EXCELENT
GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Racoș, o experiență unică
Spuneam în, vezi impresii, că anul trecut, în luna mai, am făcut o plimbare de două zile cu autoturismul pe traseul Pitești, Brașov, Sighișoara, Mediaș, Sibiu, Pitești și că am văzut mai multe localități și obiective turistice printre care și Racoș cu atracțiile lui pe care nu le văzusem, deși știam câte ceva despre ele, acum știu mai multe...
Racoș este o comună din județul Brașov cu peste 3.000 de locuitori, puțin peste jumătate maghiari, un sfert români, circa 20% romi, așezată în impresionantul Defileu Racoș pe care Oltul și l-a tăiat în bazaltele Munților Perșani, sat tipic ardelenesc, înconjurat de pajiști deosebite.
Locuit din vechi timpuri de daci, s-au descoperit Fortificații Dacice construite în secolul 5 î. Hr., este atestat documentar în prima parte a secolului 15. În secolul 16 acolo era o Cetate, acum ruine, în secolul următor a fost ridicat Castelul Sükösd-Bethlen și o Biserică Ortodoxă, iar în secolul 19 o Biserică Reformată. La aceste atracții create de om se adaugă obiectivele turistice naturale Bazaltele de la Racoș, Craterul Vulcanului Racoș și Lacul de Smarald de la Cariera Brazi, cuprinse în „Complexul Geologic Racoș” declarat în decembrie 2005 ca „Arie protejată de interes national, Rezervație naturală de tip geologic” .
În centrul satului am văzut niște panouri cu informații turistice despre Patrimoniul natural și cultural din Zona turistică a Munților Perșani centrată pe Racoș și am oprit la poarta Castelului Sükösd-Bethlen, castel-cetate pe care din păcate nu l-am putut vedea fiind închis pentru lucrări de restaurare, nu se vedea nimic în acest sens, era o zi de sâmbătă. Știam că se află într-o stare precară, că poate fi vizitat pe proprie răspundere, bine că nu se cerea și o Declarație dar atunci nu se purtau. Nu am făcut poze aici dar am pozat castelul de la vulcan.
Un cetățean care era pe acolo ne-a spus că este încuiat și nu poate fi vizitat, așa că am plecat spre Complexul Geologic Racoș aflat la mai puțin de un kilometru și jumătate, celelalte obiective din sat nu le-am inclus în programul meu, mai aveam multe de văzut în acea zi. Pe GPS am pus mai întâi vulcanul Racoș și bine am procedat, o să explic în articol. Am ajuns la capătul satului, drum asfaltat, se urcă domol până într-o mică parcare neasfaltată, era acolo o mașină altfel nu prea se vedea vulcanul de aici. Am urcat pe poteca ce se distingea și am început să vedem ușor, ușor ridicătura brun-roșcată.
Despre Craterul Vulcanului Racoș voi preciza câteva informații. Este cunoscut ca fiind vulcanul cu cea mai recentă activitate de pe teritoriul României, din lava răcită formându-se zgura, bazaltul și piatra ponce, acea bine cunoscută rocă poroasă foarte rezistentă dar mult mai ușoară ca alte pietre, foarte bine cunoscută de locuitorii din Racoș care au construit din ea case și chiar castelul din sat. Din craterul vulcanului s-a exploatat foarte mult timp zgura, dar de la declararea complexului ca Arie protejată s-a sistat orice exploatare.
Am zărit Conul Vulcanului, centrul lui de erupție, astăzi un turn de lava solidificată, și am ajuns la niște panouri cu informații turistice despre Complexul Geologic și Satul Racoș, am întâlnit multe astfel de panouri. Apropiindu-ne mai mult am zărit pereții înalți de pământ gălbui, negru, dar mai ales roșiatic, peisajul arid ce pare a fi de pe o altă planetă…, și am început coborârea în Craterul Vulcanului, depresiune formată și prin exploatarea bazaltului. Simțeam sub picioare covorul de zgură și am întâlnit primele Bombe Vulcanice, bucăți de lavă care în timpul zborului prin aer s-au răcit parțial, s-au rotunjit și au căzut în apropierea centrului de erupție, este lavă solidificată peste tot. Se văd și diversele faze de evoluție ale vulcanului, produsele vulcanice datorate erupțiilor sucesive sunt dispuse concentric pe conul vulcanului care s-a înălțat continuu.
Ne-am continuat plimbarea prin crater, pe partea lui vestică, am pozat Morile Dracului, par un canion zimzat, practic l-am înconjurat, multă liniște, ne-am mai întâlnit cu o familie, apoi am fost singurii plimbăreți pe acolo, aș fi mai stat mult mai mult, dar timpul…. Am mers și pe partea estică a vulcanului dar nu în crater, am mai urcat spre niște antene, ca punct de reper, alte poze și am văzut ceva tot stâncos în dreapta, am mers spre acel loc ce se mărea din ce în ce mai mult și am văzut lacul de sus, obținând vederi și poze deosebite…, Vulcanul de la care veneam fiind pe deal mai sus decât Lacul la care mergeam.
Lacul de Smarald de la Cariera Brazi, nume turistic datorat culorii de smarald a apei și așezării lui în Cariera Brazi, lac de o frumusețe aparte, s-a format undeva în apropierea vulcanului stins, după încetarea activității miniere, prin acumularea apelor din precipitații și în urma topirii zăpezilor fiind alimentat și din pânza freatică de acolo.
Apropiindu-ne de lac am văzut mai întâi o lucire albicioasă, apoi, mai jos, într-o căldare închisă de pereți de piatră brăzdați de multele straturi geologice, un nu prea mare triunghi de smarald care s-a deformat și mărit pe măsură ce ne apropiam de el, devenind lacul spre care mergeam, am început să coborâm…. În față ne-a apărut cel mai înalt din pereții căldării, brăzdat de curgerile bazaltice ce au dat naștere multor forme, coloane vertical sau orizontale care sunt mai mici, curgeri laterale sau oblice.
Am coborât pe cărarea de pe malul lacului, apoi pe o potecă până la apa care devenise neagră-verde, dar rămăsese curată, cristalină și rece. Mai multe poze și ne-am întors pe poteca ce duce din parcare la el. Aici erau multe mașini, mulți turiști, m-am despărțit de soț, el trebuia să urce pe drumul pe care venisem pentru a lua mașina aflată aproape de Vulcan iar eu mi-am continuat singură plimbarea spre ultimul obiectiv din complex, Coloanele Bazaltice, erau indicatoare și aici…
Bazaltele de la Racoș au fost următoarea destinație, plimbare plăcută, scurtă de 10 minute, ușoară, drumul nu urcă, nu coboară, într-o zi însorită de mai, cred că sub soarele de vară este mai greu, drumul fiind pe un platou fără pomi….
Se află în arealul unei cariere de bazalt deschisă spre sfârșitul secolului 19, închisă după declararea Complexului ca arie protejată. Cunoscute și apreciate din totdeauna Bazaltele au fost declarate Monument al naturii încă din anul 1960, iar localnicii le consideră încărcate cu energie benefică și spun că dacă stai mai mult timp lângă ele poți fi vindecat de orice boală, scăpat de orice supărare.
După câteva minute de mers pe platou le-am zărit și am ajuns destul de repede la cunoscutele formațiuni, numite și „Orga de Piatră” , coloane de bazalt înalte de până la 20 de metri ce par niște tuburi imense de orgă, orga însăși fiind imensă cu aceste tuburi și lungimea de circa 50 de metri.
Coloanele impresionează și prin forma lor hexagonală, frumos cioplită nu de mâna omului ci de mama natură, prin varietatea lor și prin cele trei zone distincte, la bază coloanele sunt hexagonale, groase de 40 – 60 de centimetri și lungi de până la 2 metri, la mijloc, coloanele sunt mai groase lungi de peste 10 metri și acoperișul cu materiale provenite din lava vulcanilor mai mult sau mai puțin degazificată, care s-au format de curgerile de lave în cele trei faze eruptive ce au avut loc de-a lungul timpurilor. Mi-am adus aminte cu plăcere de aceste coloane când în toamnă, în septembrie am fost în Armenia și am văzut Canionul Garni și Simfonia Pietrelor, de mai mari dimensiuni vezi impresii.
Complexul Racoș are peisaje unice, impresionante, plimbarea prin el este o experiență unică pe care o doresc trăită de câți mai mulți cititori, este foarte spectaculos, descrierea în cuvinte nu poate cuprinde decât puțin din farmecul lui, în poze se vede ceva mai mult, dar adevărata lui frumusețe se poate vedea doar la fața locului.
Celor care vizitează Complexul Geologic Racoș le recomand să urmeze traseul pe care l-am descris, traseu ce permite „vederea lacului de sus” și oferă perspective și poze deosebite…
LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI
Cadru natural deosebit, vulcanul, lacul și coloanele de bazalt...
Trimis de mprofeanu in 17.06.20 16:44:11
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în VISCRI [BV].
24 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mprofeanu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
24 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut”
— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ necesar unei astfel de selecții.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
@mprofeanu: O recomandare minunata, felicitari, votat cu mare drag.
Ma intereseaza sa ajung si eu candva in aceste locuri.
Foarte interesante rocile si formatiunile vulcanice.
Lacul de Smarald arata mirific si aduce pe undeva cu Lacul Iacobdeal din Dobrogea.
cColoanele de Bazalt sunt alta atractie.
Foarte interesant! Felicitari! Numai bine! ????
Felicitari pentru articol, l-am votat cu drag
E foarte interesanta zona, am retinut-o pentru eventuale vizite viitoare prin zona.
Cam cat timp a durat toata plimbarea? cu pauze de poze, evident
@mprofeanu: Foarte frumos și interesant loc. Nu am fost, il pun pe listă pentru viitoarele excapade. Fotografiile cu lacul sunt superbe! Felicitări!
@mprofeanu: Deși smaraldul e verde, lacul ăsta e fantastic! (în poze se vede cerul oglindit în apă și lacul pare albastru!) La fel și obiectivul în sine! Ce interesant e să te plimbi prin craterul unui vulcan!
Bazaltul, ca rocă, e un amestec de silicați de fier și magneziu. De la fier are culoarea roșiatica. Bazaltul e bazic și cristalizează hexagonal.
Impresionant de frumos! Mulțumesc că ni l-ai arătat și nouă și așa v-am văzut, puțin, și pe voi!
@Dan&Ema: M-am uitat pe googlemaps să localizez Lacul Iacobdeal, am văzut și poze și ai dreptate aduce cu el. În Dobrogea nu am mai fost de ani buni și la Marea Neagră de când avea băiatul 6 ani și fata 12 ani, sunt 27 de ani, nu îmi plăcea acolo pentru că după revoluție multe persoane aveau o lejeritate pe plajă pe care eu una nu am înțeles-o... Am pe listă sigur Dobrogea, o să mă documentez atunci de pe site-ul nostru...
Mulțumesc frumos pentru ecou!
@addcont: Mă bucur dacă și acest articol ți-a atras atenția! Am stat în jur de trei ore, pentru că în acea zi mai aveam și alte obiective de văzut, dacă era după mine nu mai plecam de acolo, am prins și o zi frumoasă...
Mulțumesc pentru ecou! Cu drag, !
@Mika: Îmi pare bine că ți-a plăcut lacul și m-aș bucura dacă vei ajunge pe acolo.
La vreo 50 de km sunt Cheile Vârghișului, nu erau în programul meu atunci dar acum mă gândesc la ele...
Cu drag, !
@Zoazore: Așa este, smaraldul este verde, lacul l-am pozat pe la 12, razele soarelui îi dădeau astfel culoarea, părea albastră, poate la altă oră sau depinde de vreme... În P18 este spre verde, era mai în umbră, acum văd....
Mă bucur că mi-ai completat review-ul cu noțiuni despre structura și proprietățile rocilor, nu prea știam... forma hexagonală a coloanelor nu m-am gândit că este de la cristalizare....
Cu mult drag, !
@mprofeanu: O excursie frumoasă, cu peisaje superbe. Felicitări!
@mprofeanu: Frumoasă destinație cu o concentrare mare de obiective de mai multe feluri. Cele naturale sunt de top și constituie punctul de atracție din zona localității Racoș (le am și eu pe listă).
Puteți consulta aici - propark.ro/images/uploads ... 0Brasovului.pdf - un material intitulat „Natura Brașovului” dedicat ariilor protejate existente în județ.
La Racoș a fost descoperită cea mai mare cetate dacică din Țara Bârsei, punct strategic și religios. Ipoteze sunt multe, cercetări arheologice se fac cu întreruperi, descoperirile pot aduce surprize (newsbv.ro/2015/06/06/oras ... fant-al-dacilor).
Frumoase imagini!
@mprofeanu: Cât de frumos ai povestit şi ce colorit ireal au pozele! Încă un loc pe care regret că nu l-am văzut şi doar acum patru ani am trecut la o asvârlitură de băţ de el plecând din Sebeş. Timpul, cronofagia, nu e vreme pentru toate şi atunci te resemnezi, bucuros că alţii au văzut şi scris despre locuri minunate.
@tata123: Mulțumesc frumos pentru tot, ecou și mai ales informații foarte utile!
@Michi: Mulțumesc frumos pentru ecou și mă bucur dacă v-a plăcut articolul! Cu mult drag, !
Cu mare drag am revăzut aceste locuri, am fost acolo acum cca 3 sau 4 ani și mi-a plăcut mult. Am avut norocul la vremea aceea să intrăm și la castel, deși era într-o stare destul de urâtă, cel puțin pe interior. Exteriorul era proaspăt renovat din fonduri europene.
Am vizitat și celelalte obiective, vulcanul, lacul și coloanele de bazalt, am mers pe jos, din sat, așa că am putut privi lejer spre toate zările și mi-a încântat privirea ceea ce am văzut.
Felicitări, foarte frumos!
@mprofeanu: Aș mai dori să adaug drept completare un obiectiv natural interesant situat în apropierea Racoșului (24 km cu deviere prin Rupea Gară), o adevărată „comoară ascunsă” - Bătrânul Carpaților din Mercheașa, un gorun secular considerat cel mai bătrân arbore din România - punct de atracție frumos prezentat de @lucien (vezi impresii).
Și pentru că tot veni vorba de Rupea este binecunoscută cetatea, și mai puțin cunoscut Muzeul Etnografic din localitate (vezi impresii).
Călătorii frumoase și sigure!
@maryka: Mulțumesc frumos pentru ecou și mă bucur dacă ți-am adus aminte de aceste frumoase locuri de la noi din țară pe care le-am văzut pentru prima dată.
Cu mult drag, !
@tata123: Am recitit ambele articole ale lui Lucien și al tău. Am văzut cu atenție și pozele. Despre gorun am aflat atunci pe loc văzând harta cu zona Racoș, dar în acea zi aveam alte planuri. Am vizitat apoi cetatea Rupea, "melcul fortificat" cum bine ai surprins-o, îndemnul tău de a vedea și muzeul era excelent dar la prima vizită acolo iar mi-am prioritizat obiectivele. Acum știu zona și poate va fi o altă dată.
Mulțumesc frumos pentru informații, astfel cunosc mai bine locurile prin care am trecut!
@Marius 72: Am trecut prin Mediaș pe drumul de întoarcere, am văzut centrul și mi-a plăcut mult, total schimbat, îl mai văzusem cu foarte mulți ani în urmă...
Știu că este orașul tău dar nu am avut prea mult timp la dispoziție...
Aștept să te mai citesc pe unde vei mai umbla după nebunia asta...
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2023 Etna Romaniei, situl geologic Racosul de Jos — scris în 17.06.23 de raducondurache din SFANTU GHEORGHE - RECOMANDĂ
- Aug.2022 Racoș și minunile lui naturale — scris în 16.08.22 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2022 Castelul Sükösd - Bethlen — scris în 10.08.22 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2021 Racoș – fenomene geologice și istorie într-un singur areal — scris în 08.10.21 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2020 Comorile naturii si ale istoriei din zona Racos — scris în 27.02.22 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Oct.2018 Vulcanul Stins, Lacul de Smarald și Coloanele de Bazalt de la Racoș, obiective minunate de vizitat în Rezervația naturală Complex Vulcanic Racoș — scris în 20.10.18 de Dana2008 din TîRGU MUREş - RECOMANDĂ
- May.2018 Satul Racoş (Bv) şi coloanele de bazalt — scris în 20.06.18 de profesor73 din BUCUREşTI - RECOMANDĂ