GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Lacul Vidra si statiunea parasita ce se oglindeste in el...
Cum stateam noi cu harta mana, intr-o zi a sejurului nostru in statiunea Ranca, avand in vedere ca am prins numai zile frumoase, ne-am pornit in tot felul de drumetii. Astfel, vazand Lacul de acumulare Vidra (ce are o lungime de 8-9 kilometri), chiar dupa ce am fi strabatut transalpina pana la Obarsia Lotrului, ne-am decis ca pare un loc minunat de vazut, desi ne era teama de soseaua ce strabatea muntii.
Intr-un final ne-am luat inima in dinti, ne-am urcat in masina si am purces la drum. Scapati de transalpina, iata-ne ajunsi la 1 km de Obarsia Lotrului, unde un indicator ne arata drumul spre Voineasa, pe DN7A (42 de km), drum prin care urma sa trecem si pe la lacul Vidra (19 km).
Initial ne gandisem sa mergem si spre Sarmizegetusa Ulpia Traiana, insa am inteles ca drumul spre Petrosani (28 km) este prost, plin de gropi si ca ne omoram masina.
Am pornit pana la urma paralel cu Lotrul, afara erau numai 6 grade intr-o zi insorita de noiembrie, soseaua bunicica, chiar daca ondulata, apa era cristalina, limpede. Drumul traverseaza si un podet peste un paraias care se varsa in Lotru, iar pe marginea soselei a mai ramas gheata de la ninsoarea precedenta.
Peisajul este superb pe soseaua ce serpuieste prin munti, printre brazi, foioase si conifere, se mai lucreaza insa la cateva portiuni.
Am intrat practic in zona lacului Vidra si am tinut lacul pe partea stanga, nu vedeam insa decat copacii si pe cat ne doream sa apara si lacul am avut de asteptat o jumatate de ora ca un utilaj sa termine lucrul la sosea.
Drumul devine din ce in ce mai prost, peisajul si mai frumos, apoi dam de gropi, ne zdruncinam din toate incheieturile, temperatura deja a urcat la 10 grade si, in fine, vedem cateva indicatoare: «Complex Vile Olanesti-Vidra» si un indicator de « Baraj Vidra, 4 kilometri », pana la statiunea Voineasa ne mai desparteau doar 25 de kilometri, deci se poate veni si din aceasta directie.
Intrucat teoretic eram in statiunea Vidra, eram nerabdatoare sa vad cum arata aceasta statiune necunoscuta mie si bucuroasa ca, in sfarsit, voi bea cafeaua pe care am ratat-o in acea dimineata.
Cu stupoare am putut sa vad cum statiunea nu era numai necunoscuta de mine, dar de nimeni…Era parasita pur si simplu! Cateva vile semete, gen motel, erau ridicate in terasamente astfel incat fiecare sa beneficieze de panorama oferita de superul lac Vidra. Pe langa ele sunt parcari generoase si scari « luminate » de felinare romantice care sa permita coborarea pana la drumul spre lac.
Vilele, bine cladite, erau scorojite, cu geamuri sparte si perdele fluturand prin ele. Un hotel care te intampina de bun-venit, acum plange dupa faima pe care nu a apucat sa o aiba.
Inspre muntii Lotrului se vede o partie de telescaun si de ski. Aici, odinioara, s-a dorit o statiune. Din pacate, Revolutia din Decembrie 1989 si-a pus amprenta pe ea, sugrumand-o inca din fasa. Neterminata, a intrat intr-o veritabila disputa intre sindicatele care detin un patrimoniu care se degradeaza pe zi ce trece, fara sa ii pese nimanui de acest lucru, nici macar autoritatilor locale.
Initial urcasem mai sus, la alte vile, care probabil sunt ale unor particulari, caci am vazut o bariera pusa si pe cineva care umbla pe acolo.
Peisajul este feeric, iar la altitudinea de aproape 1400 de metri nu poti respira decat aer curat. Mie mi s-a parut unul dintre cele mai frumoase locuri pretabile pentru o statiune, in care daca se investeste poate deveni o zona de odihna si agrement deosebit de frumoasa, sau poate fi folosita chiar pentru cantonamente, avand in vedere zona oarecum izolata si linistita.
Barajul Vidra ce este amplasat pe Lotru nu este din beton, iar «localnicii povestesc ca in aceasta zona se afla o mina de aur, tinuta in mare secret, care a fost exploatata de catre nazisti in cel de-al II-lea razboi mondial» (sursa click aici). Drumul pana la el este insa anevoios si periculos pentru o masina obisnuita, asa ca, la sfatul altor temerari, am decis sa nu ne incumetam. Nici macar nu exista semnale de telefonie mobila (Vodafone).
Ceea ce am vazut, insa, ne-a ajuns! O « statiune » in paragina aflata intr-un peisaj de basm. Un loc ireal de frumos, insa noua ne-a fost suficient sa mergem pe un drum foarte prost si sa vedem cele cateva vile/hoteluri dezafectate din statiune, ca sa mai purcedem sa cautam alte semne de viata, in conditiile in care Vidra urma sa faca parte dintr-un mare complex turistic...
Trimis de magdalena in 11.11.10 17:36:34
16 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (magdalena); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
16 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Acum patru ani am făcut un mic circuit de două zile (plecare vineri după-amiaza, întoarcere duminică după-amiaza) pe traseul Pitești-Voineasa-Vidra-Obârșia Lotrului-Petroșani-Târgu Jiu-Râmnicu Vâlcea-Pitești. Din descrierea ta am tras concluzia că nu s-a schimbat nimic în acești patru ani, sau dacă se vorbește de schimbare, aceasta nu poate să se refere decât la adâncirea ruinei și uitării. Iar mie nu-mi rămâne decât să adaug un ”of! ” la noianul de suspine ce s-au exprimat pe paginile acestui site, atunci când s-a vorbit de alte multe locații asemănătoare, zone cu potențial turistic care zac în ruină.
Dar, așa cum spui și tu, zona munților Parâng este ireal de frumoasă și sălbatică, merită văzută, chiar și numai din goana mașinii. Iar drumul de la Obârșia Lotrului la Petroșani nu cred că e mai rău decât zona nefinalizată a Transalpinei, e un drum pietruit (de macadam). Dar e atât de spectaculos!
Statiune cred ca nu a exista decit scriptic.
Am fost pe acolo in 1994 cind inca nu se asfaltase pina sus.
Soseau era pe o portiune de circa 10 km din macadam.
Sus linga baraj majoritatea cladirilor erau la stadiul din '89.
Doar două vile erau chipurile locuite si un singur restaurant era in functiune.
Peisajul este unul de basm, mirific.
De acolo cu batrinica Dacia am coborit la Voineasa pe un drum forestier care credeam ca nu se mai termina.
Pacat ca nu se investeste in turism acolo pentru ca este o mina de aur inca nedescoperita!
@dannek, din pacate eu cred ca este descoperita, dar este voit lasata asa!
Nu pot crede ca exista bani pentru orice altceva, decat pentru a investi in refacerea unei statiuni, atata vreme cat exista potential turistic.
In afara de asta, chiar daca exista disensiuni cu privire la patrimoniul statiunii, nu pot crede ca nu se pot gasi solutii.
Webm, as dori acest videoclip: http://www.youtube.com/watch? v=QwJaWULrKKM
Multumesc!
(eventual acest ecou poate fi inserat in cel anterior pe care nu il mai puteam edita...)
mare pacat ca o zona atat de frumoasa nu este "exploatata" turistic asa cum ar fi necesar!
Si noi am vrut sa ajungem vara aceasta pe acolo, am citit insa despre starea drumurilor, apoi chiar am reusit sa vedem cat de parasita este zona aceea cu hoteluri (ne-am uitat pe google earth), in final am renuntat.
Pacat de peisaj...
Am vazut si eu acum cativa ani aceasta zona, de fapt am fost in 2 concedii aici si intr-un weekend. Iarna la Voineasa e chiar sinistru, mori de plictiseala.
E foarte trist ceea ce se poate vedea acolo sus la Vidra. De acum inainte, ca sa fii mai sigura unde mergi, bea-ti cafeaua acasa, inainte de plecare, sa nu patesti ca acum !
Nu am ajuns inca la Voineasa, dar sunt convis ca voi ajunge si voi sti mai bine locurile datorita impresiilor tale.
Ce bine ar fi fost, daca nu ai fi gasit cladirile alea, pe care le-ai fotografiat. Ar fi fost un peisaj de vis...
Da, ar fi fost un peisaj de vis... Nu am fost acolo, dar ceva asemanator avem si noi, langa Cluj, la Belis - Fantanele.
Pacat... pacat... traim pe o mina de aur...
@magdalena, spune-mi terog, grupul acela de 5 mai exista? Acolo ne-am petrecut noi revelionul 2010, unul... nostalgic, click aici!!
Chiar sunt curioasa cum or mai arata, daca nu s-or fi inchis!
Ce pompos suna: statiunea Vidra! Oare doamna Udrea o fi fost vreodata pe aici, sa includa aceasta bijuterie a naturii intr-un plan de modernizare? Ma indoiesc si uite asa continuam sa ne intristam ca "traim pe o mina de aur", vorba @Alinei Morar, dar degeaba, pentru ca "minerii" au iesit la pensie!
Pacat pt. ce se intampla la noi in tara. Exemplele negative sunt multe, mai greu cu cele pozitive. Zona este superba.
Foarte trist! Un peisaj superb, dar... atat! La Lacul Vidra nu am fost, insa am fost la Voineasa cu multi ani in urma. Totul era in paragina... Oare la noi de ce nu se poate?
Lacul Vidra si staiunea Voineasa le-am vazut si eu de 2 ori pana acum, si pot spune sa am ramas muta de frumusetea locurilor.
Pacat ca nu se investeste mai mult in aceasta zona de o frumusete rara.
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descopera zona Vidra-Ciungetu" (nou-creată, între timp, pe sait)
Articolul a fost deasemenea selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2021 Trip to sky – Telegondola Transalpina/Vidra — scris în 18.10.21 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jul.2019 Energia din munti — scris în 11.08.19 de momote65 din IANCA NOUA - RECOMANDĂ
- Nov.2015 ,,Preambul'' pt Cheile Latoriţei - Defileul Lotrului — scris în 20.12.15 de marocanu21 din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Jul.2011 Statiunea Vidra? — scris în 07.09.11 de Lumis66 din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2010 O ruina-statiunea Vidra — scris în 15.10.10 de alinush_geo din PLOIESTI - RECOMANDĂ