ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 23.11.2021
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
AUG-2021
DURATA: 1 zile
Prieteni
6 AD. + 2 COPII -- v: 5, 11
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Spre Vf. Straja sau „Când e simplu, noi complicăm lucrurile”

TIPĂREȘTE URM de aici

Vacanța din zona Văii Jiului a început cu o primă zi încărcată în care am experimentat o minicroazieră pe Olt la Călimănești-Căciulata (vezi impresii) și o plimbare cu telegondola dublă în zona lacului Vidra (vezi impresii). A doua zi am hotărât să facem o mică drumeție pe munte, ceva ușor de acomodare, o drumeție pregătitoare pentru traseul mult mai lung către lacul Mija (vezi impresii) pe care îl pregătisem drept piesă de rezistență a vacanței.

Drumeția pe Vf. Straja a pornit într-o dimineață de weekend de la pensiunea Casa Mia (vezi impresii), chiar la ieșirea din Lupeni spre stațiunea Straja. De fapt, eram la câteva zeci de metri distanță de stația de plecare a telegondolei care urcă în stațiunea montană și chiar vedeam din pat cabinele care se plimbau pe cablu.

Telegondola Lupeni-Straja a fost inaugurată la sfârșitul anului 2012, are 2536 m lungime și o diferență de nivel de aproape 600 m. Deși se poate ajunge sus pe munte și cu autoturismul șoseaua fiind asfaltată, am ales acest mod de acces „suspendat” pentru că e mai spectaculos și dorit de copii (și de adulți). Pe perioada verii telegondola funcționa numai în weekend (09.00-16.00), prețul unei călătorii fiind de 15 lei dus și 10 lei întors. În 7 minute ești sus în stațiune, la 1349 m altitudine.

Cabinele au geamuri panoramice din plexiglas, dar unele sunt destul de zgâriate, altele acoperite de folii publicitare parțial transparente. Cu toate acestea, în timp ce cabina se leagănă ușor urcând sau coborând, am putut privi peisajul natural, am văzut orașul Lupeni cu ale sale coșuri industriale și șoseaua cu serpentine strânse.

Stațiunea Straja. Debarcăm cu cățel și purcel în stația de sus a telegondolei și încercăm să ne orientăm spre șosea. Pe timpul verii stațiunea montană nu este foarte animată, unele cabane și pensiuni sunt închise, altele par părăsite, atmosfera nu e foarte îmbietoare ca să zic așa. După declinul exploatărilor miniere din Valea Jiului turismul montan a fost considerat o portiță de scăpare din punct de vedere economic. Astfel au apărut sus pe munte câteva căbănuțe de lemn pentru început (pe FB), dezvoltarea accelerată sosind după declararea acestei zone drept stațiune turistică locală în 2002.

Găsim calea cea bună și mergem pe șosea (DJ 664A), coloana vertebrală a stațiunii, din care se desprind pe stânga și dreapta mai multe străduțe numerotate cu cifre arabe. Cică ar fi circa 200 de cabane, pensiuni și vile înghesuite pe un teritoriu destul de mic. Descoperim într-o intersecție harta stațiunii cu toate pârtiile și instalațiile de cablu și un bust al lui Avram Iancu. Am înțeles că există un urs – Baloo – închis într-o cușcă, un fel de mascotă a stațiunii, nu l-am zărit și nici nu mi-aș fi dorit neapărat. Urcăm pe drumul asfaltat privind spre construcțiile oarecum haotice din punct de vedere arhitectural, majoritatea închise vara.

Schitul Straja. Ajungem în dreptul tunelului celor 365 de sfinți o cale de acces acoperită, pictată cu sfinții din calendar, grupați pe luni calendaristice, dar nu intrăm în incinta schitului – așa cum ar fi trebuit pentru a drumeți mai ușor. Ne vom opri puțin la întoarcere la biserica de lemn cu hramul „Sf. Împărați Constantin și Elena” și la troița dedicată ostașilor căzuți pe aceste meleaguri în Primul Război Mondial (este afișată o listă cu cei 1524 eroi împărțiți pe regimente).

Drumețind spre Vf. Straja. Dacă noi am fi traversat curtea schitului și am fi continuat urcarea pe lângă Crucea Eroilor și pe sub linia de telescaun am fi ajuns mai repede și oarecum mai ușor spre Vf. Straja. O documentare insuficientă ne-a condus către cabanele din capătul șoselei asfaltate, loc unde descoperim o nouă hartă. Totuși această deplasare ne-a adus la o cabană binecunoscută în zonă, unde pe lângă un refresh lichid în restaurant am avut plăcerea să îl vedem, să schimbăm câteva vorbe și chiar să ne fotografiem cu omul de televiziune Andi Moisescu. Acesta petrece în fiecare an mai multe zile în zonă, în diverse anotimpuri, promovând intens turismul regional.

Am cerut informații în restaurant privind calea de urmat spre vârf, aveam idee asupra direcției dar nu vedeam poteca. Și acum a urmat partea cea mai grea: am urcat pieptiș pe pârtia de schi Canal, pe un grohotiș destul de instabil. Copiii obosiseră la un moment dat, am făcut multe popasuri, am cules afine, am admirat peisajul și după circa o oră am reușit să ajungem aproape de Lacul Mutu, la stația de plecare a telescaunului nr. 8 care duce la vârful muntos.

Într-un final fetele au rămas cu copiii undeva pe iarbă în preajma cotei 1700, iar noi, băieții, am urcat rapid către Vf. Straja având în vedere că trebuia să ne întoarcem la telecabină până la ora 16.00. Un drumeag plin de pietriș, șerpuit, ne-a condus către stația de debarcare a telescaunului și apoi, la 100 m distanță, spre vârf.

Vârful Straja e marcat din 2019 de un monument comemorativ, o cruce străjuită pe soclu de trei soldați, alături de un fuior de alți ostași care înconjoară baza crucii. Ne aflăm la 1868 m altitudine și avem sub ochi de jur împrejur culmi muntoase și depresiuni. După o scurtă contemplare a frumuseților naturii și pozele de rigoare am coborât spre restul grupului. De data aceasta am urmat poteca corectă, mult mai lejeră, am ocolit lacul artificial Mutu și am trecut pe lângă Vf. Mutu (1737 m) , am depășit mai multe instalații de cablu și am ajuns la Crucea Eroilor. De aici am trecut prin curtea schitului Straja și am ieșit din nou în șoseaua asfaltată care ne-a condus în timp util la telegondolă.

Concluzii. Peisajele sunt de neegalat, traseele sunt pentru toate vârstele, afinele au fost gustoase. Chiar dacă pentru noi orășenii urcușul pe pârtia abruptă a fost solicitant, în final experiența a fost frumoasă, ne-am distrat, ne-am relaxat.

Organizați-vă viața astfel ca să vă rămână vreme de dus la munte; atunci şi munca voastră va fi sănătoasă şi bine cumpănită – Bucura Dumbravă.

Alegeri inspirate!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 23.11.21 18:33:14
Validat / Publicat: 23.11.21 20:15:51
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în STRAJA [HD]

VIZUALIZĂRI: 3618 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P13 Tufele de afine de lângă pârtie.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 46100 PMA (din 35 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

webmasterPHONE
[23.11.21 20:22:29]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

Dana2008PHONE
[24.11.21 11:45:28]
»

@tata123 ????: Felicitări pentru articol și pentru drumeție!

Știu despre ce este vorba, doar că noi fost iarna la ski și am urcat cu ajutorul instalațiilor pe cablu pe jos ca voi.

Abia aștept să ajungem iar la schi la Straja, numai să ningă.

Noi l-am văzut pe Baloo era tare apatic.

Și schitul cu cei 365 de sfinți pictați altfel parcă, este interesat.

Călătorii plăcute!

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[24.11.21 13:21:11]
»

@Dana2008: În final, a fost o drumeție frumoasă. Mulțumesc.

Am înțeles că stațiunile din Parâng sunt destinate 90% sporturilor de iarnă fiind aglomerate doar în sezonul rece. Fotografiile din perioada anotimpului hibernal ne arată o zonă montană superbă. Numai bine!

@webmaster: Mulțumesc pentru încadrare.

PS: Zilele trecute s-a descoperit faptul că a fost vandalizată camera de comandă a telescaunului care urcă până la Vf. Straja (gorjeanul.ro/vandalism-la-straja). Vraja cuprului a atras oameni fără scrupule!

ioana74
[26.11.21 13:36:18]
»

E minunata Straja, atat iarna cat si vara. E drept ca noi o vizitam anual iarna pentru ski, vara nu am mai fost din copilarie. Mergeam cu parintii de 23 august si faceam gratare sus, gaseam cate o poienita si acolo stabileam tabara. Urcam cu telescaunul pe vremea aceea, nu era gondola, iar soseaua nu era asfaltata, urcau doar camioanele pe acolo. E tare frumos si vara, sunt multe trasee de drumetie care se pot face, au si un traseu de mountain bike tare fain care coboara prin padure pina jos la Agrement (imbarcarea pe gondola). Au si aventura park si organizeaza cat e vara de lunga tabere pentru copii. Pentru o deconectare totala va recomand macar 3 zile vara in Straja

p. s. au fost bune afinele?

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[27.11.21 14:48:54]
»

@ioana74: Stațiunea se tot dezvoltă, în privința pârtiilor este excelentă orice extindere, dar în domeniul construcțiilor e cam haotic totul. În orice caz mi-a plăcut mult zona și mi-au mai rămas multe lucruri de văzut pe acolo, astfel că vom mai reveni. Am stat 6 zile și într-adevăr nu am putut cuprinde totul, doar am „gustat” .

Urcușul direct pe pârtia Canal nu a fost ușoară, dar afinele alea ne-au mai îndulcit „suferința” . ????

Mulțumesc pentru ecou. Numai bine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
ioana74, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă zona Straja - Vâlcan:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.06168007850647 sec
    ecranul dvs: 1 x 1