ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 30.10.2013
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 20-30 ani
DIN: Timisoara
ÎNSCRIS: 15.01.13
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
JUL-2012
DURATA: 1 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 2 MIN

Un parc special - Parcul Rozelor

TIPĂREȘTE

Nu degeaba Timisoara este supranumita "Orasul Parcurilor" data fiind multitudinea si vechimea acestora.

Un parc care se remarca prin unicitate este Parcul Rozelor, care intruneste peste o mie de soiuri de trandafiri, parc renovat recent cu fonduri europene (2012).

In cadrul reabilitarii s-au schimbat aleile cu unele noi, moderne, s-a introdus un sistem de irigatie performant cu aspersoare, s-au inlocuit bancile si pergolele pe care se catara trandafirii, gardul imprejmuitor a fost schimbat, s-a construit un nou grup sanitar si bineinteles s-au plantat specii noi de roze. Iluminatul pe timp de noapte este realizat cu lampi care folosesc energia solara.

Situat chiar in centrul municipiului, Parcul Rozelor a luat fiinta la sfarsit de secol XIX cand un renumit peisagist german, Wilhelm Muhle, punea bazele unei intinse gradini pe actualul amplasament al parcului. De curand la intrarea in parc a fost dezvelit bustul lui Muhle, considerat intemeietorul parcului si care a reusit sa faca cunoscuta Timisoara ca "Oras al Trandafirilor" la inceput de secol XX.

Parcul a avut o evolutie zbuciumata in perioada celor doua razboaie mondiale, fiind distrus in mai multe randuri, iar dupa este din nou reabilitat, se fac noi plantatii si in 1965 se realizeaza un catalog al trandafirilor din parc. Ca urmare a modernizarii de anul trecut au fost plantate noi specii de trandafiri, numarul acestor specii depasind 1200.

Pe langa straturile cu aranjamente florale si pergolele dispuse de-a lungul aleilor, pe latura sudica a parcului sunt numeroase salcii, care marginesc malul Canalului Bega (din pacate aleea de promenada de pe malul Begai, care comunica pe sub podul de peste Bega cu Parcul Copiilor) nu a fost reabilitata si nici mobilierul urban prezent aici.

Parcul dispune de un teatru de vara (construit in perioada interbelica) cu o scena imensa si mii de scaune pentru spectatori in fata acesteia. Aici se desfasoara anual in aer liber festivaluri renumite si devenite de traditie precum Festivalul Inimilor (in iulie), Festivalul de Opera si Opereta (in august) sau Ruga Timisoarei (in septembrie). De asemenea, incepand din anul 2009, la sfarsit de mai se sarbatoreste la Timisoara "Ziua Trandafirului".

In parc exista internet wireless gratuit, se mai gaseste amenajata o cismea cu apa de izvor, iar langa este un teren destul de mare, imprejmuit, unde timisorenii isi scot cainii la alergat.

Un parc recomandat pentru a fi vizitat, ziua pentru a admira frumusetea si parfumul rozelor iar seara pentru o plimbare reconfortanta in natura pe aleea de pe malul Begai.


[fb]
---
Trimis de Tucu2009 in 30.10.13 02:52:45
Validat / Publicat: 30.10.13 09:40:30
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TIMIȘOARA.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 1888 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Tucu2009); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P29 Trandafiri si pe mal
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 8100 PMA (din 12 voturi)

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

piti
[30.10.13 20:01:29]
»

... (din pacate aleea de promenada de pe malul Begai, care comunica pe sub podul de peste Bega cu Parcul Copiilor) nu a fost reabilitata si nici mobilierul urban prezent aici.

Aceasta zona face parte din proiectul de reabilitare a malurilor canalului Bega, un proiect inceput zilele acestea de o firma din Arad, la incheierea lucrarilor putem spune ca zona parcului va fi total revitalizat.

De mentionat si o toaleta reconstruita din temelii.

Piatra cu care s-au dalat aleile provine din Grecia (Kavala).

Cancan: in studentie aici imi pierdeam noptile (insotit). Nu va ganditi prea departe, un sarut, o pipaiala si atat.

Like! Mi-ai trezit amintiri.

Tucu2009AUTOR REVIEW
[31.10.13 00:18:37]
»

@piti: Ma bucur ca ti-am trezit amintiri placute legate de Parcul Rozelor.

Intr-adevar aleile parcului sunt ceva deosebit si sa speram ca si aleea de pe malul Begai va fi refacuta odata pentru a fi in ton de nou cu restul aleilor din parc. De toaleta am mentionat si eu in review.

Sa speram ca aceasta oaza de relaxare va fi pastrata si ingrijita de catre timisoreni pentru a putea fi in continuare un motiv de mandrie pentru noi si pentru ca Timisoara sa-si pastreze renumele de "oras al florilor si al parcurilor".

Cristicop
[31.10.13 04:48:22]
»

@sxl: Salut!

Am facut armata la Timisoara chiar in 89. De atunci am mai vizitat-o de cateva ori si mi-a ramas in minte in primul rand dragostea timisorenilor pentru curatenie si pentru flori. Mai ales zona de la Piata Operei pana la Catedrala este super.

Unitatea mea era pe Calea Lipovei si de acolo pana in centru mergeam pe jos o gramada de timp, dar era frumos si curatenie. Mai rar am vazut oameni care locuiau la bloc si ieseau sa mature prin fata blocului.

Felicitari pentru un oras curat si civilizat (cu anumite exceptii)!

Tucu2009AUTOR REVIEW
[31.10.13 16:03:21]
»

@Cristicop: Multumim si la mai mare!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Cristicop, piti, Tucu2009
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Timișoara și împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.05875301361084 sec
    ecranul dvs: 1 x 1