ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 25.05.2017
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Tîrgu Mureş
ÎNSCRIS: 15.06.12
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
MAY-2017
DURATA: 1 zile
familie cu copii
1 AD. + 1 COPII -- v: 8

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

De la G. Enescu la C. Silvestri, de la Conservatorul Municipal la Filarmonica de Stat din Tîrgu-Mureș

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

În anul 1908 la Tîrgu-Mureș s-a înființat Conservatorul Municipal cu orchestra alcătuită din profesori și studenți ai Conservatorului, completați cu suflători profesioniști împrumutați de la regimentul local.

Începând cu anul 1913, odată cu inaugurarea Palatului Culturii, activitățile Conservatorului Municipal, Școlii de artă plastică și Muzeului de artă, se transferă în noul sediu.

Înzestrarea sălii de concerte cu Orga, s-a făcut la insistența directorului Metz Albert. În luna martie 1913 comanda orgii a fost onorată de firma Rieger din Jagendorf, urmand a fi montată în data de 15 iulie 1913 când a fost predată de către Otto Rieger personal, în calitate de patron. La acea dată, Orga din Palatul Culturii era una dintre cele mai mari din Europa.

Aici s-a înființat Conservatorul Municipal în anul 1922. Directorul Conservatorului, Metz Albert, a înființat orchestra având ca membrii profesorii și studenții Conservatorului precum și câțiva instrumentiști angajați.

George Enescu a concertat la Tîrgu-Mureș de șapte ori în perioada 1923 - 1938.

Primul concert al lui G. Enescu la Tîrgu-Mureș a avut loc în data de 15 septembrie 1923, înaintea unui turneu în SUA.

În data de 6 și 7 ianuarie 1927 au urmat alte concerte ale maestrului Enescu la Tîrgu-Mureș.

În data de 3 decembrie 1929, are loc primul concert al lui George Enescu în Sala mare a Palatului Culturii, în cadrul căruia, din dorința lui, evoluția lui la vioară a fost acompaniată la pian de Laszlo Arpad, profesor al Conservatorului Municipal cu care a legat o prietenie trainică.

Marele compozitor, violonist, pianist, dirijor și profesor, Enescu, era primit cu entuziasm, căldură, aclamații și flori de publicul meloman din Tîrgu-Mureș. Sala mare a Palatului Culturii era plină la concertele sale, într-o perioadă agitată, cuprinsă între cele două razboaie mondiale.

În 4 decembrie 1931, odată cu aniversarea celor 50 de ani ai maestrului, s-a organizat la Tîrgu-Mureș un concert aniversar pentru sărbătorirea lui Enescu, în care acesta a intrepretat la vioara lui fermecată mai multe lucrări, fiind acompaniat la pian de maestrul Caravia.

Cu această ocazie, maestrul Enescu, a primit din partea municipalității "Diploma de Onoare a Orașului" ca recunoaștere a valorii sale, anunțându-se totodată ca stada pe care se află Palatul Culturii se va numi George Enescu.

Enescu a mai revenit la Tîrgu-Mureș și în anii următori 1936 și 1937.

Ultimul concert al lui Enescu la Tg. Mureș a fost în 16 noiembrie 1938, aducând încă un plus de valoare culturii târgumureșene.

Din anul 1939 s-a organizat anual un concurs de interpretare pentru absolvenții Conservatorului, al cărui premiu i-a putat numele.

În Cartea de Onoare a Conservatorului Municipal au rămas înscrise în anul 1928 cuvinte de laudă la adresa dascălilor și elevilor pentru performanțele acestora, Enescu fiind invitat la clasele acestora "Resimt totdeauna o deosebită plăcere să citez Conservatorul din Tîrgu-Mureș ca întrunind atâția profesori eminenți, aleși unul și unul. În țară este unicul de felul său. "

Compozitorul și dirijorul Constantin Silvestri a fost remarcat de G. Enescu la Conservatorul din Tîrgu-Mureș.

Conservatorul funcționează sub aceasta formă până la reforma învățământului din august 1948.

În anul 1950 se înființează Filarmonica de Stat, având 40-50 de instrumentiști, urmând ca din anul 1958 și până în prezent numarul acestora să fie de 80. Corul Filarmonicii numără 53 de membrii. Din anul 1967 a luat ființă Orchestra de muzică de cameră a Filarmonicii târgumureșene.

Pentru a atrage publicul, stagiunile de concerte lecție și educative au demarat odată cu înființarea Filarmonicii și se bucură de interesul manifestat de generații și generații de elevi, viitorii melomani și muzicieni. Este o tradiție în oraș ca elevii să participe la activitățile Fliarmonicii, tradiție pe care am respectat-o si eu, datorită căreia, treptat, am început să îndrăgesc acest gen muzical.

Eu cu băiatul meu, preferăm să participăm la programul concertelor lecție care se desfășoară între orele 12-13 pentru secția română. De la ora 13-14 este aceeași lecție educativă pentru secția maghiară, atunci profesoara explică tematica concertului doar în această limbă.

Vin foarte mulți elevi de la școli cu profesori și învatatoare la aceste concerte. Am discutat cu doamna invatatoare de la clasa băiatului meu și a spus că de la anul, din clasa a treia își vor face și ei abonamente la Filarmonica. Anul acesta au fost concerte lecție cu tematicile: Instrumente cu claviatura și istoricul lor; Barocul în muzică; Clasicismul muzical; Un ansamblu muzical perfect:cvartetul de coarde; Chitara și maeștrii ei; Ansamblul coral, un minunat tezaur artistic.

În anul 1971 are loc instituirea manifestării culturale: Zilele muzicale târgumureșene, pe o perioadă de 10-12 zile, care se desfășoară anual, manifestare la care participă pe lângă membrii Filarmonicii locale, invitați din țară și străinătate cu participarea unor dirijori, soliști, instrumentiști, cu reputație mondială. Cu acest festival are loc la închiderea stagiunii.

În prezent se desfășoară Festivalul "Zilele Muzicale Tirgumureșene", ediția a XLVII - a, pe perioada 4 - 25 mai 2017.

Un alt festival închinat maestrului Constantin Silvestri, fost elev al Conservatorului din Tîrgu-Mureș în perioada interbelică, este Festivalul Muzical Internațional, in memoriam "Constantin Silvestri". Cu aceasta manifestare se deschide anual stagiunea de concerte în fiecare toamnă.

Un alt eveniment important este Festivalul de muzică religioasă "Musica Sacra", creat în anul 1990. Acesta este organizat anual în luna decembrie.

Festivalul muzicii de cameră se alătură celorlalte trei manifestări.

În perioada 4-19 septembrie 2013, pe scena Filarmonicii tîrgumureșene a avut loc prima ediție a Festivalului Internațional de Orgă, sărbătorind împlinirea a 100 de ani de la punerea în funcțiune a orgii. Orga marca Reiger instalată în Sala mare a Palatului Culturii de la Tîrgu-Mureș, este una din cele 4 instrumente neo-baroc existente în lume, singura din țară. Festivalul s-a desfășurat în cadrul unui amplu program: "100 de ani de cultură în Mureș", organizat de Consiliul Județean Mureș prin care s-a aniversat centenarul Palatului Culturii din Tîrgu-Mureș.

In prima saptamana a lunii septembrie, Filarmonica de Stat din Tîrgu-Mureș, isi incepe activitatea in fiecare an cu un concert simfonic de deschidere a stagiunii.

Programul artistic al Filarmonicii de Stat cuprinde, pe lângă cele patru festivaluri anuale, concertele simfonice și vocal-simfonice extraordinare care sunt prezentate publicului meloman pe pagina de net a instituției. Pe lângă concertele săptămânale, publicul se bucură și de concertele speciale organizate pe parcursul întregii stagiuni, cu diverse ocazii cum ar fi: Concert vocal-simfonic extraordinar de Crăciun; Concert extraordinar de Anul Nou; Concert extraordinar de Re- Revelion; Eterna poveste de iubire -Spectacol extraordinar de Ziua Îndrăgostiților; Suferințele Mântuitorul - concert coral extraordinar; Concert vocal-simfonic pascal; Muzica din filme - Concert simfonic extraordinar.

În programul stagiunii au fost introduse și concerte aniversare, anul acesta am sarbatorit astfel: Recital extraordinar de pian - 135 de ani de la naștere lui George Enescu; 60 de ani de la înființarea Ansamblului Artistic "Mureșul"; Concert simfonic extraordinar "Bartok Bela -135 de ani de la nașterea compozitorului"; Concert extraordinar aniversar Kodaly Zoltan - 135 de ani de la nașterea compozitorului.

Pe scena Filarmonicii de stat din Tirgu-Mures, putem urmari prelucari simfonice din mai multe genuri muzicale, cum ar fi jazzul, tangoul, folclorul: Concert extraordinar de jazz simfonic; Concert extraordinar de tango simfonic; Concert extraordinar de tango argentinian; Concert extraordinar din folclorul popoarelor. Concertele de opera sunt de asemenea prezente, cu solisti din Romania si din strainatate.

La pupitrul orchestrei activează în prezet trei dirijori permanenți: Franz Lamprecht din Germania, Alexandros Myrat din Franța și Shinya Osaki din Japonia, care a intervenit la Guvernul Japonez pentru dotarea Filarmonicii cu instrumente noi, de calitate. Shinya Ozaki este dirijorul Orchestrei Simfonice din 1993, când a venit pentru prima dată la Tg. Mureș. Domnul Vasile Cazan este dirijorul Corului Mixt si totodata directorul Filarmonicii de Stat.

Biletele se pot achizitiona în avans de la Casa de bilete aflată la parterul Palatului Culturii.

Costul acestora este:- la concertele simfonice - 20 lei/adulți și 10 lei/ elevi, pensionari

- concertele simfonice extraordinare -30lei/adulți și 15lei/elevi, pensionari

- concerte lecție -5lei.

Orarul agenției de bilete este de luni-vineri, între orele10-13. În zilele cu concerte, care în mod obișnuit încep de la ora 19, casieria este deschisă între orele 18-19. Vinerea când sunt programate concertele lecție și educative, casieria funcționează între orele 16-18.

Vă invit să participați la evenimentele organizate la Filarmonica din Tîrgu-Mureș, măcar o dată!

Daca doriti să urmăriți un fragment din lecția educativă cu tema: Ansamblul coral, un minunat tezaur artistic, atașez un film realizat de mine. Rog webmasterul să atașeze filmul.


[fb]
---
Trimis de Dana2008 in 25.05.17 11:24:21
Validat / Publicat: 25.05.17 17:46:20
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TÎRGU MUREȘ.

VIZUALIZĂRI: 1400 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dana2008); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P05 Filarmonica de Stat din Tirgu - Mures, lecția educativă cu tema: Ansamblul coral, un minunat tezaur artistic, dirijor Vasile Cazan
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE? [doar simbolic; articolul NU are PMA std]
PUNCTAJ CRT: 0 PMA (std) PLUS 30 PMA (din 30 voturi)
NOTĂ: Acest articol nu beneficiază de punctajul standard acordat automat.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

webmaster
[25.05.17 17:45:38]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă Târgu Mureș, TÎRGU MUREȘ + jud. MUREŞ" (deja existentă pe sait)

--

Subiectul e apreciat ca fiind de interes turistic restrâns - articolul este publicat ”hors concours” (fără PMA STD - se poate vota doar simbolic, +/-1PMA)

Dana2008AUTOR REVIEW
[25.05.17 20:32:21]
»

@webmaster: https://www.youtube.com/watch?v=7wXfZrPyu0E

Acesta este filmuletul despre care am scris la sfarsitul articolului.

Va rog frumos daca se poate sa il atasati la incepultul articolului.

Multumesc anticipat.

webmasterX
[25.05.17 20:35:49]
»

@Dana2008: Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

Dana2008AUTOR REVIEW
[25.05.17 21:08:25]
»

@webmasterX: multumesc frumos!

mishu
[08.06.17 13:21:38]
»

@Dana2008: Cred ca in special pentru copii sunt foarte utile concertele lectie si daca nu ne-ar fi greu sa recunoastem ar fi utile si pentru noi adultii.

Felicitari, votat cu placere.

Dana2008AUTOR REVIEW
[12.06.17 11:46:20]
»

@mishu: mulumesc frumos pentru vizita si aprecieri!

Culmea e ca le si place, dar trebuie sa-i duca cineva acolo!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dana2008, mishu
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Tîrgu Mureș:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.05363392829895 sec
    ecranul dvs: 1 x 1