BUN
GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Targu Mures este orasul in care am revenit cu drag, dupa aproape treizeci de ani, Centrul vechi al acestuia fiind dominat de Cetatea Medievala. Dintre toate cetatile medievale din Romania pe care le-am vizitat pana in prezent, cea de aici mi-a placut cel mai mult. Nu pentru ca ar fi cea mai frumoasa, ci pentru ca este insufletita. Aflata in centrul orasului, este o fortificatie din secolul al XVII-lea, cu sapte bastioane denumite dupa bresle: Tabacarilor, Macelarilor, Dogarilor, Croitorilor sau Blanarilor.
In timpul lucrarilor de restaurare, s-au descoperit un atelier de prelucrare a bronzului, pivnita unei case, o bucatarie aproape completa din secolul al XVII-lea si o fabrica de caramida din perioada secolelor XVI-XVII. Prin proiectele de restaurare s-au urmarit reabilitarea cetatii, dar si restaurarea interioara si exterioara a Bisericii Reformate din Cetate.
Astazi, cetatea este un loc de promenada, cu terase si alei dotate cu banci, precum si Oficiul starii civile, situat in spatele Bisericii, amplasat intr-un decor de poveste.
In incinta cetatii au loc targuri si festivaluri pe tot parcursul anului, iarna devenind „Oraselul copiilor” , unde este amenajat un parc de distractii si un patinoar artificial.
Am asistat la o reprezentatie a unui grup de adolescenti care dansau si bateau tobele, intr-un ritm alert, ne-am plimbat pe alei pana s-a inserat, dupa care am parasit cetatea si ne-am indreptat spre un obiectiv turistic ce nu are legatura cu istoria medievala, Scara Rákóczi. Aceasta are 70 de trepte care leaga strada Revolutiei de parcul Cetatii Medievale si a fost amenajata in 1902. In 2014 a fost pictata cu motive traditionale ardelenesti iar atunci cand o privesti din partea de jos, ai senzatia ca este un covor taranesc. Pacat ca nu sunt reimprospatate culorile, care datorita intemperiilor s-au cam sters.
Am incheiat ziua cu o plimbare in centrul orasului, admirand Palatul Prefecturii, in fata caruia se afla una dintre cele patru copii ale Statuii Lupoaicei, pe care statul italian le-a daruit statului roman. Cladirea este construita in stil secession, cu un turn inalt de 60 m, plasat asimetric, construit initial drept foisor de foc al orasului si acoperit cu placi de majolica frumos colorata. Am admirat-o, inclusiv de la balconul camerei de hotel si mi-a placut jocul de culori de pe acoperis, care se modificau incet trecand de la albastru marin, la albastru electric, violet si rosu. Langa sediul Prefecturii se gaseste o alta cladire emblematica a orasului, Palatul Culturii, pe care l-am vizitat a doua zi.
Acesta este construit in stil Art Nouveau, in doar doi ani, in perioada 1911 – 1913, din initiativa primarului de atunci al orasului Targu Mures, Bernády György. Palatul gazduieste Biblioteca Judeteana, Filarmonica de Stat si Muzeul de Arta, cu expozitii temporare si permanente.
Fatada palatului, in culori calde, este completata cu mozaicuri si basoreliefuri, fresce si vitralii, iar acoperisul este decorat cu tigle alb-albastre si rosii.
In interior, impresioneaza holul lung realizat din marmura de Carrara, delimitat de doua oglinzi venetiene. Peretii sunt pictati in auriu si verde, avand un aer oriental, accentuat de lumina calda ce patrunde prin vitraliile colorate. Acesta are si rol de foaier al Salii mari de spectacole a Filarmonicii de Stat. In partea stanga se afla Biblioteca, iar aripa dreapta gazduieste Muzeul de arta.
Prima sala vizitata, la etajul intai, este Sala Oglinzilor, in care, din pacate, fotografierea este interzisa. Aici exista doua grupuri a cate trei oglinzi mari de cristal, insa, sala este dominata de 12 vitralii viu colorate, care ocupa un intreg perete. Vitraliile din stanga reprezinta scene din viata transilvaneana si arhitectura secuiasca. Picturile din dreapta ilustreaza legende secuiesti, iar cele patru vitralii din mijloc prezinta balade populare maghiare. In difuzoare, o voce calda prezinta, pe scurt, baladele si legendele ilustrate in vitralii.
Camera memoriala Bernády este dedicata primarului ce a construit aceasta cladire, care a lasat prin testament, mobilierului biroului sau, Bisericii Reformate.
Un alt primar important al orasului este omagiat in camera memoriala Dandea, acesta fiind cel care a revigorat activitatea culturala si sociala mureseana.
Intrarea principala in Sala Mare (Sala de Concerte) se face din holul de la parter, deasupra acesteia aflandu-se un relief de bronz care prezinta incoronarea regelui Franz Joseph. Noi am urcat insa la etajul intai si am admirat sala monumentala de la balcon, aceasta inaltandu-se pe cele trei nivele ale cladirii. Culoarea predominanta este mov, care se asorteaza perfect cu auriul tavanului, iar pata de culoare este data de tapiteria rosie a scaunelor. Aceasta sala se mandreste cu una dintre cele mari orgi din Romania, care are un sistem de functionare electro-magneto-pneumatic, singura de acest fel detinuta de o filarmonica din tara.
Imi pare rau ca nu am vizitat si gradina zoologica, despre care am aflat mai tarziu, insa ma bucur ca am poposit in acest oras si ne-am organizat timpul in asa fel incat sa vizitam Palatul Culturii, care in fiecare zi de luni este inchis. Din pacate, obiectivele turistice nu sunt deschise zilnic, iar atunci cand organizezi un circuit in Romania, este bine sa fii informat cu privire la programul de functionare al acestora.
Trimis de geani anto in 28.02.21 10:16:35
1 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (geani anto); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
1 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă Tîrgu Mureș, TÎRGU MUREȘ" (deja existentă pe sait)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Apr.2024 Pe urmele lui Bolyai János (2) — scris în 20.10.24 de adso din IAşI - RECOMANDĂ
- Apr.2024 Pe urmele lui Bolyai János (1) — scris în 15.10.24 de adso din IAşI - RECOMANDĂ
- Nov.2023 Târgu Mureș, după 10 ani — scris în 08.11.23 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Jul.2020 In cautarea frumusetii – Targu Mures — scris în 19.08.20 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2019 Targu Mures - un loc ce merita vizitat — scris în 18.08.19 de dan16 din CAMPULUNG MUSCEL - RECOMANDĂ
- May.2017 De la G. Enescu la C. Silvestri, de la Conservatorul Municipal la Filarmonica de Stat din Tîrgu-Mureș — scris în 25.05.17 de Dana2008 din TîRGU MUREş - RECOMANDĂ
- May.2014 O zi prin Targu Mures — scris în 02.10.14 de AleDia din SIBIU - RECOMANDĂ