ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 26.02.2015
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
OCT-2014
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Amintirea unui „castel” – Ciuguzel, Alba

TIPĂREȘTE

Transilvania este un „loc” deosebit, înconjurat de munți, străjuit de dealuri și păduri, înțesat de sate vechi și parcă atârnate în plasa timpului. Prin aceste locuri dăinuie încă o sumedenie de castele, case boierești, reședințe nobiliare – majoritatea aparținând maghiarilor. La interval de câțiva ani am vizitat un asemenea „castel”, de fapt o reședință nobiliară mai răsărită.

Din Aiud, mergând pe DJ107e, traversăm râul Mureș, și străbătând Ciumbrudul ne îndreptăm către localitatea Ciuguzel. Atestată documentar chiar la începutul secolului al XIII-lea într-o diplomă regală localitatea e posibil să aibă rădăcini pecenego-cumane (Ciuguzel înseamnă în limba turcă „vale frumoasă”). Satul ardelean avea 680 de locuitori în 1921, din care 82 erau unguri, 5 germani și restul români. Recensământul din 2011 a indicat aproximativ același număr de locuitori, peste 600. Pe o șosea șerpuind printre dealuri, pe alocuri chiar printre câmpuri întregi de trandafiri, se ajunge la satul Ciuguzel, aruncat pe o costișă. Case frumoase, mai noi ori mai vechi, oameni calzi și respectuoși, spații îngrijite.

Aici, într-o margine de sat, se află o reședință nobiliară, cu un destin controversat. Satul și terenul aferent vor intra în posesia familie Banffy care își ridică aici o reședință. Această construcție va fi însă distrusă în timpul răscoalei țărănești a lui Horea, Cloșca și Crișan. La începutul secolului al XIX-lea se ridică actualul conac (1812), fapt dovedit de o inscripție în limba latină plasată deasupra intrării. În timpul perioadei interbelice s-a aflat în posesia lui Banffy Daniel, ministru ungar al agriculturii. Pe vremea comuniștilor a jucat rol de școală și dispensar. După Revoluția din 1989 conacul a fost retrocedat urmașilor acestuia, care l-au preluat și locuiesc într-o anexă a acestuia.

Iniția clădirea a fost plasată într-un frumos parc, ale cărui urme se mai observă și azi (arbori seculari). În anii 30 alei pietruite înconjurau conacul; o mică terasă cu mese și scaune era amenajată în fața clădirii – cu vedere către dealurile din preajmă; ronduri de flori înveseleau spațiul.

Conacul are formă pătrată, ferestre mari încadrate de frumoase stucaturi sunt plasate pe toate laturile. Etajul, un fel de mansardă, are de asemenea ferestre împodobite cu ancadramente și diverse însemne heraldice. Intrarea este somptuoasă, două scări urcă către un mic pridvor sprijinit pe coloane. Deasupra pridvorului se află un portal cu două steme, probabil ale familiei Banffy. O inscripție în limba latină este plasată deasupra ușii de intrare. În spate este altă intrare flancată de două coloane, precum și un mic pod care permite accesul de pe panta dealului direct către etajul 1 al clădirii. Tot acolo este altă placă cu însemne heraldice și o inscripție în limba maghiară care spune că această locuință a fost refăcută în 1938 de baronul Banffy Daniel și soția sa, Zichy Maria. Se pare că, la început, construcția avea doar parter cu șase dormitoare, iar în 1938 a fost înălțat etajul. În total sunt aproximativ 400 metri pătrați. Construcția beneficia de un confort sporit pentru perioada interbelică: în subsol se afla un cazan pe lemne care furniza încălzire pentru toate camerele. De asemenea, conacul beneficia de instalații sanitare și electrice. În spatele construcției se mai păstrează o parte din anexe/grajduri.

Peste albia pârâului din apropiere, pe coasta dealului, în mijlocul unui pâlc de arbori și arbuști sunt mai multe morminte. Câteva scări și mai mulți stâlpi pătrați (uniți între ei prin lanțuri – dispărute acum) înconjoară o lespede centrală. Pe această lespede se mai află vagi urme de text – probabil aici se află îngropați membri ai familiei Banffy.

În 2009, când am vizitat prima dată clădirea, se efectua curățenie, se îndepărtau buruienile din curte și molozul din interior. Am avut ocazia să intru în pivnița de cărămidă și să mai văd țevile sistemului de încălzire. La sfârșitul anului 2014 accesul spre conac nu mai este atât de facil; se poate ajunge în curte prin albia unui pârâu, până în curte, dar proprietarul locuiește acolo într-o anexă.

Proprietarul a găzduit în ultimii ani mai multe nunți cu specific nobiliar în subsolul conacului, și a fost gazda unor întâlniri și chiar baluri.


[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 26.02.15 15:04:15
Validat / Publicat: 26.02.15 16:19:14
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în AIUD & TEIUȘ.

VIZUALIZĂRI: 3568 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Câmpuri de trandafiri la Ciumbrud, în apropiere de Ciuguzel.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 28100 PMA (din 32 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

StevenWhite
[26.02.15 19:28:49]
»

E fabulos sa aflu de locuri din judetul meu de bastina, de care nu stiam. Frumos articol!

webmasterX
[16.09.17 12:51:44]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica «Descoperă zona Aiud-Teiuș» (nou-creată, între timp, pe sait)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
StevenWhite
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă zona Aiud-Teiuș:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.064326047897339 sec
    ecranul dvs: 1 x 1