GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
De la Șercaia spre Rupea... bucuria de a întâlni istoria simplă a satelor
Am tot stat pe gânduri unde să încadrez postarea, la Rupea sau Făgăraș... după ce am răsfoit și citit reviewurile din zonă, m-am hotărât - aici va rămâne... pentru că Doamna Wikipedia zice:
Țara Făgărașului (uneori și Țara Oltului) este o depresiune și un ținut istoric din Transilvania, situat de-a lungul cursului mijlociu al râului Olt, cu centrul în cetatea medievală Făgăraș. În 1876 teritoriul Țării Făgărașului a fost organizat în comitatul Făgăraș, unitatea administrativă precursoare a județului interbelic Făgăraș. Odată cu instaurarea regimului comunist în România, ținutul Făgăraș a fost împărțit între județele actuale Brașov și Sibiu.
M-am uitat și la hartă și doar puțin voi ieși din hotar.
În excursia de 4 zile (vezi impresii), am stat 2 zile în Crihalma, un sătuc primitor, de oameni gospodari, care încă își păstrează nealterate tradițiile.
De la Șercaia am luat-o în stânga pe DJ 104, un drum aflat acum în stare bună (am înțeles că la un moment dat se numea Drumul rușinii, dar cum la noi este DN 76 - veșnic în lucru... nu mă mai miră nimic). Bine că starea asfaltului e bună, timp frumos am avut... de mers până la Hoghiz ne-am dus, chiar dacă trebuia să mergem în stânga..., așa că pot să vă povestesc despre drumul respectiv... chiar destul de bine, cu atracțiile din zonă, atâta cât nervii șoferului au rezistat. Eu sunt pe principiul: Ioai... era o biserică... ce frumos... uite un monument... oprește... Oprește!... no, bine că nu oprești... Sunt cam exagerată, nu?
Traseul e frumos, ne plimbă printre coline în Țara Oltului (la 3 km est, aproape paralel cu drumul curge Oltul)... cer senin, petice de nori și dealurile înverzite... e altceva... nu am mai fost pe aici.
Câteva sate se aștern în cale, după Șercaia: Pârâu, Veneția de Jos, Comăna de Jos, Cuciulata, Fântâna, Hoghiz pe o distanță de 24 km. Și ele nu sunt de azi, nici de ieri ci unele vechi-vechi de tot: Așezări din epoca bronzului au fost scoase la iveală la Cuciulata, Șercaia, Beclean, Mândra, Hoghiz, Săvăstreni și la Ungra. zice doamna Wiki..., iar altele doar vechi :) De data ceva mai recentă, din epoca fierului, care coincide, în parte, cu perioada statului dac, sunt urmele de locuire constatate, printre altele, la Comăna de Jos, Veneția de Jos, Părău, Șinca Veche, Arpașu de Sus și la Racoș.
Așa că ne plimbăm pe urmele străbunilor... ăi mai bătrâni...
Satul Pârâu este așezat între Dealurile Persanilor și Lunca Oltului, fiind atestat la 1293. Urmele celor care au trecut prin timp aici se găsesc prin documentele bisericii, în cărți monografice și la Muzeul Țării Făgărașului, dar și clădiri vechi - biserica și școala.
Prima școală românească din sat este datată la 1852, aflată sub conducerea preotului Cerbu, situată chiar lângă biserică.
Se pare că în anul 1755, sub oblăduirea protopopului Stanciu, aici s-a ridicat o bisericuţă din piatră şi cărămidă, acoperită cu ţiglă, cu trei clopote, pictată în interior şi care purta hramul “Cuvioasa Paraschiva”. Nefiind suficient de încăpătoare pentru credincioși, prin truda acestora și a părintelui Cerbu, s-a ridicat în perioada 1876-1883, actuala biserică, terminată la 23 aprilie și care a purtat hramul Sf. Gheorghe. Povestea nu e tocmai fericită, fiecărei familii punându-i-se o taxă pentru biserică, celor care nu au reușit să plătească au fost scoase pământurile la vânzare, chiar și casele... unele familii mutându-se în Bărăgan unde au început o nouă viaţă.
Folosită ca punct de observare în timpuri de restriște, turla bisericii, în stil gotic, are o înălţime de peste 53 m, fiind astfel una din cele mai înalte biserici din judeţ. Stilul arhitectonic al bisericii este bizantin, la care se adaugă elemente gotice. Materialul folosit la ridicarea bisericii a fost piatra din Perşani, cărămida, iar ca liant s-a folosit varul care a fost stins direct pe zid.
În curtea bisericii este ridicată crucea în amintirea Lucreţiei Canja, cunoscută în istorie ca “Eroina de la Olt”, cea care a arătat trupelor româneşti în Primul Război Mondial locul prin care se putea trece Oltul. La Olt am fost prima care am pășit în apă, ținând de mână un soldat. După mine, nu vă fie frică! Cunosc vadul și nu vă puteți îneca. Și așa au pornit după mine, cu armele deasupra capului și ținându-se unul de altul, toți soldații și ofițerii regimentului. “ (un articol interesant pe această temă este aici romanialibera.ro/special/ ... ungariei-379087)
M-a mai impresionat o inscripție pe Căminul Cultural (renovat, portocaliu și cu termopane), care ne amintea anul construirii - 1839.
Veneția de Jos - eeeei, numele ăsta m-a intrigat de cum am ajuns: clar, am făcut o poză, am postat-o pe FB, să fie toată lumea invidioasă că eu mă plimb prin Veneția. Deși nu facem incursiuni în secolul V (când e atestată Veneția italiană), putem spune că nici Veneția noastră nu e de ieri, de azi, ci din secolul al XIII-lea. Nu vom fi având noi lagună și nu vom fi fost o mare putere navală, dar și pe aici este apa care e legată de toponimia Veneției: râul Venecioara, în albia căruia se găsesc pietre vineții.
Deși nu este chiar pe DJ, am vizitat biserica din Veneţia de Jos, aflată pe lista monumentelor istorice. Cred că v-am mai zis că toată zona este foarte bine marcată cu panouri și indicatoare spre monumente. Biserica cu hramul, Adormirea Maicii Domnului”, a fost construită în 1795 și pictată în 1818 de către Teodor Zugravu, pictor cunoscut în domeniu în zona Munţilor Apuseni. Este singura biserică din Ţara Făgăraşului care are şi pictură exterioară.
Comăna de Jos a fost un important centru administrativ al Țării Făgărașului pe vremea când Ștefan Mailat era principe al Transilvaniei (1534-1541), de aici fiind administrată partea răsăriteană a Țării Făgărașului. Aici exista un scaun de judecată format din 12 asesori, câteva domenii ale principelui și conacul familiei nobiliare Mailat.
Comuna este formată din satele Comăna de Jos (reședința), Comăna de Sus, Crihalma și Ticușu Nou.
În stânga pe sensul de drum către Hoghiz se ia către Crihalma și Ticușu Nou, dar nu fără a trece Oltul pe un pod vechi... Mie mi-a plăcut imaginea de ansamblu a Luncii Oltului, însă, cum toată lumea era îngrozită de porcăriile de pe Olt, am mers pe jos să văd cu ochii mei. Concluzia: am fost oripilată... numai la Jiu am văzut așa ceva acum 7 ani: pet lângă pet, căruțe întregi de gunoaie aruncate pe mal și luate de râu... și cică Primăria nu poate face nimic, că îi amendează apele române... Uff, dacă fiecare și-ar vedea de treabă...
Să nu mă întristez... musai a fost să mă plimb prin Crihalma (Dealul regilor din maghiara Királyhalma), să văd stilul de construcție al caselor, să văd ce mai păstrează din stilul vechi... Spre deosebire de zona noastră, unde casele vechi, în mare parte, au fost dărâmate și construite altele prin anii 75-80, aici se păstrează case din anii 50 și poate chiar mai vechi. Locuitorii zic că-s case românești, mie mi se pare că au și influență săsească... normal... Multe au demisoluri, unde lumea locuiește sau își petrece o bună parte din timp bucătărind sau odihnindu-se într-o așa-zisă cameră de zi... M-am plimbat pe ulița principală, nu râdeți... sunt mai multe străzi (a se vedea pozele) frumos marcate, cu sigla satului...
Magazinul sătesc îmi amintește de copilăria în satul bunicilor, prin formă, design și goliciunea rafturilor din interior în comparație cu imensitatea localului...
Eroii sunt și aici în conștiința sătenilor, li s-a ridicat un monument... Biserica
Monografia satului datează de la 1950, scrisă de preotul Dionisie Bucur, născut în 1890, tatăl său fiind învățător în sat, iar el a fost preot timp de 51 de ani în perioada 1914 – 1965. Datorită firii sale dinamice, fiind ambițios, harnic și perseverent, a reușit să desfășoare o activitate intensă pe plan cultural, administrativ, economic, și social realizând multe planuri de interes obștesc: construcția podului peste Olt, înființează târgul în comună (peste drum de pod), înființează și conduce Cooperativa de consum din sat, construiește căminul Cultural (1835 - foto), publicând și scriind piese de teatru jucate de elevii de la școala din sat.
Mai multe despre sat și legendele lui pe crihalma.ro/istorie.html.
Cuciulata - nu am să vă povestesc despre biserici, ci o informație doar: la nr. 113 este casa în care s-a născut Aron Pumnul.
Hoghiz - satul de acces pe E60
Aici aș fi vrut să oprim din 20 în 20 de metri, dar cum timpul nu ne-a mai permis, am văzut doar Biserica Reformată, construită de contesa Bethlen Katalin cunoscută sub numele Árva (Orfană) Kata în 1749, care a avut rol de misionar în sat.
Biserica unitariană din localitatea Hoghiz a fost construită în secolul al XV-lea. Lăcașul împrejmuit cu zid de piatră, navă alungită și turn masiv a fost construit de catolici, dar în primii ani ai secolului XVII, când religia reformată a câștigat teren, majoritatea credincioșilor catolici împreună cu biserica au trecut la religie unitariană.
Ce mi-am mai propus să vizitez? Castelul Kálnoky (din sec. XVI), Castelul Haller, Castelul Guthman-Valenta, Castrul roman de la Hoghiz (situat între Hoghiz, Ungra și Fântâna)...
Must see! Gata concediul, dar am temă pentru anii viitori...
Trimis de Cdia in 03.09.17 21:19:18
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Cdia); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Ce frumos, să hălăduiești așa pe plaiuri, să vezi locuri, clădiri, decoruri, ornamente… la Veneția… și sus și jos … și berze pe acoperiș… biserici, monumente…
Cred că era în același timp și magazin sătesc și magazine săsesc … drăguț… cu floricele…
Și respect eroilor!
Tot de pe acolo au plecat mulți conlocuitori în țara lor și au abandonat multe case ce se vând acum la prețuri derizorii… n-ați găsit de vânzare?
Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut” (interes crescut din pdv al politicii saitului!)
— e fie (1) dintr-o destinaţie apreciată ca „inedită”, fie (2) despre un obiectiv/destinație la care, la momentul publicării, nu existau impresii recente.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
@danaeldreny: Multumesc.
Am înțeles că într-un sat vecin, unul dintre Ticușuri (Nou sau Vechi) sașii ar fi plecat și casele au fost ocupate sau cumpărate de rromi. În Crihalma erau 3 case de vânzare... cam scumpe 25-30.000 de euro.
Am văzut ieri un reportaj că în Petriș, jud. Arad, sunt case la 6000 de euro... satul e cam izolat, dar e superb... Dar noi, comozii...
@Cdia: Dam, așa ceva... deci prin Făgăraș nu-s... auzisem eu ceva...
Romii au ocupat și multe clădiri bucureștene cu statut incert privid proprietatea, de nu se scandalizează nimeni, ei practică mișcarea ocupy
De varianta asta nici n-am auzit nici nu m-am gândit... prin middle country...
Dar la Arad m-aș duce să fug din lume - lume blajină, viață liniștită, poți aprofunda spiritualitatea și veșnicia...
Am auzit de români ce-și cumpără case în sate din Ungaria, aproape de graniță și fac naveta la job că-n Ungaria casele-s mai ieftine...
@Cdia: Câte locuri neumblate de turiști are România; numeroase drumuri secundare (mai bune sau mai deteriorate) te conduc prin zone pitorești, prin sate vechi și pe lângă biserici zvelte etc. Țărișoara asta a noastră e de fapt atât de mare!
Am pățit de multe ori aceeași fază relatată în articol: Ioai... era o biserică... ce frumos... uite un monument... oprește... Oprește!... no, bine că nu oprești... Sunt cam exagerată, nu? . Uneori aș opri la fiecare monument, casă veche, conac sau biserică din localitățile înșirate în zone pitorești. Din păcate, nu se poate... Dar, câteodată opresc
Frumoasă relatare!
@Cdia: Minunat sa te plimbi prin astfel de sate, multe dintre ele cunoscute doar de localnici dar care se dovedeste a avea oarecare insemnatate (cum ar fi satul in care s-a nascut Aron Pumnul)
Cred ca asta este ceea ce ne incarca cu energie, si din cate spui tu cu tema de anul viitor cred ca asa va fi si la mine.
Felicitari, votat cu mare placere.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Oct.2022 Povești din Țara Făgărașului — scris în 23.10.22 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2021 Arhitectură și istorie transilvană – Biserica din Hălmeag — scris în 27.11.21 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2016 De la Han, la Cetate;) — scris în 14.11.16 de Adina - addcont din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2016 Prin locurile frumoase întotdeauna îţi doreşti să revii — scris în 21.07.16 de Safta Radu din ROșIORI DE VEDE - RECOMANDĂ
- Jun.2016 Prin satele din Ţara Făgăraşului — scris în 07.07.16 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jun.2016 În oraş la Făgăraş — scris în 03.07.16 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- May.2016 Reinterpretarea iei romanesti la Cetatea Fagarasului — scris în 25.06.16 de adri-nico din BUZăU - RECOMANDĂ