ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 07.10.2018
DE AZE
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Sibiu
ÎNSCRIS: 02.07.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
OCT-2018
DURATA: 1 zile
single
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
80.00%
Mai degrabă mulțumit

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
85.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Hamba — Satul Cocoșului

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Badea Gheorghe era la cosit iarbă de pe marginea santului, găinile lui erau pe aproape.

Deodata trece o mașină cu viteză și calcă o găină care mergea pe stradă.

Șoferul speriat, oprește și încearcă să-și repare greșeala plătindu-i omului găina.

Ridică de jos găina moartă și se duce spre Badea Gheorghe care privea nepăsător scena, și-i spune:

– Bade e a matale găina asta?

Badea Gheorghe se uită insistent la găină și spune oarecum încurcat:

– No! Io n-am găini asa late!

Mi-am adus aminte de banc atunci când vizitând satul Hamba-Satul Cocoșului era cât pe ce să calc un cocoș mergând pe marginea drumului. Am avut ceva treabă în comuna Șura Mare de care aparține satul, iar după aceea rămânând ceva timp liber am vizitat satul nevăzut de mine până acum.

Cum ajungem în Hamba?

Accesul este destul de simplu, din A1 centura Sibiului se va folosi ieșirea pe DN14 (în zona magazinului Hornbach) direcția Mediaș. După ce lăsăm în urmă Viile Sibiului aflat în partea dreapta intrăm în comuna Șura Mare despre care am scris în trecut aici.

vezi impresii

Lăsând în urmă biserica ortodoxă, cea săsească și primăria la o curbă la stânga vom observa indicatorul Hamba (spre dreapta)

Urcăm pe un deal și după 2 km pe DC1ne întâmpină tăblița cu numele satului. : Bine ați venit în Hamba, Dumnezeu să vă binecuvânteze.

După încă câteva sute de metri ajungem în centrul localității rurale unde sînt concentrate toate obiectivele de văzut. Se poate parca oriunde. Din Sibiu până aici se circulă 10 km.

Istoria locului

Istoria satului seamană mult cu istoria localităților rurale din Transilvania. În documente satul se menționează prima dată o dată cu reședința comună Șura Mare în 1337 și făcea parte din așa zisul Pământ Crăiesc. Turcii în 1493 au atacat toate localitățile în zonă, Hamba de și oarecum izolat față de alte localități nu a scăpat de incendiere. Înainte de venirea turcilor a existat o bazilică (Sf Servatius) acesta fiind reclădită în 1500 în varianta fortificată cu zid de incintă după vizita turcilor.

În timpul războaielor mondiale locuitorii au suferit, dar au și luptat monumentul eroilor fiind prezent și aici. Deportări masive au avut loc în 1945 în Uniunea Sovietică. Mulți nu s-au mai întors. După 1989 sașii au început să emigreze definitiv în Germania, acum probabil vin doar să viziteze sau să își aducă aminte.

Din punct de vedere geografic și demografic

Geografic satul este poziționat aici 45°51′47″N 24°11′49″E județul Sibiu în apropiere de Podișul Hârtibaciului în zona depresionară a Sibiului la o altitudine de 485 m. Recensământul din 2011 ne indică 795 de persoane și așa cum am observat este un sat gospodar. Hamba mai poartă denumirea Hahnenbach (Pârâul Cocoșului) sau Kakasfalva (Satul Cocoșului)

Ce este de văzut aici?

Obiectivul principal de văzut pentru turist este Biserica fortificată evanghelică. În acest loc așa cum am povestit a existat o biserică veche. După atacul otomanilor în 1500 s-a construit cea fortificată. Aceasta a fost renovată în secolul XVIII. Ceea ce am observat în prezent că mai există doar o parte din zidul de incintă, turnul patrulater a bisericii este dotat pe fiecare colț cu contraforturi puternice, în vârf este loc de belvedere pentru turiști construit din lemn dotat cu un acoperiș în stare bună și câte un ceas pe fiecare parte care părea funcțional. Din stradă/piață se vede turnul drept în față de acesta stă lipită nava bisericii, la stânga o clădire veche, bănuiesc casă parohială iar la dreapta o altă clădire veche în care funcționează grădiniță și școală. Probabil nu trebuie să mai menționez faptul că totul este încuiat, eu pot repeta experiența dar turistul care vine de mai departe va trebui să găsească pe cel care administrează clădirea. Duminică este mai simplu dacă se organizează slujbe.

Nu departe de biserica fortificată se va observa biserica ortodoxă sf Nicolae aparținând parohiei Hamba. Este o biserică construită în 1837 și poartă hramul Sfântului Ierarh Nicolae. A fost renovată repictată în 2003 iar în prezent atât curtea cât și biserica arată foarte îngrijită.

Biserica greco-catolică o găsim peste drum și poartă același hram Sfântul Nicolae. Este la fel de îngrijită și se află lângă parcul satului dotat cu bănci de odihnă, plante decorative, loc de joacă pentru copii și Monumentul Eroilor. Hamba fiind un sat unde au conviețuit românii și sașii împreună pe placa memorial stânga sînt gravate numele eroilor români iar în dreapta soldații sași.

La întoarcere în Sibiu am făcut un mic ocol și oprire la Viile Sibiului. Zona este rezidențială cu multe case de locuit dar și ceva firme în apropiere. O biserică nouă este în devenire aici voi atașa poză și cu acesta.

Astea find scrise recomand un ocol de 2 km din DN14 și o scurtă oprire în Hamba turistului care se află în tranzit. Am găsit următorul video, rog atașare la începutul articolului, mulțumesc

youtube

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de AZE in 07.10.18 10:21:50
Validat / Publicat: 07.10.18 13:00:36
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SLIMNIC / ȘEICA [SB].

VIZUALIZĂRI: 839 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P07 Hamba-biserica ortodoxă
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 42050 PMA (din 45 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă zona Slimnic / Șeica Mare:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.055081129074097 sec
    ecranul dvs: 1 x 1