Cu prilejul acestei călătorii, am invătat o scurtă lecţie de istorie a zonei Lipova, judeţul Arad, vizitând Cetatea Șoimos, o cetate atestată documentar în anul 1278.
Este situată pe malul drept al Mureşului, la intrarea în oraşul Lipova, pe vârful dealului Cioaca tăutului. Este o cetate impunătoare, care păstrează în mare parte arhitectura medievală.
Accesul în cetate se făcea pe un pod din care astăzi nu mai există decât cei trei piloni. Acum intrarea în cetate se face prin partea dreaptă, ocolindu-se şanţul de apărare construit la acea vreme.
De cum intri în cetate, rămâi plăcut surprins de construcţia ei, de unele ornamente construite la ferestre, precum şi de panorama defileului Mureşului. Cetatea a fost construită de o familie nobilă şi a fost deţinută de-a lungul timpului de mai mulţi comiţi şi regi ai acelor vremuri. În anul 1515 a fost asediată de cruciaţii răsculații lui Gh. Doja, iar în anul 1552 a fost ocupată de turci, care au deţinut-o până în anul 1688. Timpul şi-a pus amprenta asupra ei, dar rămâne un martor impunător al acelor vremuri şi un străjer al acestor locuri frumoase.
În zonă circulă o legendă despre construcţia celor trei cetăţi, Șoimos, Șiria şi Denza. Aceasta spune că trăiau trei surori care au dorit să construiască trei cetăţi. Prima a spus: Dacă mă ajută bunul Dumnezeu, cetatea mea va fi gata mâine. A doua nu s-a lăsat mai prejos: Şi cetatea mea va fi gata mâine. Cea de-a treia a spus sfidător: Chiar dacă nu mă ajută bunul Dumnezeu, cetatea mea va fi gata tot mâine. După ce meşterii au terminat construcţia celor trei cetăţi, acestea s-au prăbuşit. Ca pedeapsă divină pentru lipsa de credinţă a surori din urmă, fecioarele s-au transformat în şerpi albi, fiecare purtând pe cap o coroană de aur şi chei de aur în gură. Astfel apar în fiecare an, asteptând eliberatorul care să le ia coroanele şi cheile, după care ele se vor transforma iarăşi în fecioare şi cetăţile vor reapărea în toată splendoarea lor.
Trimis de DanTal74 in 26.02.17 20:04:23
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în LIPOVA [AR].
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (DanTal74); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
@DanTal74:
”În anul 1515 a fost asediată de cruciaţii lui Gh. Doja,
Neah! Poate rasculatii! Doja SIGUR n-a fost cruciat!
@Zoazore: Aveți dreptate, rasculatii și nu cruciații. Îmi asum greșeală.
Articolul este selectat ca fiind "de interes turistic crescut" (dintr-o destinaţie inedită sau de la care nu avem impresii recente).
Beneficiază în consecinţă de un spor de punctaj la voturile FB/FU şi B/U (eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
@DanTal74: Avem, avem, că suntem multă!
Tu ia de mai scrie, că știi cum se face!
@DanTal74: Ai postat fotografii reușite ale unei cetăți cu începuturi consemnate în secolul al XIII-lea. Zidurile și alte elemente de fortificație sunt bine păstrate, le-am văzut mereu de pe drumul național.
Monumentul ar putea fi consolidat, refăcut și pus în valoare - ce punct de atracție ar apărea lângă Lipova. Oricum, Consiliul Județean Arad încearcă să acceseze fonduri europene în valoare de 5 milioane de euro pentru restaurarea cetății Șoimuș.
O reconstituire a fortificației puteți vedea aici: aradon.ro/cetatea-soimos- ... digital/1677080.
@DanTal74: Frumos articolul dar pozele sunt superbe. Felicitari, votat cu mare placere.
- Aug.2016 O zonă cu peisaje minunate — scris în 04.10.16 de ungureanica din REșIțA - RECOMANDĂ
- May.2013 Descopera orasul Lipova — scris în 18.05.13 de Rodel din SIBIU - nu recomandă
- Sep.2011 Cetatea Soimos — scris în 10.02.12 de ctc din SIBIU - RECOMANDĂ
- Jan.2011 Cramele Wine Princess - Minis/ Paulis — scris în 02.02.11 de petrus95 din ARAD - RECOMANDĂ
- Nov.2010 Cetatea Soimos (Solymos) - Legenda si Adevar — scris în 15.11.10 de petrus95 din ARAD - RECOMANDĂ
- Sep.2010 Prin Podgoria Aradului cu Sageata Verde — scris în 09.11.10 de petrus95 din ARAD - RECOMANDĂ
- Aug.2010 Manastirea Radna in zi de sarbatoare — scris în 04.04.11 de curcubeu din SANNICOLAU MARE TIMIS - RECOMANDĂ