ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 18.09.2016
DE Cdia
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Beius
ÎNSCRIS: 05.07.15
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
SEP-2016
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

La coadă cu flacoane goale... Băile Tinca

TIPĂREȘTE

La intrarea (dinspre Holod) în satul bihorean Tinca, pe DJ795, veți întâlni o parcare mare și probabil mai multe mașini ale căror proprietari cară flacoane cu apă de la un izvor amenajat în apropiere.

Sute de bihoreni beau zilnic apă de la Tinca. Datorită apropierii de trei orașe (24km de Salonta, 37km de Oradea, 41km de Beiuș), o dată pe săptămână oamenii vin cu portbagajul plin cu peturi pentru a le umple cu apa tămăduitoare. Apa, care a proprietăţi asemănătoare cu cea de la Vichy Franţa este foarte căutată şi de pensionarii (şi nu numai) care îşi procură bilete de tratament prin Casa de Pensii. Medicii spun că această apă îi poate ajuta pe bolnavii de ulcer, reumatism şi pe cei care suferă de infertilitate. „E bună la de toate, dar mai ales la stomac... ”, se aud voci. Unii nici nu știu de ce o beau, poate doar pentru că e o tradiție în familie să mergi în week-end să-ți duci acasă apă de Tinca.

Apa are un gust ciudat și nu oricine poate să se înfrupte cu plăcere din ea. Noi (eu și soțul) o bem de 20 de ani și nu știu cât bine ne-a făcut, dar rău cu siguranță nu... Cert e că niciunul nu avem afecțiuni ale stomacului. Mi-e bine când o beau după mese copioase, când mă simt balonată și cu gustul m-am obișnuit de mult timp. Apa nu are limpezimea pe care o vedem la cele din marketuri și nu poți s-o ții decât un timp scurt, recomandabil la rece.

De obicei noi luăm apă direct din curtea stațiunii, aflată la câteva sute de metri de intrarea în localitate.

Aici întâlnim o apă minerală de tip Vichy, care nu a fost niciodată îmbuteliată, deși se pare că zăcământul este utilizat de la sfârșitul secolului al XIX-lea. Apa are în total o compoziţie de 7 grame de săruri la litru, este o apă alcalino-feroasă, bicabornatată, sodică, cu magneziu și calciu, hipotonă, cu efecte benefice asupra tubului digestiv, prin cură internă și în tratamentul sterilității feminine şi a reumatismului, prin cură externă.

Am prins Băile Tinca în toate fazele... de degradare după înflorirea ce o cunoscuse în anii comunismului, de conservare și acum de renovare. Se pare că un român din zonă, plecat mult timp în SUA, a decis să investească în stațiunea care i-a marcat copilăria.

Vă spuneam aici - că Bihorul este județul apelor termale, dar am uitat să vă spun atunci că mi-au rămas în minte de când eram copil, imaginile cu bătrânii satului care mergeau câțiva km în sate vecine sau chiar mai departe, la tot soiul de băi improvizate (ape călduțe - mezotermale sau ape colorate - feroase sau sulfuroase sau din care ieșeau bulbuci - minerale).

Să revenim la stațiune, care este situată pe aprox. 17 hectare, pe malul Crişului Negru. Aici găsim două hoteluri (sau 2 corpuri ale aceluiași, un restaurant, un bar cu terasă, bineînțeles izvoarele minerale și o bază modernă de tratament (dotată cu vane cu apă minerală pentru cura externă și aparate pentru tratamente reumatice). Pentru detalii se poate consulta site-ul stațiunii www.bailetinca.ro (cam neactualizat dar util pentru a afla ce boli se pot trata sau ameliora) sau alt site care prezintă puțin din istoria comunei, dar și împrejurimile. baile-tinca.bihor.ro

Interesul proprietarilor de a moderniza stațiunea se împletește cu păstrarea cadrului natural, ei amenajând parcul, astfel încât băncile și chioșcul din lemn să se încadreze în peisaj. Un proiect mai vechi a dotat parcul cu căsuțe pentru păsări, astfel încât, deși situat între șosea și Crișul Negru, zona îți oferă liniște.

Pentru persoane active, a sta la Tinca poate fi foarte plictisitor și ar fi bine să facă mici excursii de o zi, dar pentru cei care au nevoie de liniște recomand.


[fb]
---
Trimis de Cdia in 18.09.16 10:44:14
Validat / Publicat: 18.09.16 14:58:19
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în #EXCURSII și CĂLĂTORII prin CRIȘANA.

VIZUALIZĂRI: 4578 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

1 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Cdia); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P11 La promenadă pe malul Crișului Negru
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 23150 PMA (din 24 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

1 ecouri scrise, până acum

mishu
[19.09.16 09:25:44]
»

@Cdia: Interesant si de avut in vedere.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
mishu
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă 'Țara Crișurilor':

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.057720899581909 sec
    ecranul dvs: 1 x 1