GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Sarbatoarea primaverii - obiceiuri si traditii brasovene
In prima duminica dupa ziua de Pasti, de Duminica Tomii, in Brasov are loc Parada Junilor. Aceasta parada plina de fast si culoare se serbeaza in fiecare an, incepand din anul 1877, in care barbatii juni, imbracati in costume traditionale coboara calare pe superbi cai si ei imcarcati cu panglici si ciucuri colorati in oras (de fapt se spune ca ei coboara in cetate-cum era considerat in acele timpuri orasul).
Aceasta serbare a Junilor este de fapt o serbare in cinstea venirii primaverii, cand soarele invinge gerul iernii si natura cheama totul la o noua viata.
Traditia care se pastreaza pana in zilele noastre, este o imbinare a mentalitatii vechi, de pe vremea dacilor, ca soarele trebuie aparat de varcolacii care ii dau tarcoale la inceputul primaverii, ca sa-l inghita cu elemente crestin -religioase, ele tinandu-se dupa Invierea Domnului, la sfarsitul saptaminii luminate.
Junii din Scheiul Brasovului si Brasovul vechi, continua aceasta traditie asa cum au mostenit-o de la strabunii lor, continuand obiceiurile si ritualurile din aceasta zona a tarii, care in zilele noastre are doar rol de ceremonie si este cea mai importanta traditie, dintr-o serie de traditii ale Junilor, numita ,,Coborarea in Cetate".
Desfasurarea evenimentului e asteptat cu nerabdare in fiecare an, cand in Centrul vechi al Brasovului se strang mii de brasoveni, alaturi de turistii veniti fie special pt el, fie coboara din Poiana rasov.
Incepand, de la ora 11, din piata Unirii (fosta piata a Prundului), pe tot traseul pana in centru pe b-dul Eroilor, apoi str. N. Balcescu, Poarta Schei, str. Capitan Ilie, Pe Tocile, Podul Cretului, lumea asteapta la marginea carosabilului, coborarea pe cai a Junilor.
Junii se aduna si merg sa ia de acasa, intr-o ordine bine fixata, pe stegar, apoi pe sutas, armasul mic, armasul mare si la sfarsit pe vataf. In fata merge vataful, care poarta pe piept o panglica rosie, langa el sta stegarul cu steagul fiecarei cete de Juni specific. Putin mai in spate vin calare armasul mic si armasul mare, fiecare cu panglica galbena -armasul mare si albastra armasul mic, incat toti trei formeaza tricolorul.
Adunati pleaca in piata Prundului, dupa ce s-au adunat toate cetele, vine preotul de la biserica Sf. Nicolae si impreuna canta ,,Hristos a Inviat".
De aici incolonate toate cele 7 cete de Juni, in ordinea cunoscuta si stabilita astfel :prima ceata e a Junilor Tineri, urmata de Junii Batrani, Junii Curcani, Junii Dorobanti, Junii Brasovechi, Junii Rosiori, Junii Albiori. In fata fanfara deschide parada.
Prima oprire o fac la Troita Capitanului Ilie Birt, unde canta ,,Hristos a Inviat ", pe rand fiecare ceata de juni. Apoi coboara pe str. Muresenilor, care margineste zidurile vechii cetati a Brasovului.
Pe tot traseul, junii saluta populatia adunata cu Hristos a Inviat, iar lumea ii aplauda si raspunde ,,Adevarat a Inviat". De asemenea ii cheama sa-i urmeze pana la Pietrele lui Solomon, unde incepe serbarea.
Ajunsi la Pietrele lui Solomon, incep serbarea.
Deschiderea se face cu cantarea Troparului Invierii, dupa care tinerii neansurati se strang in mijloc, intrecandu-se in aruncarea buzduganului. Castiga cel ce arunca cel mai sus buzduganul. Aruncarea buzduganului, e un obicei vechi din timpul dacilor si se face pt. a goni varcolacii din jurul soarelui.
Odata incheiat acest spectacol, junii se pun pe jucat hora, la care cheama si fetele nemaritate. In acest timp, junii casatoriti se aseaza la mesele pregatite cu mancare si bautura, alaturi de membrii de familie, rude, prieteni si invitatii lor.
Dupa ce se lasa amurgul, junii grupati, coboara in Piata Prundului, unde canta pt. ultima data in acest an ,,Hristos a Inviat".
Fiecare ceata de juni, are particularitatile ei in ceea ce priveste cusma, costumul traditional, steagul.
Am sa prezint pt. fiecare, caracteristicile cele mai importante a fiecareia, precum si faptul ca ele au fost infiintate in ani diferiti si in perioada altor evenimente istorice.
1. Junii Tineri -sunt intemeietorii acestui cult al soarelui. In acesta organizatie sunt prinsi numai tinerii necasatoriti. Steagul este confectionat din matase rosie si albastra. Pe una din fete e emblema Colegiului National Andrei Saguna, iar pe cealalta e imginea unui june tanar. Pe cap poarta o palarie, ornata cu o floare din funda tricolor.
2. Junii batrani -organizatia s-a format in anul 1877 si e compusa din barbati casatoriti, care pana la formarea ei insoteau pe juni tineri cand coborau cu caii in Cetate. Steagul lor e confectionat din matase rosie, pe care e imaginea unui june batran impreuna cu colectia organizatiei de documente si tablouri.
3. Junii Curcani -a fost formata in anul 1879. Membrii lor sunt barbatii care locuiesc in Schei, pe zona ,,Coastei". Steagul lor are chipul lui Mihai Viteazul. Pe cap poarta o cusma asemanatoare cu a voievodului.
4. Junii Dorobanti -s-au format in acelas an cu Curcanni, 1879 si prin desprinderea unor membrii care au vrut sa formeze o organizatie propie. Steagul lor are imaginea fdin poezia lui V. Alecsandri-Dorobantul.
5. Junii Brasovechieni -s-a format in anul 1922. Membrii sunt locuitorii romani stabiliti in Brasovul Vechi. Pe steagul lor este emblema orasului Brasov.
6. Junii Rosiori -infiintata in anul 1926. Membrii sunt locuitorii din partea nord-vestica a Scheiului. Costumul lor e asemanator cu a soldatului din Razboiul de independenta (1877-1878). Este cel mai frumos costum al junilor, format dintr-o camasa brodata cu motive nationale, cu paiete din argint-aurit. Chimirul e cusut cu margele si fluturi din fir aurit. Caciulile sunt dupa un model dat de N. Iorga, care a facut demersuri pe langa regina Maria si a obtinut promisiuni de la regina in anul 1926, de a ajuta traditiile junilor.
7. Junii Albiori -organizatia s-a format in anul 1860, odata cu infiintarea ASTRA-Asociatia Transilvania pt. Cultura si Literatura a Poporului Roman. Membrii erau macelarii si negustorii din Schei. Acestia se evidentiaza prin costum. Pe umeri poarta un cojocel din blana alba, iar pe cap au caciuli din blana alba, in care sunt prinse funde de culoarea tricolorului.
La toate cetele, caii sunt mari, cai de tractiune, cu coama frumos impletita cu panglici si ciucuri de toate culorile. Caii armasului sau vatafului, au de cele mai multe ori zale frumos ornate cu ciucuri.
Aceste parade sunt pline de culoare, date de costumele frumoase ale junilor si aranjamentul cailor, parca cheama, impreuna cu natura, pe toti la o noua viata. Aerul de optimism insoteste atat parada cat si intrega lume adunata sa aclame in aceasta zi, inceputul unei noi vieti a naturii.
Trimis de grecudoina in 24.04.15 20:58:32
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (grecudoina); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Festivaluri, evenimente brașovene" (deja existentă pe sait)
@webmasterX - multumesc! nu am gasit rubrica si l-am postat unde am nimerit.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Dec.2018 Târgul de Crăciun, Brașov 2018 — scris în 11.12.18 de krisstinna din BUCUREșTI - nu recomandă
- Mar.2017 Expozitia oraselul trenuletelor la Brasov - de vazut cu copiii — scris în 18.03.17 de Andreea Nitu* din BRAşOV - RECOMANDĂ
- May.2016 Zilele Braşovului - 2017 — scris în 20.04.17 de Claudiu U. din BRAşOV - RECOMANDĂ
- Sep.2014 YOLARI - YOHOOO!!! Sunteti un pic obositi? Haideti 'sa ne molipsim' un pic de voia buna de la Oktoberfest Brasov 2014 — scris în 13.09.14 de danadana* din PLOIESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2013 Aerodromul Sânpetru - Miting de acrobație aviatică — scris în 18.08.13 de Quasimodo din BRASOV - RECOMANDĂ
- May.2013 Junii Brasoveni — scris în 21.11.13 de pmc din BRASOV - RECOMANDĂ
- Sep.2011 Oktoberfest Brasov 2011 — scris în 21.09.11 de dorgo din TâRGU MUREș