farşang la Ciceu (jud. Harghita)

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Impresii şi date personale, poate prea subiective, desigur incomplete:

Farşang-ul este o mare sărbătoare a populaţiei catolice din Transilvania şi Ungaria, marcând intrarea în postul Paştelui (Lăsata Secului). Este un carnaval tradiţional care, ca idee, se corelează cu alte mari carnavaluri ale lumii catolice, de exemplu cu cele de la Veneţia şi de la Rio de Janeiro. Farşang-ul este marcat de festivităţi distractive zgomotoase, parade cu măşti, baluri şi neparat (cel puţin aici, în Secuime) de puţina "nebunie", având menirea de a alunga spiritele şi duhurile rele, sau de a speria iarna şi de a intâmpina învierea naturii. Este şi o manifestare neipocrită: să ne distrăm cât putem acum, înainte de post. In Transilvania, tradiţia este continuată de comunităţile maghiare şi germane, iar pe alocuri populaţia românească a împrumutat această festivitate sub numele de Fărşang.

In Secuime, obiceiul a fost reprimat in perioada comunistă, dar în prezent, de la an la an, având în vedere caracterul său distractiv, prinde din ce in ce mai mult. In Harghita a devenit deja o tradiţie organizarea unui festival judeţean în diverse localitati, prin rotatie. Review-ul de faţă redă evenimentul petrecut în ziua de sâmbătă, 9 februarie 2013, la Ciceu (comună la 6 Km nord de Miercurea Ciuc) cu participarea a peste zece formaţii din tot judeţul. Manifestarea a început cu o rapidă defilare a grupurilor venite, după care s-au adunat în faţa Primăriei. A urmat un scurt discurs al oficialităţilor dupa care formaţiile, după un plan bine stabilit, s-au deplasat pe principalele străzi ale comunei unde erau aşteptaţi de localnici în anumite locaţii, cu mese întinse şi multă voie bună. Grupurile, ajunse la locurile respective şi-au prezentat programul, au mâncat, băut, dansat şi distrat împreună cu localnicii, după care au plecat spre alte locaţii unde ritualul se repetă. Această procesiune, acest ritual se va repeta pe plan local în fiecare sat în ziua de Lăsata Secului. Sprea seară, grupurile s-au adunat şi sărbătorit împreună la Căminul Cultural. Tradiţional, se organizează baluri (balul de Lăsata Secului). După "faza judeţeană" care are loc sâmbăta, Farşang-ul propriu-zis se petrece în fiecare sat în ziua de Lăsata Secului, chiar dacă aceasta este zi de lucru.

Remarc bogăţia de obiceiuri, diferenţele de la o localitate la alta, atât în ceea ce priveşte specificul dansurilor, a cântecelor, a costumelor populare, dar şi modului de punere în scenă a reprezentaţiei... caracteristica comună fiind "nebunia", fantezia şi voia bună.

Subiectul general al distracţiei şi în jurul căruia sunt regizate aceste spectacole este reprezentat în marea majoritate a satelor de o păpuşa (manechin) în mărime naturală, de sex bărbătesc (de obicei foarte bine vizibil! , foto, video), cunoscut si sub numele de Illes (Ilie). El simbolizeaza iarna, Datoria alaiului este să îngroape defuncta iarnă şi pentru aceasta, alaiul "mortuar" (cu aşa zişii preoţi, cardinali, cantori, soţia/amanta/mireasa, bocitoare etc.) conduce "răposatul" pe ultimul drum. Uneori se încearcă resuscitatarea acestuia, cu mijloace din cele mai fanteziste, dar desigur ca operaţia nu reuşeşte. De asemenea, pentru a preîntâmpina revenirea iernii, aceasta este speriată de măşti, strigături, pocnituri de bici. Pentru-ca totul sa fie în regulă, "cortegiul mortuar" este însoţit neapărat, de o formaţie muzicală (taraf sau chiar fanfară). In timpul "slujbei" de înmormântare, "preotul" îl descrie pe defunct care neaparat are şi părţi bune (altfel, n-ar participa atâţia oameni care să-l "plângă"). In general, mortul este fie un barbat bun, harnic, gospodar, dar cu performanţe modeste la pat, dar mai des, este un tip agresiv, beţiv, dar foarte bun amant, motiv de "mare jale" printre femeile şi fetele din sat... "Plânsetul" şi "jalea" "bocitoarelor" este de toată distracţia. La sfârşitul festivităţilor, de obicei, se dă foc manechinului care o reprezintă pe defuncta iarnă.

Noi am urmărit grupul din Lăzarea (comună în partea nordică a judeţului Harghita, între Gheorgheni şi Topliţa). Ca particularitate pentru acest grup, însa nici pe departe ceva exclusivist, în sicriu nu era aşezat un manechin, ci un contrabas. Îngroparea contrabasului, deci a muzicii, vrea sa fie o metaforă a sistării distracţiei pe perioada postului Paştelui.

Fotografiile şi videoclipul realizat de mine prezintă secvenţe de la evenimentele descrise:

youtu.be/kCu1VMmaEwk

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Lucien in 18.04.16 08:32:51
Validat / Publicat: 18.04.16 11:09:06

VIZUALIZĂRI: 1182 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

1 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Lucien); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P04 Măşti pitoreşti: ţiganca cu plodul, asistenta medicală etc.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE?
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 2020 PMA (din 20 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

1 ecouri scrise, până acum

webmaster26
[18.04.16 09:51:38]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Lucien
Alte impresii din această RUBRICĂFestivaluri, evenimente în zona M.Ciuc:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.058623075485229 sec
    ecranul dvs: 1 x 1