ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 03.05.2015
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Oradea
ÎNSCRIS: 28.11.14
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
MAY-2015
DURATA: 1 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Festivalul Roman Apulum 2015

TIPĂREȘTE

Adresa de desfășurare a evenimentelor : Cetatea Alba Carolina.

Pagina web oficială : festivalulromanapulum.ro.

În intervalul 02-03.05.2015, în excepțional restaurata Cetatea de tip Vauban Alba Carolina (sau Apulum) se desfășoară a III - a ediție a Festivalului Roman Apulum.

Programul, unul generos, întins pe 2 zile pline, atrage precum un magnet mii de turiști dornici de a vedea altceva decât sumbrul cotidian și de a vedea pe ”viu” ce a însemnat perioada daco-romană în istoria națiunii române.

Și dacă tot aminteam de program, el este/a fost :

Sâmbătă, 2 mai

11.00 – Ceremonia de deschidere – Inauguratio

11.15 – Vernisajul expoziției de machete

11.30 – Parada armatei romane și a războinicilor barbari

12.00 – Tur ghidat al principalelor obiective romane din Apulum

12.00 – Deschiderea taberei și atelierelor meșteșugărești (olărit, metalurgie, confecționare echipamente, pielărie, prelucrarea osului, tir cu arcul, aruncarea suliței, antrenamente militare, coafură, dans, muzică romană, jocuri romane)

16.30 – Dansurile Nimfelor Daciei

16.45 – Demonstrații militare – prezentare echipamente și informații de istorie antică; ciocniri între daci și romani; lupte unu la unu

17.15 – Nimfele Daciei – Joc bărbătesc

17.30 – Demonstrații militare – prezentare în limba engleză

18.00 – Lupte de gladiatori – Marcianopolis

18.25 – Dans – Magna Nemesis

18.35 – Lupte de gladiatori – Ludus Apulensis

19.00 – Târg de sclavi

Duminică, 3 mai

10.00 – Tabere militare și atelierele meșteșugărești – olărit, metalurgie, confecționare echipamente, pielărie, prelucrarea osului, tir cu arcul, aruncarea suliței, antrenamente militare, coafură, dans, muzică romană, jocuri romane

10.30 – Competiții între reenactori – “brațul de fier”, aruncarea suliței, tir cu arcul

11.00 – Tur ghidat al principalelor obiective romane din Apulum

11.00 – Cântec și dans cu Nimfele Daciei

11.30 – Târg de sclavi

15.00 – Demonstrații militare

15.30 – Cântec și dans cu Nimfele Daciei

15.45 – Demonstrații militare

17.00 – Marea bătălie între legiunile romane și trupele de daci aliați cu celții

17.50 – Salutul trupelor și închiderea festivalului

Ieri, 2 Mai 2015 am ajuns în jur de 11.30 în Cetatea Alba Carolina, tocmai la timp pentru a rata inaugurarea festivalului (cu insuportabilele - pentru mine - discursuri de politicieni), dar numai bine pentru a asista la spectaculoasa defilare/paradă a armatei romane și a răboinicilor barbari.

Această paradă s-a desfășurat pe traseul dintre Esplanada Catedralei Romano-Catolice și platoul situat pe str. Militari (lângă Via Principalis), adică pe pietonala Mihai Viteazul.

Ei bine, dragii mei, parada a fost extrem de gustată de miile de vizitatori localnici sau turiști, români dar și străini, care au îndurat cu stoicism vremea răcoroasă presărată de multe reprize de ploaie ”mocănească”.

Asta pentru că, trebuie să recunoaștem, în ultimii ani, tot mai mulți tineri se arată interesați de istoria națiunii și se ”înrolează” în asociațiile care promovează această adevărată ”istorie vie”, sens în care, manifestări de genul celei prezentate în această scriere, are un mult mai mare impact la public fiind ilustrată de... actori voluntari dedicați :)

Parada a fost constituită din ”cohortele” :

- Legiunea a XIII - a Gemina - legiunea ”residentă” în Alba Iulia, înființată în 2012 și formată din 10 legionari conduși de centurionul Cassius Proculeianus și având steagul cu leu drept steag/simbol al legiunii;

- Legiunea a V - a Macedonica - formată din voluntarii Asociaţiei Terra Dacica Aeterna - înființată în 2007 la Cluj - Napoca - legiune staționață o vreme la Potaissa - actualul oraș Turda;

- Legiunea a VII - a Gemina Felix - constituită din reenactori ai Asociației Amicii Muzeului din Za lău - legiune ce a fost cantonată o vreme în Porolissum/actuala amplasare a comunei Mirșid, județul Sălaj;

- Legiunea a IV - Scythica - reprezentată la festival din voluntarii Asociației pentru Reconstituiri Istorice – Re-enactment “Scythia Minor” din Bulgaria;

De asemenea, au defilat gladiatorii din 2 ”ludusuri” (Ludus Apulensis - casa gladiatorilor de la Alba Iulia și Ludus Marcianopolis), trupe de daci (Lupii Apoulonului - războinicii daci din străvechea cetate de la Apoulon/Piatra Craivii, Lupii Daciei), arcașii de la trupa Sarmis (formată din sportivi legitimați), fetele din trupa Nimfele Daciei și cele 8 dansatoare din trupa Magna Nemesis.

După frumoasa defilare, presărată cu saluturi romane de-a răsunat cetatea, legionarii s-au retras în corturile de campanie desfășurate pe platoul de lângă Via Principalis, iar vizitatorii au putut face o plimbare prin fața corturilor în care erau recreate diverse ateliere meșteșugărești : olărit, prelucrarea neferoaselor, țesătorie, pielărie, etc.

Mai apoi, de la 18.00 am participat la atrăgătoarele, pentru privitori, lupte de gladiatori, desfășurate pe esplanada din fața Catedralei Romano-Catolice (respectiv lângă Poarta a - IV - a).

Pe ”scenă” au evoluat 6 gladiatori, împărțiți în 3 echipe, respectiv una formată dintr-o echipă Secutor ( gladiator înarmat cu sabie și cu scut ) și un Retiarius (gladiator înarmat cu un trident și cu o plasă pescărească). După o luptă intensă și captivantă, retarius-ul l-a fixat la pământ pe secutor și după consultarea audienței s-a hotărât să-i fie cruțată acestuia viața.

A doua echipă a opus unui gladiator echipat cu două săbii scurte, un gladiator cu scut și sabie. Conform scenariului, a câștigat gladiatorul cu scut și sabie, care l-a rănit suficient de tare pe oponent, cât acesta să fie în imposibilitatea de a continua lupta.

În plan îndepărtat locului unde am stat eu ( motiv pentru care p-ăștia i-am urmărit cel mai puțin ), au evoluat 2 gladiatori înarmați ( inițial ) cu scuturi rectangulare și săbii ( unul cu o sabie scurtă, de tip gladius, iar al doilea cu o sabie curbată ). Aici, unul dintre gladiatori a fost ucis în luptă.

Nu vă pot reda în cuvinte cât de captivați au fost cei din audiență pe perioada acestei manifestări, iar copii au fost cu siguranță de-a dreptul vrăjiți de cele petrecute.

După o pauză de circa 15 minute, festivalul a continuat cu primul târg de sclavi ( cel de-al doilea are loc azi, de la ora 11.30 ), în cadrul căruia au fost licitați ( pe bani adevărați ) vreo 4 sclavi bărbați și 3 sclave femei, care au devenit sclavele câștigătorilor licitațiilor, pentru 30 minute, timp în care au executat fără discuție dispozițiile stăpânilor.

Mi-a plăcut faptul că, fiecare sclav(ă) înainte de licitație și-a prezentat talentele cu care-i înzestrat(ă), pentru a duce suma de licitație cât mai sus.

Astfel, de exemplu, pentru 80 lei, un domn și-a adjudecat pentru 30 minute, 2 sclave arcașe pricepute :))

Din păcate, rămân cu marele regret că azi, pentru că mă întorc acasă, nu mai pot participa la cea de-a doua zi a festivalului și mai ales, am să ratez ”cireașa de pe tort”, respectiv de la ora 17.00, ”Marea bătălie între legiunile romane și trupele de daci aliați cu celții”, desfășurată pe esplanada Catedralei Romano-Catolice.

Sigur că nu trebuie să mai amintesc faptul ca prin zona pietonală unde se desfăsoară actiunea festivalului sunt o multime de tarabe cu suveniruri, vată pe bat, înghetată, răcoritoare. Iar...bicicletele de închiriat sunt la mare, mare cautare.

În concluzie - AmFostAcolo, în Alba Iulia ( supranumită de contemporani a doua capitală ), am să mai merg când voi avea posibilitatea și vă recomand și vouă să nu ocoliți acest festival, poate chiar azi, dacă sunteți prin zonă...


[fb]
---
Trimis de bogumil in 03.05.15 08:53:38
Validat / Publicat: 03.05.15 10:48:32
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ALBA IULIA.

VIZUALIZĂRI: 2583 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (bogumil); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Festivalul Roman Apulum 2015 - banerul conținând programul festivalului.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 29900 PMA (din 31 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

bogumilAUTOR REVIEW
[03.05.15 09:58:17]
»

Rog webmasterul de serviciu să insereze câteva clipuri video, pozele am să le încarc spre seară.

youtube

youtube

youtube

-------

Rezolvat.

bogumilAUTOR REVIEW
[03.05.15 12:52:51]
»

Ufff... cu greu, de pe telefon, am reușit să încarc și pozele.

Am să-mi cer scuze pentru calitatea lor, dar ieri a fost o zi mohorâtă, iar pozele sunt făcute cu telefonul din dotare, așa că nu am mari pretenții de la ele

AleDia
[04.05.15 09:50:27]
»

Imi place foarte mult cum ai structurat acest review. Este usor de urmarit. De asemenea, pozele sunt foarte frumoase. Felicitari!

bogumilAUTOR REVIEW
[04.05.15 19:24:45]
»

@AleDia

Mulţumesc pentru rândurile tale. Sincer să fiu, mă străduiesc de fiecare dată să încarc review-uri bine structurate şi utile celor ce le citesc. Este reconfortant să aflu că, uneori, îmi reuşeşte

@All

Mulţumesc pentru vizită şi aprecieri!

Şi, dacă aveţi răbdare, găsiţi aici filmuleţul cu bătălia reconstituită pe esplanada Catedralei Romano-Catolice, ieri 03.05.2015.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
webmasterX
[13.05.19 14:53:10]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica «Festivaluri, evenimente în Alba Iulia» (nou-creată, între timp, pe sait)

[Rubrica inițială: O zi în Alba Iulia]

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
AleDia, bogumil
Alte impresii din această RUBRICĂFestivaluri, evenimente în Alba Iulia:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.068252086639404 sec
    ecranul dvs: 1 x 1