ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 25.05.2015
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Cluj-Napoca
ÎNSCRIS: 23.01.15
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
MAY-2015
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Sibiul - excursie de-o zi

TIPĂREȘTE

S-a ivit ocazia sa trag o fuguta pana la Sibiu… asa ca, repede ma informez care sunt posibilitatile de deplasare, - am multe variante de la Cluj la Sibiu - si cu reducerea mea de pensionar (pe care nu am folosit-o inca niciodata) este rezon-rezonabil si ca pret... Plec azi de diminecioara si ma intorc maine desaruca… Si in timp autocarul inghite kilometri, localitatile curg una dupa-alta… Mi se asterne in fata privirilor peisajul mustind de seva si de “verde crud/ mugur alb si roz si pur”… de mijloc de luna mai. Dat fiind faptul ca am trecut prin Lancram si Sebes, Doamne-feri, sa nu-l uit pe „florarul” lui Blaga care “se deda risipei”…

Sibiu… Nu-i prima data cand pasesc in Trecutul amestecat induiosator cu Prezentul. Orasul isi astepta vizitatorii cu monumentele istorice, cladirile si casele din centru colorate, “pomadate” si dichisite… (amintind ca nu degeaba orasul a fost capitala culturala europeana). Ochii veghetori, tacuti, cuminti si atat de personali ai Sibiului ne-au urmarit peste tot…

Intr-o „descindere” de-o zi ce poti sa vezi? Orasul de Jos... cu istoria, arhitectura si amintirile lui. Apoi, ne-a-pa-rat tre’ sa “calci in picioare” cele doua piete: Piata Mare si Piata Mica. Dupa ce dai ocol celor trei biserici, catedrala ortodoxa, biserica evanghelica si biserica parohiala romano-catolica Sfanta Treime, fa bine si paseste si in interior.

Catedrala ortodoxa din Sibiu este o MINUNE … o MINUNATIE! In exterior prezinta caracteristicile unei bazilici bizantine, fiind o copie la scara redusa a Catedralei Sfanta Sofia din Constantinopol. Totul este o incantare, de la poarta de lemn de la intrare (incrustata cu atata mestesug), pana la vitraliile din interior. Rareori mi-a fost dat sa vad atata eleganta, distinctie, rafinament, bun gust, o desavarsita imbinare a culorilor. As fi stat acolo ore lungi ca sa pot sa savurez fiecare coltisor, fiecare detaliu. Si sa „ascult linistea” care coboara din cer si iti inunda in fiecare fibra a fiintei. (Si ma intreb cu destul naduf, oare cand va avea si catedrala din Cluj un interior proaspat, vesel, colorat? Si concluzionez ca musai ii trebuie o urgenta si radicala improspatare...)

Ei, si dupa ce vezi cele trei lacase de cult amintite (intelegi ca armonia intre oameni a domnit aici, secole de-a randul, indiferent de religie), dupa ce pribegesti putin prin Orasul de Jos, ar fi bine sa-ti faci un picut de curaj si sa urci in Turnul Sfatului. Multe intrebuintari a avut: turn de poarta, depozit de grane, foisor de foc (punct de observatie a incendiilor), inchisoare si chiar, pentru o vreme, muzeu de stiinte naturale (pe la mijlocul sec. al XIX-lea). Astazi turnul este folosit pentru organizarea unor expozitii si ca punct de belvedere... de la ultimul etaj vizitatorii pot sa vada tot Sibiul si culmile muntilor Fagaras. Si in timp ce escaladezi cele sapte etaje, sperand sa nu te intalnesti cu nimeni care coboara, in timp ce cuceresti pas cu pas scarile inguste si inalte (de aproape o jumatate de metru)... gandurile te poarta inapoi in timp... la oamenii care l-au slujit cu credinta, ducand faclii aprinse pana sus de tot... unde or fi ei acum? Ei, cutezatorii care vegheau in puterea noptii peste adormite bresle de tabacari, olari, macelari, panzari, dulgheri, cizmari, aurari, dogari, tamplari... Unde-or fi ucenicii cei sfiosi, obraznicutele calfe si cei mesterii mari? Nu-i vezi, dar le simti prezenta. Secole trudit-au cu osardie sa-si faca traiul… bun, rau, sau cum o fi fost acela… trecute si tacute vieti, uitate si nestiute destine.

Si in timp ce urci cu destoinicie, cutezanta, atentie marita si curiozitate... (mai mult curiozitate decat celelalte) te insoteste o muzica buna. Am reusit sa identific Sonata lunii de Beethoven, fragment din Concertul 21 pentru pian si orchestra de Mozart, celebra bucata muzicala din la fel de celebrul film „Casa blanca”, piesa „Too Beautiful To Last”. Si adevarat este... e „prea frumos ca sa dureze”... Pentru numai 2 leuti (cat e intrarea in turn) ai de toate: Istorie, Muzica tare Buna, Panorama, Expozitii temporare, Ganduri Personale si Cugetari Existentiale... si la urma... BUCURIE si INCANTARE!

Si cate si mai cate as putea sa va mai spun despre Sibiu... dar va las pe voi sa-i descoperiti frumusetile, tainele, tacerile si SUFLETUL!


[fb]
---
Trimis de NAZARICA in 25.05.15 15:57:14
Validat / Publicat: 25.05.15 17:33:15
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SIBIU.

VIZUALIZĂRI: 3229 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

1 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (NAZARICA); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P07 PIATA MARE... OAMENI, PORUMBEI, TIHNA SI LINISTE.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 15500 PMA (din 19 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

1 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[25.05.15 17:32:34]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă Sibiul şi împrejurimile" (deja existentă pe sait)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
NAZARICA
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Sibiul:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.0573410987854 sec
    ecranul dvs: 1 x 1