GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
S-a spus si s-au scris multe despre Sibiu de cand acesta a ajuns pentru o vreme, “capitala culturala a Europei”, de cand primarul acestui burg medieval a ajuns presedintele tarii, de cand, mai ales in sezon, in fiecare week-end, aici, in spatioasele sale piete stravechi sau in lacasurile sportive sau culturale ale urbei esti bombardat de multe manifestari cultural-artistico-sportive, incat nici n-ai timp sa-ti tragi sufletul de la o saptamana la alta. Am aflat ca in Sibiu exista o platforma industriala care a dat mana libera investitorilor straini, mai ales germani, astfel incat, orasul are la ora actuala “somaj Zero”. Fara sa vreau ma gandeam la Slanic Moldova, vestita statiune balneara, care are criminalitatea "Zero". Oare ce-o fi mai important? Pe noi, muritorii de rand, nu prea ne intereseaza neaparat cum arata orasul, cat de mult s-au schimat pavelele sau cat s-a dat cu bidineaua, ne intereseaza mai ales sa avem un loc de munca la noi acasa si, daca e posibil, ca strainii sa vina si pe la noi si sa ne viziteze tara, (si sa-si lase banii aici), caci avem inca, pana cand ultima aschie de brad va mai ramane in picioare, multe lucruri frumoase de aratat lumii. N-am sa va repet atractiile clasice ale urbei, Turnul Sfatului, Primaria, biserici, muzeul Bruckenthal, Dumbrava cu gradina Zoo si Muzeul satului, Ocna Sibiului sau statiunea de ski Paltinis. Am sa va povestesc peregrinarea mea prin Sibiu intr-un week-end mohorat, dintr-o luna turisticamente ”moarta”, un inceput de martie ploios si friguros, cand, logic, nimic nu se intampla prin oras, toata lumea se retrage intr-un loc mai calduros si savureaza emisiunile TV, citeste ceva sau socializeaza pe Internet sau intra intr-un local.
Gasca mea de turisti
E-o vorba veche “In vacanta sau week-end, cel mai bine e sa mergi undeva cu gasca!” Oriunde, chiar si-ntr-un birt jegos din gara. Cu gasca, e bine, pierzi notiunea timpului, a spatiului, uiti de problemele zilnice, devii mai optimist, mai pozitiv si mai vesel. Iti incarci bateriile. Nimic nu e mai frumos, (in afara bine-nteles de o plimbare vara in slapi, pe o plaje insorita a Mediteranei sau sa castigi lozul cel mare la 6 din 49), decat sa iesi undeva cu grupul. Buna dispozitie vine de la sine. Cam asa se intampla in fiecare seara la Sibiu. Dupa restaurantul “Babilon”, am ales restaurantul “La Turn”, aflat chiar langa hotelul “The Council”. Eram vreo 12, toti sportivi, de mai multe nationalitati (romani, maghiari, germani), care, nu prea ne cunosteam intre noi, dar, dupa recomadarea somelierului localului "serviti gama Jidvei", (cognac si vin Jidvei), barierele de orice fel au disparut, si veselia generala a inceput. Iar vremea urata, nu ne afecta deloc. Se zice ca ziua in care n-ai ras, ai pierdut-o. Ei, in acele seri, dupa cateva pahare de Jidvei (cine a zis ca doar francezii au vinuri bune?), cred am castigat cativa ani buni de viata. Am comandat si cateva platouri mixte, pe care gaseai mancare cu specific romanesc... jumeri, slanina, carnati, mamaliga, ceapa, alaturi de garnituri clasice de cartofi, salate si fructe. N-a durat mult si in grup, au aparut simpatii si s-au schimbat adrese. Cred ca aceste reuniuni internationale sportive si gastro-bahice apropie mai mult oamenii decat politica sau afacerile. Dar mai e mult pana departe, sa nu uitam ca aici la Sibiu, suntem intr-o zona civilizata a lumii, ca in lumea larga exista mai multi oameni saraci decat bogati, mai multi oameni necajiti decat fericiti si mai multi oameni bolnavi decat sanatosi.
Sa revenim la subiect. La lasarea noptii, Sibiul devine un alt oras. Capata parca mai mult farmec. Lampi de neon ce rasar de te miri unde, lumineaza asfaltul, casele, magazinele, podurile si mai ales obiectivele turistice. Piata Mica si Piata Mare, au mai mult farmec la lasarea serii decat ziua. Podul Mincinosilor a superb. Arcadele romane de langa el, deasemenea. Poti citi linistit ziarul local sub colonadele sale. Magazinul Billa functioneaza pana tarziu. La fel si unele buticuri cu nimicuri “de-ale gurii” - patiserii, pizzerii, covigarii sau “kurtosi kolaci”-erii. Am servit in Piata mare, frumos luminata de stralucirea magazinelor de lux, mai ales de cele de moda si cosmetica, o placinta calda la 3 lei. Am vazut ca e coada la pacinte (inainte!) si am luat si eu una cu branza sarata, incalzita la microune. Wow! M-am dus s-o iau si pe-a doua. Cred ca era ora 9 seara si pietonii devenisera o raritate, tot omul avea deja un acoperis deasupra capului dar centrul orasului era super-luminat. Pentru cine? Nu stiu... Pe bulevardul pietonal Balcescu am admiat standurile librariei Humanitas.
Coffee-book
Ce e “cofee-book”? , Nimic altceva decat o librarie, unde exista si cateva mese elegante, unde poti servi un tihna un ceai sau o cafea si poti socializa cu ceilalti cititori. Ideea “a prins” repede la Sibiu. Se organizeaza chiar si serate tematice. Se prezinta subiectul unui roman in public. In fata aburilor unei cafele, parca altfel savurezi subiectul unei carti pe care ai citit-o sau pe care, poate, urmeaza s-o citesti. Da! Daca ti-a placut ceea ce-ai auzit, imprumuti cartea, nu trebuie neaparat s-o cumperi si te asezi acolo in librarie, in fata aburilor unei cafele sau doua si-ncepi s-o citesti. Poate n-o termini azi, mai vii si maine, poimaine, dar macar ti-ai “pierdut timpul” in mod util, civilizat si intr-o atmosfera in care simti cum cultura pluteste prin aer. Si uite-asa, mai vinde si libraria cate ceva. Si uite-asa in Sibiu librariile n-au murit precum in alte orase. La noi in Tg. Mures, s-au desfiintat 2 mari librarii, mai gasesti o carte doar la micro-standurile din super-marketuri sau la chioscurile de ziare. Sau pe E-book. Apoi, seara, imbatat de atata cultura, iesi la o plimbare ca sa te imbeti si cu aerul crud al serii. Zona centrala a urbei, fiind pietonala, smogul gazelor de esapament lipseste, aerul e curat, poti face o baie de sanatate si fii sigur ca-n acea noapte vei dormi bine. Seara, luminile orasului te fascineaza. Daca ziua te simti teleportat cu cateva secole in urma, admirand vestigiile bine conservate ale unui burg medieval tipic, seara revii in prezent si admiri hoteluri moderne precum Ibis, Ramada, Imparatul Romanilor, magazinele Sephora sau Steilleman sau restaurante si pzzerii cu renume precum Go In, La Turn sau Babilon. Am fost de multe ori in Sibiu vara, cand perimetrul vechii cetati este dominat de targuri si expozitii dar mai rar in extrasezonul turistic.
Sibiul mi se pare un oras viu, care ziua traieste din plin si noaptea, nu moare de tot. Bine, acum sa nu va inchipuiti ca Sibiul, pe la ora 11 seara, arata ca Parisul prin Pigalle, Londra prin Soho sau Amsterdamul prin cartierul felinarelor rosii. Nu! Acolo, pe la miezul noptii, in Vestul erotic si civilizat al Europei, cand ai nostri se duc la culcare, “viata” de-abia incepe si tot turistul se-nghesuie spre cartierele pline cu music-hall-uri si cabarete nocturne, ca doar de-aia a platit omu’ 1500 de euro pe sejur. Si a tras la saiba o juma’ de an, nu? ... Asa ca nu ma mira deloc faptul, devenit normal in Vest, ca turistii straini, cu buzunarele de categoria “biznis class”, sa solicite adresele “night-cluburilor” din oras. In Sibiu sunt vreo 10 si mi le-am notat cu grije de pe internet, ca un ghid serios care trebuie sa se priceapa la toate. Eu insa, cu un buzunar de categoria “economic” (si celalalt gol), mai admir odata lampioanele feerice ale serii din Piata mare, Piata Mica si Podul Mincinosilor si-apoi ma duc la culcare.
https://www.youtube.com/watch?v=yJr5zO_tfWA
(nu fiti tristi de-acest final somnoros, ca urmeaza "Paris by night")
Trimis de dorgo in 17.05.15 19:24:28
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în SIBIU.
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dorgo); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă Sibiul şi împrejurimile" (deja existentă pe sait).
@webmaster - A propos de muzica si gasca mea de turisti, mai pun un clip simpatic
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Nov.2023 Straja Dragonilor — scris în 16.11.23 de Mioritik din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2023 Noua pistă de biciclete Sibiu — scris în 17.09.23 de nelu73 din AGNITA SIBIU - RECOMANDĂ
- Sep.2023 La pas (sau la roată) pe malul Cibinului — scris în 14.09.23 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Sep.2023 Belvedere — scris în 06.09.23 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Nov.2022 Sibiu – (still) love at first sight — scris în 29.11.22 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2022 La pas prin Sibiu — scris în 16.03.23 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Nov.2021 Sibiu – love at first sight — scris în 19.03.22 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ