Cu rucsacul la... Straita Plină - Rosia
Eheeei... tocmai vă povesteam cum a fost la târg, la Negreni, că musai să vă spun că la întoarcere am trecut prin Roșia, unde localnicii se pregăteau de târg.
Straița plină este un festival-târg organizat la Roșia, județul Bihor, în perioada 8-9 octombrie 2016, în cadrul Zilelor Pădurii Craiului 2016, alături de un maraton de ciclism montan.
Programul festivalului a fost, anul acesta, destul de generos, incluzând, pe lângă muzică populară și corală, concerte folk cu Dinu Olăraşu şi Trupa Ţapinarii. Vizitatorii mici sau mari s-au bucurat de diverse ateliere de lucru: olărit, realizare zgărdane și țesături cu mărgele, inițiere în tehnica micromacrameului, pictură tradițională pe sticlă, pâslărit și încondeiat de ouă.
Pentru cei pofticioși, atelierele culinare au fost la înălțime: pateuri și borcane din cămara bunicii, produse tradiționale și noutăți - dulceața de ardei iute și te miri ce dulcețuri, siropuri și pălinci. S-au proiectat prezentări pe tema hranei sănătoase.
Cei ce nu știu juca, au putut lua lecții de dans tradițional bihorean.
Celor dornici de aventură li s-a pregătit o activitate speologică în Peștera Grueț, coborâri cu tiroliana și tras cu arcul.
Copiilor au avut parte de jocuri cu baloane uriașe de săpun cu Camps 4U și ateliere educative pe tema „Descoperă fauna din Pădurea Craiului”.
Duminică Ansamblul folcloric din Vadu Crişului, Ansamblul folcloric "Muguri şi mlădiţe" din Beiuş, Ansamblul folcloric din Roşia, surorile Tomele, Vlad Ştef, Lavinia Chifor, Roxana Buzle, Paula Lezeu, Grup vocal "Permanenţe" și alți intepreți (pe care nu-i știu) s-au întrecut în a ne încânta auzul.
Arome și miresme, culori și consistențe, totul s-a împletit de minune într-un cadru de poveste. Cam rău pentru mine, că eram a doua zi la dietă, dar măcar mi-au fost încântate văzul și auzul, dacă nu am avut voie să gust nimic.
Un program complex, dar ateliere interesante și simple - pe înțelesul tuturor, tradițional, dar și modern - activități sportive moderne îmbinate cu cele folclorice, vor duce festivalul la multe ediții de-acum înainte.
Pentru că am mers cu rucsacul mi-am luat 3 kilograme de mere frumoase și zemoase, de și acum îmi lasă gura apă.
Trimis de Cdia in 31.10.16 18:51:49
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în ORADEA.
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Cdia); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Mutat în rubrica "Festivaluri , evenimente în Oradea și împrejurimi, ORADEA" (nou-creată pe sait) - rubrică OFFTOPIC sau DE INTERES TURISTIC RESTRÂNS!
@Cdia: Hop si eu cu primul vot! MMmmm, mere... mmm... Dar ceva cusaturi, saruri si uleiuri? Tare frumos am petrecut cu tine p-aici. Mai ales ca pe Dinu Olarasu chiar il cunosc. Si pe ducu Bertzi!
Mai vreau! ne mai plimbi? Multumeesc!
- Jun.2024 Oradea altfel, Salonul Vinurilor Millesime 2024 — scris în 17.06.24 de cosmin09 din CLUJ NAPOCA
- Dec.2018 Oradea... Targul de Craciun, printre picaturi de ploaie! — scris în 12.12.18 de dragosh2* din TâRGU JIU
- May.2018 1 Mai Muncitoresc la picnic in Silvas — scris în 03.05.18 de Marcumandru din ORADEA
- Dec.2015 Târgul de Crăciun Oradea 2015 — scris în 18.12.15 de bogumil din ORADEA
- Mar.2015 Târgul de turism - TOP Travel — scris în 22.03.15 de bogumil din ORADEA
- Oct.2010 Toamna Oradeana 2010 — scris în 02.10.10 de danoradea din ORADEA
- Oct.2010 Târgul Pălincarilor & Festivalul Vinului — scris în 01.10.10 de creivean din ORADEA