ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 26.01.2016
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • --- M ---
    GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
    DIN: Targu-Jiu
    ÎNSCRIS: 08.07.14
    STATUS: SENATOR
    DATE SEJUR
    FEB-2015
    DURATA: 2 zile

    GRAD SATISFACȚIE
    CADRUL NATURAL:
    95.00%
    Mulțumit, aproape încântat
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    95.00%
    Mulțumit, aproape încântat

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    95.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 6 MIN

    Rânca – o stațiune în devenire

    TIPĂREȘTE

    Întrucât în fiecare an mergem la Rânca la schi măcar un weekend, iar anul trecut nu am găsit camere libere la sfârșit de săptămână până în luna martie, am decis să mergem 2 zile în cursul săptămânii. Și s-a dovedit a fi o alegere inspirată. Spun aceasta deoarece iarna, în zilele lucrătoare în stațiune erau puțini turiști, pârtia nu era aglomerată, iar parcarea din centrul stațiunii era aproape goală. În schimb, în week-end stațiunea devine neîncăpătoare.

    Despre Rânca

    Rânca este o stațiune montană (în devenire) situată în Munții Parâng, la 18 km de orașul Novaci, mergând pe Transalpina (DN 67 C) spre Sebeș. Și acum să explic termenul ”în devenire”: în Rânca sunt multe construcții în lucru, multe alei nu sunt asfaltate, trotuarele lipsesc cu desăvârșire și lista poate continua.

    Practic, Rânca s-a dezvoltat având ca punct de pornire Transalpina, această comunicație fiind strada principală din stațiune, din ea pornind mai multe alei/ulițe pe care au fost construite cabane/vile/hoteluri. Fiindcă tot a venit vorba de construcții, trebuie să precizez că deși Rânca oferă peisaje foarte frumoase, multe construcții sunt amplasate haotic, foarte aproape unele de altele, stricând astfel aspectul zonei.

    În Rânca sunt puține magazine de unde vă puteți aproviziona cu alimente, băuturi alcoolice și nealcoolice, etc. Eu am identificat 3 magazine, am intrat doar în unul (cel situat foarte aproape de Pensiunea Tara) și nu recomand achiziționarea de carne și produse din carne de aici din cauza faptului că am văzut într-o vitrină frigorifică niște pulpe de pui care aproape se înnegriseră. Celor care doresc să facă un grătar, le recomand să cumpere carne de la magazinele din Novaci.

    Cum se ajunge

    Cei care doresc să traverseze Transalpina de la Novaci spre Sebeș sau vor doar să ajungă în Rânca, trebuie să ajungă în orașul Novaci, de unde au de urcat aproximativ 18 km pe DN 67 C (Transaplina).

    După cum aveți noroc sau nu, pe timp de iarnă acești 18 km sunt ușor sau greu de parcurs. Și acum să explic această afirmație: în funcție de starea vremii, drumul poate fi acoperit cu zăpadă/gheață și necesită montarea lanțurilor antiderapante. Deși drumarii aici își fac treaba cu simț de răspundere (nu e o glumă), sunt și situații în care din cauza viscolului, temporar drumul este închis. Spun aceste lucruri pentru a-i avertiza pe cei care vor veni în Rânca pentru prima dată și nu pentru a panica pe cineva, pentru că drumul nu este de speriat, un conducător auto cu ceva experiență nu are nicio problemă.

    În contrast cu cele spuse mai sus, de multe ori am prins vreme bună, drumul era curățat de zăpadă (”la negru”) și urcarea a fost o plăcere.

    Pont: nu plecați iarna la Rânca fără lanțuri antiderapante, când viscolește nu puteți ajunge în stațiune fără acestea. Tot în aceste situații, echipaje de poliție nu vă dau voie să urcați dacă nu aveți montate lanțurile.

    În schimb, vara parcurgerea acestei porțiuni de drum este o încântare, drumul fiind foarte bun, iar peisajele foarte frumoase.

    Pentru cei care nu au mașină și vor să ajungă în Rânca există și varianta microbuzului, o firmă de transport organizează două curse pe zi, cu plecare din Târgu-Jiu, la orele 07.30 și 15.30.

    Despre cazare

    Nu vreau să insist asupra acestui subiect, doresc doar să menționez că sunt multiple posibilități de cazare la cele câteva hoteluri și numeroasele pensiuni. Prețurile variază în funcție condițiile oferite și de poziția unității de cazare față de pârtiile de schi sau de Transaplina.

    Pont: înainte de a face rezervare interesați-vă dacă la unitatea de cazare sunt probleme cu apa, deoarece în stațiune mai sunt probleme de acest fel. Unele pensiuni au hidrofor și nu întâmpină astfel de probleme. De asemenea, trebuie să fac mențiunea că unele unități de cazare au puține locuri de parcare în raport cu posibilitățile de cazare ale acestora.

    Despre pârtiile de schi

    În stațiune sunt cinci pârtii de schi, dar trebuie să menționez încă de la început că acestea sunt destul de scurte și patru dintre ele nu au un grad de dificultate foarte mare.

    Cea mai lungă dintre acestea, cu o lungime de 860 m, este cea situată la baza Vârfului Păpușa, denumită Rânca 1, aceasta având și cea mai mare înclinare. Cea mai scurtă este pârtia M3, care măsoară doar 350 m.

    Referindu-ne la capitolul dificultate, trebuie să menționez că doar una dintre acestea este clasificată ca fiind dificilă, este vorba tot despre pârtia Rânca 1; pârtia M2 fiind de dificultate medie, celelalte trei fiind catalogate ca ușoare sau pentru începători.

    Pârtia Rânca 1 dispune de o instalație de telescaun, care urcă turiștii la cota 1918 m și le oferă acestora o priveliște deosebită asupra zonelor învecinate. De menționat că aceasta este funcțională doar în weekend.

    Pârtiile M1-M4 au instalații de teleschi, dar acestea funcționează doar în weekend, excepție făcând pârtia M1, a cărei instalație funcționează și în zilele lucrătoare, între orele 11.00 – 17.30. De asemenea, trebuie să precizez că M1 este singura pârtie care are nocturnă, dar... aceasta este disponibilă numai în weekend (bănuiați, nu?). Toate aceste restricții se datorează faptului că în cursul săptămânii sunt puțini turiști care schiază.

    Singura instalație de baby schi (unii o consideră pârtie separată) din stațiune este situată într-o margine a pârtiei M1.

    Mai mute informații despre pârtii, tarifele cartelelor de teleski, posibilități de cazare și camera web live le găsiți aici (www.rancaonline.ro).

    Turiștii care vor să închirieze echipament de schi/placă au la dispoziție multe centre de închirieri cu prețuri similare: schiuri, clăpari și bețe - 25 lei/zi; placă – 35 lei/zi. Toate acestea sunt situate în imediata apropierea pârtiei de schi M1.

    Cei care doresc să învețe să schieze o pot face cu ușurință aici deoarece sunt suficienți monitori de schi, iar pârtiile oferă condiții foarte bune pentru acest lucru.

    Despre pârtiile de schi aș dori doar să mai adaug faptul că sunt bine întreținute, iar salvamontiștii își fac simțită prezența pa acestea.

    De vizitat în zonă

    Dacă ajungeți la Rânca, aveți posibilitatea de a vizita și alte obiective turistice din județul Gorj și am să enumăr câteva mai jos.

    Mergând din Novaci spre Târgu-Jiu pe DJ 665 (starea carosabilului e foarte bună), la aproximativ 14 km, în satul Cărpiniș din comuna Crasna, veți întâlni Mânăstirea Icoana, după alți 5 km, Schitul Crasna, iar în satul Curtișoara (10 km de Tg-Jiu), Muzeul Arhitecturii Populare Gorjenești.

    Un alt obiectiv este Peștera Muierii din comuna Baia de Fier, iar la numai 5-6 km, în comuna Polovragi, puteți vizita peștera și mânăstirea cu același nume.

    Cei care doresc să viziteze operele lui Brâncuși din Târgu-Jiu, au de parcurs 62 km, iar după alți 24 de km pot ajunge la casa memorială a marelui sculptor din satul Hobița, comuna Peștișani. Dacă tot ați ajuns aici, mai sunt doar 15 km până la Mânăstirea Tismana.

    Concluzii

    Rânca este o stațiune montană care oferă privitorului peisaje frumoase, dar aici mai sunt destule de făcut pentru a deveni o stațiune în adevăratul sens al cuvântului.

    Prețurile practicate de proprietarii de vile / pensiuni, centre de închiriere echipament sportiv, precum și cele practicate de monitorii de schi sunt mai mici decât în alte stațiuni.

    În final, recomand această stațiune pentru a petrece câteva zile la munte, în special începătorilor și celor care vor să învețe să schieze, mai ales că aici găsiți zăpadă naturală toată iarna.

    Vacanțe frumoase tuturor!


    [fb]
    ---
    Trimis de costy69* in 26.01.16 10:51:22
    Validat / Publicat: 26.01.16 13:41:02
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în RÂNCA.

    VIZUALIZĂRI: 3745 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (costy69*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P09 Rânca văzută din vârful pârtiei M1
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 35300 PMA (din 37 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    9 ecouri scrise, până acum

    liviu49
    [26.01.16 17:12:02]
    »

    @costy69 - Interesant si folositor acest articol, mai ales pentru cei care nu au fost inca la Ranca. Localitatea se bucura de o situare intr-un cadru natural deosebit de frumos si cu vecinitati (Transalpina, muntii Parang, cu pesterile lor) de un farmec aparte. Poate eu sunt prea pretentios, sau poate ma insel, dar mie Ranca nu mi se pare ca seamana a statiune montana, cel putin in acceptiunea mea. Mie mi se pare o localitate montana unde s-a construit fara nici o regula, sau plan de sistematizare, fiecare a construit ce a vrut, cum a vrut, unde a vrut, fara a tine cont de traditiile zonei (casa gorjana este o categorie arhitecturala specifica, asa cum exista casa valceana, sau argesana), Asa se face ca in Rnaca nu se gasesc spatii comerciale, spatii de alimentatie publica, spatii de recreere activa, spatii culturale, care nu lipsesc din alte statiuni montane. Ranca trebuie comparata cu alte statiuni montane din tara, cum ar fi Sinaia, Busteni, Predeal, Cheia, Tusnad, Borsec, Slanic Moldova, Vatra Dornei, statiuni vechi, de mare traditie, unde toate aceste dotari edilitare se gasesc. Am mentionat statiuni cam cu aceasi populatie ca si Ranca (exceptie ar fi Sinaia si Busteni, care au fost si orase industriale, sau mai au usoare urme de industrie). Ar trebui comparata si cu statiuni mai noi, ca Moieciu, Voineasa, Durau, etc, care dispun de dotari corespunzatoare, care fac agreabil un concediu in aceste statiuni. Mi-as dori ca si in Ranca sa apara cat mai curand aceste dotari, pentru ca altfel Ranca va deveni o statiuni exclusiv de sfarsit de saptamana.

    Pentru amatorii de drumetii exista si posibilitatea unor drumetii pe Vf. Papusa, la lacurile din Parang si as dori sa cred ca in zona vor fi si turistii adevarati si nu pantofarii care au invadat Bucegii. Si tot pentru turistii montani adevarati, probabil putini stiu ca din spatele pesterii Muierilor exista o poteca marcata care duce, dupa 4-5 ore de mers prin padure, la Ranca.

    In sfarsit, locul este prea frumos pentru a nu deveni o adevarata statiune montana care sa atraga turisti in toate zilele saptamanii.

    Pana atunci numai bine si calatorii placute!

    Aurici
    [26.01.16 17:59:30]
    »

    Rânca era în devenire și în 2008 când am fost eu prima data și iată și astăzi, tot în devenire este.

    Am ales Rânca pentru concediul de vară din 2008, după ce am văzut o prezentare pe net de am crezut că nu e vorba de România și am stat la Hotel Onix, care se vede foarte bine în poza ta, P16. Noroc că eram cu niște prieteni și cu copiii și ne-am mai omorât timpul, că altfel muream acolo de plictiseală cu peisajele de gât.

    Acuma, vorbind la modul serios, într-adevăr peisajele sunt de vis dar te duci într-un concediu doar pentru asta? La vremea aceea nu era nici un butic acolo, pentru orice biscuit ne duceam la Novaci. Ca să mănânci la Onix îți lua și pielea de pe tine. Nu știu cum mai e acum dar atunci era foarte scump, nu ne-am permis decât o masă acolo.

    În rest ne-am pierdut timpul la cules de afine, facând drumeții la o stână și cam atât. Praf cât cuprinde, zgomot de la șantierele de construcții, imposibil să te plimbi cu placere în haosul acela. Nu pot să zic că a fost un concediu ratat pentru că ne aducem aminte cu placere de el. Mergeam la Novaci și la întoarcere ne opream pe pajiștile acelea din stânga, dreapta și ne jucam cu copiii... avem amintiri frumoase, dar persistă din concediul acela, nervii pe care ni i-am făcut uitându-ne cum într-un loc atât de frumos niște neisprăviți, că nu pot să zic altfel, au dat autorizații de constructie în halul acela.

    În fine, am trecut și în 2014 prin Rânca, traversând Transalpina și mi s-a părut aproape neschimbată. Doar că au apărut niște magazinele. În fond construcțiile acelea făcute absolut haotic, fără nici un Dzeu, rămân acolo veșnic, ce să le mai facă cineva?

    Măcar pentru cei care schiază este un loc ideal. Eu am să mai trec prin Rânca pentru a admira locul, dar pentru concediu nu o mai aleg, din păcate.

    Cred ca am scris ecoul în același timp cu colegul @liviu49 și remarc că spunem aproape același lucru.

    costy69*AUTOR REVIEW
    [26.01.16 19:09:40]
    »

    @liviu49

    -@aurici

    Mulțumesc pentru vizită și completări. După cum spunea și @aurici, de câțiva ani buni Rânca tot o stațiune în devenire este. Important e să nu rămână așa. Cred că multă vreme au dictat anumite interese personale decât interesul comun.

    Deocamdată, Rânca pe timp de iarnă este o variantă convenabilă de a practica 2-3 zile sporturi de iarnă pentru turiștii gorjeni și o parte dintre cei care locuiesc în Dolj, Vâlcea și eventual Mehedinți. Acum 2 ani era un patinoar la Pensiunea Alpin, dar anul trecut era închis.

    Vara e doar un loc de tranzit pentru turiștii care străbat Transalpina. Sunt de acord cu faptul că nu poți sta mai mult aici, te plictisești.

    Numai bine!

    webmaster
    [26.01.16 19:12:02]
    »

    Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

    costy69*AUTOR REVIEW
    [26.01.16 19:17:11]
    »

    @webmaster - Mulțumesc frumos! Mă onorează, ca și votul lui @admin.

    Lyssys
    [27.01.16 00:32:41]
    »

    @all: Adevărat şi trist ce s-a scris!

    Am fost anul trecut, într-un weekend la început de martie, ca să... găsim iarna, sau mai ales zăpada, că nouă ne-a lipsit aici, la Severin!

    Îmi amintesc că, din cele ce citisem aici pe AFA, exact asta reţinusem: că este o "staţiune" făcută aşa, anapoda, că nu prea sunt spaţii comerciale pentru aprovizionare, că sunt construcţii abandonate...

    Ei da, aşa am perceput-o şi eu, chit că am mers acolo fiind făcută KO de cumplita gripă ce a bântuit anul trecut. (Nu ştiu dacă a fost AH1N1, dar nu credeam până atunci că se poate muri dintr-o gripă! Cum eram însă cu doctorul după mine, şi ea a zis că pot, am mers!...) Nu prea m-am bucurat de nimic, gerul mi-a tăiat răsuflarea, nici vorbă să urc prea mult, măcar pe pârtia de începători...

    Dar ştiţi cu ce au fost cele mai multe fotografii făcute de mine? Cu copii (cu doi i, nu am greşit!) pe pârtie! Care luau lecţii cu monitori, ori chiar coborau singuri pe schiuri! Cu kinderi de vreun an şi jumătate pe care-i trăgeau tăticii cu săniuţele! Erau -8 grade iar zăpada avea aproape 1m! M-a bucurat asta, chiar le-am zis prietenilor noştri, că în ciuda lipsurilor, părinţii lor tineri îi aduc la munte, le formează gustul pentru sporturi de iarnă, pentru mişcare chiar în aer rece, dar sănătos, curat!

    Bravo, dragi părinţi tineri!

    În iulie, am trecut din nou prin Rânca, să "facem" Transalpina! Noroc cu prietenii noştri că au propus să stăm dincolo de Oaşa, căci în trecerea prin staţiune şi scurta oprire la Hotelul Onix, exact la baza pârtiei M3 şi a Cabanei Teleski, am regăsit o staţiune pus-ti-e! Bine, era vinerea în jurul prânzului, duminica după-amiază, la întoarcere, era doar un picuţ mai animat.

    Aşa este, din păcate este mai mult o staţiune de sfârşit de săptămână! Unele pensiuni se ocupă (se deschid) doar în weekend! Proprietarul de la Conacul Boierului, unde ne-am cazat noi, chiar a menţionat asta în discuţia telefonică avută când am făcut rezervarea! El însuşi venea de la Craiova.

    Şi chiar sunt clădiri a căror finalizare a fost abandonată, au apărut şi anunţuri "De vânzare".

    Nici vecinătăţile nu ajută staţiunea, judeţele limitrofe sunt dintre cele mai sărace din ţară!

    Dacă veţi gugăli despre Rânca, veţi afla cum a fost o iniţiativă a unui OM luminat şi în aceiaşi măsură o realizare a OBŞTEI! Şi nu vreau să însemne că ţip la dumneavoastră, ci să atribuim folosirii majusculelor înţelesul clasic, ante-calculator!

    Ce a devenit acum, este realizarea imposturii, incompetenţei şi corupţiei!

    Păcat!

    tata123 🔱
    [27.01.16 10:56:40]
    »

    @costy69 - Un articol bun despre o zonă și o „stațiune” cu un potențial turistic mare - dacă s-ar fi respectat ceva norme/reguli. E deranjant faptul că nu există trasate trotuare, nu există străzi/alei etc. Într-adevăr Rânca este doar o destinație de weekend.

    Ca punct de vizitare mai menționez Muzeul Civilizației Montane Rânca situate într-o frumoasă casă de lemn, sediu și al Obștii Cerbul din Novaci (rancaonline.ro/muzeul_civ ... iei_montane.php)

    @Lyssys - Probabil vă referiți la avocatul Dumitru Brezulescu, un „om de aur” pentru Novaci. Ca administrator al Băncii Populare „Gilort” și prieten cu ing. Aurel Diaconovici (despre care am scris în articolul despre Transalpina, aici vezi impresii) se ocupă de deschiderea unei căi de comunicații peste munți, către Ardeal. Avocatul și banca populară pun bazele așezării Rânca de azi prin construirea a 5 cabane la sfârșitul anilor 30.

    costy69*AUTOR REVIEW
    [27.01.16 13:48:40]
    »

    @Lyssys - Mulțumesc pentru vizită și vot!

    Vă înțeleg nemulțumirea, este justificată. Iarna Rânca este o ”stațiune” de weekend, iar vara de tranzit.

    Pentru cei din zonă, pasionați de sporturile de iarnă este o variantă ieftină pentru ”a-și face damblaua” (mă includ și pe mine aici).

    Așa cum spuneați, din păcate potențialul turistic al zonei este irosit.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    costy69*AUTOR REVIEW
    [27.01.16 13:54:41]
    »

    @tata123 - Mulțumesc pentru vizită, vot și completările utile.

    Spre rușinea mea, nu știam de existența Muzeului Civilizației Montane Rânca. Acum am recunoscut clădirea, însă din mașină nu am sesizat că acesta ar fi un muzeu. Sper să reușesc să-l vizitez anul acesta, dacă nu la anul nu-mi va scăpa.

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    Aurici, costy69*, liviu49, Lyssys, tata123 🔱
    Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă zona Rânca:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.056863784790039 sec
    ecranul dvs: 1 x 1