ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 18.09.2023
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 26.03.14
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
AUG-2023
DURATA: 3 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
70.00%
Satisfăcător

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
85.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 10 MIN

Prin Praid și prin împrejurimi

TIPĂREȘTE URM de aici

Așa după cum v-am povestit în reviewul anterior vezi impresii, a doua destinație a vacanței din România din anul acesta, după Bucovina, a fost Praid.

Am vrut să văd locuri noi, situate cu aproximație la jumătatea distanței dintre Mănăstirea Humorului și București. Și asta fiindcă, din varii motive, în Praid nu ajunsesem niciodată, cu toate că știam că Ținutul Secuiesc este o zonă extrem de ofertantă din punct de vedere turistic și de-a lungul timpului vizitasem Sovata, precum și Gheorgheni și Miercurea Ciuc (pornind din tabăra de la Izvoru Mureșului).

Decizia unui mini-sejur la Praid am luat-o rapid, pe când ne aflam încă în Bucovina, așa că am accesat imediat site-ul specializat în pensiuni, am găsit o cameră dublă la un preț decent și am făcut rezervare pentru 4 nopți. Care s-au dovedit a fi trei... ????

O să vedeți de ce.

Odată ajunși la pensiune, din curte am avut parte de o vedere superbă spre satul așezat pe valea Târnavei Mici, la poalele Munților Gurgiului: case zugrăvite în alb cu acoperișuri roșii, înconjurate de dealuri împădurite cu altitudini în jur de 525 m. Și după ce ne-am desfătat cu peisajul de un verde incredibil de crud pentru luna august, am plecat „în oraș” ca să vedem ce și cum și ca să ne potolim foamea. Mai ales că ploaia, care ne însoțise mare parte din drum, încetase ca prin miracol.

Era duminică după-amiaza pe la ora 5 și, de cum am coborât pe șoseaua care străbate satul, ne-a întâmpinat o agitație de nedescris. Lume ca la manifestațiile de 23 august din perioada comunistă... ???? Toți locuitorii județelor Harghita și Mureș păreau să-și fi dat întâlnire aici. Plus câțiva rătăciți, așa ca noi, aterizați în Praid din alte părți ale țării și din Republica Moldova. Plin de magazine cu suvenire, inclusiv recipiente cu sare, ici-colo câte o terasă cu toate mesele ocupate, unul sau două așa-zise supermarketuri. Dăm să cotim la stânga pe strada Minei și zărim o coadă imensă.

Ce să fie, ce să fie? ????

Adrian, complet neavizat, spre deosebire de mine, care mai citisem câte ceva despre Praid (inclusiv aici, pe AFA), mă privește total nedumerit. Îi explic că e coada la autobuzul care îi transportă pe doritori la Salina Praid. Doar ne aflam în „ținutul sării” ! Știam că sarea fusese extrasă din mina de aici încă din perioada romană, dar prima atestare documentară datează abia de pe la jumătatea secolului al XVIII-lea. Salina este amenajată, dar hotărâm să nu o vizităm din cauza scărilor cu prea multe trepte pentru vârsta și starea noastră de sănătate. ????

Continuăm așadar să înaintăm pe strada Minei, strecurându-ne prin mulțimea bulucită la standurile cu pizza, înghețată și langoși. Renunțăm la ideea de a încerca să găsim o masă liberă la o terasă, așa că ne oprim și luăm la pachet câte două turte dintre acelea suculente și îndesate cu calorii????, pe care le vom devora în chip de cină, însoțită de câte o sticlă de bere de căciulă, cumpărată de la supermarket.

Mai facem câțiva pași și dăm de o altă mulțime, care iese de la ștrandul cu apă sărată, cel mai mare și mai modern artificial din ţară, renovat în 2014, având sistem de recirculare şi filtrare a apei pompate din mina Gh. Doja de la o adâncime de 150 m. Părerile despre ștrand sunt împărțite, chiar și pe site-ul nostru, dar ne propunem să revenim în dimineața următoare pentru a ne lămuri.

Nu reușim. De ce? Pentru că plouă iar. E o vreme foarte capricioasă, specifică depresiunilor: ba toarnă cu găleata și temperatura scade brusc, ba iese soarele și se face cald. ????

Am însă un as în mânecă. Se cheamă Wellness Center și despre el o să vă povestesc pe larg.

Pentru că merită! ????

Adresa: Str. Minei nr. 79.

Site: http://www.wellnesspraid.ro/ro/

A fost inaugurat în vara anului 2015 și e deschis tot anul. Spre deosebire de ștrand, aflat în proprietatea salinei, este administrat de primărie. Programul este zilnic între orele 10-20 iar biletul costă 55 lei, respectiv 40 lei pentru copii de 3-14 ani, elevi, studenți și pensionari.

Ne înființăm cu câteva minute înainte de deschidere și lăsăm mașina în parcarea suficient de încăpătoare. Coada este deja formată și o singură doamnă se ocupă de formalități, dar înaintăm repede.

Primim fiecare o cheie de vestiar cu numărul ștanțat pe ea și o brățară pe care urmează să o scanăm și la intrare și la ieșire, rolul său fiind acela de a monitoriza timpul de ședere în incintă. Biletele sunt valabile pentru 3 ore, depășirea acestui interval fiind penalizată. Există și variante de abonament afișate pe ușă, pe care le găsiți, dacă sunteți interesați, într-una din pozele atașate la review.

Se eliberează numai un număr de bilete corespunzător celui al șezlongurilor, motiv pentru care presupun că nu este niciodată înghesuială și totul se desfășoară extrem de civilizat. Probabil că biletele se epuizează rapid, și de aceea lumea vine la prima oră (care e totuși cam târzie, după părerea mea).

Clădirea se întinde pe o suprafață de 1.900 mp și cuprinde următoarele:

■ trei bazine cu apă termală cu sursa la 1.000 m adâncime și concentrație extrem de mare de sare (112 g/l)

■ un bazin de înot cu apă dulce cu dimensiunea de 10 x 20 m

■ un mic bazin pentru copii (3 x 8 m), cu adâncimea de 60 cm

■ două bazine jacuzzi cu o capacitate de 10 persoane fiecare

■ două băi cu aburi

■ două saune

■ instalații de băi în cadă

■ sală de fitness

Afară este o curticică în care se poate sta pe șezlong la soare, dacă vremea o permite, și admira peisajul frumos dimprejur. Tot acolo este un loc amenajat pentru fumat și un automat pentru sucuri și cafea. Consumul de mâncare în interior este interzis.

În bazinele cu apă terapeutică se recomandă îmbăierea timp de maxim 20 de minute, apoi pauză o jumătate de oră, după care procedura se poate relua. Apa este atât de sărată încât e imposibil să înoți; practic, te ridică la suprafață și te împinge pe spate, forțându-ne să plutești ca o balenă eșuată la țărm... ????

Exact ca la Marea Moartă!

Efectele curative ale acestei ape sunt vizibile în tratarea unor boli cronice precum cele reumatismale degenerative, ginecologice, afecțiuni neurologice periferice și post-traumatice ale aparatului locomotor.

Nouă ne-a plăcut foarte mult la Wellness Center: curățenie, organizare excelentă, liniște. Așa că am revenit și în ziua următoare. Adaug că de vizavi de centru începe traseul prin Rezervația Muntele și Canionul de Sare.

În Praid a fost deschis recent un alt ștrand - Aqua Beach, o inițiativă privată mai de fițe. din câte am înțeles, despre care am citit că ar deține o piscină cu apă termală sărată și un bazin cu apă dulce. Totuși părerile par să fie amestecate și despre acesta, și mai multe detalii nu pot oferi pentru simplul motiv că nu l-am vizitat.

În după-amiaza primei zile întregi petrecute în sat am dat o fugă să revedem Sovata Băi, o stațiune renumită pentru lacurile cu ape clorurate și sodice cu concentrație mare, care prezintă fenomenul de heliotermie - temperatura apei variază în funcție de acumularea de căldură solară, apa caldă neamestecându-se cu apa sărată, ci menținându-se la suprafață mulțumită apei proaspete, provenită din râușoarele ce se varsă în lacuri, care acționează ca izolatori termici.

Dintre acestea, Lacul Ursu, unicul helioterm din Europa și cel mai mare de acest gen din lume, atrage foarte mulți turiști și-mi amintesc cu mare plăcere din vizitele anterioare de pădurile care îl înconjoară și priveliștile sale superbe. De data aceasta nu am avut noroc - a început iar să plouă. Și ce ploaie! ????

Ajunși pe vreme bună, chiar însorită, am parcat mașina în spațiul cu plată de lângă Biroul de Informații Turistice, situat în sensul giratoriu cu rond de floricele. Vizavi, în fața părculețului cu bănci și o fântânică arteziană în mijloc, se află stația de plecare a trenulețului stațiunii, în care ne-am grăbit să urcăm. Biletul costă 15 lei pentru adulți și 13 lei pentru copiii de 3-14 ani, prichindeii cu vârsta mai mică de 3 ani beneficiind gratuit de această distracție.

Traseul cu ghidaj audio înregistrat în limbile română, maghiară și engleză m-a cam dezamăgit: nu durează decât un sfert de oră și nu străbate decât două străzi. Suficient totuși pentru a-mi da seama de numărul mare de pensiuni și hoteluri noi și de cât de îngrijită este stațiunea.

Lume multă și aici, fapt deloc surprinzător, căci în Sovata aerul este foarte curat și sunt tratate cu succes boli ginecologice, afecțiuni degenerative inflamatorii și reumatismale, stări post-traumatismale, boli ale sistemului nervos periferic, tulburări endocrine, boli cardiovasculare. Iar dotările sunt pe măsură - bazine cu apă caldă, minerală și sărată, împachetări cu nămol, săli de kinoterapie și electroterapie, saune, săli de gimastică medicală etc. Plus plajele de pe malurile lacurilor, deschise în sezonul estival. O parte din hoteluri dispun de baze de tratament proprii.

Din trenulețul turistic n-am apucat să zărim decât Lacul Negru, închis din motive necunoscute. Când să urcăm în mașină ca să ne îndreptăm spre Lacul Ursu, ploaia a pornit iar și ne-a stricat planul.

A doua zi dimineață, înainte de a merge la băi, am făcut o scurtă vizită la Corund, centrul olăritului transilvan. Am vrut să vedem un atelier de ceramică, dar fiind prea devreme, nu se deschiseseră. Ne-am mulțumit să vizionăm marfa expusă în căsuțele din lemn înșirate pe șosea dintr-o parte în alta a satului, printre care se strecoară și câteva pensiuni și restaurante cu mâncare „tradițională” : pizza și hamburgeri... ????

Ocupația olăritului, ca și cea a prelucrării lemnului, datează în Corund din Evul Mediu. Meșterii folosesc lutul luat de pe malul pârâului Săcădat iar vasele tipic secuiești pe care le realizează prezintă desene florale și zoomorfe stilizate într-o gamă variată de nuanțe: alb, maro, albastru cobalt sau multicolor.

În afara produselor ceramice, despre care nu pun mâna în foc că sunt toate executate pe plan local, negustorii pun la bătaie și coșuri din nuiele, covoare țesute manual, pălării de paie, fețe de masă brodate sau linguri din lemn. Recunosc că m-au amuzat decorațiunile de grădină sculptate în forme diverse, de la babe și moși încruntați, la văcuțe și care trase de cai. ????

Bineînțeles că nu am rezistat ispitei și am achiziționat câteva flecuștețe care să ne amintească de scurta vizită în sat. După care am revenit rapid în Praid pentru a nu rata - Doamne ferește! - băile în bazinele cu apă termală sărată.

Între timp a început din nou să plouă, și vremea schimbătoare, ca și refuzul soțului, obosit după turul de forță făcut în Bucovina, de a „ataca” alte obiective turistice din apropiere (și sunt multe!), ne-au determinat să părăsim Praidul cu o zi mai devreme. Am profitat de faptul că proprietara pensiunii noastre a venit să ne ia banii (diferența de preț de după plata avansului) în a treia după-amiaza și am informat-o că urma să plecăm în dimineața următoare.

În concluzie, aș zice că Praid m-a impresionat prin așezarea frumoasă, într-o zonă deluroasă pitorească, și prin modul de organizare a Centrului Wellness. Este însă un sat mic și dacă nu vii special pentru tratament la salină sau ștrand/Wellness Center și nu ți-ai propus să bântui masiv prin împrejurimi, altceva nu prea ai ce să faci și ai toate șansele să te plictisești.

Nouă asta ni s-a întâmplat... ????


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

Zonă foarte frumoasă, cu peisaje deluroase încărcate de verdeață


despre DISTRACȚIE & RELAXARE

Praid este un sat mic, în care în afara tratamentului la salină sau ștand/Wellness Center, nu prea ai ce să faci...

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Carmen Ion in 18.09.23 19:49:27
Validat / Publicat: 18.09.23 20:46:13
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în PRAID [HR]

VIZUALIZĂRI: 1142 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

13 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Carmen Ion); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Praid văzut din curtea pensiunii
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 38400 PMA (din 28 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

13 ecouri scrise, până acum

liviu49
[18.09.23 21:13:54]
»

Daca la primul vot Zana Zbanghie (numele si l-a luat singura la impartirea titlurilor de Zane) a fost mai iute de mousse (sper ca nu i-am pocit numele), sper ca la ecouri sa fiu primul.

Cand am zis intr-un ecou la un articol anterior ca mi-ati urmat cumva pasii faptul se confirma si in acest articol. In ziua plina petrecuta in Praid am fost la Salina, apoi la Sovata, la Muntele de sare, Canionul Sarii, Muzeul Fluturilor exotici. Daca imi spui ca ati fost si la Zoo Tg. Mures mi-ai piuitul de tot.

La strand nu am mers pentru ca nu era deschis inca (se deschidea dupa 01,07).

Si intr-adevar Praidul este un bun punct de plecare pentru vizite in imprejurimi, care sunt destul de generoase, cu destule obiective de vizitat. Cum noi am avut doar doua nopti de cazare la Iris 2 a trebuit sa selectam ce era mai interesant de vizitat, mai ales ca aveam si un copil de 5 ani cu noi.

Una peste alta a fost o buna incalzire pentru drumul prin Bucovina spre Maramures, dar mai ales pentru vizita (foarte scurta din punctul meu de vedere) in Maramures.

Astept cu nerabdare si alte articole din acest periplu turistic.

Numai bine si calatorii placute!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
webmasterPHONE
[18.09.23 22:07:02]
»

Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ

— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

Carmen IonPHONEAUTOR REVIEW
[18.09.23 22:12:01]
»

@liviu49: Mulțumesc pentru aprecieri. În cazul în speță mi se par nemeritate având în vedere puținătatea obiectivelor atinse. Ținutul Secuilor e doldora de locuri interesante, din care noi nu am văzut mai nimic

Practic, ne- am mărginit la dimineți cu băi la Wellness Center, o raită prin Sovata și o alta în Corund.

Cam puțin pentru valoarea și pregătirea noastră

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Carmen IonPHONEAUTOR REVIEW
[18.09.23 22:52:31]
»

@webmaster: Mulțumesc

dorgo
[19.09.23 08:48:51]
»

Ati fost la Praid si la Festivalul sarmalelor, a avut loc sambata si duminica (16-17 sept). Daca nu, pun eu un articol

Carmen IonAUTOR REVIEW
[19.09.23 08:55:26]
»

@dorgo: Nu, n-am fost în perioada festivalului, ci în august, așa că aștept reviewul tău.

tata123 🔱 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[19.09.23 09:37:21]
»

@Carmen Ion: O zonă cu potențial turistic foarte ridicat! Noi am trecut prin Praid imediat după Sf. Maria Mare și ne-a uimit aglomerația maximă din satul reședință de comună. În zona centrală am mers cu autoturismul bară la bară, parcările erau full și orice alt locușor în care se putea băga un autoturism era ocupat. Un adevărat torent de oameni se mișcau de la un capăt la altul al străzii Minei și al străzii Principale, un furnicar care invadase terasele, restaurantele, magazinele și chioșcurile. Deși doream să vizităm Casa Fluturilor (vezi impresii) în acea zi am renunțat instant la această idee, revenind dimineață la ora deschiderii obiectivului atunci când „zumzăiala” abia începuse.

După ce am depășit Praidul supraaglomerat am oprit în Corund în zona centrală de bâlci, am parcat (5 lei/ora la automat), ne-am plimbat pe la șirul de tarabe-magazin, dar sincer nu ne-a atras nimic. Ceramică originală am cumpărat de la atelierul de olărit al lui Páll Antal (vezi impresii) în 2020. În rest aproape tot ce se vinde în târgul stradal din Corund are o proveniență îndoielnică.

Într-adevăr dacă nu mergi la salină sau la ștrand în Praid trebuie să explorezi zona. Numeroase puncte de atracție turistică se află la distanțe acceptabile și pot fi abordate de turiștii de orice vârstă.

Călătorii frumoase!

Carmen IonAUTOR REVIEW
[19.09.23 10:26:30]
»

@tata123 ????: Ai dreptate, zona merită explorată.

Călătorii frumoase și ție!

webmaster
[20.09.23 11:46:00]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Carmen IonAUTOR REVIEW
[20.09.23 11:51:43]
»

@webmaster: Mulțumesc mult

dorgo
[23.09.23 10:25:07]
»

@dorgo: Eu am fost la Praid duminica trecuta. Zi de vara, sarmale minunate, 25 de lei portia, (cu smantana si paine incluse), bere Ciuc, foarte buna. Lume multa, cred ca erau mai multi oameni decat sarmale, care se serveau doar in 3 locuri. Deci, coada mare la sarmale si dupa ora pranzului, gaseai locuri putine la masa. Festivalul nu mai e ca in alti ani (cel putin duminica), a disparut concursul dintre sarmalagii din alte localitati. Ce-mi place mie la Praid, e, ca un oras mic, se zbate sa prezinte lumii o oferta turistica mare. Festivalul sarmalelor, salina, Casa Fluturilor, Strandul salin, Wellness Center Praid, Canionul sarii. Am pus la repezeala cateva poze si clipuri pe FB cu festivalul, nu mai prea am rabdare sa scriu. O poza face cat o mie de cuvinte. Numai bine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
webmasterX
[23.09.23 10:27:02]
»

@dorgo: Ne-am bucura să putem citi impresiile tale de acolo scrise ca articol (review) nou.

Procedând astfel, ai avea ocazia ca prin notele şi evaluările proprii să contribui la o medie mai reprezentativă a acestei destinaţii.

Daca doreşti, copiază textul de mai sus şi reincarcă-l - cu eventuale ajustări, completări etc - folosind linkul ADAUGĂ IMPRESII NOI

dorgo
[23.09.23 11:25:22]
»

@webmasterX: OK! Scriu maine dupa cafeaua de dimineta ce ma trezeste mereu la viata, un review mai amplu despre Praid (despre Canionul sarii, unde am fost in iunie cu un grup de amici, din pacate, acoperit de noroi (canionul, nu grupul), inca si acum!!) si despre Festivalul Sarmalelor de duminica trecuta.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Carmen Ion, Cornel, dorgo, liviu49, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă zona Praid:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.0779869556427 sec
    ecranul dvs: 1 x 1