S-a ivit ocazia sa trag o fuguta pana la Sibiu… asa ca, repede ma informez care sunt posibilitatile de deplasare, - am multe variante de la Cluj la Sibiu - si cu reducerea mea de pensionar (pe care nu am folosit-o inca niciodata) este rezon-rezonabil si ca pret... Plec azi de diminecioara si ma intorc maine desaruca… Si in timp autocarul inghite kilometri, localitatile curg una dupa-alta… Mi se asterne in fata privirilor peisajul mustind de seva si de “verde crud/ mugur alb si roz si pur”… de mijloc de luna mai. Dat fiind faptul ca am trecut prin Lancram si Sebes, Doamne-feri, sa nu-l uit pe „florarul” lui Blaga care “se deda risipei”…
Sibiu… Nu-i prima data cand pasesc in Trecutul amestecat induiosator cu Prezentul. Orasul isi astepta vizitatorii cu monumentele istorice, cladirile si casele din centru colorate, “pomadate” si dichisite… (amintind ca nu degeaba orasul a fost capitala culturala europeana). Ochii veghetori, tacuti, cuminti si atat de personali ai Sibiului ne-au urmarit peste tot…
Intr-o „descindere” de-o zi ce poti sa vezi? Orasul de Jos... cu istoria, arhitectura si amintirile lui. Apoi, ne-a-pa-rat tre’ sa “calci in picioare” cele doua piete: Piata Mare si Piata Mica. Dupa ce dai ocol celor trei biserici, catedrala ortodoxa, biserica evanghelica si biserica parohiala romano-catolica Sfanta Treime, fa bine si paseste si in interior.
Catedrala ortodoxa din Sibiu este o MINUNE … o MINUNATIE! In exterior prezinta caracteristicile unei bazilici bizantine, fiind o copie la scara redusa a Catedralei Sfanta Sofia din Constantinopol. Totul este o incantare, de la poarta de lemn de la intrare (incrustata cu atata mestesug), pana la vitraliile din interior. Rareori mi-a fost dat sa vad atata eleganta, distinctie, rafinament, bun gust, o desavarsita imbinare a culorilor. As fi stat acolo ore lungi ca sa pot sa savurez fiecare coltisor, fiecare detaliu. Si sa „ascult linistea” care coboara din cer si iti inunda in fiecare fibra a fiintei. (Si ma intreb cu destul naduf, oare cand va avea si catedrala din Cluj un interior proaspat, vesel, colorat? Si concluzionez ca musai ii trebuie o urgenta si radicala improspatare...)
Ei, si dupa ce vezi cele trei lacase de cult amintite (intelegi ca armonia intre oameni a domnit aici, secole de-a randul, indiferent de religie), dupa ce pribegesti putin prin Orasul de Jos, ar fi bine sa-ti faci un picut de curaj si sa urci in Turnul Sfatului. Multe intrebuintari a avut: turn de poarta, depozit de grane, foisor de foc (punct de observatie a incendiilor), inchisoare si chiar, pentru o vreme, muzeu de stiinte naturale (pe la mijlocul sec. al XIX-lea). Astazi turnul este folosit pentru organizarea unor expozitii si ca punct de belvedere... de la ultimul etaj vizitatorii pot sa vada tot Sibiul si culmile muntilor Fagaras. Si in timp ce escaladezi cele sapte etaje, sperand sa nu te intalnesti cu nimeni care coboara, in timp ce cuceresti pas cu pas scarile inguste si inalte (de aproape o jumatate de metru)... gandurile te poarta inapoi in timp... la oamenii care l-au slujit cu credinta, ducand faclii aprinse pana sus de tot... unde or fi ei acum? Ei, cutezatorii care vegheau in puterea noptii peste adormite bresle de tabacari, olari, macelari, panzari, dulgheri, cizmari, aurari, dogari, tamplari... Unde-or fi ucenicii cei sfiosi, obraznicutele calfe si cei mesterii mari? Nu-i vezi, dar le simti prezenta. Secole trudit-au cu osardie sa-si faca traiul… bun, rau, sau cum o fi fost acela… trecute si tacute vieti, uitate si nestiute destine.
Si in timp ce urci cu destoinicie, cutezanta, atentie marita si curiozitate... (mai mult curiozitate decat celelalte) te insoteste o muzica buna. Am reusit sa identific Sonata lunii de Beethoven, fragment din Concertul 21 pentru pian si orchestra de Mozart, celebra bucata muzicala din la fel de celebrul film „Casa blanca”, piesa „Too Beautiful To Last”. Si adevarat este... e „prea frumos ca sa dureze”... Pentru numai 2 leuti (cat e intrarea in turn) ai de toate: Istorie, Muzica tare Buna, Panorama, Expozitii temporare, Ganduri Personale si Cugetari Existentiale... si la urma... BUCURIE si INCANTARE!
Si cate si mai cate as putea sa va mai spun despre Sibiu... dar va las pe voi sa-i descoperiti frumusetile, tainele, tacerile si SUFLETUL!
Trimis de NAZARICA in 25.05.15 15:57:14
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în SIBIU.
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (NAZARICA); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă Sibiul şi împrejurimile" (deja existentă pe sait)
- Nov.2023 Straja Dragonilor — scris în 16.11.23 de Mioritik din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2023 Noua pistă de biciclete Sibiu — scris în 17.09.23 de nelu73 din AGNITA SIBIU - RECOMANDĂ
- Sep.2023 La pas (sau la roată) pe malul Cibinului — scris în 14.09.23 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Sep.2023 Belvedere — scris în 06.09.23 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Nov.2022 Sibiu – (still) love at first sight — scris în 29.11.22 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2022 La pas prin Sibiu — scris în 16.03.23 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Nov.2021 Sibiu – love at first sight — scris în 19.03.22 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ