GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Statiunea Straja, una dintre spectaculoasele statiuni din judetul Hunedoara indeplineste toate conditiile pentru o vacanta perfecta de ski. Aici sunt amenajate cinci partii de ski, fiecare cu instalatii de transport pe cablu (teleski) si nocturne.
Failia mea impreuna cu mine am mers in vacanta de vara pentru a ne putea relaxa si pentru a putea respira aerul racoros din muntii Retezat si Parang. Statiunea nu si-a inceput perioada de dezvoltare din cauza ca mai trebuie sa fie construite mai multe cabane pentru turisti iar cele care sunt déjà nu sunt puse in ordine dar chiar si asa am vrut sa o vedem. Cand am ajuns la altitudinea de 1445 de metri am ajuns in statiune. Pe un platou de pe versant se poate vedea frumoasa statiune si a cabanelor care adapostesc turistii veniti in vacanta. Am observat ca vegetatia este formata in special din fag si conifere care parka acopera cerul.
La intrare am fost intampinati de mascota statiunii, ursul Balu care i-am promis ca o sa venim sa il vizitam dupa ce ne cazam. Ne-am cazat la niste prieteni la care cabana era a lor si ne-au lasat sa stam pe gratis. Eu si fratele meu am mers prima data la ursul Balu ca sa il cunoastem mai bine; acesta statea intr-o cusca destul de mare pentru un singur animal. Acolo avea o mini pesrea facuta din beton, mancare cata vroia si chiar si o piscina.
Acest urs era dresat sa faca trucuri cu obiecte insa era si un urs pretentios, facea un truc numai cand vedea ca avea multi spectatori sau cand avea chef sa se joace. Nu este recomandat sa se apropie lumea prea mult de el chiar daca era obisnuit cu oameni in jur a reusit sa evadeze de doua ori ansa nu a alergat in padure si a fost usor de prins.
La cota 1550 de metri se inalta falnica Cruce a Eroilor, un monument ridicat in memoria ostasilor cazuti la datorie in cel de-al 2-lea Razboi Mondial. Crucea are 9 metri inaltime si este prevazuta cu instalatie de iluminare pe timpul noptii fiind o adevarata splendoare deoarece noapte aceasta lumina intreaga statiune si se vedea ca o cruce uriasa pe cer. In primele zile am facut gratar sub cerul liber iar unii ar zice ca ii frig noaptea la munte mai ales la o asemenea altitudine insa surprinzator seara era mai cald ca si dimineata la ora 9 dimineata. Putin mai infata de unde ne aflam noi se afla Schitul de la Straja. Pentru multi crestini schitul care es afla in varful muntelui este una dintre cele mai impoprtante locuri sfinte si de pelerinaj. Intrarea se poate face numai printr-un tunnel lung de aproximativ 20 de metri in care sunt afisati pe pereti toti sfintii dintoate zilele anului iar la sfantul la care I s-a atribuit ziua i se pune o lumanare pentru a sti ca acel sfant este in ziua aceea. Apoi ajungi in curtea manastirii care este plina de flori si sunt si banci unde sa poti vedea orasul Vulcan. In schit exista o legenda in care pe unu din stalpii de sustinere scrie ca acolo se afla o bucata din crucea pe car Isus a fost rastignit. Ca o ultima aventura am urcat pe munte pana in varf sa vedem peisajul. Pe drum mi-am amintit legenda care zice ca Jules Verne, pornind de la o lucrare a geografului Elisee Reclus a amplasat in Muntii Valcan actiunea romanului ”Castelul din Carpati”. In diferite locuri am vazut statui din lemn cu chipul unor bastinasi. La sfarsitul vacantei am coborat cu telescaunele pana la vale si de acolo am plecat cu masinile.
Trimis de D@vid in 04.07.10 18:56:48
- A fost prima sa vizită/vacanță în STRAJA [HD]
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (D@vid); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
nu ne-ai spus prea multe despre hotelul la care ai fost cazat... Poti completa, eventual, prin ecouri.
Cabana la care am stat se numea Scorpionul care avea si un scorpion turnat in sticla ca si mascota.Cabana era privata si nu oferea servicii de cazare turistilor, proprietarul fiind o cunostinta de familie ne-a oferit cabana pentru o saptamana.
De mentionat faptul ca accesul in statiune pe timp de vara se poate face si cu masina nu doar cu telescaunul. Cazare gasiti pe internet la diferite tarife.
Foarte interesant, in Vinerea Patimilor inainte de Paste in fiecare an se organizeaza o procesiune (Drumul Crucii) care consta in parcurgerea intregului drum din oras pana la schitul din varful muntelui pe jos, aproximativ 8 km. Cu acest prilej o cruce de lemn este dusa pe maini de catre participanti pana in varful muntelui. O reconstituire a urcarii Golgotei de catre Domnul Iisus Hristos.
De asemenea conditii foarte bune pentru ski in sezonul de iarna in aceasta statiune.
mi-ai comentat foarte frumos, mersi ca ai citit ce am scris.
Tu ai fost la Straja vreodata?Spune-mi
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jul.2024 Schitul Straja – eroi de strajă — scris în 09.10.24 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jul.2023 De evitat Tabara de Prescolari Straja — scris în 20.07.23 de avumit din ORADEA/SATU MARE - nu recomandă
- Aug.2021 Spre Vf. Straja sau „Când e simplu, noi complicăm lucrurile” — scris în 23.11.21 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jan.2019 Statiunea Straja — scris în 06.02.19 de ioanv din GALATI - nu recomandă
- Dec.2017 De evitat — scris în 30.12.17 de Daniera din CLUJ-NAPOCA - nu recomandă
- Apr.2017 Despre stațiune şi ce poți face aici când nu-i sezon de schi — scris în 02.05.17 de Adriana1983 din CRAIOVA - RECOMANDĂ
- May.2016 Tunelul cu 365 Sfinti - Straja — scris în 25.05.16 de adri-nico din BUZăU - RECOMANDĂ