GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
La sfârşitul anilor '80, Sibiul se jigărise şi practic nu se mai deosebea cu nimic de prăfuitele şi impersonalele oraşe regăţene.
Îmi aduc aminte că ultima oară în acei ani am vizitat oraşul la un revelion organizat prin OJT (Oficiul Judeţean de Turism, pentru ăştia mai mici), la hotelul Continental, prin '87, cred, iar muzeul Brukental nu-l mai văzusem de când eram elev.
După '89, mulţi ani am fost doar în tranzit prin Sibiu, dar în 2006 ne-am hotărât să mergem acolo cu prilejul zilelor Sibiului, care se pregătea de a deveni capitală culturală europeană. Am revenit şi în 2007, pentru a completa impresiile excelente şi pot să vă spun că oraşul ăsta parcă e din altă lume.
Deşi nu era totul terminat (în 2006), am rămas foarte plăcut surprins de noul aspect al oraşului şi acum pot spune că Sibiul este probabil singurul oraş românesc ce merită titlul de oraş european, din punctul de vedere al turismului, cel puţin. Poate Oradea, Braşovul şi Clujul se mai apropie cât de cât de acest nivel, dar oricum sunt departe de Sibiu. Ce a făcut "neamţul" acolo este un exemplu viu al zicalei "Omul sfinţeşte locul. " Tot centrul istoric a fost renovat şi arată deosebit de bine. Aproape pe fiecare casă veche renovată este plasată o placă pe care scrie că renovarea s-a făcut cu fonduri de la firma X, sau cu ajutor de mai ştiu eu unde, ceea ce ascunde în spate o muncă imensă de adunare de fonduri, muncă pe care edilii oraşului, în frunte cu primarul, au dus-o în mod evident în primul rând în folosul comunităţii şi nu al lor personal.
Bineînţeles, inima oraşului vechi este Piaţa Mare, având chiar în mijloc fântâna a cărei apă ţâşneşte chiar din pavaj, aşa cum am mai văzut la Haga (mai este şi fântân veche, îngrădită). Piaţa e de formă dreptunghiulară, orientată cu laturile mari pe direcţia sud-vest - nord-est şi din fiecare colţ porneşte o stradă. Cele mai importante clădiri din Piaţa Mare sunt cele de pe latura nord-vestică. Chiar în colţul vestic se găseşte clădirea primăriei, apoi Catedrala Romano-Catolică şi Casa Parohială Romano-Catolică. Tot în colţul vestic se află şi muzeul Brukenthal, care era închis la data vizitei mele din 2006, dar pe care l-am vizitat un an mai târziu.
În colţul nordic, piaţa are o prelungire la capătul căreia se află simbolul oraşului, Turnul Sfatului. Urcând aici, ai posibilitatea să vezi o panoramă splendidă a oraşului.
De fapt, turnul se află între Piaţa Mare şi Piaţa Mică, aceasta fiind situată la nordul Pieţei Mari. Dacă Piaţa Mare impresionează prin sobrietate, Piaţa Mică este mai veselă şi mai prietenoasă. În partea nord-vestică a ei se găseşte celebrul Pod al Minciunilor, primul pod din fontă construit pe actualul teritoriu al României, datând de pe la 1859.
Numele podului vine de la o legendă care spune că, dacă stai pe pod şi spui o minciună, acesta se va prăbuşi. Am încercat, dar din fericire legenda este doar legendă şi podul nu s-a prăbuşit.
La vest de Piaţa Mică se află Biserica Evanghelică Sfânta Maria, veche din secolul al IV-lea, o bijuterie arhitectonică în stil gotic, ce nu trebuie ratată dacă ajungeţi în Sibiu, mai ales că are şi un fel de muzeu, în care se găsesc câteva zeci de pietre funerare şi obiecte de cult foarte vechi. Foarte amabili tinerii de acolo, care fac voluntariat.
La sud de biserică se deschide Piaţa Huet, în mijlocul căreia se găseşte monumeltul episcopului de Transilvania, Georg Daniel Teutsch. De cealaltă parte a pieţei se află Colegiul Naţional Brukenthal, dincolo de care, pe strada Odobescu se află Muzeul de Istorie.
Revenind în Piaţa Mare, din colţul sudic porneşte bulevardul Nicolae Bălcescu, o stradă pietonală ce merită parcursă la pas, mai ales dacă vă place shopping-ul.
Nu uitaţi şi de Catedrala Ortodoxă, în stilul arhitectonic bizantin, datând de la începutul secolului al XX-lea, aflată pe strada Mitropoliei, care începe din colţul vestic al Pieţei Mari, spre sud, paralel cu bulevardul Bălcescu.
Informaţii foarte utile se găsesc pe site-ul (excelent făcut, puţine am văzut aşa şi, în plus, se încarcă repede, nu te ia somnul până se afişează pagina) de la adresa:
http: //www. turism. sibiu. ro/mapro. html
Ar mai fi multe altele de spus despre Sibiu, dar mă limitez la a vă aminti de parcul natural Dumbrava Sibiului, unde puteţi vizita Grădina Zoologică şi, mai nou, Muzeul Tehnicii Populare.
Şi dacă tot aţi ajuns aici, daţi o fugă şi până la Răşinari (la 8 km de Sibiu), să vizitaţi Casa memorială a lui Octavian Goga.
Eventual, dacă aveţi mai mult timp, daţi o fugă şi până la Păltiniş, locul unde Constantin Noica şi-a petrecut ultimii ani de viaţă. Sunt numai vreo 25 km şi zona este foarte frumoasă.
Trimis de Costi in 02.01.10 06:29:25
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Costi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
centrul vechi al orasului este splendid renovat este adevarat, Sibiul ramane un obiectiv turistic major al Romaniei , in ceea ce priveste orasul european ...cum parasesti zona veche si renovata din pacate mie mi s-a parut chiar deprimant prin mizeria si impresia de.. delasare ,nepasare!
Ce am eu de reprosat domnului Klaus Johannis este faptul ca s-a concentrat exclusiv asupra centrului vechi , lasand restul orasului in .. uitare !
@Cristian_h
"cum parasesti zona veche si renovata din pacate mie mi s-a parut chiar deprimant prin mizeria si impresia de... delasare, nepasare! "
Iar mie nu mi s-a părut deloc aşa, dar asta e chestie de păreri subiective, depinde de termenii de comparaţie.
Mie îmi place nu numai oraşul vechi, ci întreg centrul şi să nu uităm că Sibiul este, după ce ştiu eu, primul oraş românesc cu un sistem de parcări după model european. Abia mai târziu am văzut acelaşi lucru la Braşov şi chiar la mine în Piteşti, unde chiar în centru s-a dat de curând în folosinţă o parcare etajată cu câteva sute de locuri. Culmea e că se pachează în continuare aiurea, deşi această parcare este gratuită (cel puţin deocamdată) şi în ciuda riscurilor de ridicare a maşinii de către o firmă ce se ocupă cu asta.
Revenind la Sibiu, dezavantajul lui este că nu are încă o centură şi tot traficul trece prin oraş, dar tocmai de aceea eu apreciez modul cum arată oraşul, chiar pe traseul drumului european.
Ceea ce nu pot spune, de exemplu, despre Timişoara, ale cărei intrări arată deplorabil (scuze WB, dar aşa arăta, sau aşa mi s-a părut mie anul trecut în august 2009, când am revenit în ţară şi am trecut prin Timişoara spre Lugoj).
excelenta descriere, bravos. Hotelul continental (am stat in 2006 o noapte cand inca mai facea parte din lantul Continental - groaznic) acum este renovat si afiliat grupului Accor sub brandul Ibis. In dec 2009 cand ma fost ultima oara in Sibiu, avea un banner urias cu pret de 49 eur / noapte. Avand in vedere pozitionarea cred ca e o varianta f buna de vizitat Sibiul
Ce ziceti de aceste ritmuri germane pentru plimbarea prin Sibiu? stancosty, daca ai o alta propunere o atasam cu mare placere!
Mie îmi place muzica asta, se potriveşte.
Mulţumesc!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Nov.2023 Straja Dragonilor — scris în 16.11.23 de Mioritik din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2023 Noua pistă de biciclete Sibiu — scris în 17.09.23 de nelu73 din AGNITA SIBIU - RECOMANDĂ
- Sep.2023 La pas (sau la roată) pe malul Cibinului — scris în 14.09.23 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Sep.2023 Belvedere — scris în 06.09.23 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Nov.2022 Sibiu – (still) love at first sight — scris în 29.11.22 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2022 La pas prin Sibiu — scris în 16.03.23 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Nov.2021 Sibiu – love at first sight — scris în 19.03.22 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ