ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 18.05.2013
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Sibiu
ÎNSCRIS: 03.05.11
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
MAY-2013
DURATA: 8 zile
single

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL NU ar recomanda
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 2 MIN

Descopera orasul Lipova

TIPĂREȘTE

La aproximativ 32 km de municipiul Arad si 56 Km de Timisoara, se intinde de-o parte si de alta a raului Mures, orasul Lipova, in componenta caruia intra alte doua localitati vechi, Radna si Soimos, acum cartiere ale orasului, de care sunt despartite de Mures. Asezat in zona de contact a Muntilor Zarandului cu Dealurile Lipovei, zone geografice despartite de frumoasa Vale a Muresului, orasul te surprinde in primul rand prin pitorescul peisajului. Muresul isi poarta de secole apele spre Campia Aradului, fiind martor la trecutul Lipovei, mult mai important decat prezentul. Atestat documentar inca din sec. al XIII-lea, Lipova a avut o istorie zbuciumata, fiind disputata de habsburgi si de otomani. Interesant este faptul ca Lipova a fost sangeac turcesc (sangeacul a fost o unitate administrativa in Imp. Otoman) in cadrul Pasalacului de Timisoara, timp de 53 de ani, urme ale stapanirii turcesti existand si acum. In sec. XVIII si XIX, Lipova a fost un centru economic dezvoltat, cu bresle renumite. Ioan Slavici surprinde acest aspect al dezvoltarii breslelor in romanul "Mara". Cititorii acestui roman pot afla multe despre Lipova si Radna, spatiul principal al actiunii. Ei bine, pentru acest trecut, trebuie sa ierti scaderile prezentului.

Ce este de vizitat:

Cetatea Soimos, cladita in timpul domniei regelui Bela al IV-lea, ajunsa in sec. al XV-lea in proprietatea Huniazilor.

Manastirea catolica Maria-Radna, loc de pelerinaj pentru credinciosii din Vestul tarii si nu numai (am scris un articol despre ea).

Bazarul turcesc, amprenta a stapanirii otomane, construit intre 1637 si 1672, cunoscut acum sub denumirea de "Sub Dughene".

Muzeul Orasenesc Lipova.

Biserica ortodoxa.

Baile Lipova, aflate la 3 Km de oras, renumite prin apa minerala de Lipova, furnizor al Casei Regale. Asezata in mijlocul unei paduri de foioase, statiunea este inca in renovare, acum turistii venind aici pentru strand sau locurile de campare in casute si, desigur, pentru relaxare.

Parcul de-a lungul malului stang al Muresului, despartit de acesta printr-un dig ridicat in urma inundatiilor din anii'70, parc ce se mandreste cu ai sai castani batrani.

In centru, cateva cladiri vechi, una in stil victorian.

Nu vreau sa scriu despre nepasarea autoritatilor locale, dar prezentul paleste in fata trecutului. Lipova si imprejurimile se salveaza prin frumusetea peisajului si cele cateva locuri ce trebuie vazute intr-o trecere chiar scurta prin vechiul oras.


[fb]
---
Trimis de Rodel in 18.05.13 22:26:02
Validat / Publicat: 19.05.13 00:15:07
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 2834 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

1 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Rodel); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Drumul national Arad- Deva, ce trece prin Lipova. La stanga, se ajunge la Manastirea Maria-Radna, asa cum arata si indicatorul, in fata se profileaza dealul pe care se ridica Cetatea Soimos.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 6750 PMA (din 11 voturi)

ECOURI la acest articol

1 ecouri scrise, până acum

webmaster
[18.05.13 22:36:03]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă zona Lipova-Păuliș:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.049828767776489 sec
    ecranul dvs: 1 x 1