ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 27.03.2016
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Brăila
ÎNSCRIS: 17.06.09
STATUS: CONSUL
DATE SEJUR
MAR-2016
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Acasă la DACII LIBERI - Sarmizegetusa Regia

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Localizare în România
Nume alternativ (e) Sarmisegetusa, Sarmisegethusa, Sarmisegethuza, Zarmizegethousa, Zermizegethouse
Cunoscută drept Capitala dacilor
Abandonată însec. al II-lea d. Hr.
Evenimente:Războaiele daco-romane
Locație:
Coordonate: 45.6219°N 23.3093°E
Altitudine1030 m
LocalitateGrădiștea de Munte,
Țară: România

cetateasarmizegetusa.ro/istoric.html.ro

Sarmizegetusa Regia (cea regească) a fost capitala și cel mai important centru militar, religios și politic al statului dac înainte de războaiele cu Imperiul Roman. A fost nucleul unui sistem defensiv strategic format din șase fortărețe dacice din Munții Orăștiei, folosit de Decebal pentru apărare contra cuceririi romane. Situl arheologic Sarmizegetusa este situat în satul Grădiștea Muncelului din județul Hunedoara.
Toponimul Sarmizegetusa a apărut în inscripțiile antice și la autorii antici (până în sec. al VII-lea) și în alte variante (cu inscripționare în elină și latină): Zarmizeghéthousa[3], Sarmireg, Sarmizge[4], (colonia Ulpia Traiana Augusta Dacica) Zarmitz[5], Sarmazege, Sarmizege[6] etc. Numele ar putea fi unul dacic, dar a fost păstrat doar în variate forme fonetice ale limbilor greacă și latină.
După cucerirea Daciei și înglobarea ei în Imperiul Roman, capitala a fost mutată la Ulpia Traiana (Sarmizegetusa), aflată la peste 40 de km depărtare. Ruinele cetății dacice Sarmizegetusa Regia au fost incluse pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.

ro.wikipedia.org/wiki/Sar ... izegetusa_Regia

Sâmbătă, 19 martie. 2016. Cinciș. Puțin după micul dejun, conform celor convenite vineri seara, am purces spre Sarmizegetusa Regia. Aflasem că se poate urca cu mașina până mai aproape, adică mai scutim 4 km de urcuș. Drumul superb, tovarășii de drum de asemenea, indicatoare din belșug. Ajungem, lăsăm mașinile să se odihnească și noi luăm panta pieptiș. Deja fulguia, drumul era în lucru, tot felul de capcane pe traseu. Dacă aș fi știut că cei 800 m sunt așa, sincer, n-aș mai fi mers. Din multe motive, am rămas ultimii, dar, cum nimic nu mă-mpiedică să-mi ating țelul (după ce, în prealabil, m-am focusat pe targhet!), iată-ne ajunși sus! Se spune că locul e plin cu energie pozitivă!! CONFIRM! Prietenii știu de ce!

Ca și la Castelul Corvinilor, vezi impresii, și aici am avut parte de un ghid competent și pasionat de munca lui, în persoana domnului Vladimir B., care și cu oarecare tristețe în glas, ne povestea despre trecutul, prezentul și viitorul acestui colț de istorie pură.

Sarmizegetusa Regia a fost o fortăreață a dacilor, atât de bine protejată de munți, pentru că ACOLO, EI, DACII LIBERI, își ascundeau spiritualitatea, cultura, oștirea. Cuprinde sanctuarele și a fost înconjurată de locuințe civile. ”Cartier de fițe”, completăm noi.

”Dacii își zideau munții” ne spune ghidul nostru. ”Aici putem număra 11 terase. ”

Într-o vreme în care tehnologia abia înmugurea, ei, DACII LIBERI au reușit să construiască un fort atât de rezistent, cu o tehnologie care și azi uimește (ex. Cum au fost transportate blocurile mari de piatră vara?)

Vorbind tot despre tehnică (mi-s ingineră, deh!), priveam și mă-ntrebam cum au reușit să facă niște sisteme de scurgere atât de rezistente, care durează și azi, după 2000 de ani, când canalizările actuale abia de țin un sezon, și ăla de vară? Cum au durat acea alee pavată, care se oprea la intrarea în Marele Altar, când autostrăzile noastre se surpă de la inaugurare?

Niște goluri în coasta muntelui ne spunea că acolo au fost depozite de grâne, arse de daci, pentru a nu fi găsite de romani.

Am văzut MARELE DISC SOLAR, sau SOARELE DE ANDEZIT, a cărui coadă indică fix nordul. Acel disc era folosit și ca masă de sacrificiu. Tangent, avea un alt sistem de scurgere, aproape intact.

Mai erau ruinele unui templu. ”Bivolarii spun c-ar fi CD-uri pe care doar GURU le poate citi! ”

Auzi, lume, CD-reader mai sunt unii!

Calendarul circular, sisteme de îmbinare nut-feder, sau coada-de-rândunică, sistem folosit și astăzi la construcțiile țărănești din lemn.

Tot ghidul ne-a povestit și despre descoperirea făcută, după o furtună din Noaptea de Sânziene: o matriță din bronz pentru figurine decorative, apoi ne-a arătat o brățară dacică spiralată, terminată cu capul dragonului și 7 palmete înfățișând Pomul Vieții.

enational.ro/dezvaluiri/r ... ilor-73907.html

Tot acolo, ultimul obiectiv, ruinele unui alt sanctuar, acoperit cu un bloc de beton, apoi iar descoperit, iar rezistenta rețea de drenare a apelor, refăcut cu piatră de râu. Sacrilegiu!

Ni s-a povestit și despre semnalizarea cu fum, din creastă-n creastă. Fumul colorat cu plante uscate: Trei frați pătați, brusture și ferigă. Roșu=pericol, Galben= vine aurul, Verde = liniște, pace.

Mi se făcuse sete. O aducțiune de apă, printr-un brad, mi-a sărit în ajutor. Ce apă bună și pură beau dacii! La naiba cu E-coli!

Tot ghidul ne-a povestit că drumul până la Sarmizegetusa Regia nu va fi accesibil oricui.

Proiectul făcut de oameni fără minte au gândit drumul ca o alee pietonală. Bătrânii, copiii, persoanele bolnave nu vor pute ajunge foarte ușor. Păcat! Mulți nu vor putea simți spiritul LUPULUI ALB, care păzește și acum, de lângă Zamolxis, ținuturile DACILOR LIBERI.

Sau poate chiar el a vrut asta?

Am coborât. Mult mai ușor, dar am păstrat în inimă și-n minte cuvintele ghidului, imaginile locurilor și curățenia sufletului dac!


[fb]
---
Trimis de Zoazore in 27.03.16 20:38:25
Validat / Publicat: 27.03.16 21:38:19
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în COSTEȘTI [HD].

VIZUALIZĂRI: 3519 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

18 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Zoazore); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P20 Marele Soare de Andezit. Coada lui indică Nordul.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 69250 PMA (din 54 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
Articol de elită, apreciat de suficienţi votanţi pentru a-i fi alocat, automat, ZUPERBONUSUL (în valoare de 20000 PMA).

ECOURI la acest articol

18 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[27.03.16 21:40:05]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

ZoazoreAUTOR REVIEW
[27.03.16 21:53:58]
»

@webmasterX - Mulțumesc mult!

mishu
[27.03.16 23:15:02]
»

E greu cand nu esti prezenta 3 zile pe site sa recuperezi tot insa ma straduiesc. Am citit cu placrre articolul si mi-a placut tot ce am aflat. Felicitari, votat cu placere.

roth
[27.03.16 23:37:51]
»

Of cum faci tu sa imi reamintesc cu placere clipele petrecute alaturi de colegi si mai ales de ghidul care avea tolba plina cu povesti.

As mai adauga, asa spre cunoasterea de catre popor faptul ca tot ceea ce vedem este doar 3% din ce exista acolo, deocamdata e mai bine pentru noi si mai ales pentru viitor sa ramana acoperit de pamant, nu sunt resurse si mai ales vointa spre a fi conservate si din acest motiv nu se extind scoaterile la lumina a vestigiilor.

As mai aminti ca nici pomii nu au o vechime impresionanta, se pare ca sunt abia la a 5... 6 generatie, comparativ cu cei dn vale care au deja peste 12 generatii.

Ar mai fi cateva lucruri de spus, dar o sa le expun mai pe larg intr-un viitor rw.

Promit

PS

Ce bine imi sta cu bratara....ma laud si eu ....

adri-nico
[28.03.16 09:51:48]
»

zozolina, ca sa vezi ca am citit cu atentie te intreb ceva. cum ai folosit termenul "au durat aleea pavata" cu sensul de construire sau sensul de conservare in timp?

ZoazoreAUTOR REVIEW
[28.03.16 10:04:14]
»

@adri-nico - De construit! Asa mi-a venit atunci in minte!

adri-nico
[28.03.16 10:06:19]
»

@Zoazore - ma gindeam eu ca nu esti "analfabeta"

ZoazoreAUTOR REVIEW
[28.03.16 10:07:17]
»

@roth - Si fiindca zici ca vei scrie si tu, poate-ti mai amintesti de plantele uscate. Care ce culoare de fum da. Mai retin doar ca brusturele da culoarea verde.

Hai, treci la treaba! Abia astept sa te citesc!

adri-nico
[28.03.16 10:16:16]
»

@Zoazore - a cui e mina din poza cu bratara?

ZoazoreAUTOR REVIEW
[28.03.16 10:23:26]
»

@adri-nico - Vezi ca n-ai citit tot?

Mana cea din poza

Este a lui @roth.

Asa cum am spus,

A scris chiar ea,

Dar mai sus!

adri-nico
[28.03.16 10:27:41]
»

@Zoazore - Am citit si asta, fii sigura, insa deaia am intrebat, ca sa fiu sigura. Ca in ecoul ei nu se specifica despre ce bratara e vorba, ma gindeam ca si ghidul vostru v-a oferit premii in bratari, asa cum a facut al nostru.

Capisci?

ZoazoreAUTOR REVIEW
[28.03.16 10:29:50]
»

@adri-nico - Ighen! Noi n-am fost premianti, ca voi, in bratari! Noi am primit informatii!

iulianic CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[28.03.16 11:34:52]
»

@Zoazore - Îmi pare rău că nu am fost cu voi, dar îmi promit să fac această vizită altădată, pe îndelete. Mai am și alte restanțe prin zona aceea. Aștept să vină vara.

roth
[28.03.16 11:40:49]
»

Anadam? (intelegi? - doar am fost la turci cu @maria55 trebuia sa vin si eu cu vorbe noi in vocabular) Adri, mana era a mea, bratara doar de proba fiindca era putin larga nu am stat sa o ajusteze... am renuntat. O fi bine, o fi rau ce am facut... timpul o sa decida.

tata123 🔱
[28.03.16 11:53:10]
»

@Zoazore - Frumoasă incursiune, chiar dacă a fost obositoare pentru unii. Importantă a fost energia ce ați resimțit-o și gustul pur al apei de izvor. Istoricește vorbind, v-ați aflat pe pământurile dacilor liberi doar până în momentul cuceririi romane - după anul 106 (și până la retragerea aureliană din 275) aceste teritorii au fost stăpânite de Imperiul Roman. După războaiele dacice și întemeierea Provinciei Dacia au rămas și triburi geto-dacice libere (ca de ex. carpi ori costobocii) care au „căzut” însă sub influența romană, mai ales economic vorbind. Dar astea sunt alte „povești”... Mă bucur că s-a rezolvat problema accesului spre situl arheologic Sarmizegetusa Regia.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
adri-nico
[28.03.16 11:58:40]
»

@Zoazore - Faaa, si ce vrei sa spui, ca noi n-am avut informatii??? Te halesc!!!

p.s. Fa-ul e din dragoste...

ZoazoreAUTOR REVIEW
[28.03.16 12:07:09]
»

@adri-nico - Din dragoste, bre! Ba ati avut, n-am zis ca nu!

ZoazoreAUTOR REVIEW
[28.03.16 12:10:13]
»

@tata123 - Tare mi-as dori sa discutam subiectul asta, atat de drag mie, dar atat de controversat! S-o ivi vreo ocazie!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adri-nico, iulianic, mishu, roth, tata123 🔱, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Sarmizegetusa Regia [M-ții Orăştiei]:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.085677146911621 sec
    ecranul dvs: 1 x 1