GRAD SATISFACȚIE
Târgul de Crăciun Oradea 2015
După un an în care orădenii şi toţi cei ce au vizitat acest minunat oraş s-au împiedicat prin tranşeele săpate pentru reabilitarea sistemului de termoficare, au stat ore-n trafic, datorită marilor lucrări de infrastructură deschise în oraş (poate prea multe în acelaşi timp), au observat luminile anoste cu care a fost împodobit oraşul în prag de sărbătoare şi s-au înglodat în şoselele pline de noroiul rămas în urma şantierelor, a sosit timpul să ne clătim ochii şi să ne bucurăm ochii cu minunata cetate (acărei reabilitare tocmai s-a încheiat) şi mai ales cu "Târgul de Crăciun Oradea 2015", desfăşurat pentru prima dată în cetate (P 01).
Aşadar, anul acesta, datorită nefinalizării lucrărilor de amenajare a P-ţei Unirii (locul tradiţional până acum al târgului), târgul organizat de Primăria Municipiului Oradea, este deschis în perioada 04-31.12.2015, în intervalul orar 12:00 - 21:00, de luni până vineri, iar sâmbătă şi duminică între orele 10:00 - 21:00, în zona Palatului Princiar din Cetatea Oradea.
Cei care călătoresc cu autoturismul, pot parca în parcarea situată lângă noua Catedrală Episcopală (coordonatele GPS ale parcării sunt N47.052681 x E21.939536), iar de acolo, se trece un pod din lemn (P 02), recent construit peste şanţul cetăţii, foarte frumos luminat cu ghirlande cu motive de sărbători.
Înainte de intrarea în cetate observăm anunţul evenimentului (bilingv, cum altfel - P03) şi planul târgului (P04), iar în interiorul porţii de vest avem un panou informativ, unde sunt trecute pe zile toate activităţile ce se desfăşoară, în zilele târgului, atât pe scenă (diverse spectacole de folclor şi de colinde), cât şi prin diferitele ateliere meşteşugăreşti.
Imediat după intrarea în piaţetă, observăm frumosul brad de Crăciun (P 05), amplasat central şi luminat foarte fain, cu o înălţime de 12 m.
Azi (18.12.2015), când am trecut eu pe acolo (pe la 18.00), piaţeta din faţa palatului nu era încă plină de lume, dar, toate cele 30 căsuţe de lemn erau deschise şi-şi aşteptau muşterii cu diverse bunătăţuri.
Astfel, imediat după poartă, în dreapta este zona unde se comercializează brazii şi suporturile pentru brazi, după care încep căsuţele. Prima oferă diferite produse tradiţionale (cârnaţi şi alte mezeluri), dar şi sucuri şi apă.
Următoarea căsută are o ofertă dulce (nuga - 5 lei, ciocolată de casă, halviţă - 5 lei, etc.), mai apoi, după colţ sunt alte dulciuri de casă (prăjituri şi chiar şi baigli), continuăm cu o căsuţă care vinde Book&Wine, avem o căsută ce comercializează tot felul de produse în care vedeta este lavanda (inclusiv ceai de lavandă şi vin fiert cu lavandă :)), alte tarabe cu produse tradiţionale (brânzeturi, mezeluri şi chiar şi ulei presat la rece), Căsuţa-Atelier a lui Tinker Bell (cu diverse decoraţiuni de Crăciun), o căsută cu săpunuri hand made, o căsuţă unde o d-nă îşi expune tricotajele (şi) din lână.
După ce depăşim Corpul I, cel aflat în dreapta porţii de vest, avem o zonă destinată copiilor, cu diverse jocuri (P13).
În continuare ajungem în zona de food zone, unde avem nişte comercianţi de Kurtos Kalacs şi 2 alte tarabe/căsuţe mari unde se comercializează ce vrei şi ce nu vrei la grătar (foto 22), produse ce pot fi servite, lângă tradiţionalul vin fiert şi pălinca de Bihor, într-un cort amenajat de organizatori (foto 23).
Tot la una din aceste căsuţe se vând alte bucate tradiţionale, aici am văzut cea mai mare diversitate de produse, adică, pe lângă cârnaţi (între 35 şi 45 lei/kg.), sunt şi caltaboşi (25 lei/kg.), jumări (35 lei/kg.), şorici, tobă (40 lei/kg.), sângerete, etc. (foto 14,15).
Pornind pe drumul de întoarcere spre zona centrală a piaţetei din faţa Palatului Princiar, trecem pe lângă alte tarabe/căsuţe cu vin fiert (foto 16), diverse decoraţiuni de sărbători (foto 17), ori unde se comercializează diverse nimicuri (mărunţişuri - de ex. foto 18), sau unde se găseşte pălincă tradiţională de Bihor (foto 19), alte dulciuri de casă, lumânări parfumate şi chiar diverse gablonţuri.
Am remarcat şi căsuţa Asociaţiei Smiles, care sub deviza "NU putem schimba lumea, DAR putem schimba lumea cuiva", comercializează tot soiul de decoraţiuni, cercei, brăţări, broşe, etc., iar cu banii strânşi (şi) aşa, oferă sprijin în Bihor, pentru peste 1500 de persoane în fiecare lună (bravo lor).
Mai apoi, urmează ieslea cu scena naşterii lui Isus, care în anii anteriori a fost așezată în Piaţa Unirii, în faţa Primăriei, foarte apreciată de cei mici (foto 7).
Dar, adevăratul deliciu îl reprezintă "Căsuţa lui Moş Crăciun" (foto 6), unde moşul într-un decor specific, îi primeşte pe cei mici, le vorbeşte, îi ascultă cum îi şoptesc ce-şi doresc sub brad şi, cum altfel, îşi fac poze, pentru eternitate :)
Pe scena amenajată în piaţetă, când am fost eu, a evoluat cântăreaţa de muzică populară Romina Nemeş, care şi-a încheiat recitalul cu o colindă pe ritmuri bihorene (pe care am şi înregistrat-o şi am să îl rog pe webmasterul de serviciu să o ataşeze la review - poate fi găsită aici - scuzată fie calitatea, am înregistrat-o eu, cu telefonul mobil).
După aceasta, ne-au colindat micuţele din grupul vocal ,,Poeniţele” Oradea.
Demn de remarcat este faptul că zilnic, până în data de 24.12 (în Ajun), de la 17.00 pe scenă vor urca diverşi artişti şi grupuri de artişti care vor susţine festivaluri de colinde, pentru a ne introduce în spiritul sărbătorilor ce stau să ne bată la geam...
Aici aveţi descrierea târgului pe saitul Primăriei Oradea.
Şi uite aşa, după ce noi, orădenii, am fost la Viena şi la Budapesta, la Târgurile de Crăciun, avem de acum, acasă la noi, în Cetate, un astfel de târg cât se poate de ok.
În concluzie, AmFostAcolo şi vă recomand şi vouă (orădeni sau vizitatori ai oraşului nostru) să mergeţi pentru că merită :)
Trimis de bogumil in 18.12.15 20:48:22
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în ORADEA.
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (bogumil); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
1. Fiind vorba de un eveniment cu caracter temporar, rog retragerea PMA, potrivit regulamentului saitului.
2. Rog şi ataşarea clipului video indicat mai sus, în text.
Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).
=
Am retras PMA conform solicitării autorului.
Fain!
Noi am fost anul acesta la Targul de Craciun din Sibiu vezi impresii, cafre ne-a placut mult. Patrund tot mai mult acest gen de manifestari de Craciun si la noi. Si e frumos
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2024 Oradea altfel, Salonul Vinurilor Millesime 2024 — scris în 17.06.24 de cosmin09 din CLUJ NAPOCA
- Dec.2018 Oradea... Targul de Craciun, printre picaturi de ploaie! — scris în 12.12.18 de dragosh2* din TâRGU JIU
- May.2018 1 Mai Muncitoresc la picnic in Silvas — scris în 03.05.18 de Marcumandru din ORADEA
- Oct.2016 Cu rucsacul la... Straita Plină - Rosia — scris în 31.10.16 de Cdia din BEIUS - RECOMANDĂ
- Mar.2015 Târgul de turism - TOP Travel — scris în 22.03.15 de bogumil din ORADEA
- Oct.2010 Toamna Oradeana 2010 — scris în 02.10.10 de danoradea din ORADEA
- Oct.2010 Târgul Pălincarilor & Festivalul Vinului — scris în 01.10.10 de creivean din ORADEA