ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 29.06.2020
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 20-30 ani
DIN: Cluj-Napoca
ÎNSCRIS: 05.06.17
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
JUN-2020
DURATA: 1 zile
Cuplu
2 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

De la Colibita la Taul Zanelor

TIPĂREȘTE

După atâtea zile și weekenduri ploioase, în sfârșit, în ultimul weekend din iunie a apărut soarele și căldura, numai bune pentru o drumeție și o ieșire în natură.

Petrecând un sfârșit de săptămână cu familia, la o cabană din Colibița, am zis să nu ratăm posibilitatea de a explora zona și am ales un traseu de câteva ore pentru a vedea frumusețea Munților Călimani.

Ne-am decis asupra obiectivului Tăul Zânelor, o arie protejată, foarte frumoasă, atracția principală fiind lacul format în urma alunecării unui val de grohotiș din Vârful Țiganca.

Pentru a ajunge la tău, sunt mai multe trasee, inclusiv de la barajul Colibița, dar acestea au o lungime mai mare (aproape 17km). Noi am ales să facem pornirea din satul Mița, și să fie un circuit, chiar dacă distanța e mai lungă, dar fiind o zi cu o vreme frumoasă aveam destule ore de lumină și vreme bună pentru a ne bucura de peisaje.

Am pornit cu mașina de la barajul Colibița, înspre satul Mița, un drum nu foarte lung, dar din cauza lucrărilor care se fac la canalizare și apă și a utilajelor care lucrau, am făcut aproape o jumătate de oră, o distanță de 15 km. Ieșind din satul Mița, am vazut indicatorul cu traseul spre Tăul Zânelor (cerculeț alb cu albastru) care ne informa că sunt 9 km și durata este de 3 ore. Fiind drumul într-o stare bună, am mai mers cu mașina aproximativ 1 km până în zona Gura Colbului și intersecția cu drumul forestier Pănuleț. Dacă se dorește să se meargă mai mult cu mașina, se poate merge tot în față, pe lângă Pârâul Colbul, pe marcajul cerculeț albastru, drumul fiind într-o stare bună, cu orice mașină. Noi am dorit în schimb să facem un ciruit, și să o luăm pe drumul forestier Pănuleț și întoarcerea să fie pe Colbului, așa că am luat-o cu mașina pe acest drum forestier. După câteva sute de metri ne-am întâlnit cu o mașină cu lemne, drumul era deja destul de strâmt, i-am facut loc și am discutat cu șoferul care mi-a spus că este destul de rău drumul și mi-a recomandat să parchez mașina pe o mică insuliță de lângă drum, deoarece sunt frecvente transporturile de lemn și să nu risc sa mă trezesc cu mașina avariată.

Lăsând mașina parcată, am pornit pe jos pe traseul marcat cu triunghi galben cu alb, pe un drum forestier ușor ca și dificultate și pantă ascendentă. Din păcate drumurile forestiere sunt foarte folosite de TAF-uri și zona este extrem de exploatată din punct de vedere forestier, drujbele se aud prin toată zona, camioanele vin și pleacă, iar în urma lor, pe lângă pădurea tăiată, rămâne un peisaj dezolant de crengi și bușteni tăiați.

Așa că ne-am continuat drumeția pe acest traseu, aproximativ o oră, iar apoi drumul se intersectează cu trasul marcat cu cerculeț galben cu alb care duce înspre Tăul Zânelor. La intersecția drumurilor, se află un mic foișor, cu o fântână cu apă sărată, care din păcate era secată. Aici indicatorul ne arată că mai avem două ore până la Tău. Traseul e tot pe un drum forestier, dar din fericire acesta e mai puțin exploatat, nu mai întâlnim utilaje și drujbe, și ne putem bucura de liniștea pădurii, de susurul numeroaselor izvoare de pe drum și de cântatul păsărelelor. Plimbarea e lină, efortul e aproape inexistent, și după 1.5 ore de mers, se deschide în fața noastră o priveliște cu Vârful Bistricior și un indicator ne spune să părăsim drumul forestier și să o luăm pe o potecă în pădure pentru a ajunge la tău.

Aici citim că deja intrăm într-o arie protejată, și că este interzisă tăierea/ruperea arborilor și crengilor, dar din păcate, peisajul nu e tocmai cum te-ai aștepta intr-o zona protejată, cu urme de TAF-uri și copaci doborați, un adevărat dezastru (noi am deviat puțin de pe traseu și am ajuns pe niște tranșee făcute de mașinile cu care exploatează, nu mai zic de copacii și rădăcinile lăsate total în dezordine). Urcarea este de aproape 1 km în lungime, și încet părăsim zona exploatată, iar pădurea începe să fie din ce în ce mai frumoasă. Poteca începe să se facă tot una cu un mic pârâiaș care are izvorul undeva sub o coastă și unde ne refacem proviziile de apă. Urcarea fiind printr-un pârâu, e recomandată atenția mare la pietrele ude, precum și o pereche de bocanci impremeabili.

După această urcare ajungem la Poiana Zânelor, absolut superbă, și se deschide în fața noastră micul lac. Din cauza furturnilor care au fost în ultima perioadă, câțiva copaci smulși cu tot cu rădăcină sunt căzuți în mijlocul tăului, și dau un aer de autentic și natural, în care nu se vede intervenția omului (care din păcate pe traseu este foarte evidentă, prin defrișările masive).

Lacul e destul de micuț, în 5 minute reușești să îl înconjori, dar adâncimea este considerabilă (4 metri). Poiana Zânelor în schimb e destul de largă, și te imbie să poposești cât mai mult, cu privirea înspre tău. Căldura era mare, aproape 28 °C, așa că ne-am întins o pătură și am stat în lumina soarelui aproape o oră în acest loc superb.

Cu forțele refăcute, am luat-o înspre casă, știind că ne așteaptă un drum de 9-10 km. Coborârea din pădure se face pe același traseu, și în jumătate de oră ajungi la drumul forestier. De acolo am luat-o spre stânga (opusul direcției de unde am venit), urmând traseul marcat cu cerc albastru, pentru a ajunge în satul Mița. Cei 9 km sunt în întregime pe un drum forestier practicabil cu orice mașină. Din păcate după 3-4 km, după ce se trece de o cabană a Ocolului Silvic, încep din nou exploatările, TAF-urile și camioanele sunt prezente, încărcate până la refuz cu bușteni tineri si bătrâni, tot ce iese în calea drujbelor.

Așa că, după aproape 7 ore și 20 de km parcurși pe jos, am ajuns din nou la mașină, și ne-am îndreptat spre cabana din Colibița.

Traseul este unul ușor ca și dificultate, diferența de nivel doar de aproximativ 450 m, în cei 20 de km, recomand circuitul deoarece distanța nu e cu mult mai mare, și nu cobori pe același traseu. Pe cât de frumoasă e Zona Tăul Zânelor, pe atât de dezolante sunt zonele exploatate și lăsate necurățate după cei ce defrișează fără milă pădurile. Nu contest legalitatea, deoarece toate zonele aveau tăblițe cu numărul de autorizare și ne-am întâlnit de două ori cu patrule de jandarmi, dar modul în care se exploatează și dimensiunea e strigător la cer, din păcate.

Recomand să vizitati zona, deoarece în ritmul în care se taie, cât de repede o să se ajungă și la tău și nu o sa mai avem ce vedea.

Drumeții plăcute tuturor!


[fb]
---
Trimis de cata2106 in 29.06.20 14:36:58
Validat / Publicat: 29.06.20 17:05:16
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în COLIBIȚA [BN].

VIZUALIZĂRI: 12718 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (cata2106); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P09 Taul Zanelor
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 29900 PMA (din 22 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[29.06.20 17:05:04]
»

Foarte bun review-ul

webmaster
[29.06.20 17:46:17]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ necesar unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

zapacituPHONE
[29.06.20 18:15:51]
»

@cata2106:  încântătoare peisajele forestiere!

Încă mai avem păduri, încă mai este ceva de vândut. Lupii sunt  paznici la stână​, iar printre colții și măselele bestiilor din cârdășie, au rămas hălci mari neconcasate, astfel încât e "necesară" defrișarea la vedere, în speranța obținerii de scobitori salvatoare... sta-le-ar în laringe!

cata2106PHONEAUTOR REVIEW
[29.06.20 22:18:14]
»

@zapacitu:  Asa e! Și din păcate acum nu mai sunt hoți de lemne, ci "antreprenori" care ajutați de baronii locali "rad" tot, iar pădurarii și jandarmii stau și se uita, ori din neputință, ori din complicitate. Din păcate se intra tot mai mult în ariile protejat și dacă nu se ia nicio acțiune repede de tot, probabil generația noastră o sa fie ultima care se bucura de aceste minuni ale naturii.  

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mishu
[30.06.20 06:55:57]
»

@cata2106:  "Muntii nostri aur poarta, noi cersim din poarta-n poarta! " cam asa s-ar putea spune si cat se va putea fura se va fura in continuare din pacate.  

Lasand tristetea de o parte insa, articolul tau este minunat iar peisajele prezentate in pozele tale de vis, o buna invitatie de a-ti calca pe urme.

Felicitari pentru articol, votat cu mare drag. ​​

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
cata2106AUTOR REVIEW
[30.06.20 08:19:04]
»

@mishu:  Multumesc de vot!

Intradevar, niste locuri superbe! Si e pacat sa nu actionam pentru a le proteja! ​

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
cata2106, mishu, zapacitu
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă zona Colibița:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.068279981613159 sec
    ecranul dvs: 1 x 1