ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 31.01.2025
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 12.03.11
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
DEC-2024
DURATA: 1 zile
Cuplu

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

La o șuetă cu ... dinozaurii – DexiWorld Park Mălaia

TIPĂREȘTE URM de aici

28 decembrie 2024

Am povestit deja aici că am petrecut vacanţa de Crăciun pe Valea Lotrului, ocazie cu care am descoperit o zonă de o frumuseţe nebănuită. Prezentul articol nu va fi despre frumuseţea împrejurimilor, ci despre o atracţie turistică mai deosebită, de interes pentru cei mici, dar şi adulţii se pot distra aici şi se pot bucura de natură.

DexiWorld Park Mălaia şi-a deschis porţile la 1 decembrie 2023 şi este singurul parc permanent cu dinozauri din judeţul Vâlcea. Dinoparcul cel mai recent vizitat de mine fusese cel din Albena, trecuse un an şi jumătate de atunci, astfel că nu puteam rata şi această atracţie turistică de la noi, de care recunosc că nu auzisem înainte, dar mi-a atras atenţia când ne îndreptam grăbiţi spre cazare, fiind amplasat chiar la drumul principal DN7A şi bine semnalizat.

Adresa: Str. Lotrului, Sat Mălaia, Jud. Vâlcea

Coordonate GPS: 45.35079 N; 24.07948 E

Telefon: 0743.858.370

Website: dexiworldpark.ro

Program: zilnic: 10.00 ÷ 18.00

Parcul se află chiar la intrarea în satul Mălaia, pe partea stângă venind dinspre Brezoi. Există două parcări gratuite: una aflată la intrarea în parc şi alta pe partea opusă puţin mai înainte de a ajunge la parc. Venind dinspre Voineasa, noi am parcat chiar la intrare, în parcarea mai mică, unde, la sfârşit de decembrie, nu erau decât vreo trei maşini, dar am ajuns şi devreme puţin după ora deschiderii. La plecare erau mai multe maşini în parcare, dar şi destule locuri libere. Nu ştiu dacă vara cele două parcări fac faţă numărului vizitatorilor.

Preţul biletelor de acces este de 30 lei pentru adulţi, 20 lei pentru copiii cu vârsta între 3 şi 12 ani, iar copiii mai mici de 3 ani beneficiază de gratuitate. Biletele se achiziţionează de la casa de bilete aflată la intrare, plata făcându-se cash sau cu card bancar. Noi am plătit cu cardul şi apoi am început explorarea parcului, bucuroşi că nu erau decât puţini vizitatori matinali în acea zi de sâmbătă şi ne puteam plimba în voie pe acolo, filmând şi fotografiind după dorinţă.

Aventura noastră la Dexi a început cu Epoca de gheaţă. Bine, dacă aş lua în considerare faptul că nu se învrednicise nimeni să cureţe zăpada de pe alei ☹, deși nu mai ninsese de patru zile, aş putea spune că nici nu am mai ieşit din Epoca de gheaţă până la plecare =)) Aici ne-au întâmpinat cunoscutele şi îndrăgitele personaje din Ice Age: Manny, Peaches, Diego, Scrat, Sid, Buck. Soţul a încercat să-i fure ghinda lui Scrat, însă fără succes.

Am continuat cu Epoca de piatră, cu o vizită la familia Flintstone şi ai lor vecini. Am împărţit banca cu Barney, ne-am fotografiat alături de Fred şi de Wilma, l-am salutat şi pe Dino – „câinele” familiei Flintstone, în fapt un dinozaur micuţ roz-mov cu pete negre. Amintindu-mi cât m-a bătut la cap soţul când am schimbat maşina, m-am „răzbunat” şi eu invitându-l la un drive test cu maşina familiei Flintstone :D şi apoi să discutăm despre lista dotărilor „opţionale” .

Am intrat apoi, firesc, în Epoca Jurasic – practic epoca de aur pentru dinozaurii care cutreierau pe atunci planeta. Dinozaurii animatronici ne-au prilejuit discuţii interesante, noi fiind curioşi să aflăm cum era pe vremea lor cu sute de milioane de ani în urmă, iar ei dornici să ne povestească, desigur pe limba lor 😊

Mi-a plăcut faptul că în cazul celor mai mulţi dinozauri întâlniţi alături erau plăcuţe bilingve (în română şi engleză) cu câteva date şi informaţii în legătură cu „exponatul” , o abordare instructiv – educativă utilă pentru vizitatori.

Primul care ne-a întâmpinat a fost un pui de Tyrannosaurus, care doar ce ieşea din ou, părând în căutare de „proteină” . I-am urat să crească mare şi am trecut mai departe să-l salutăm pe Triceratops, cel cu capul cu trei coarne, două mai lungi şi unul mai scurt şi mai în faţă.

Ne-am oprit apoi la „Copacul sufletelor îndrăgostite” care ne-a cântat un cântecel în limba engleză.

Apoi am fost gata să fim atacaţi de un alt Tyrannosaurus, adult de data aceasta, care parcă ne certa că nu am fost mai drăguţi cu puiul lui.

Am trecut apoi pe lângă mina lui T-Rex, fără însă să intrăm :D

Ne-am oprit şi lângă un Pteranodon dornic să ne spună şi el o poveste înainte de a-şi lua zborul probabil în căutare de peşte pentru a-şi asigura prânzul care urma.

După ce am trecut pe lângă câţiva roboţi fără chef de vorbă, am ajuns la Căsuţa lui Moş Crăciun, dar, ghinion! acesta tocmai pleca de acasă cu sania trasă de reni, ciudat, Crăciunul trecuse, dar poate mai avea de dus daruri şi aşa mai cu întârziere. Cei care doreau să-i lase o scrisoare pentru a fi primii pe listă de Crăciunul viitor aveau la dispoziţie Poşta lui Moş Crăciun.

Ne-am oprit la terasa cu dulciuri, cafea şi băuturi răcoritoare pentru o pauză binemeritată. Tare bun ar fi fost un vin fiert, dar, cum nu doream să-mi abandonez maşina în parcarea de la Dexi, m-am mulţumit cu un cappuccino, iar soţului i-am luat un ceai cald.

L-am admirat şi pe Shunosaurus-ul originar din China, cu gâtul foarte lung, dar nu am prea înţeles ce ne-a spus 😊.

Ne-am grăbit spre casa lui T-Rex care, deşi era acasă, nu ne-a invitat să-i trecem pragul şi nici noi nu am insistat. Cam nepoliticos din partea lui. Bine că măcar „verii” lui au fost mai comunicativi

Aventura noastră nu ar fi fost completă fără o plimbare prin Valea Dinozaurilor. Nu o puteam rata, dar nici prea inspiraţi nu am fost. Coborârea aleii în pantă la vale, plină de zăpadă necurăţată de nimeni ☹, a necesitat o echilibristică deosebită în încercarea de a nu aluneca şi cădea. În sezonul cald însă o asemenea plimbare nu poate fi decât o plăcere, la umbră şi la răcoare.

După o scurtă conversaţie cu un alt Tyrannosaurus, ne-am făcut curaj şi am început să coborâm pe aleea care şerpuia la vale prin mijlocul pădurii de foioase, mai mult ţinându-ne de gard :D. Primii cu care ne-am întâlnit au fost un Beipiaosaurus albastru şi destul de paşnic, un Carnotaurus gri cu albastru, mai fioros în încercarea lui de a ne speria şi cu un Dilophosaurus, cu un impresionant guler galben, nici el tocmai prietenos.

Am continuat drumul doar până la o cascadă, vegheată şi aceasta de nişte dinozauri mai mititei, apoi m-am întors.

Cocoţat pe o maşină care părea abandonată, ne aştepta un Velociraptor, mic, dar iute, cum îi spune şi numele, cu care ne-am conversat puţin.

Am traversat un pârâu pe un pod din lemn pentru a mă întâlni cu cel mai mare dinozaur din acest parc, un ierbivor, Diplodocus, cu gâtul foarte lung şi cu coada de lungimea întregului corp, coadă folosită ca bici în luptă. Diplodocus a fost printre cei mai prietenoşi dintre cei cu care am stat la o vorbă în acea zi.

Pe drumul de întoarcere ne-am mai salutat cu un Pterodactylus şi am considerat că este suficient cât am vizitat în acea zi.

Pentru copii, în afară de dinozaurii animatronici, parcul mai oferă o tiroliană şi câteva locuri de joacă, nimic deosebit, în opinia mea. Înainte de ieşire magazinul de suveniruri le oferă şi posibilitatea de a-şi achiziţiona, pe banii părinţilor, desigur, pluşuri cu dinozaurii preferaţi. Eu mi-am luat ca amintire doar un magnet de frigider. În cadrul parcului există şi toalete, dar noi nu am intrat.

Făcusem destulă mişcare în aer liber pentru o singură zi, picioarele ne îngheţaseră, mie mi se făcuse şi foame, astfel că ne-am îndreptat spre maşină. Eu cred că am vizitat tot sau aproape tot ce era de văzut şi mi-a plăcut. Singura mea nemulţumire a fost legată de accesul greoi pe aleile pline de zăpadă, apreciind că, la câţi bani am dat pe bilet, nu trebuia să ne stresăm şi cu riscul alunecării, iar dacă parcul este deschis şi iarna s-ar putea preocupa şi de curăţarea aleilor după ce ninge pentru a nu se transforma într-un derdeluş ad hoc.

DexiWorld Park Mălaia este o apariţie relativ recentă în peisajul turistic vâlcean şi oferă posibilitatea de a petrece timpul într-un mod plăcut, inclusiv de a mai învăţa ceva.

RECOMAND o vizită la acest parc tematic mai ales familiilor cu copii, dar nu numai. Amfostacolo şi noi şi ne-am distrat de minune la o şuetă cu dinozaurii preistorici :)


[fb]
---
Trimis de nicole33 in 31.01.25 05:59:18
Validat / Publicat: 31.01.25 07:11:14
INFO ADIȚIONALE
  • Alte destinații turistice prin care a fost: -

VIZUALIZĂRI: 788 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

12 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (nicole33); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P10 DexiWorld Park Mălaia - Scrat
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 30800 PMA (din 32 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

12 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[31.01.25 07:10:15]
»

Mutat în rubrica "Dexiworld Park [Mălaia], VOINEASA / VALEA LOTRULUI" (nou-creată pe sait)

[Rubrica inițială: Descoperă zona Voineasa]

-

Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Pușcașu Marin
[31.01.25 08:04:43]
»

@nicole33: Niciodată nu-i tărziu să redevenim copii. La mine nu se pune, eu tot mă chinui să reușesc s-ajung odată și-odată adult . Mi se pare c-ați fost inspirați cu vizita asta. Mă uitam la fotografii și mai ales la filmulețe și pare că-s foarte bine realizate figurinele astea despre care am citit în articol. Mi s-a cam scrântit” limba minții” și recunosc că unele le-am citit pe silabe

Da' cel mai mult mi-a plăcut drive testul soțului tău. Așa... să se-nvețe minte și la următoarea mașină să nu mai comenteze. Și dacă vei dori trapă în podea, xenoane în torpedo sau ștergătoare la cauciucuri, să aprobe. Dacă nu... mașina lui Fred și fără tracțiune integrală. Doar 2x4, tu rămâi cu picioarele-n” mașină” .

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][11 voturi]
webmasterPHONE
[31.01.25 08:07:25]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

tata123 🔱 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[31.01.25 08:54:45]
»

@nicole33: Arată bine acest parc, mai ales acoperit de zăpadă, iar lipsa aglomerației a contribuit clar la confortul vizitei.

După apariția acum 10 ani a parcului tematic DinoParc în Râșnov, un parc inedit pentru români care a „prins” foarte mult la public și înregistrează permanent nenumărați vizitatori, au apărut și alte astfel de parcuri tematice în România (la București, pe litoral, prin Transilvania etc. - vezi aici o sinteză: clubulcopiilor.ro/6-parcu ... auri-in-romania).

Am văzut fotografii cu parcul din Mălaia încă de la deschidere, observ că deși a trecut puțin timp de la deschidere a evoluat ca număr de exponate. Bravo lor! Acest gen de atracții turistice contribuie la atragerea de vizitatori în zonă, plaiuri vâlcene unde frumusețea Naturii este atât de prezentă.

Mulțumim pentru articol!

Zoazore
[31.01.25 12:12:50]
»

@nicole33:

Aventura noastră la Dexi a început cu Epoca de gheaţă. Bine, dacă aş lua în considerare faptul că nu se învrednicise nimeni să cureţe zăpada de pe alei ☹, deși nu mai ninsese de patru zile, aş putea spune că nici nu am mai ieşit din Epoca de gheaţă până la plecare 

Pai poate chiar asta era ideea: sa va simtiti in Epoca de Gheata. Oricare vizitator sa poata intra in atmosfera ghetoasa a acelei ere Quaternare. Ce farmec ar fi avut sa vorbesti vara despre gheata?

 Aici ne-au întâmpinat cunoscutele şi îndrăgitele personaje din Ice Age: Manny, Peaches, Diego, Scrat, Sid, Buck.

Sper ca i-ati salutat din partea tuturor fanilor, adica si a mea!

Soţul a încercat să-i fure ghinda lui Scrat, însă fără succes.

Cum va scapa omu' din vedere, cum faceti prostiulici! Ce-ati avut cu ghinda lui Scrat? Daca va musca? Si nici nu se spalase pe dinti!

Amintindu-mi cât m-a bătut la cap soţul când am schimbat maşina, m-am „răzbunat” şi eu invitându-l la un drive test cu maşina familiei Flintstone  şi apoi să discutăm despre lista dotărilor „opţionale” .

Si Fred a fost de acord cu "optionalele"? Ca auzisem ca-s cam scumpe si doar pe comanda! Stai dupa eleee... ohooo!

Pana aici ati fost in era Triasic, prima parte a Mezozoicului.

Jurasicul este partea a doua. Atunci au trait cei mai multi dinozauri.

Apoi, dupa glaciatiune, in Cretacic, au disparut majoritatea non-aviarilor.

Frumos si instructiv articol. Plimbarea cu voi m-a facut sa ma simt copil din nou. Multumesc mult!

Zoazore
[31.01.25 12:26:19]
»

@nicole33:

Am intrat apoi, firesc, în Epoca Jurasic – practic epoca de aur pentru dinozaurii care cutreierau pe atunci planeta. Dinozaurii animatronici ne-au prilejuit discuţii interesante, noi fiind curioşi să aflăm cum era pe vremea lor cu sute de milioane de ani în urmă, iar ei dornici să ne povestească, desigur pe limba lor.

Atunci planeta a fost cel mai mult populata cu "animalute".

In Cretacic ai inceput sa apara ferigile arborescente.

După ce am trecut pe lângă câţiva roboţi fără chef de vorbă, am ajuns la Căsuţa lui Moş Crăciun, dar, ghinion! acesta tocmai pleca de acasă cu sania trasă de reni, ciudat, Crăciunul trecuse, dar poate mai avea de dus daruri şi aşa mai cu întârziere.

Normal, urma Craciunul de rit vechi! Mosul inca mai avea treaba!

Ne-am grăbit spre casa lui T-Rex care, deşi era acasă, nu ne-a invitat să-i trecem pragul şi nici noi nu am insistat. Cam nepoliticos din partea lui. Bine că măcar „verii” lui au fost mai comunicativi

Ba bine ati facut ca n-ati intrat! T-Rex (acum suna mai mult a T-bone) este un smecher fara pereche! V-ar fi poftit in casa si v-ar fi invitat la masa, dar nu ca musafiri, ci ca fel principal. N-a fost nepoliticos, ci doar satul, spre binele vostru!

doinafil
[31.01.25 14:32:37]
»

Simpatic articol și frumos povestit despre parc!

N-am fost pasionată de dinozauri, tiranozauri, pterozauri, etc., etc..., pentru că nu-mi place cum arată... sunt hidoși. Despre erele în care au trăit nu-mi mai amintesc, asta și pentru faptul că e mult de-atunci, de când am învățat la școală despre ei (nici nu mai știu la ce materie! )Mă uimește Zozo ce cunoștințe are ... Apoi, mai am o întrebare: de unde știu antropologii (parcă așa-i cheamă pe cei ce fac studii despre acele ere? dacă nu, vă rog, ajutați-mă!) cum arătau acești dino?

Mă-ntreb dacă în filmulețe animația este doar în timpul vizitei?!

Plimbarea voastră a fost binevenită și mă bucur că ați făcut-o

Să vă fie de bine!!! și... mulți , ca de obicei

Safta RaduPHONE CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[31.01.25 16:32:58]
»

Pe Valea Lotrului, deși este de o frumusețe răpitoare, nu prea sunt atracții turistice pentru copii, ideea de a amenaja acest parc cu dinozauri fiind mai mult decât binevenita.

Referitor la zăpada prezentă pe alei, e de discutat, ca să fie totul ok trebuie sa ai (mai mulți) angajați, iar pe aceștia trebuie să-i plătești. Nu întâmplător în zona asta, de-a lungul anilor am discutat cu câțiva proprietari de pensiuni care se plângeau ca nu găsesc oameni pe care sa-i angajeze, iar eu le spuneam ca pe lefuri mici nu mai vine nici dracu'...

Un review complet, minighid în toată regula, rămâne doar sa vedem totul pe viu când vom ajunge în zonă.

tata123 🔱PHONE CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[31.01.25 19:29:01]
»

@doinafil:

Apoi, mai am o întrebare: de unde știu antropologii (parcă așa-i cheamă pe cei ce fac studii despre acele ere?  dacă nu, vă rog, ajutați-mă!) cum arătau acești dino?

Paleontologii sunt cei care se ocupă de studiul plantelor și animalelor (resturi și fosile) din epocile geologice vechi. Antropologii studiază apariția și evoluția lui Homo sapiens.

Problema înfățișării diverselor specii de dinozauri este mereu pusă în discuție. Pe măsură ce se fac noi descoperiri se completează piesele lipsă din acest puzzle preistoric. Un articol oarecum interesant pe această temă puteți lectura aici: stiintaonline.ro/credeti- ... ravena-20416932).

Numai bine!

doinafil
[31.01.25 21:16:21]
»

@tata123 🔱: Mulțumesc pentru dumerire! Am citit și articolul spre care m-ai trimis și am mai aflat câte ceva, pentru care, iarăși, îți mulțumesc! Să ne (re) vedem sănătoși în Bucovina!

Zoazore
[31.01.25 21:24:38]
»

@doinafil:

Mă uimește Zozo ce cunoștințe are

De ce te uimesc, Doina? Geologia am studiat-o doi ani in facultate si a fost si materia mea preferata.

Apoi, mama lui Stefan era doctor in geologie (halitul de sare de la Slanic Moldova) si aveam discutii foarte interesante pe domeniul geologic.

Am ajutat-o (Stefan si cu mine), sa scrie carti.

Stiu ca nu par, dar eu sunt vesnic uimitoare!

Va pup si abia astept sa va imbratisez pe viu!

doinafil
[31.01.25 23:06:42]
»

@Zoazore:

De ce te uimesc, Doina? Geologia am studiat-o doi ani in facultate si a fost si materia mea preferata

Chapeaux bas!!!... et, comme d'habitude, plein de bisous

Și noi abia așteptăm să te îmbrățișăm!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
doinafil, Pușcașu Marin, Safta Radu, tata123 🔱, Zoazore

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2025 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.078465938568115 sec
    ecranul dvs: 1 x 1