ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 15.12.2014
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucureşti
ÎNSCRIS: 09.05.11
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
NOV-2014
DURATA: 2 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

O zonă turistică completă

TIPĂREȘTE

Ultima ieşire în ţară din acest an am făcut-o în weekend-ul ce a precedat 1 Decembrie, într-o destinaţie foarte dragă nouă, zona Sibiului (ne fixasem ca obiective Târgul de Crăciun din Piaţa Mare şi ceva sporturi de iarnă, dacă se poate, în staţiunea Păltiniş!), iar pentru aceasta am luat în calcul la început 4 posibilităţi de cazare: Sibiu, Cisnădioara, Răşinari şi Sadu, în funcţie de părerile tuturor membrilor cu ,,drept de vot” ai familiei, căci dacă era după copii, trebuia să mergem direct în staţiune! În urma negocierilor (fără consens, vă daţi seama!) a rezultat o cazare pe Valea Ştezii, între Răşinari şi Păltiniş, mai exact la ,,Curmătura Ştezii”, o pensiune aflată chiar în locul unde şoseaua părăseşte valea râului, urcând spre staţiune pe nişte serpentine deosebit de frumoase.

Sibiu - ,,Burg” european. Târgul de Crăciun.

În prima zi, după o vizită scurtă în Sibiu, ne-am cazat la pensiune, după care ne-am împărţit în 2 tabere: prima, cea mai gălăgioasă şi agitată, a pornit spre oraş, la Târgul de Crăciun, iar cea de-a doua, mai liniştită, a rămas în camere, desfăşurând jocuri recreative sau urmărind programe tv.

Sibiul, capitală culturală europeană în 2007, reuşeşte să ne surprindă de fiecare dată cu ceva nou – la începutul anului, după câteva ore de plimbare prin Piaţa Mică şi Piaţa Mare (timp în care am vizitat Podul Minciunilor, Biserica Evanghelică din Piaţa Huet, galeriile ,,Emil Sigerius”, Muzeul Franz Binder, Turnul Sfatului, Casa Albastră şi am servit câte ceva la cafeneaua Einstein), am descoperit lângă Muzeul Brukenthal, la subsolul unei clădiri medievale, o expoziţie cu reptile vii (cobre, vipere, şerpi uriaşi, iguane, scorpioni, varani, tarantule... chiar şi crocodili!), una dintre cele mai mari din Europa, după cum spuneau organizatorii! M-a surprins s-o găsesc aici deoarece oraşul are o frumoasă Grădină Zoologică situată în Dumbrava Sibiului, pe care am vizitat-o în câteva rânduri!

Şi de această dată Sibiul s-a prezentat la înălţime, organizând, după modelul marilor oraşe europene (Viena, Budapesta, Praga, Berlin), un superb Târg de Crăciun, aflat la a 8-a ediţie consecutivă, târg care a debutat anul acesta în seara zilei de 21 noiembrie şi care are în dotare din ce în ce mai multe atracţii:

- Parcul lui Moş Crăciun, un orăşel de basm pt copii, amenajat sub o plasă de lumini care cuprinde o gară în miniatură, un trenuleţ, un carusel, maşinuţe etc, toate amplasate printre brăduleţi şi personaje din poveşti.

- Căsuţele Expozanţilor (cca 70 la număr) unde găseşti cadouri, suveniruri, preparate de sezon, mâncare tradiţională austriacă şi germană, ceai şi vin fiert, ciocolată caldă, dulciuri etc.

- Atelierul lui Moş Crăciun, în cadrul căruia găsim miniateliere tematice pt copii: pe lângă cele vechi, ,,Micul Brutar” şi ,,Lumânărar de Crăciun”, s-au deschis altele noi – ,,Biscuiţi de Crăciun” şi ,,Pixel Art” (decoraţiuni).

- Scena de sub brad, unde se ţin spectacole de dans, teatru, muzică, colinde etc.

Staţiunea Păltiniş – Arena Platoş.

A 2-a zi dimineaţă, după micul dejun târziu şi o scurtă plimbare pe Valea Ştezii (superbă zonă, pustie la acea dată, spre deosebire de zilele călduroase!), am plecat cu inima îndoită spre staţiunea Păltiniş, în speranţa că mai găsim ceva zăpadă pe pârtie – le promisesem celor mici că o să schieze dar vremea era destul de călduroasă la poalele munţilor şi începuse să burniţeze.

Am avut totuşi noroc deoarece am găsit condiţii bune de ski la Arena Platoş, pe pârtia mică, singura funcţională la acea oră, dar pentru noi a fost suficientă – jumătate din grupul nostru s-a bucurat de zăpada destul de bună a pârtiei (în primul rănd cei mici), iar cealaltă jumătate s-a ,,dedulcit” cu vin fiert şi ciocolată caldă de la barul apres-ski de la baza pârtiei, într-o atmosferă de vacanţă autentică!

Deoarece după vreo 3 ore burniţa s-a transformat într-o ploaie sâcâietoare, iar pentru pitici nu aveam haine de schimb, nu am servit masa de prânz la restaurantul din cortul aflat lângă parcarea pârtiei, nici măcar la Perla Păltinişului (unde am stat acum vreo 2 ani şi am mâncat excelent!), aşa cum ne propusesem, ci am plecat spre pensiunea unde am fost cazaţi, unde am petrecut restul zilei, cea mai mare parte în restaurantul rustic al acesteia.

Pe drumul de la pârtie la pensiune am observat că a apărut un parc de aventură, Arka Park Păltiniş, dar nu am oprit din cauza condiţiilor meteo, aşa că nu vă pot spune mare lucru, aşa cum nu vă pot spune nici cum stă treaba în momentul de faţă în vechea staţiune Păltiniş, singura staţiune de ski pentru care am ,,trădat” Valea Prahovei şi Poiana Braşov după anul 2000 (era mult mai aerisită decât celelalte!) dar la care am renunţat cu timpul datorită lipsei investiţiilor, pe fondul apariţiei concurenţei în zonă (Arena Platoş – o investiţie ce aparţine unui austriac, din câte am înţeles!).

Cazarea

Prin anul 2000, când am ajuns pentru prima dată la Păltiniş, posibilităţile de cazare în zonă se rezumau, în general, la cele aflate în staţiune plus ceva agroturism în Răşinari. Acum însă, oferta e deosebit de bogată, pensiunile s-au înmulţit, fie că vorbim de Răşinari, Valea Ştezii dar mai ales de platoul ,,Poiana Poplăcii”, în zona pârtiei Arena Platoş.

Dacă la început ne-am cazat în staţiune, de regulă la hotel Cindrel (o singură dată am stat la hotelul BRD!), unde ne-am simţit bine, în ultimul timp am optat pentru ,,Perla Păltinişului” pe timp de iarnă (este situată la cca 100 de metri de Arena Platoş!) şi ne-am simţit ,,ca acasă”, iar în celelalte anotimpuri am preferat Cisnădioara (pensiunea Apfelhaus unde se mânca excelent, dar am înţeles că s-a schimbat managementul în ultimul timp!) şi Valea Ştezii – pensiunea Mai iar acum ,,Curmătura Ştezii", cu un plus pentru ultima.

Aşadar cei care ajung în această zonă au de unde să aleagă: un oraş cu adevărat european (Sibiu), una dintre cele mai frumoase zone etnografice de la noi din ţară (Mărginimea Sibiului), o staţiune balneară modernizată (Ocna Sibiului) şi o staţiune montană în plină expansiune (Păltiniş).

Vacanţe plăcute vă doresc!


[fb]
---
Trimis de marocanu21 in 15.12.14 23:43:03
Validat / Publicat: 16.12.14 08:28:37
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SIBIU.

VIZUALIZĂRI: 1987 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

18 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (marocanu21); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Turnul Sfatului văzut din Piaţa Mică
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 65200 PMA (din 50 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
Articol de elită, apreciat de suficienţi votanţi pentru a-i fi alocat, automat, ZUPERBONUSUL (în valoare de 20000 PMA).

ECOURI la acest articol

18 ecouri scrise, până acum

tata123 🔱
[16.12.14 11:47:00]
»

Târgul de Crăciun de la Sibiu e vizitat de mii de turiști; imagini se pot urmări live pe saitul dedicat evenimentului.

De ieri, 15 decembrie 2014, s-a aprins și frumosul tunel de lumini de pe pietonala Nicolae Bălcescu. Anul acesta tunelul-castel va fi ținut în funcțiune mai multe seri.

Drăguță este și cupola de lumini plasată peste Podul Minciunilor.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
balasa violeta
[16.12.14 11:57:22]
»

si uite asa ne-am plimbat prin frumosul Targ de Craciun din Sibiu!

Ai scris frumos si interesant, poze de poveste dar pentru fotografiile 11,13, va invidiez.

La multi ani cu sanatate, numai bucurii de la copii si nepoti, sarbatori fericite!

marocanu21AUTOR REVIEW
[16.12.14 12:07:46]
»

@tata123 - Am vazut aseara la tv tunelul si cupola de lumini si am o urma de regret ca nu le-au dat drumul mai devreme! Am zis ca a fost ultima iesire in acest an dar nu mai sunt asa sigur!

marocanu21AUTOR REVIEW
[16.12.14 12:26:04]
»

@balasa violeta - Saru' mana stimata doamna, multumesc pt urari! Daca va uitati mai atenta o sa vedeti ceva mai multi in poza 18! Mai putin pe mine!

Multa sanatate si familiei dvs!

abancor CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[16.12.14 16:17:20]
»

„Diagnosticul” e pus corect: acolo se conturează o zonă turistică bine definită, cu oferte variate și, aș zice, de interes internațional (poate cu excepția Ocnei și a Păltinișului).

La Arena Platoș, prin comparație cu Păltiniș, se vede importanța responsabilizării. Fiind o inițiativă privată, cineva răspunde de buget și de încasări. Prin urmare, există interesul direct de a merge treaba. Principala problemă la schi este lupta cu meteorologia. Dacă pentru ger extrem și furtuni nu există încă soluții, și orice pîrtie din Austria sau SUA se închide, pentru lipsa zăpezii există de mult o rezolvare. Pentru turiști e important să își poată face planuri din timp, de aceea tradiția și repetabilitatea sînt vitale. Asta a înțeles, prima dată la noi, Sibiul, organizînd an de an același Tîrg de Crăciun, în aceleași condiții (loc, perioadă) și asta înțeleg încet - încet și unele stațiuni de schi: turistul trebuie să știe că, oricînd între (să zicem) 1 decembrie și 1 aprilie își poate programa concediul de schi fără teamă că găsește iarbă pe pîrtii.

La Păltiniș în schimb, acum 2 ani, deși era mai multă zăpadă decît la Platoș, și deși pîrtia e mai ofertantă, telescaunul scîrțîia în gol, nu urca nimeni, iar pîrtia era nefăcută, cu zăpadă înghețată tip „tablă”. Lume ar fi fost, mașini tot veneau, oamenii se dădeau jos, se uitau la pîrtie și plecau înapoi spre Platoș. De ce? Probabil aici nu răspunde nimeni pentru pierderi. De aceea e important să existe inițiativă, nu neapărat privată, dar bine planificată și cu cineva răspunzător de ce se întîmplă. Mă întreb dacă proaspăt alesul nostru președinte ar fi putut face mai multe pentru stațiunea satelit a Sibiului, să înceapă măcar să semene cu omoloaga Brașovului.

Pe drumul ăla de pe Valea Ștezii are loc una din probele raliului de la Sibiu.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Marian Preda
[16.12.14 17:17:25]
»

@marocanu21 -

Felicitari pentru rw-ul deosebit de util!

O luna minunata, alaturi de cei dragi!

Dan&Ema
[16.12.14 17:34:03]
»

Intr-adevar la sibiu si in marginime exista multe obiective puse in valoare si parca la fiecare vizita descoperi ceva nou.

sibiu este orasul nostru de suflet si revenim cat putem noi de des.

Oferta de cazare a crescut si ea pas cu pas. Obiceiuri traditii muzee festivaluri targuri. O zona in care s-a investit cu cap.

Rodel
[16.12.14 18:06:25]
»

Această ediție a Târgului de Crăciun din Sibiu va ține până în 3 ianuarie, iar evenimentul Lights & More (tunelul și cupola de lumini de pe bulevardul principal) ne va încânta până în 1 ianuarie. Un ziar din Spania (”El Mundo”) a inclus Târgul de Crăciun din Sibiu în topul celor mai frumoase șapte piețe tradiționale de Crăciun.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
marocanu21AUTOR REVIEW
[16.12.14 19:20:52]
»

@abancor - Acum 2 ani am fost cazaţi la Perla Păltinişului şi am schiat pt prima dată pe Arena Platoş - nu sunt un schior strălucit aşa că pârtiile, cu grad de dificultate mediu şi uşor, îmi convin de minune, chiar dacă sunt ceva mai scurte! Mi-a plăcut atmosfera civilizată şi calitatea pârtiilor!

Am dat o fugă şi în vechea staţiune (de curiozitate!) dar m-am întors înapoi dezamăgit!

O sibiancă, parteneră de teleski (de conjunctură se-nţelege !) mi-a spus că acei investitori care au făcut Arena Platoş, ar fi vrut să investească iniţial în vechea staţiune dar s-au lovit de birocraţia autorităţilor locale (Răşinari) - sau poate de comisioanele percepute! Bine că n-au plecat de tot!

Ştiu că pe Valea Ştezii se desfâşoară o probă de raliu de la băieţii cei mari, care sunt înnebuniţi după motoare - unul dintre ei a participat chiar pe acest traseu în calitate de copilot!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
marocanu21AUTOR REVIEW
[16.12.14 19:24:21]
»

@Marian Preda - Mulţumesc Marian, sănătate şi vouă!

marocanu21AUTOR REVIEW
[16.12.14 19:35:58]
»

@Dan&Ema - Eu aş adăuga şi Braşovul!

marocanu21AUTOR REVIEW
[16.12.14 19:45:30]
»

@Rodel - Vă felicit dar mi-e ciudă pe voi ! Profit de ocazie, să mă luminezi - de ce localităţile Cisnădie şi Cisnădioara nu sunt considerate ca făcând parte din Mărginimea Sibiului?

Rodel
[16.12.14 20:05:31]
»

@marocanu21 - Localitățile care fac parte din Mărginimea Sibiului sunt locuite de români, a căror ocupație de bază este oieritul. Satele din Mărginime au tradiții comune, la fel și portul popular. Ele se află în partea de Sud-Vest a județului. Cisnădie și Cisnădioara sunt localități săsești aflate foarte aproape de Sibiu.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
marocanu21AUTOR REVIEW
[16.12.14 21:02:14]
»

@Rodel: Mulțumesc!

Rodel
[18.12.14 17:08:20]
»

Anul trecut am scris despre Târgul de Crăciun din Sibiu, iar colegul Marocanu21 a postat un review foarte bun despre ediția din acest an, a VIII-a. Vreau doar să adaug că târgul este mai extins față de anul trecut, sunt căsuțe și pe strada pietonală ce se desprinde din Piața Mare, este mai bogat în oferte, iar pentru copii o noutate: un trenuleț care trece pe sub un tunel, fiind re-creată o zonă de munte cu brăduții aferenți. Cel mai spectaculos mi se pare a fi castelul de lumini ce se întinde pe 300 m, având 80000 de leduri într-o multitudine de culori. Ieri seara, un grup de colindători din Maramureș a întreținut magia pe care o simți de cum pășești pe bulevardul principal al orașului și, chiar dacă afară părea mai degrabă primăvară, colindele tradiționale ne-au introdus în atmosfera Crăciunului. Am să postez câteva poze.

marocanu21AUTOR REVIEW
[18.12.14 21:02:04]
»

@Rodel: Superbe poze!

Rodel
[18.12.14 21:20:24]
»

@marocanu21 - Mulțumesc!

calatorul
[25.02.15 11:00:44]
»

@marocanu21 - cu un vot mai aproape de superbonus.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
8 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
abancor, balasa violeta, calatorul, Dan&Ema, Marian Preda, marocanu21, Rodel, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Sibiul:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.23001003265381 sec
    ecranul dvs: 1 x 1