GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
In timp ce pe Valea Prahovei cresc floricele pe partie, la Ranca inca se mai schiaza, la sfarsit de aprilie!
Pentru cine nu stie, Ranca -este situata in judetul Gorj, la 44 kilometri de Tg. Jiu, la 18 de Novaci si la 30 de Obarsia Lotrului!
Se ajunge doar cu masina, cu atv-ul sau... cu bicicleta! Noi am ajuns aici pentru prima data duminica (dupa un drum cu mult soare), lung de 8-9 ore, spre inserat, cand toata lumea se grabea sa se intoarca acasa, de la schii!
Cand am plecat de acasa, nu aveam foarte mari asteptari, deoarece stiam ca ninsese, cu 2 zile in urma si nu prea iubesc frigul! Nu schiem niciunul si ma gandeam ca va fi plictisitor! Dar, eram curioasa cum este aici, deoarece Ranca nu este atat de mediatizata pe cat ar merita sa fie, parerea mea!
Am ajuns acolo pe o sosea de foarte buna calitate, Transalpina! Drumul, deosebit de frumos, serpuieste mai ceva ca Transfagarasanul si urca in panta, pana la releul RTV, de unde incepe sa se zareasca vilele, pensiunile si casele de vacanta din Ranca! Nu am avut nevoie de lanturi, deoarece soseaua era curatata.
Mi-a placut mult drumul de la Novaci la Ranca! Sus, vegetatie saracacioasa, zapada pe alocuri si palcuri de brazi! Se zareau, printre nori, crestele Parangului inzapezit, aliniate frumos!
Am fost oaspetii Pensiunii Valea Mariei, care e situata chiar la intrare, pe partea stanga! Tot odata cu noi au mai venit, pentru 3 zile, o familie prietena! Luni, dupa micul dejun, abia am asteptat sa mergem sa descoperim statiunea, care, de fapt, nu e inca declarata oficial statiune, deoarece ar fi la mijloc mai multe interese!
Ranca e situata la altitudinea de 1600 de metri, la poalele Varfului Papusa, care se vedea superb, de peste tot, acoperit complet de zapada! Soseaua era curatata de zapada, dar in ambele parti ale drumului erau troiene de zapada, de la 1 metru in sus! Aerul era foarte tare, vreo 2 zile am fost ametiti cu totii, pana ne-am acomodat! Nu pot spune ca era ger... mai corect- frig, adica se putea si fara caciula, dar cu o gluga mai groasa si fara manusi! Dar la fata te pisca frigul in mod placut, inviorandu-te! Frumusetea naturala a zonei a facut din Ranca un loc important de turism regional si nu numai! Vara se poate practica si ciclismul montan. Am prins aici si zile cu soare si ploaie si ninsoare, dar cu fulgi mici, care nu se asezau!
Ne-am plimbat pana la capatul statiunii, agale, cum numai in concediu poti face asta, ajungand la poalele Varfului Papusa, unde drumul era inchis, din cauza cantitatii mare de zapada! Semnal la telefoane, era in toate retelele, mai slabut pe Cosmote! A durat cam 3 ore drumetia, dus-intors si drumul urca usor, cu cat ne apropiam de Papusa! Am facut multe fotografii, dintre care vreo 50 va pun aici si voua si va rog sa aveti rabdarea necesara sa le vedeti pe toate, deoarece am cautat sa surprind cat mai multe momente, aspecte si locuri din Ranca!
In tot acest timp, ne-am intalnit doar cu 6 oameni si au trecut doar 4 masini! Era pustiu, turistii plecase, ca era gata week-end-ul! In rest caini vagabonzi-cat cuprinde! Am vazut un singur magazin alimentar, la baza partiei! In apropiere este si un patinoar, am vazut afisul, e langa Hotel Alpin, dar nu cunosc alte amanunte.
Atractia principala pentru schiori -e zapada!
Stiam ca sunt 3 partii in Ranca, pe Muntele Cornescu, cu grad de dificultate medie, echipate cu teleschii si instalatie nocturna, cu o lungime de 400-800 de metri. Dar am vazut doar 2, pe cea de la intrarea in statiune, pe partea dreapta a soselei si pe cea din centru, de langa Hotel Onix! Pe partie, de cate ori am fost, erau doar 2 persoane, vecinii nostri de la pensiune, care au venit tocmai de la Constanta sa schieze la Ranca si mi-a placut mult acest lucru! Probabil ca in week-end este mai aglomerat. Despre calitatea partiei, nu pot afirma nimic, ca nu ma pricep. Sezonul de schii in Ranca, incepe din decembrie si se termina la inceputul lunii mai, deci... mai ganditi-va ca inca mai e timp!
Pe mine m-a impresionat in mod placut aceasta statiune de munte, chiar mi-a placut modul in care sunt imprastiate casele de vacanta si pensiunile! Si nu mi s-au parut deloc ingramadite, cum afirmau unii colegi care au scris inaintea mea pe acest site! In statiunile mari de pe Valea Prahovei cred ca mai puneau vreo 2 case intre ele si le ingramadeau, dar aici, in general, era ''aerisit''!
Cel mai vechi loc din Ranca mi s-a parut a fi bufetul ''La Sandel'', o sa vedeti poza si ce scrie sub firma!!! In rest, totul e nou, construit de cativa ani doar, sunt convinsa ca peste ceva timp, Ranca va da clasa multor statiuni de munte din tara, in primul rand pentru ca este zapada foarte multe luni pe an, in 8 august 2007, a nins si s-a asezat zapada de 10 cm, dupa cum spunea o persoana din zona! In al doile rand- pentru ca aerul aici e deosebit de tare, te invioreaza si te simti minunat! Aici te poti relaxa, indiferent ca e vara sau e iarna.
Poti pleca de aici, vara, in drumetii, pe Varful Papusa sau pe Parangul Mare! Sau poti merge sa vizitezi pesterile din zona, manastirile sau Cheile Oltetului sau ale Gilortului!
Noi am fost in cea de-a doua zi, din Baia de Fier, la Pestera Muierilor, la Manastirea Polovragi si pe Cheile Oltetului, cu toate ca de dimineata o ploaie mica ne ameninta ca ne va strica ziua!
Seara, am urcat la releul RTV si era frig de tot, imi inghetau mainile si fata, ca era un vant taios. Dar scopul, scuza mijloacele! A fost cea mai frumoasa seara dintre cele 5! De acolo e o priveliste absolut magnifica asupra statiunii. Predominau 3 culori: albul zapezii, verdele brazilor si rosul de la tigla noua a acoperisurilor vilelor noi si moderne!
Dar... ce m-a impresionat cel mai mult la Ranca-este inserarea! Un adevarat spectacol al norilor, cum n-am mai intalnit nicaieri! Sa priviti cu atentie pozele!
In cateva clipe, cerul se schimba de la albastru, gri, alb, rosu... si norii pareau atat de aproape de noi! La un moment dat m-am si speriat, era si ziua in care se anuntase ca norul acela provocat de vulcan, trebuia sa traverseze tara noastra! Totul se intunecase, parca era sfarsitul lumii, inspre Parang, iar in statiune era senin.
Urcam zilnic la releu si ziua si seara, ca nu era departe si ne placea! Vara aici tot platoul se inroseste in iunie, cand infloresc bujorii de munte! Vin aici turistii si pentru a culege afine, zmeura si mure. Din bujorii de munte, localnicii obisnuiesc sa faca siropuri.
Marea surpriza e ca eu nu mi-am imaginat ca Ranca este o statiune atat de lunga, crezand ca sunt doar vreo cateva pensiuni si vile si atat! Deci, in afara soselei principale care este foarte lunga, din centru se mai desprinde inca un drum, neasfaltat, dar bunicel, care duce catre biserica din statiune. De-a lungul lui sunt o multime de pensiuni si case de vacanta. Mai sunt si alte strazi micute, dar neasfaltate.
Ce nu mi-a placut in Ranca: numarul foarte mare al cainilor vagabonzi, care ne insoteau, morti de foame, in plimbarile noastre! Pe langa faptul ca erau mari si urati, erau de-a dreptul deranjanti, tinandu-ne tot timpul dupa noi. Cand ajungeam intr-un loc unde erau vile si aveau cainii lor de paza, aceia ieseau in sosea la acestia, aparandu-si teritoriu si gata, incepea scandalul, care... tot asa, pana la capatul statiunii si inapoi. Nu puteai sa faci o fotografie, fara sa apara si 5 caini in ea!
Va rog sa nu ma intelegeti gresit, nu am darul exagerarii si sunt o mare iubitoare de caini, am si acasa doi (dintre care unul ca poza la avatarul meu de pe acest forum al site-ului), am intalnit si vreo 2-3 mai draguti si le-am facut si fotografii!
Al doilea lucru neplacut a fost ca in Ranca n-am idee la cate sapatamani se golesc containerele de gunoi! Pentru ca am stat 5 zile si... peisajul era la fel. Deci, containere erau, de toate formele, culorile si marimile, dar erau prea incarcate, si pe jos, pe langa ele era de nedescris. Imi vine sa folosesc iar expresia care am folosit-o vorbind despre nori, dar... in scop negativ, adica-spectacolul gunoaielor!!! Pe langa faptul ca e foarte neplacut ochiului, e si un mare focar de infectii, mai ales ca vine caldura!
Parcari in Ranca nu am vazut, nu stiu cum se procedeaza vara, cand sunt mai multi turisti sau de Revelioane, cand am inteles ca gradul de ocupare este mare! Banuiesc ca masinile vor ocupa ambele parti ale soselei principale!
Ranca e o statiune noua, inca in constructie. M-a impresionat numarul mare de vile in constructie. Nu e o statiune de munte cosmopolita, dar e ideala pentru relaxare, pentru aerul ei tare, parfumat de mirosul de brad.
Pentru mine a fost binevenita aceasta mini-vacanta, in care m-am odihnit, m-am relaxat si am prins culori in obraji!
Intr-un cuvant... a fost MI-NU-NAT!!!
Chiar si numai pentru peisaj, se merita sa veniti la Ranca!
Trimis de georgiana in 26.04.10 00:03:23
42 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (georgiana); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
42 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Meriti 400 de puncte pentru descrierea facuta! Asteptam detalii despre pensiune...
Fain ai scris georgiana si eu am fost duminica la Ranca si am ramas surprins de zapada de acolo.
Cat despre Ranca cred ca o sa devina o statiune foarte cautata mai ales daca se va asfalta toata Transalpina.
Si doar pentru acuratetea informatiilor pestera Muierilor este la Baia de Fier nu de Arama.
Va multumesc frumos!
@Andox, am corectat, stiam, dar le-am incurcat, ca noi am venit chiar prin Baia de Arama, dinspre Baile Herculane... ca pe acolo sunt o multime de ''Bai''!!!
Merci!
Ma apuc de incarcat poze!
Apropo nu ti s-a parut ca acolo se intuneca mai tarziu?
Eu asa am avut impresia.
Ultima propozitie rezuma bine impresiile tale. Peisajele merita toata osteneala, ca de statutul de statiune e departe Ranca. Ma refer la drumurile dintre pensiuni (vile), lipsa vegetatiei pe acea culme golasa (vor trebui sa planteze si ceva arbori proprietarii pe acolo).
Peste o luna, doua se pot face excursii pe varfurile Parangului sau la lacurile glaciare Rosiile sau Calcescu.
In 2006 cu o Dacia papuc am urcat de la Ranca pe DN 67C, in pasul Urdele, cea mai ridicata trecatoare auto din Carpati (2145 m). In stanga cum urcam ne-a incantat impresionantul varf Mohorul cu ai sai 2337 m. Am ajuns pana in vale la Obarsia Lotrului. Se poate continua cu masina spre Muntii Sureanu, dar o ploaie puternica ne-a mai taiat din elan si am amanat-o pentru o data viitoare nici pana azi realizata.
chiar eram foarte curioasa sa citesc despre Ranca si stiam ca te intorci tu de acolo,frumoasa descriere.
ma bucur ca te-ai relaxat si ozonat cat sa mai faci fata straseului cotidian pana la vacanta si un mic vot si de la mine
Asteptam acest review, avand curiozitatea de a afla mai multe de acest loc din Landes Mioriticum! Pacatul tine tot de arhicunoscuta nepasare mioritica care a devenit sport national, gunoiul fiind pastrat pentru a arata... bunastarea societatii de consum!
Ma intreb daca Elvetia ar fi detinut intre granite Ranca???... era tuningata demult!!!
Georgi, ai votul meu!!
Foare frumos ai scris @georgiana, Ranca nu-mi mai pare atat de necunoscuta dupa ce am citit prezentarea ta, asteptam si fotografii care sa completeze superbul tablou zugravit de tine.
Trebuie sa ajungem si noi acolo, dar ce ma fac cu Daisy va fi killerita de maidanezii din zona?!
Foarte frumos descrisa zona, multumim pentru largirea razei de actiune, avem noi "target-uri" pentru vara asta.
Peisajele superbe si zapada care poate fi gasita pana in luna mai, ma face sa cred ca Ranca merita mult mai mult.
Pacat de maidanezii de care pomeneai si te escorteaza, lucru nedemn pentru o statiune in devenire.
Foarte frumos ai scris. Am citit pe nerasuflate pentru ca si eu am castigat un sejur la Ranca, dar pe care din pacate nu il pot onora (((((((((( din cauza serviciului. Poate la vara dar asteptam mai multe detalii despre pensiune si poate eventual preturi. Ai votul meu.
Draga mea, ti-am scris azi-noapte ca atunci doar voi frunzari impresiile tale, urmand ca dimineata sa le iau la "puricat"... Nu mai pot, de-abia astept sa treaca timpul sa ajung si eu acolo. Sper sa nu mai intervina cine stie ce si sa merg acolo la Ranca, sa ma bucur de aerul acela tare (sper sa nu-mi curga si mie sange din nas...), sa ma odihnesc, ca am mare nevoie, dar sa fac si ceva drumetii... daca nu cumva pana atunci nu vin ploile... Dar nu-i nimic, voi gasi eu ce sa fac in Tara de basm pe care tu atat de frumos dar si extrem de util ai descris-o aici.
Si 400 PMA (poteci de munte admirate... de la Ranca...).
Merita si punctele mele, din toata inima. Nu stiam nimic despre aceasta statiune si m-a ajutat mult sa-mi fac o impresie despre acest loc. Tine-o tot asa!
despre maidanezi si gunoaie, am scris si eu...
partia pe care nu ai vazut-o este cumva in afara razei vizuale directe, din drum, dar e relativ usor de ajuns la ea - se afla situata intre virful primeia si drum (dar avand cam 4-500m distanta intre ele sus, si vreo 100m in partea de jos). daca ar mai reduce putin tarifele la schi-pass-uri ar fi excelent. daca nu pentru adulti, macar pentru copii...
ma bucur ca a mai fost cineva acolo si i-a placut!
PS la Sinaia inca nu cresc floricele pe (toate) partii(le)! pe Valea Dorului inca se mai schiaza!
intr-adevar, in Valea Dorului se mai schiaza. Ranca deocamdata poate fi luata in considerare pt plimbari, mountain bike, sau orice altceva in afara de ski. 400 m lungime nu poate fi considerata partie ci derdelus. Oricum in Parang sunt conditii climaterice pt a dezvolta statiuni de ski cu sezon lung.. dar daca nu este bani si nici vointa? Un vot mic pt descriere si poze.
PS. Nu despre Ranca era scandalul cu dl Primar Ridzi-pitzi.., sotul dnei fost ministru sau ma insel?
eu am fost la Ranca acum multi ani in urma, multi inseamna vreo 20. Sunt sigura ca nu mai recunosc zona acum. Nu-mi amintesc decat ca, fiind mai copil, am "escaladat" vf Papusa. As vrea sa te rog sa-mi spui cum este drumul pana acolo? cum este soseaua TRansalpina? ea merge pana in statiune? e asfaltata toata sau esti si forestiera? noi am fost anul trecut pana la Obarsia Lotrului, de la Voineasa. Drumul era acceptabil, insa de acolo asfaltul se termina.
Felicitari pentru descriere!
As adauga un detaliu ce nu se vede acum, dar pe care eu il cunosc si sigur se va realiza fiind vorba de o finantare abrobata de UE si demarata deja si anume realizarea unei retele formata din telescaun si mai multe teleschiuri pe varful Papusa pana la finalul anului 2010;
in plus, pentru ca intradevar problema parcarilor este una stringenta doar iarna cand este foarte multa zapada in zona, la intrarea in statiune se va amenaja o parcare imensa in vara acestui an, iar teleschiul M3 se va lega cu celelate doua in varf, astfel ca cine doreste sa vina la schiat, nu va fi nevoit sa mearga cu masina pana in centru unde gaseste greu loc de parcare.
problema cainilor vagabonzi, dupa cum stiti este una foarte grava in tota tara, iar metodele rezolvarii acesteia sunt foarte delicate si controversate sau costisitoare; ce pot eu sa spun este ca nu a fost nimeni atacat pana acum de caini in staiune, daca vorbim de trecut, dar asta nu inseamna ca autoritatile trebuie sa ramana nepasatoate la problema respectiva caci viitorul nu sti ce poate aduce.
Webmaster, va propun o melodie superba specifica atat zonei noastre cat si celei Marginenilor Sibiului, zone legate intre ele de foarte multe obiceiuri datorita istoriei si geografiei si care canta in versurile sale unul dintre cele mai importante evenimente din viata ciobanilor si care este urcatul oilor la munte, denumit si "transhumanta"
http://www.trilulilu.ro/anagabriela50/7ba0212a5e689d
ciobanii din zona Sibiului veneau cu oile in Muntii Parang, iar pentru ca iarna oile trebuieau iernate, multi dintre ciobani coborau in Novaci si renuntau sa traverseze muntii inapoi spre casa, asa se explica faptul ca foatre multi novaceni au rude in zona Sibiului si invers.
Cine este pasionat de traditie va fi puternic impresionat la ascultarea versurilor si melodiei in sine!
@molko nu este vorba de scandalul cu primarul Ritzi de la Petrosani dar si aici este o mica problema in sensul ca o parte din Ranca apartine de Novaci iar o alta parte de Baia de Fier iar lupta dintre cele 2 administratii a dus la construirea uneori haotica a vilelor si pensiunilor nefiind un PUG unitar, de aici si problema parcarilor.
@zangela69 drumul pana la Ranca este asfaltat cu exceptia unei mici portiuni aproape de varf.
Va multumesc tuturor si am sa incerc sa va raspund, la fiecare, cat ma voi pricepe de bine, pentru ca... nici eu nu le stiu pe toate!
@Andox,
Da, ai dreptate, si mie mi s-a parut la fel ca se insereaza mai tarziu acolo. Daca ai fost si tu duminica la Ranca, te asteptam si pe tine cu impresii!
@Magdalena si @Alinutzza140,
O sa revin cand timpul imi va permite cu un alte reviw despre restaurant si despre pensiune.
@Pepsi,
chiar e o problema, daca vrei sa mergi acolo cu catelusa ta! In primul rand, maidanezii vor fi invidiosi pe frumusetea ei! Cred ca va trebui sa o tii acasa.
@Dragos,
Sa stii ca te-au retinut pe tine, in urma vizitelor facute la pensiune, si proprietarii, si bucatareasa!
@Zangela69,
Da. Trasalpina, este o sosea foarte buna si noua, trece prin statiune si eu am mers pe ea exact pana in poza in care arata semnul interzis, la poalele Varfului Papusa.
Daca e terminata mai departe-nu stiu, dar il rugam pe @Valea Mariei sa ne dea cateva amanunte exacte despre acest subiect, daca doreste!
@ georgiana > cred si eu ca m-au retinut... nu-s multi ca mine!
dar trebuie sa te contrazic in ceea ce priveste "Transalpina" (DN67C) : nu e noua deloc!!! doar proaspat 'renovata' (din cate stiu, doar pana putin dincolo de Ranca, dar lucrarile vor continua de indata ce timpul o va permite)! soseaua este una dintre cele mai vechi din tara, opera a unor ingineri germani din timpul primului razboi mondial. mai e supranumit si "drumul Regelui" (Carol I, care l-a reparat si redat in functiune prin anul 1937)
o scurta descriere a sa si alte linkuri utile, (click aici)
Poate ca ai dreptate, Dragos, eu am vazut asfaltul nou si inca se mai lucreza la ea! Eu asta am vrut sa-i spun, exprimandu-ma ca e drumul nou!
@ valeamariei, din pacate linkul solicitat are accesul restrictionat; am ales o alta varianta, fara imagine. Sper ca este bine si asa.
Georgiana, ai scris atat de "plastic" incat m-am plimbat prin Ranca stand acasa... avantaj eu. Felicitari.
@ michi > daca n-ai vrut s-o faci si la propriu...
Are timp sa se razgandeasca,Dragos!
Dar n-o cred ca ''s-a plimbat'' si ea prin Ranca,decat daca ne spune ca i-au inghetat si ei urechile!
Multumesc frumos,Miki!
Citind toate aceste comentarii nu pot decat sa ma bucur pentru dragostea cu care vedeti ce-i frumos in Ranca, dar si cu obiectivitatea cu care aduceti in prin plan tot ceea ce trebuie indreptat acolo!
Poate or citi si primarii celor doua localitati care administreaza fiecare cate jumatate din statiune... !
Oricum nu o sa mai astept ca ei sa citeasca si o sa le aduc chiar eu la cunostinta toate acestea chiar in fata consiliului local la sedintele publice si o sa stau pe capul lor precum cocosul din povestea "punguta cu doi bani"
Totodata recunosc ca toate aceste prioritati pomenite de dvs aici sunt stringente si adesea ma uit la ele cu speranta ca se vor remedia;
insa pana la urma mai tine si de omul care sfinteste locul, pentru ca tatal meu spunea ca se pot face unele lucruri bune cu bani putini, iar cand spun asta ma gandesc la proprietarii de pensiuni care decat sa astepte primaria sa faca ce este dealtfel normal sa faca, mai bine le-ar face ei, macar pe acelea care nu prepun costuri mari iata un mic exemplu:
cat sa te coste domnule sa infigi patru tevi in pamant cu patru galeti de mortar in jur si faci un tarc din plasa de 2 m inaltime in jurul tomberonului din fata unitatii tale si sa nu mai vina cainii sa scormoneasca in gunoaie si sa le imprastie, pentru ca masina de gunoaie va spun eu ca vine de 2 ori pe saptamana in munte, dar cand vine ridica sacii nesparti pt ca masina este din aceea moderna si nu se apuca muncitorii sa incarce la lopata, numai ca ce-i spart de cainii vagabonzi mai ramane pe strada...
cat despre cainii vagabonzi, la cata mancare ramane de la bucatarie in Ranca orice proprietar ar putea sa adopte unul doi si s-ar termina cu vagabondajul lor, pt ca numarul lor nu este mare comparand cu numarul pensiunilor, insa cand vezi 10 caini in haita normal ca ti se par multi;
nu vreau sa ma laud, dar latosul ala negru (pentru cine l-a vazut) era vagabond cand l-am adoptat; de fapt se vede ca nu-i de rasa, dar ce trebuie sa fie de rasa? ! e suflet si el!
ne chinuim noi sa integram tiganii si nu prea reusim
pe ei de ce sa-i discriminam ca nu-s de rasa?
@georgiana
As mai vrea sa adaug faptul ca lucrarile de asfaltare la Transalpina trecusera in toamna cam circa 15 km din Ranca inspre Lotru iar din Sebes de asemenea aceeasi companie care lucreaza in Ranca facuse un tronson destul de lung inspre Obarsa Lotrului, locul unde se intersecteaza Transalpina cu soseaua care serpuieste prin muntii dinspre Voineasa catre Petrosani;
peste cateva saptamani, cum se topeste zapada urmeaza sa se reia lucrarile, iar in toamna acestui an ar trebui inaugurat cel mai inalt drum asfaltat din Romania; din surse neoficiale, deci nesigure, am aflat ca totusi o portiune de 30 km pe coama muntelui va fi doar terasata si neasfaltata special pt rusticitate; nu exclud ca zvonul sa fie lansat de impatimitii de enduro
si ca sa inchei cu o gluma, ganditi-va ca dupa cum orice avantaj are cel putin un dezavantaj, profitati de linistea din statiune acum cat inca nu este prea cunoscuta, ca peste ani sa vedeti agitatie;
amintiti-va, cum se circula asta-vara bara la bara pe Transfagarasan... : (
Ma bucur din suflet sa aud ai gasit o "gura de rai" in Ranca! In vreme ce, dincolo de muntii Capatanii, in statiunile Vidra si Voineasa totul incepe sa se duca de rapa, aici lucrurile incep sa se miste in turism, iar daca si la infrastructura se lucreaza, inseamna ca in curand o sa venim si noi, sa ne bucuram de acele apusuri de soare mag-ni-fi-ce, surprinse superb in pozele tale!
Am uitat sa fac o precizare, destul de importanta si anume:
Cainii intalniti acolo, sunt total inofensivi, nu vreau sa va temeti ca ati putea pati ceva rau sau sa sa excludeti Ranca din planurile voastre de vacanta, ca ar fi mare pacat!
@Valeamariei,
Multumesc frumos pentru completarile facute, sunt deosebit de utile, cat si pentru propunerea muzicala excelenta!
As mai avea o rugaminte, mai spune-ne cum stau lucrurile cu patinoarul din Ranca, daca stii cate ceva!
Ca in 9 mai va va vizita o colega foarte pasionata de sportul pe gheata (''nu spun cine... persoana importanta'') !
hi hi cine e pers importanta? doamna de fier care construieste patinoare??
@zangela69,
Glumeam, desigur, @ileanaxperta merge din 9 mai la Ranca si ea iubeste mult patinajul!
exista un singur patinoar in acest moment deschis in Ranca, dar pentru ca functioneaza fara instalatie artificiala, deoarece in timpul iernii nu este nevoie intrucat cateva luni pe an temperatura medie este sub zero grade, nu mai este practicabil in prezent. ; insa prietena ta poate foarte bine sa se doteze cu role (daca patineaza probabil ca stie si mearga si pe role) si sa le foloseasca pe drumul principal fara nicio problema deoarece in timpul saptamani circulatia prin statiune este scazuta.
asta daca vorbim de prezent, pt ca la anul pe acel teren din spatele pensiunii unde ai stat si unde se vedeau stalpii aceia metalici nitel inclinati voi amenaja eu un teren de sport pt perioada de primavara-toamna si patinoar in perioada de iarna cu nocturna si muzica relaxanta;
azi s-a asfaltat si acel tronson de 1 KM pe care-l stiati neasfaltat cei care ati fost de curand la Ranca, astfel ca in acest moment tot drumul, cu exceptia a 3 sau 4 podete de 2 metri unde inca se mai lucreza, este asfaltat.
Sper din tot sufletul sa ajung si eu in luna mai acolo! tare greu cu timpul Ai un fel deosebit de a scrie, Georgiana!
Georgiana, desi iti dau votul meu cu nr. 33 (norocos, nu, meriti mult mai multe la felul deosebit in care scrii!
Amanuntele bine punctate despre statiune, peisajele superbe (mai ales pozele cu inserarea m-au fermecat, pur si simplu) nu fac altceva decat sa-mi faca un dor de duca la Ranca cum nu-ti inchipui. In mai vom ajunge si noi acolo, asa ca, rogu-te, cand iti faci putintel timp poate postezi un review si despre pensiune, precum si ce mai putem vizita prin imprejurimi, daca tot vom avea o mini vacanta acolo (5 nopti).
Si abia astept s-o cunosc personal pe d-na Maria, a carei voce deja m-a fermecat, iar pe undeva pe-aici am descoperit ca are ceva in comun cu mine. Dragostea pentru rime
Este intradevar o zona superba dar cum se spune la noi "pacat ca este locuita". S-a construit haotic datorita lacomiei primarilor, s-au luat spagi enorme de la cei care au investit in zona si acestia cu mintea lor ingusta nu au realizat ca mai bine platesc impozite si merg legal pentru a putea forta autoritatile sa investeasca in infrastructura, dar dupa cum spuneam, aceasta este Romania. Si legat de terenurile din Ranca va pot uimi spunandu-va ca acestea apartin de fapt obstilor si sunt tinute cu forta si prin metode demne de DNA de catre autoritatile din Baia de Fier si Novaci, suntem tara in care comunismul persista si in asa zisa democratie. Pacat de muntii nostrii, pacat ca nu stim decat sa batjocorim ceea ce Dumnezeu ne-a lasat spre valorificare. Ar fi fost o Statiune Europeana daca cei care au avut viitorul statiunii in mana nu le-ar fi pasat decat de buzunarul propriu, dar nu intereseaza pe nimeni aceste aspecte si este mare pacat. Iata si realitaea crunta a statiunii nu doar cuvinte de lauda nefiresti. Mai vreti adevaruri: Ranca este o adevarat mocirla atunci cand ploua, caini cu sutele, retele de apa si electrice inexistente, sunt localnic si poate ca nu ar trebui sa spun atatea dar incepe sa ma doara aceasta bataie de joc.
felul in care ai descris peisajul si vacanta ta la Ranca mi-a dat o idee de vacanta pe timpul verii sa vad si eu statiunea cu ochii mei. Multumesc frumos si bafta in continuare
@
bigmandesign
probabil matale ai niscaiva actiuni in obste, dar hai sa lasam justitia sa vorbeasca acolo unde sunt conflicte cu primariile; oricum sunt destule zone unde nu exista revendicari de la nicio obste, deci... n-ai totala dreptate;
in rest desi ecoul tau are puternice (pe alocuri chiar exagerate) note pesimiste, pot sa spun ca toate se aseaza din mers si iata exemplu:
Complexul Natura a ars pentru ca masinile pompierilor nu au putut intra; pai cum sa intre daca nu sunt locuri de parcare nici pentru masinile proprietarilor in unele zone din centrul statiunii?!
cei care au dat spaga sunt aceiasi cu cei care s-au inghesuit unii cu altii tot in centru (ca paduchele) si care acum regreta pentru ca obstea concesioneaza la liber cat vrei si unde vrei... iar muntele e imens... probabil sunt tot aceiasi care fac turism dupa ureche, un fel de Dinu Paturica pe cale de disparitie... sper!
exista si pensiunii care incearca sa ofere si alte atractii, dar daca nu le vedem domnule bigmandesign nici nu vom ajunge la nivelul statiunilor europene cum spui d-ta, pentru ca acele statiuni au ajuns europene deoarece au turisti europeni care nu vin cu mancare si bauturile in traista si lasa pungile si peturile pe unde apuca dupa ce isi fac gratare in natura asta frumoasa si apoi cauta cazare cat mai ieftina fara sa se intrebe: calitatea cu ce bani sa se faca?
ati fost vreodata domnule bigmandesign intr-o statiune europeana la cota 1600, de ex in Alpi, sa vedeti cat costa o masa la altitudinea aceea si sa o comparati cu una in aceeasi tara dar jos?
la noi adesea e invers domnule: adica o masa la restaurant in Bucuresti, Craiova sau Timisoara e peste 50 lei/ pers cand in Ranca ai posibilitatea sa consumi toate mesele (si ce mese) in banii astia si unde costurile sunt total altele cu acele mese...
nu te obliga domnule nimeni sa mergi in inghesuiala aceea de pensiuni; Ranca e mare;
cat despre canalizare daca zici ca esti localnic, afla ca in toamna va fi finalizata din fondurile de la acei europeni
drumurile se asfalteaza in mare parte; curent este cam in toata statiunea;
ia colea si asculta versurile melodiei aceasta click aici si gandeste-te la stramosii care au locuit pe aici si hai sa facem si noi cate ceva sa schimbam lucrurile nu sa vedem negru in fata si mocirla...
sau sa aruncam cu mocirla...
Eu fac foarte multe pentru Ranca, fara sa caut beneficii, doar pentru ca vreau sa fie o statiune cu adevarat frumoasa. Eu unul m-am saturat sa traim in minciuna, mintind oamenii ca acolo este paradisul nu veti face nimic bine pentru Ranca.
Majoritatea gunoaielor din Ranca sunt facute de cei care isi construiesc vile si pensiuni si de muncitorii care lucreaza la negru pentru acestia (am 100 de fotografii cu dovezi asa ca nu ma provocati)
Pensiunea pe care o detineti dumneavoastra este singura pe care am recomandat-o si o voi recomanda in continuare, nu spun ca nu sunt servicii de calitate.
Urasc in schimb modul in care este "modernizata" Ranca, haosul de acolo si anomia, lipsa totala de civilizatie si respect pentru natura.
Daca puteti sa percepeti sentimentele mele profunde de durere pantru ceea ce vad acolo mi-ar fi de ajuns, in rest sa ne ajute dumnezeu sa fie o statiune europeana, dar mie imi va ramane in memorie Ranca de acum 10 ani.
Care drumuri se asfalteaza in afara de national?
Vreti fotografii cu instalatii electrice pe suprafata pamantului sau purtate pe tarusi?
Canalizarea va acoperi absolut toate cabanele, vilele, pensiunile si hotelurile din Ranca? Nu cred!
Eu am creat http://portalnovaciranca.ro/, cu scopul de a promova Ranca, pe cheltuiala proprie si fara sa cer nimic, nu am actiuni la obsti, poate tatal meu dar nu sunt sigur nici de asta.
Nu mai vreau sa dau argumente pentru ca eu spun doar adevaruri, redau realitatea pentru ca asa trebuie, doar adevarul ne mai scoate la lumina.
Numai bine!
@ valeamariei
Ma bucur ca exista astfel de oameni in Ranca, care investesc sa lase ceva frumos acestei "statiuni" si pentru acesti turisti minunati care apreciaza aceasta statiune in devenire. Vreau sa spun decat "valeamariei" tine-o tot asa...
Si pentru cine nu stie, exista magazin alimentare in Ranca
http://www.rancaonline.ro/magazine/magazine_Ranca.html
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Apr.2021 București - Rânca sau cum am mai ajuns mai repede la munte în Oltenia decât în stațiunile de pe valea Prahovei — scris în 20.04.21 de Kavarnap din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Aug.2020 Văgăună in care nu merită să te oprești nici pentru nevoi — scris în 13.09.20 de _MC- din OTOPENI [IF]
- Jul.2016 Mai degraba santierul Ranca — scris în 03.08.16 de adriana m din BUCUREşTI - nu recomandă
- Jan.2016 Statiunea Ranca — scris în 02.04.16 de pablyto din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ
- Feb.2015 Rânca – o stațiune în devenire — scris în 26.01.16 de costy69* din TARGU-JIU - RECOMANDĂ
- Sep.2014 Excursie de o zi la Tg. Jiu si Ranca/ Novaci — scris în 22.12.14 de Dania din BALş [OT] - RECOMANDĂ
- Jun.2013 Spectacolul naturii la Rânca — scris în 02.04.18 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ