ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 04.04.2011
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: sannicolau mare timis
ÎNSCRIS: 09.03.11
STATUS: GOLD
DATE SEJUR
AUG-2010
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Manastirea Radna in zi de sarbatoare

Ilustrație video-muzicală
Giovanni Marradi - Prelude
TIPĂREȘTE

Este o manastire catolica, construita in stil baroc, de catre calugarii franciscani, in urma cu 700 de ani, in Lipova, pe malul paraului Radna. De cand ma stiu veneam aici in fiecare an, toamna, cand se sarbatorea Sfanta Maria Mica, de mana cu parintii. Pentru asta trebuia sa fim cuminti tot timpul, pentru ca era unul dintre evenimentele cele mai mari de peste an. De la noi pana acolo sunt in jur de 100 de km. Cand am mai crescut, veneam cu baietii cu bicicletele. , plecand cu noaptea-n cap catre Lipova. Iar acum mi-a revenit mie sarcina de a-mi aduce familia aici.

Intotdeauna mi-a placut atat manastirea, locul ei unde este asezata cat si toata forfota aceea care cuprindea tot locul din jurul bisericii in zilele de sarbatoare. Manastirea se poate zari de peste tot, chiar si de la Cetatea Soimos, unde urcam acolo, de fiecare data cand ajungeam in Lipova. De fapt manastirea este ridicata la rangul de Basilica de catre papa si are hramul de 2 ori pe an de zilele Sfintei Maria, atat la 15 august, cat si la 8septembrie.

Acum am sa va spun cateva lucruri despre ultima vizita aici, cea din 15 august, cand era mare sarbatoare. Am participat la slujba tinuta de episcopul Martin Roos, iar ceremonia a fost una speciala.

Exteriorul bisericii are nevoie urgenta de o reconstituire, am fost mahnit cand am vazut cum s-a degratat in ultimii ani. Cum urci treptele numeroase, intalnim doua statui, cea a Sfantului Anton si a lui Ioan Nepomuk, doi sfinti foarte iubiti de crediciosii catolici de pretutindeni.

Basilica Maria Radna are doua turnuri. In zi de sarbatoare, tot spatiul din parcul din fata bisericii este ocupat de comercianti, care profita de faptul ca vin multi pelerini din multe zone ale tarii, dar si din strainatate si incearca sa-si rotunjeasca veniturile cu produse de vanzare, de toate felurile: alimente, obiecte de imbracaminte, suveniruri sau obiecte de cult. Parera mea actuala este ca acest fapt cam strica din atmosfera care ar trebui sa fie langa un locas de cult, dar cand ma gandesc la numeroase mele vizite din copilarie…trec cu vederea, pentru ca atunci o vizita la Manastirea Radna insemna in primul rand multe acadele de toate culorile, omuleti din turta dulce, vata pe bat, nugat si fel de fel de fluiere cu care le dadeam dureri de cap parintilor si vecinilor...

De remarcat este indeosebi interiorul bisericii, care este in mare contrast cu exteriorul, aici totul stralucind. Basilica Maria Radna este foarte mare. Altarul este lucrat din marmura de Carrara. Icoanele si picturile sunt in stare foarte buna si atrag atentia prin frumusetea lor. Un alt lucru care impresioneaza este dat de ritualul care exista in astfel de zile de sarbatoare aici, la manastire, prin frumusetea vesmintelor celor care slujesc, dar si de imbracamintea celor care sunt reponsabili cu ordinea in astfel de zile foarte aglomerate, fiecare purtand tricouri galbene, personalizate cu numele Manastirii Radna. Totul a decurs dupa niste obiceiuri bine stabilite, care se mai pastreaza si astazi cu sfintenie.

Sus este corul si orga, care de fiecare data completeaza prin melodiile atent alese si ajuta ca aminirea acelei zile in acest loc sfant sa fie una speciala. In holurile bisericii sunt o multime de icoane si obiecte expuse, donate de diversi crediciosi in semn de multumire. Slujbele, in zi de sarbatoare se oficiaza in urmatoarele limbi: romana, maghiara, germana si bulgareasca.

In fata se afla Capela Lourd, pe care o puteti vizita, iar daca doriti in spate este amenajata ‘’Calea Crucii‘’, in padurice, pe deal, intr-un loc frumos, plin de arbori, troite si statuete.

Pentru mine care sunt nascut si crescut in religia catolica aceasta vizita a insemnat foarte mult. O recomand si celor care inca nu au vazut aceasta manastire. Daca mergeti in vizita intr-o zi obisnuita, s-ar putea sa nu va impresioneze atat de mult, ca intr-o zi de sarbatoare, precum aceasta despre care v-am povestit mai sus. Mi-a placut intotdeauna aici, este un loc in care cu siguranta fiecare ne aducem aminte de patimile lui Issus care s-a jertfit pentru noi.


[fb]
---
Trimis de curcubeu in 04.04.11 16:52:49
Validat / Publicat: 04.04.11 18:17:10
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 3203 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (curcubeu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Manastirea Maria Radna
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 21350 PMA (din 23 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

webmaster77
[04.04.11 18:16:33]
»

pentru ca avem rubrica "Lipova-Radna-Soimos" am mutat aici acest review, va fi util celor care se vor interesa de zona respectiva.

webmaster13
[04.04.11 19:54:57]
»

Am atasat melodia de mai sus, este propunerea muzicala pentru aceste impresii!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă zona Lipova-Păuliș:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.063220977783203 sec
    ecranul dvs: 1 x 1