ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 31.03.2010
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Târgu Mureş
ÎNSCRIS: 03.04.09
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
MAR-2010
DURATA: 1 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
PLAJA şi MAREA:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Mormantul lui Mihai Viteazul – este sau nu este aici ingropat trupul marelui voievod?

TIPĂREȘTE

Aflandu-ne in Turda, dupa vizita la Salina, ne-am hotarat sa mergem pana la monumetul ridicat in locul unde a fost ucis Mihai Viteazul, acest mare voievod, primul domn al Tarii Romanesti, a Transilvaniei si a Moldovei, prin Unirea Principatelor Romane pentru prima data in istoria tarii noastre. El a fost ucis miseleste de catre dusmanii sai, decapitat, trupul ciopartit (pentru luarea de trofee) si lasat apoi zile intregi la locul unde a murit. Mai tarziu, niste sarbi au luat trupul Domnitorului si l-au inmormantat intr-o groapa.

La iesirea din Turda, in sensul giratoriu, este un indicator la stanga ‘’Mormantul lui Mihai Viteazul’’, asa ca am luat-o dupa indicatoare. Am luat-o spre strada Bogata. La un moment dat nu am stiut pe unde sa o luam, asa ca am oprit si am intrebat niste trecatori pe unde putem ajunge.

Odata ajunsi aici, am vazut ca se putea ajunge mai usor daca o luam spre Unitatea Militara de Tancuri “Mihai Voda” (poate e un punct de reper mai cunoscut). Chiar in fata UM este o bifurcatie cu indicatorul Bogata Calimanesti.

Drumul ne-a dus spre o zona de fabrici si depozite, la marginea orasului, un drum plin de gropi si prafuit. Pana la urma am ajuns, am gasit un indicator cu Manastirea “Mihai Voda” si ne-am spus ca aici trebuie sa fie locul. Poarta era deschisa si in departare am zarit obeliscul. Aleea de la intrare ne conduce direct la acest loc ramas in istorie. Toti stalpii au arborat steagul Romaniei, astfel ca inaintam cuprinsi de un sentiment de mare patriotism.

Acest monument a fost ridicat in 1977, inainte fiind aici o troita din lemn care acum se gaseste in Muzeul de istorie din Turda. (click aici)

Am privit monumentul inalt de 1601 cm, inaltime aleasa conform anului mortii lui. Monumentul are alipite trei laturi, reprezentand Principatele Romane, pe care se afla blazonul acestora, sculptat in marmura: Vulturul – Tara Romaneasca, Bourul negru cu stea in coarne – Moldova si Cei doi lupi – Ardealul. Cele trei laturi sunt unite pe o baza tot din marmura, pe care e sculptat un brau cu niste motive florale. Deasupra lor, chipul lui Mihai Viteazul, mandru si puternic.

Langa acest monument se afla Mormantul lui Mihai Viteazul, din marmura, avand incrustate aceleasi motive florale ca si monumentul. Pe marginile lespedei sunt incrustate localitatile unde Mihai Viteazul a avut binecunoscutele batalii: Vidin, Calugareni, Guruslau, Selimbar, Miraslau, Nicopole, Sadova, Giurgiu, Campia Turzii.

Nu ne-am asteptat sa gasim aici Mormantul trupului Marelui Voievod (capul sau se afla ingropat la Manastirea Dealu din Targoviste), asa ca am privit cu un profund respect acest loc, atat de linistit, intre arborii din acest parc dendrologic, menit sa fie loc de odihna al lui Mihai Voda. Ne-am gandit ca acum patru sute de ani erau aici lupte crancene si pline de tensiune, calcam pe pamantul odinioara inrosit de sangele scurs din trupul Domnului Tarii Romanesti... M-a mirat cum poate fi aici mormantul unui om atat de important, el nefiind amenajat si protejat. Mie mi se pare ca mormantul este prea singur...

Pe mormant era o lumanare stinsa. Am aprins-o de doua ori, dar vantul o stingea mereu, asa ca am renuntat.

Dupa ce ne-am revenit, am inceput sa ne punem intrebari: “Oare chiar sa fie aici trupul lui? ” ‘’Parca nu-mi a crede! ‘’ Prea e singur si nestiut acest loc! ’’ Nici pe site-ul primariei Turda nu se spune despre mormant ci doar despre monument...

Imediat langa mormant, se afla poarta unei manastiri, o poarta mare cu diverse motive care amintesc de vremea lui Mihai Viteazul. Manastirea este in constructie, dar o latura este data in folosinta si biserica este terminata. Se respecta acelasi stil al vremurilor apuse. Cand am ajuns acasa am cautat informatii despre aceasta astfel am aflat ca s-a construit in 2005 si este o copie a manastirii Mihai Voda din Bucuresti, ridicata de insusi Mihai Viteazul. Asa ne explicam arhitectura si motivele care ne-au atras atentia. Langa peretii constructiei in devenire am vazut si un mare clopot pe care erau niste inscrisuri. Nu se vedea prea bine din cauza distantei, dar am descifrat ca este de pe vremea lui Bartolomeu.

Am vrut sa intram in biserica, dar era inchisa si ne-a indrumat spre o incapere din partea care este deja terminata. Aici este amenajata, provizoriu, o mica biserica, intr-o incapere nefinisata. La intrare am gasit intr-o tavita niste lumanari, cu pretul langa ele si o cutie pentru donatii. Nu era nimeni, am pus banii langa tava si am luat niste lumanari, pe care le-am aprins in locul amenajat de langa biserica.

Am plecat foarte impresionati ca am fost in acest loc si ca ne-am aflat langa acest maret domnitor, care acum isi doarme linistit somnul de veci, ucis pentru ca a realizat lucruri marete, cu o insemnatate deosebita, iar actiunile sale au fost inceputurile unei noi Romanii, actiuni care au avut urmari pana azi. Noi, ardelenii, suntem romani prin Mihai Voda Viteazul, cel care a unit pentru prima data Ardealul de Tara Romaneasca si Moldova.

Cu siguranta aceasta manastire va trai peste ani, fiindca aici se afla mormantul marelui voievod.

. In zona se afla si o pepiniera, chiar inainte de manastire, care se numeste Pepiniera Mihai Voda.

Ajunsi acasa, am cautat informatii despre locul unde se afla inmormantat trupul sau. Prof. Dr. Gheorghe Anghel, intr-o lucrare a sa despre Mihai Viteazul, scoate in evidenta faptul ca trupul domnitorului nu ar fi in acest mormant, ci a fost dus pe ascuns la Biserica din Alba Iulia. Toate documentele mentioneaza clar ca a fost ucis de generalul Basta, miseleste, iar capul i-a fost taiat cu propria-i sabie. Trupul i-a fost ciopartit, ucigasii lui luandu-si trofee piele de pe corpul sau, despuindu-l pur si simplu, dupa care a fost lasat in strada mai multe zile. In cele din urma, niste sarbi au ingropat trupul sau intr-o groapa. Variante despre moartea voievodului sunt mai multe, in functie de cine le-a scris: dusmanii sai au o varianta, iar admiratorii alta varianta. Totusi, au toate cateva elemente comune. Conform scrierilor, exista dovezi ca ramasitele domnitorului Tarii Romanesti au fost duse la Mitropolia sa din Alba Iulia. Din pacate, in jurul anului 1700, s-au realizat diferite lucrari care au dus la daramarea bisericii. Probabil ca atunci a fost distrus si mormantul lui Mihai Viteazul (daca era acolo), iar ramasitele sale probabil ca au fost imprastiate in zidarie. In anii 1960-1980 au fost facute unele sapaturi arheologice si atunci s-au descoperit fragmente de fresca, zidarie si materiale provenind din cladirile vechi.

Citind toate acestea am ramas profund impresionata si am constatat ca exista un adevarat mister al existentei ramasitelor sale pamantesti. (A se vedea amanunte despre uciderea si inmormantarea lui Mihai Viteazul aici: click aici).

Am schimbat pareri cu sotul meu. Atatea evenimente, precum si misterul mortii sale, ma fac sa cred ca pana la urma trupul marelui voievod nu mai exista, el a fost distrus ori in momentul uciderii sale, ori odata cu daramarea Mitropoliei de la Alba Iulia… Sau, poate, au fost gasite ramasite printre daramaturi, care au fost aduse la mormant, mai ales ca acum este si o manastire si o biserica in apropiere si locul e oarecum protejat? ... Intrebari fara raspuns…

Sotul meu a fost la randul sau impresionat si fiind un mare iubitor al filmelor istorice romanesti, a cautat toata seara filme despre Mihai Viteazul, revazand de mai multe ori scena uciderii lui...

Indiferent care este adevarul, pe lespede scrie: “Aici odihneste Mihai Voda (1593-1601), Domn al Tarii Romanesti al Ardealului si a toata Tara Moldovei”, deci aici este oficial locul unde este ingropat.

Cand voi mai trece pe aici, voi veni pregatita si voi pune o floare la capataiul acestui om, atat de viteaz, care a avut parte de o moarte atat de cruda, lasat apoi in strada ca un caine... Asa un om... asa o moarte...


[fb]
---
Trimis de biancuta in 31.03.10 20:20:35
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 21925 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

14 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (biancuta); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Intrarea spre mormantul lui Mihai Viteazul si la manastire
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 8300 PMA (din 13 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

14 ecouri scrise, până acum

pepsi70ro
[31.03.10 20:42:34]
»

O adevarata lectie de istorie! Felicitari cu vot!

Admin
[31.03.10 22:06:59]
»

de apreciat stradania de a reda o cat mai completa imagine a acestui interesant obiectiv, felicitari biancuta.

biancutaAUTOR REVIEW
[31.03.10 22:39:54]
»

Va multumesc, webmaster si pepsi.

Cand te uiti la o poza, e altfel. Cand m-am aflat in acel loc sacru am fost impresionata, iar apoi cele scrise de Prof. Dr. Gheorghe Anghel m-au pus pe ganduri.

Florina38*
[31.03.10 22:57:49]
»

Si sotul meu este fan filme istorice. Filmul lui favorit este Buzduganul cu 3 peceti.Foarte frumos... Un vot plin de istorie!

Diaura*
[01.04.10 14:29:10]
»

Din acest " “Aici odihneste Mihai Voda (1593-1601), Domn al Tarii Romanesti al Ardealului si a toata Tara Moldovei”, " cu siguranta ca s-ar putea face un loc de mare interes turistic.

Asa imi aduc aminte de " excursiile obligatorii " din scola primara, cand aproape in fiecare week end, incolonati, hopa in autocar si colindam cu " tovarasa", tara. Iar daca mai era si " profa de istorie " totul devenea si mai interesant.

david
[01.04.10 14:32:51]
»

Multumesc mult pentru lectia de istorie prezentata.

Ar fi bine sa schimbi titlul review-ului pentru ca ii dai idei lui Dan Diaconescu in direct si in reluare pentru un nou serial gen Elodia.

Glumesc.

O intrebare unde naiba erau romanii de a trebuit sa il ingroape sarbii?

Un vot mare.

biancutaAUTOR REVIEW
[01.04.10 22:41:30]
»

Va multumesc tuturor si ma bucur ca v-a trezit interesul aceasta “lectie de istorie”.

Florina38, avem multe filme bune; preferatul sotului meu este cel cu Amza Pellea in Mihai Viteazul (1970), in regia lui Sergiu Nicolaescu, dar nici pe celelalte nu le da la o parte...

Diaura, ai perfecta dreptate. Ma gandesc ca dupa terminarea manastirii vor veni turisti multi aici (cel putin asa ar trebui, sa intre in circuitul turistic, probabil acesta a si fost scopul construirii), dar chiar si asa, agentiile de turism ar putea face circuite in care sa includa si o vizita la mormantul lui Mihai Viteazul (iar autoritatile sa mai amenajeze putin locul) ;

David, romanii unde erau? ... nu prea se specifica, variante sunt mai multe... citez din lucrarea Prof. Dr. Gh. Anghel:

Celelalte documente se mărginesc să relateze sumar asasinarea lui Mihai Viteazul şi, în cel mai bun caz, insistă asupra decapitării sale. (...) Din acestea reiese un fapt sigur că n-au lipsit iniţiativele româneşti şi străine de a se curma profanarea corpului domnitorului, lăsat trei zile după unele relatări, mai multe după altele, despuiat acolo în Cîmpia Turdei. În cele din urmă, el a fost înhumat acolo de nişte sârbi, într-o groapă mică, probabil în timp de noapte. (...)

-Alte scrieri spun ca ‘’Turturea Paharnicul (...) a cerut capul domnitorului de la Basta ca să-l ducă în Ţara Românească. (...) El a salvat în acele momente deosebit de tensionate doar capul voievodului. Dacă l-a furat, după cum relatează cronicile şi documentul emis de Radu Mihnea, sau l-a obţinut cu consimţământul lui Basta, după cum precizează Spontoni, nu suntem în măsură să cunoaştem încă adevărul. ’’

Cred ca oamenii voievodului nu puteau ajunge la trupul acestuia si se banuieste ca acesi sarbi l-au ingropat din ordinul gen. Basta.

alba.ca.zapada
[07.04.10 08:06:15]
»

frumos!votat! m.a ajutat mult articolul tau pentru k turda si imprejurimile sunt pe lista mea de obiective de vizitat in vacanta din iunie

biancutaAUTOR REVIEW
[07.04.10 08:11:42]
»

Multumesc, alba. ca. zapada, sunt aici multe obiective turistice. Dupa parerea mea, nu trebuie sa ratezi nici Cheile Turzii, unde peisajul este tulburator(vezi review-ul meu), si Salina Turda, momentan, cea mai noua investitie din tara.

alba.ca.zapada
[07.04.10 08:59:42]
»

la salina mi.e cam teama, dar am mai gasit ca obiective: Staţiunea balneo-climaterică - zona Băi Sărate 4 km de centrul orasului,Parcul Zoologic - zona Băi Sărate,Lacurile Durgău

Ce nu reusesc sa gasesc este localizarea acestor lacuri, drept este k nici nu am prea insistat.

biancutaAUTOR REVIEW
[07.04.10 09:18:50]
»

De ce sa-ti fie teama? In iunie e cald si sa ai grija sa ai o haina groasa la tine. Salina are doua intrari: dinspre Turda Noua si dinspre Baile sarate Durgau, intrare care stiu sigur ca e amenajata. Strandul de care vorbesti e chiar in fata salinei, asa ca ar fi pacat sa te afli in fata ei si sa nu intri. Citeste click aici review-ul meu si vezi pozele, am o poza si cu strandul, chiar l-am mentionat. Nu stiu cum e la bai, am putut vedea doar prin gardul de sarma.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
radu23
[08.09.10 16:36:48]
»

Frumos dar Mihai Viteazul NU odihneste sub acea frumoasa lespede.Acest monument nu este decat un omagiu si culmea, un monument ridicat de catre regimul comunist care a avut un adevarat cult pentru Mihai. De vazut si monumentul parasit de langa Zalau, la Guruslau...ridicat in anii 80...

Deci povestea e frumoasa...dar ramane poveste !!!

Acea lespede nu 'ascunde ' nimic.Ea seamana mult cu acel monument ridicat pe un deal , de la iesirea dinspre Cluj spre Oradea (circa 15 km pe stanga e un monument din marmura alba) unde se spune ca voievodul Gelu a cazut in acel loc, lovit de sageata...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
danakineto
[26.07.13 14:17:47]
»

@biancuta: cu drag am trecut si noi pe acelasi drum dorind sa-i aratam pustiului CEVA ROMANESC

CAUTA MANASTIREA PLAVICENI daca anii au trecut si eu acum am descoperit prin Parintele Iustin CITIND DESPRE DANSUL

Mari_DMC
[05.08.17 16:55:10]
»

@biancuta, contrar părerilor celor care afirmă cum că n-ar fi trupul Voievodului înmormântat în acel loc, mă încăpățânez să cred în povestea ta, spusă cu atâta determinare și patos! Așadar, fiind în Turda pt câteva zile la aerosoli, vreau să nu pierd vremea (după-masa) și neapărat mă voi duce să aprind și eu o lumânare, acestui mare român... ????????⛪

La Mănăstirea Dealu - Târgoviște, (acolo unde este îngropat Capul lui Mihai Viteazul) am fost acum 12 ani. Mulțumesc frumos pentru expunerea ta atât de profesionistă și pt faptul că, ți-ai făcut timp să scrii informații atât de necesare potențialilor turiști ai locurilor! Uite, eu fiind interesată de acest obiectiv, căutând mai multe detalii față de ce pot găsi pe Wikipedia, am primit toate astea de la tine... după 7 ani! Bravo! ????????????????

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
alba.ca.zapada, biancuta, danakineto, david, Diaura*, Mari_DMC, radu23
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Turda şi împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.051938056945801 sec
    ecranul dvs: 1 x 1