GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Moldoveanul, mirat și entuziasmat de ceea ce vede:
- Ia uite ce clădire frumoasa!
Bănățeanul: Apăi da, cum nu, numai la noi in Cimișoara sunt clădiri așa frumoase, că, doară, noi suntem fruncea !!!
Moldoveanul: Eh, lasă, c-avem și noi clădiri frumoase-n Moldova...
Bănățeanul: Așe, da' tu știi, no, clădirile noastre au parcare subterană, și de-acolo ieși numa' cu liftul afar'.
M: Și la noi mai sunt...
B: Și-ncă la noi clădirile sunt izolate și termic și fonic, aveți voi așe?
M: Bine da...
B: Băi! Clădirea asta are încălzire centrală, centrală fotoelectrică pe acoperiș și alimentare cu apă direct din pânza freatică!
M: Mda, ai dreptate, nu, la noi nu am auzit de așa ceva, extraordinar... da' cine-i proprietarul?
B: Ei, un țîgan, Bulibașa Stănescu.
Nimeni nu poate să spună despre mine că nu-s ciudat! Parte din voi o să mă cunoașteți, vă anunț de pe-acuma, să nu-mi aud, apoi, vorbe, nu vreau s-aveți surprize!
Toată lumea îi fericită de numa'numa că o anunțat Cornel unde va fi găseala anuală AFA din 2017: la Slănic Moldova. Și-acuma, cu toții or năvălit pe siteuri și, cu toții, citesc ce este și ce vrea Slănic Moldova, ce poți face, la o adică, atuncea când ai ajuns acoloșa! Nimeni nu mai scrie de nicio Grecie, de nicio Românie, gata, toată lumea-i focusată pe Slănic -Moldova !
Și-atuncea, în vacarmul ăsta, în agitația asta galopantă, în frenezia cu care toți membrii AFA sunt călare pe Moldova, de s-a și lăsat pământul într-o rână, ce poate să facă Yersinia Pestis, hm, să v-aud?
Mmmneeaah, n-ați ghicit, iacă, vă spui io: o să scriu despre Timișoara!
Că sunt paliu, asta poate că v-ați dat seama, dar eu vreau să întăresc concluzia știți vorba aia: ”De departe zici că-i prost, dar când te-apropii, te convingi!” Pentru că de ce spun asta, spun așa că fiin'că io am fost în Timișoara fix acuma un an în urmă!
Review-ul ce urmează este un pseudoghid turistic, nu are nicio pretenție de a fi stea călăuzitoare pentru ăia de veți veni în acest oraș. Așa după cum fac toate marile firme de vor să prevină accidentele, așa și eu, vă anunț că nu este bine să faceți ceea ce am făcut eu, o eventuală încălcare a acestui sfat vă va atrage, în totalitate, răspunderea, dar numai a voastră! Aaa, uitam, niciun animal, pasăre sau insectă nu au mierlit,sau au fost rănite, din cauza mea, pe durata în care am scris acest review !
Să-ncep, deci:
Știți cu toții că pentru noi, oamenii muncii, concediul reprezintă visul cu care mergem cu dinții strânși la muncă, cele vreo 300 de zile. Când, însă, e vorba despre concediu, cu toții ne planificăm, atent, activitățile, locurile de văzut și de cazare unde urmează să ne petrecem vacanța. Cu toții încercăm să luăm concediul în lunile cu căldură, vara în mod ideal,că atunci marea-i mai albastră și mai caldă, muntele mai răcoritor iar berea, mai rece !Ca să avem bani pentru distracție, devenim economi, motiv pentru care, până ajungem în ele, strângem, grijulii, bănuți albi pentru zile de concediu. Vorba aia, reclama de la CEC: ”Azi, la CEC, un leu depui, mâine-ai să constați că nu-i! ”. Și, la o adică, să ferească Dumnezeu să nu ni se aprobe concediul la data, ora și minuțelul de-l tânjim!
Ei,cum v-am descris, mai devreme grija cu care ne luăm concediul, exact așa am pățit și eu, în luna ianuarie 2016. De-abia ce-ncepuse anul când șeful meu, de-atunci, m-a anunțat că figurez în evidențele instituției ce mă avea pe ștatul de plată, cu o restanță de concediu, de vreo 10 zile. Care restanță trebuie raportat că a fost executată, în cel mai scurt timp. Și că, în ceea ce-l privește, mă lasă să aleg când vreau să intru în concediu: imediat sau după ce termină de vorbit, la telefon, cu mine?
Am ales să plec imediat, plin de bucurie: abia ce se terminaseră sărbătorile de iarnă (deci, bănuții erau pe sponci, sau, mai bine zis, mai rari decât Tezaurul de la Pietroasele, afară se anunța perioadă de viscol! Uraaa, să-ți tot petreci concediul!!!
O zi am bolmojit eu pe-acasă, bosumflat, dar, în acea seară a venit un prieten și auzind de necazul meu, mi-a spus că ar vrea să ne invite să mergem, cu grupul lor, în zona Sibiu și apoi, la Timișoara, toată vâjîiala pentru vreo 4 zile! Că are rezervări făcute la prețuri promo și că transportul îl facem cu mașina lui, că eram patru inși la mijloc de transport și că banii de mâncare ar fi tot cam ca acasă.
Nu știu alții cum sunt dar eu, când aud de plecat de-acasă, devin ca Hermes, ăla de-avea aripioare la piciorușe, din care bâzâi cam ca o pasăre Colibri.
Adriana, că n-avem bani, că ăia de-i avem sunt pentru altceva, că ea n-are concediu, că... și că... motiv pentru care, bărbat fiind, am urlat, în șoaptă: Hai, măi Adi, să mergem!
Pe scurt, n-o mai lălăi, joi, 14 ianuarie, la ora 9,00, după băutul cafelei, eram și anume în mijlocul auto respectiv, cap-compas Sibiu.
Ca vrednici și adevărați vrânceni ce ne aflăm, am trecut Ojdula și, de aici, prin Tg. Secuiesc am tăiat-o spre Brașov. Oprit în oraș, belit ochii pe la magazine, dupe care, nazati, în mașină și Sibiu!
La Sibiu am fostără cazați la Da Vinci Residence, un hotel nu foarte luxos dar bengos prin felul în care era așezat și mobilat, o să v-arăt poze, nu scăpați. Cel mai mult mi-a plăcut restaurantul hotelului: nu foarte mare, mobilat în stil compartiment de vagon de tren, chiar interesant!
Am ieșit în acea seară și ne-am plimbat îndelung prin Sibiu, un oraș care o să-mi placă mereu, n-are nicio vină pentru Johannis! Am făcut poze, imortalizând trecerea noastră prin respectiva urbe. Apoi am fost și-am mâncat la Restaurantul ”La Turn”. Fiind ianuarie, evident am stat în salon. Mâncarea nu m-a dat pe spate, dar numai din vina mea, coastele alea de porc erau splendide, numai că aveau glazură de caramel. Carne de porc cu glazură dulce nu e chiar un fel tradițional de mâncare al moldoveanului din mine, deși acasă, la mama, cinele noastre se terminau cu un concert la pian, cântat de tata, fochist pe locomotivă la C. F. R., adică, noblețea o am în mine, cred că v-ați dat seama!
Oricum, una peste cealaltă, ieșirea din Sibiu chiar mi-a plăcut, aș minți să spun că nu! Iar restaurantul de spuneam de el avea o bere bună, la draft, ușor alcoolizată peste medie. Oricum, afară era frig, nu au fost urmări josnice! Adică, până la hotel, am mers biped și nu patru...înțelegeți voi, da ?
A doua zi ne-am continuat drumul spre Timișoara, oraș în care am ajuns pe la ora 15,00 sau, poate, mai târziu, nu o să mă certați de-atâta lucru!
Cazarea am avut-o la Boca Junior, unde eram așteptați, că doar aveam rezervările făcute. Am găsit hotelul cam greu, că GPS-ul ne ducea-n altă parte, cred că era flămând de ne tot ducea la o patiserie?!
Știți că pentru mine camera de hotel nu-i vreun obiectiv turistic în sine, așa că, la fel ca toate alelalte hoteluri și asta avea ceea ce-mi trebuia. Punct.
Imediat ce ne-am cazat am ieșit în oraș. Odată cu sosirea noastră, în Timișoara a venit și o ploaie. Rece. Eu, de felul meu, sunt încăpățânat, așa că am plecat descoperit. Am decis să mergem pe jos, să luăm un prim contact cu orașul. În cele 30 de minute în care am ajuns de la hotel la Operă, gândurile din tărtăcuța-mi or plecat la culcare. Pe bune, cred că trăiam din fotosinteză, din lumina zilei, că nici reflexele nu le mai aveam!
De-aia, spun, când am ajuns în Piața Victoriei, nu voiam decât căldură. Ceilalți au hotărât că așa ceva vom găsi la restaurantul ”Lloyd”. Am năpădit în interior și am ocupat un loc la o masă, prin prăbușire. Dacă se luau de mine și voiau să mă dea afară, interpretam o criză de inimă, mă rog, orice, dar de ieșit, nu ieșeam, nici mort !
Ca să vă faceți o idee, noi am ajuns acolo pe 15 ianuarie, adică a doua zi după Anul Nou la sârbi. Personalul restaurantului era entuziasmat de sosirea noastră, cred că ne-au și urat bun venit pe sârbește, „Jebem ti... ", mă rog, erau și ei obosiți. (Buei, glumesc, nu ne-o-njurat nimeni, oamenii or fost primitori!)
Au încercat de toate, doar-doar om pleca, dar, mnneah, n-ai să vezi, afară mai ploua și eu nu ieșeam, neam, în ploaie. Am comandat, deci, de mâncare și am și primit. Mâncarea bună, sârbii gătesc bine, știu asta de la prietenii mei din Zajcear. Prețul, corect! Muzica, durere, era o melodie în sârbește, la o vioară, de-o scârțîia ăla de mureai! Aiurea, io stau bine cu nervii, nu mi-o păsat!
Pentru că-ntre timp s-o oprit și ploaia, am ieșit afară și ne-am plimbat, îndelung, prin Piața Victoriei. Ne-am dus pe Corso și ne-am întors pe Surogat! Mi-o plăcut!
A doua zi, plină: am ieșit, de data asta cu șapcă pe cap, eu, și-am luat-o, metodic, prin Timișoara, dornici să vedem ce-i de văzut.
Din păcate, nu ne-am învrednicit de-un ghid adevărat, am apelat la internet. De-aia, spui, ceea ce scriu eu acuma nu-i vreun ghid de urmat și de alții.
După ce am reajuns în Piața Victoriei, ne-am preumblat numai prin jur, plimbându-ne, la pas, fără nicio țintă anume. Am trecut prin Piața Unirii, prin Piața Roșie, prin Piața Traian. Am văzut ceva clădiri, am ajuns pe lângă Catedrala Mitropolitană, apoi, ceva mai jos, am traversat Bega, pe un pod și am ajuns pe la Piața Maria.
De-acolo, am plecat, tot pe jos, spre un restaurant, Casa Bunicii 2, cred, unde-am adăstat preț de vreo două ore. Cât să ne tragem sufletul și să lovim, decisiv, câteva sticle cu bere. Și, da, normal, am mâncat!
Acuma, dacă vreți, deschid Google și vă scriu despre fiecare loc pe unde-am trecut ce și cum, ca să par erudit, pregătiți-vă! Haidi, buei, știți că țin la voi, n-o să fac asta! Care vrea, n-are decât s-o facă!
Ce regret, sincer, este faptul că n-am știut s-ajungem la un muzeu și să-l vizităm! Nu ne grăbeam, dar voiam ca, într-un timp scurt, să vedem cât mai multe.
Seara am ieșit, ca tot moldoveanul, la Mall, dar asta n-are niciun haz, n-am ce vă spune!
Rezumând, că orice lucru plictisitor are și-un sfârșit, deci până și review-urile mele, Timișoara mi-a lăsat o impresie deosebită. Nu, nu mă dau bine pe lângă Admin, este un oraș pe care l-am apreciat ca fiind civilizat și frumos. Nu atât de frumos precum Clujul, parcă și Brașovul este un pic în față, dar, hei, aicea, pe AFA, nu facem clasamente despre locuri și orașe, care e mai, sau mai! E ca și cum ne-am compara-ntre noi, ce scriem aici, mai ales că, se știe, cel mai bun sunt EU! :D
Fug, înainte să aruncați după mine, haidi, pa!
P. S. Ca un moldovean ce mă aflu, pentru întâlnirea A. F. A., din Moldova, mă duc să-mi cumpăr training nou! Sâc!
Trimis de Yersinia Pestis in 16.01.17 19:49:37
23 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Yersinia Pestis); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
23 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Pe lângă votul normal, mai notează pliz şi unu' cu minus - că aifostaici şi nu mi-ai dat de ştire!!!
De 17 minute mă toooot gândesc cu ce (lichid, cel mai probabil) să te pedepăşesc... :-)
@cornel: Frate, ai putea să dai cu benzină, că tot au redus ăștia prețul, dar, mai bine, eu dau vinul, tu aduci palinca! Și, așa, ne stingem unul- altuia, focul!
@Yersinia pestis: Din nou Îți spun că ești fantastic.
Ce traseu, ce excursie, ce restanță de concediu, în ianuarie. Deci cam anul trecut pe vremea asta fusesi la Timișoara, la inima AFA.
Am înțeles nu-ti plac coastele de porc glazurate:-)
Dar bancurile, nu mai zic, ești tare.
Și așa este cred că s-a lăsat țară spre Slănic!!!! toată lumea, unii cel puțin, pun întâlnirea la cale, trasee, microbuze cu sau fără remorcă, vin cu cisterna și alte alea...
Să ne vedem cu bine la Slănic.
@Yersinia pestis: Felicitări pentru articol.
Bancul de la început mi-a adus aminte de anul 2001 când tânâr absolvet al politehnici din Timişoara am venit la Râmnicu Vâlcea (eram vreo din Tm). Tot atunci au venit şi colegi care au terminat la Iaşi şi atunci am început exact ca în banc.
Pozele mi-au amintit de multe locuri pe care le-am luat la pas prin prea frumosul oraş.
Toate cele bune şi să ne vedem la Slănic.
@ANILU: Da, se pare că lucrurile bune vin pe nepregătite!
Sper să trăiesc și să prind Slănicul. Dacă nu, asta e, o să vă bântui, scot dopul la piscină!
@zlatna: Aștept să ne vedem, clar!
Timișoara este chiar frumoasă, este oraș cu amprentă!
Și Rm. Vâlcea este un oraș frumos, nu ești păgubit!
@Yersinia pestis:
Ai greseli in articol sa stii. "Ca tot moldoveanul la Mall", hai si mai studiaza, tot romanul e la Mall, e sport si cultura nationala si nu regionala. (ce tie si cu moldovenii astia, sa ia ei tot!)
Am aruncat un vot spre tine, daca vii cu ochiu vanat la intalnire, eu sunt vinovata.
@Yersinia pestis: tot in acelasi spirit de gluma, bine ai venit in Ardeal, ai dat si tu de o bere neadapata, normala, nu mai alcoolizata
@elviramvio: Moldovenii sunt unici! Mai ales cei din Vaslui!
@horachira: Să știi că berea din Ardeal este o bere bună!
Acuma, tot ca-n banc și noi, moldovenii avem bere bună, în zona Sucevei și a Bacăului, din păcate, nu poci spune numele!
@mishu: Da, să știi! Uite, eu, de vreo două zile îmi surprind constant ficatul bând apă! Știi vorba:În bere e putere. În vin e sănătate. În cognac e distincție, iar în apă sunt microbi.
@horachira:
”... bine ai venit in Ardeal
De fapt, corect era „Bun venit în Banat”. Zi și eu, nu dați cu pietre...
@Yersinia pestis:
Un oarecare dintr-un sat îndepărtat soseşte la Bucureşti, se suie într-un taxi şi comandă şoferului:
- Du-mă în principiu!
Şoferul:
- Unde?
- În principiu, ţi-am zis!
În fine, după mai multe încercări de a-l lămuri pe şofer unde voia să meargă, bădia spune:
- Păi mi-a spus şi mie cineva că la Bucureşti, în principiu, se găsesc de toate! - Cam așa și cu Timișoara. Avea de toate dar nu-i nimic Yersi. Important este că te-ai plimbat și ți-ai clătit ochii.
Eu am avut un ghid bun acolo astfel că Timișoara mi-a plăcut mult. În comparație cu Sibiu de exemplu, care mă lasă rece.
Chiar mă gândeam că trebuie să scriu și eu ceva, un rw, sper ca timpul să mă păsuiască, de vreo două săptămâni tot scriu, șterg, refac
Te salut cu drag!
@krisstinna: Ei, vizita în Timișoara a fost pe repede înainte, am fost patru familii și a trebuit să facem, de comun acord, de toate, de aceea n-am prea ajuns pe la muzee.
Olteanul își urcă-n căruță femeia și copilul și pleacă la București.
Ajung aici și mergeau prin oraș. Ajung la Universitate și văd statuia lui Mihai Viteazul.
-Tată, tată, ce-i aia?
-Nu știu, tată!
Vede și Intercontinentalul:
-Da' aicea?
- Habar n-am!
Ajung la Obor:
- Aicea ce-i, tată?
- Nu știu!
Mă-sa îi spune copilului:
-Da mai taci, băi, îl bați la cap pe tac'tu!
Olteanul:
-Lasă-l, nevastă, să-ntrebe, altfel cum vrei să-nvețe?!
@Yersinia pestis: Pentru mine Bun bancul dar i l-am citit și soțului meu "oltean la origini" și a venit cu completarea - la căruță aveau și cățeaua legată cu lanțul. Așa zice el că se plimbă oltenii cu căruța. Și nu-i banc!!!
@ANILU: Da, așa o fi, dar despre cățea nu știu nimic!
@Yersinia pestis:
Nota 10 pentru Timisoara si Yersinia capcaunul moldovean! Ba nu! unspce, ca ai bagat s-un banc!
Timisoara - I like it! Si acum realizez ca nu am scris niciodata despre orasul despre Bega desi e unul din cele mai vizitate orase de catre mine, cu o prezenta de 1 - 3 vizite pe an.
Yersi, esti inepuizabil, asa ca ma bazez ca vei avea combustibil (adica bancuri) la tine si la Slanic M. Ca alte combustibile vor fi din belsug din ce se aude! .
Sa stii ca nu a propus nimeni concurs de bancuri la Intalnirea AFA, de frica sa nu piarda titlul de bacherul cel mai bun (asa le zine astora de zic bancuri?).
Pe curand!
@Dan&Ema: Ei, doar știi vorba: la pomul lăudat...
Cât despre cât o s-avem de băut, lasă-mă să aștept adunarea, în sine. De promisiuni am podul plin!
Review-ul, în sine, nu-i de vreun premiu Pulitzer, cum niciun review de-al meu nu e de așa ceva. Doar că, așa, la simplă preumblare, Timișoara mi-a lăsat o amintire frumoasă.
În trecutul nu foarte îndepărtat, am ajuns la Timișoara numai în interes de serviciu, nu prea stăteam s-o lălăim prin oraș.
Acuma, însă, a fost o ieșire și relaxare fericită.
Mersi de aprecieri, aștept să ne cunoaștem in personam!
@Yersinia pestis:
Spicuiesc
ANILU
[16.01.17 21:32:24]
» mesaj pers
@Yersinia pestis: Din nou Îți spun că ești fantastic.
@danaeldreny: Da, așa e, n-are rost s-o mai dau pe după deșt', sunt extra!
Ce zici, dacă scot tricouri cu mine le vând?
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Dec.2023 Timișoara – am redescoperit orașul în zile de sărbătoare — scris în 12.12.23 de ANILU din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Sep.2022 Timisoara partea II - Piata Unirii si Piata Balcescu — scris în 10.10.22 de deeutza din PLOIEşTI - RECOMANDĂ
- Sep.2022 Timisoara partea I — scris în 09.10.22 de deeutza din PLOIEşTI - RECOMANDĂ
- Jun.2022 Timișoara — după 15 ani — scris în 01.08.22 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Jun.2021 O Timișoară altfel — scris în 05.08.21 de robert din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2020 Timisoara — „Mica Viena” a Romaniei — scris în 17.10.20 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Nov.2019 Rătăcind prin Timișoara anului 2019 — scris în 17.12.19 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ