GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Daca in acest moment masina timpului ar fi disponibila si as folosi-o pentru a ma intoarce in timp vreo 2000 de ani, atunci dadeam de Castrul Roman Cedonia aflat in acest loc.
Presupusul loc in care s-a aflat acest castru roman este Gusterita (Hammersdorf) o localitate saseasca cu o prima atestare documentara din 1309 dar devenita cartier al Sibiului inca din 1940. In prezent avem o zona dintr-un cartier care se numeste Cedonia.
Acest castru roman se afla pe drumul roman care lega Romula de Apulum foste capitale din anumite regiuni. Anumite descoperiri si o harta veche care se numeste Tabula Peutingeriana dovedeste acest lucru.
In Gusterita si imprejurimi exista obiective turistice de vizitat, bazilica romanica cu ziduri de aparare din secolul 13 si un punct de belvedere pe dealul Gusteritei de unde putem vedea Sibiul si panorama din jur. In acest loc gasim si un turn care ne reaminteste ca undeva pe aici a fost castrul roman, si o cruce inalta de cca 17 m iluminata noaptea, aceasta cruce se vede seara din oras.
Accesul auto : Din centrul Sibiului de ex. Piata Unirii facem 4 km pana in cartierul Gusterita si inca 4 km la punctul de belvedere. Din Piata Unirii dinspre hotelul Ibis folosim prima iesire a giratoriului, si intram pe bulevardul Spitalelor, ajungem la un alt giratoriu, vom folosi a doua iesire si intram pe Calea Gusteritei, trecem viaductul peste calea ferata si dam de un alt giratoriu, folosim a 3 a iesire continuam drumul tot pe calea Gusteritei, trecem pe sub A1, intram in Gusterita strada de vine str Poduluisi dupa o curba stransa la dreapta facem prima la stanga pe stra Vasile Parvan. Imediat la dreapta zarim biserica fortificata. Strada se numeste maior Nita Octavian. Pentru punctul de belvedere circulam tot pe aceasta strada pana la capat unde vom zari niste blocuri luam la dreapta pe str Ceaikovsky si iesim in camp (str Salcamilor). Atentie nu exista indicatoare in cel mai rau caz mai trebuie intrebat localnicii. de aici mai sint 4 km pe drum neasfaltat dar fara gropi. Ajuns la o intersectie unde se vede indicatorul spre Hamba si Mohu n-o luam spre aceste localitati ci o luam in sus la dreapta, urmeaza vreo 2 serpentine si ajungem la o alta intersectie o luam la dreapta (la stanga este adapostul de caini) Iesim din padure si ajungem la punctul de belvedere, reper turnul patrat si crucea.
Bazilica romanica care in prezent este biserica luterana a fost construita in secolul 13. Zidurile groase de aparare au fost absolut necesare la acea vreme avand in vedere invazia mongolilor, tatarilor si turcilor. Cu toate aceste pregatiri biserica (care a purtat hramul Sf Andrei) nu a scapat de distrugerea tatarilor fiind destul de avariata prin secolul 17. Biserica este formata din nava principala, 2 nave laterale si turn clopotnita. Turnul clopotnita a fost construita mai tarziu in secolul 18. Langa biserica este de vazut casa parohiala luterana. In casa parohiala si-a desfasurat activitatea Johann M. Ackner om de stiinta, preot luteran, arheolog (1782-1862)
Dupa ce am ajuns la Monumentul si Crucea de pe Dealul Gusterita avem o panorama completa cu orasul Sibiu. Cu cat este mai senin si aerul curat cu atat se vad mai multe. Se vede centrul istoric, cartierele, imprejurimile, autostrada A1, muntii Cindrel si Muntii Fagaras, avioanele care decoleaza sau aterizeaza pe aeroport, zonele industriale si... un zgomot de fond auzit destul de departe. Locul nu prea este amenajat, este binevenita si o restaurare a monumentului construit de armata austro ungara in perioada primului razboi mondial (1912-1918), ar fi loc de mai bine aici. Dar asa cum am scris merita urcat pentru panorama orasului.
Trimis de AZE in 07.10.16 23:45:05
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în SIBIU.
1 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
1 ecouri scrise, până acum, la acest articol
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Nov.2023 Straja Dragonilor — scris în 16.11.23 de Mioritik din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2023 Noua pistă de biciclete Sibiu — scris în 17.09.23 de nelu73 din AGNITA SIBIU - RECOMANDĂ
- Sep.2023 La pas (sau la roată) pe malul Cibinului — scris în 14.09.23 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Sep.2023 Belvedere — scris în 06.09.23 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Nov.2022 Sibiu – (still) love at first sight — scris în 29.11.22 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2022 La pas prin Sibiu — scris în 16.03.23 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Nov.2021 Sibiu – love at first sight — scris în 19.03.22 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ