Nu stiam nimic despre aceasta locatie pana cand nu am avut sansa sa castig premiul oferit de dl. Cornel si generosii nostri sponsori. M-am interesat si asa am aflat de Ranca, Novaci, Baia de Fier...
Ranca este o statiune aflata la o altitudine de 1600m, la poalele varfului Papusa in muntii Novaciului din masivul Parang. In momentul in care am intrat in Novaci nici nu ma gandeam ce ma asteapta, adica 18 km pe soseaua Transalpina, cea mai inalta sosea din Romania si cunoscuta si sub numele de Poteca Dracului. Drumul pe sosea a fost ok, am intalnit cateva echipe de muncitori care lucrau la modernizarea lui. Nu cred ca pot sa redau in cuvinte peisajele extraordinar de frumoase pe care le-am intalnit pe parcursul acestui drum. Oricum nu recomand sa faceti acest drum iarna daca nu aveti masina bine echipata.
Odata ajunsa in statiune, dupa ce am fost intampinati cu caldura si ne-am cazat in ospitaliera pensiune Valea Mariei am pornit prin statiune sa cunoastem ce si cum... In momentul in care am iesit din pensiune m-au preluat cativa patrupezi prieteni ai omului care m-au si insotit dealtfel in plimbarea mea. Usor usor acompaniata da harmalaia pe care o faceau cainii paznici ai celorlalte proprietati in momentul in care le calcam teritoriul am ajuns la poalele partiei. Nu era atmosfera propice unei lansari pe schiuri sau pe saniuta, timpul fiind calduros si zapada incepand sa lase la vedere portiuni de pamant.
Ce m-a frapat cel mai mult a fost faptul ca statiunea era pur si simplu pustie, doar cativa muncitori se auzeau bocanind la o vila in constructie... Ranca este o statiune ce se dezvolta rapid, intalnind de-a lugul soselei multe constructii in diferite stadii de finalizare. Cum se lasa seara si tinand cont si de faptul ca aveam un sentiment cam straniu vazand ca sunt singura pe acolo m-am reintors in ospitaliera noastra pensiune Valea Mariei.
A doua zi, mai odihnita, am refacut traseul si am mers chiar mai departe, insotita de alaiul canin... De la baza partiei am continuat de-a lungul soselei si imediat am dat de o fosta unitate militara cu terenul de antrenament adecvat. De aici m-am despartit de prietenii mei patrupezi deoarece cred ca am patruns pe teritoriul unei alte „gasti” si dupa multa galagie am fost parasita... Va recomand sa aveti aparat foto cu voi deoarece peisajele sunt de vis muntii semeti, brazii, varfurile muntilor inecate in cete de nori. In drumul meu am dat de o cabana care era dotata si cu miniteren cu suprafata sintetica unde se putea incinge o partida de baschet sau fotbal. Era si o suprafata destinata patinajului dar care acum era acoperita doar de un strat de zapada.
Imediat am dat de o constructie nefinalizata dar care avea la parter un magazin in care puteai gasi un sortiment nu prea variat dar suficient de dotat cu articole necesare: mezeluri, lactate, fructe si legume, dulciuri, cafea, bauturi alcoolice si racoritoare, produse cosmetice si de menaj.
De aici am plecat mai departe pana am ajuns la cabana Papusa. Si in aceasta zona am observat ca se construieste mult si destul de haotic, parca dupa niciun plan. Vilele sunt foarte apropiate si deja parca nu mai ai intimitate nici macar in varf de munte.
Ca punct negativ, chiar si in apropiere de Valea Mariei sunt tomberoanele de gunoi, pline ochi si care se vedea ca nu au mai fost golite de mult timp deoarece se revarsau si pe langa, pe sosea si spatiul verde... Pe langa ele turistii pot „admira” mormane de resturi de materiale de constructii, tigle sparte, tot felul de ambalaje si resturi de la vilele din jur.
Cu toate astea statiunea are potential si eu cred ca in cinci-sase ani totul va arata mai organizat iar fanii de snowboarding si schi se vor bucura de dotarile statiunii. Privelistea minunata bucura si hraneste sufletele privitorilor, distractia sau linistea muntilor pot atrage multi turisti...
Dupa cum am aflat de la dl Adelin, chiar langa Valea Mariei are de gand sa construiasca in partea stanga un parc de distractii pentru cei mici (acces gratuit pt cei cazati la pensiune dar contracost pt ceilalti turisti) iar in partea dreapta o brutarie. Amatorii de schi trebuie sa stie ca vor gasi doua partii intretinute cu grija, una pentru incepatori iar alta pentru avansati, ambele dotate cu teleschi Asteptam cu interes schimbarile, sigur vom mai ajunge prin zona... In zona sunt multe atractii, asa ca daca vreti si altceva puteti vizita pestera Muierilor, complexul manastiresc si pestera Polovragi, manastirea Lainici, manastirea Tismana, muntii Parang cu varfurile Papusa si Mandra.
Trimis de ms65 in 28.05.10 19:07:47
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ms65); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Foarte utile si informatiile tale despre o statiune de care nu stiam nimic inainte de a afla despre ea pe acest site.
Poate ar fi util ca sa aflam (de la cineva care a fost aici) punctate concret obiectivele pe care le putem vizita in apropiere, tinand cont ca statiunea in sine nu ofera mare lucru.
mai scrisesem si eu despre astea. ai manastirile din Oltenia, pesterile (Polovragi si Muierii), Targu Jiul... culele de la Maldarasti...
Avem un prieten comun atunci, cainele din poza nr. 6, si eu am poza cu el pe site!
Un vot, cel de-al 7 lea, care aduce si superbonusul!
Am vazut ca mai toti scot in evidenta mormanele de gunoi... tipice romanesti... alaturi de alte trasaturi comune ale statiunii si ospitalitatea gazdelor! Un vot si de la mine draga ms65... de , , consolidare, , a superbonusului deja primit!
statiunea e un adevarat santier, putine pensiuni/vile/hoteluri sunt finalizate ca si constructii... problema e ca nu numai in jurul tomberoanelor gasesti mormane de gunoi ci si in poienitele adiacente soselei principale te impiedici de slapi desperechiati, resturi menajere sau bucati de caramizi si tigla... dar ridicam privirea de la ce ne ofera unii din semenii nostrii si dam de spectacolul naturii, cu apusuri de soare si privelisti incantatoare!
webmaster nu prea inteleg...aici s-a punctat plaja si marea in muntii Parang!
deoarece nu exista muntii /peisajele pentru concediile/excursiile de la munte am facut o paralela cu marea/plaja de la concediile de pe litoral...eu zic ca este logic dar daca deranjeaza se poate renunta la a puncta peisajele montane...
ai facut foarte bine, ms65.
De altfel, ulterior postarii acestui review rubrica "plaja si marea" a fost facuta o modificare in program in scopul afisarii respectivei rubrici denotare drept "cadrul natural", acolo unde obiectivul nu este unul de litoral.
- Apr.2021 București - Rânca sau cum am mai ajuns mai repede la munte în Oltenia decât în stațiunile de pe valea Prahovei — scris în 20.04.21 de Kavarnap din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Aug.2020 Văgăună in care nu merită să te oprești nici pentru nevoi — scris în 13.09.20 de _MC- din OTOPENI [IF]
- Jul.2016 Mai degraba santierul Ranca — scris în 03.08.16 de adriana m din BUCUREşTI - nu recomandă
- Jan.2016 Statiunea Ranca — scris în 02.04.16 de pablyto din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ
- Feb.2015 Rânca – o stațiune în devenire — scris în 26.01.16 de costy69* din TARGU-JIU - RECOMANDĂ
- Sep.2014 Excursie de o zi la Tg. Jiu si Ranca/ Novaci — scris în 22.12.14 de Dania din BALş [OT] - RECOMANDĂ
- Jun.2013 Spectacolul naturii la Rânca — scris în 02.04.18 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ