ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 25.11.2024
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
JUL-2024
DURATA: 1 zile
Familie

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Muzeul Satului din Petrila – din viața momârlanilor

TIPĂREȘTE URM de aici

În Valea Jiului sunt vreo 14 comune românești. Pe Românii Jieni îi poreclesc și «Momârlani». Unii explică acest nume din împrejurarea, că Jitenii poartă păr lung, dar fără îndoială greșesc; păr lung au purtat și mai poartă Românii și astăzi, și nu s-au poreclit Momârlani numai cei de pre Jiu. Tare probabil, că avem și aici o numire celtică, care poate să însemne: munteni. Ei pre sine se numesc Români. Sunt de statură mijlocie, bine încheiați, sdraveni, alții chiar voinici. Fața preste tot fi e brunetă, dar sunt și fețe albe și rumene, de ți-e mai mare dragul. Firea Momârlanului seamănă cu a Mocanului: este tăcut și gânditor, nare grabă nici odată; la primejdie chibzuește cu cumpăt, nu ușor își perde răbdarea, umblă lin, îndoind din genunchi. (Alexiu Viciu, „Varietăți dialectale în graiul românesc din Valea Jiului” , 1907)

Pe 8 noiembrie 2024, în ziua Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, a avut loc inaugurarea unui interesant obiectiv turistic, nou-nouț, reprezentativ pentru Ținutul Momârlanilor – Muzeul Satului din Petrila. Cine sunt momârlanii? O populație băștinașă din bazinul Văii Jiului, locuitori ai așezărilor de munte cu port popular specific și tradiții străvechi (vezi aici o scurtă sinteză: cnipturicani.ro/momarlanii).

Numit și Muzeul Satului Momârlănesc din Jieț-Petrila, instituția muzeală încearcă să adune într-un singur spațiu arhitectura, tradițiile și obiceiurile comunității momârlanilor din zona Jiului. Rezultat al unui proiect cu fonduri europene, actele de finanțare au fost semnate în 2020, lucrările efective au început vreo 2 ani mai târziu. Pe o arie destul de întinsă, pe str. Jieț din Petrila (pe marginea drumului județean DJ 709H), au fost ridicate de la zero peste 20 de construcții specifice momârlanilor, circa 1000 mp de suprafață construită.

În iulie 2024, când toate clădirile erau ridicate, terenul înconjurător era amenajat în proporție de 95% și se făcea apel la donarea de obiecte specifice, am mers să vizităm noua atracție turistică. Accesul era gratuit, cum este și în momentul de față, parcarea încăpătoare amenajată (de fapt sunt două parcări), Info Point-ul de primire a turiștilor încă gol (vreo doi meșteri lucrau la ultimele finisaje).

Am pătruns în satul-muzeu, înconjurat de un gard de harțapele, și mergem pe aleile pietruite (nu mi se pare o soluție excelentă) către gospodăriile înșirate pe malul râului Jieț. Mai multe panouri informative (text și schițe) sunt amplasate în dreptul obiectivelor.  Realizatorii au creat trei zone: vatra satului, zona sălașelor și zona alpină. Construcțiile sunt o replică 1:1 a unor clădiri vechi de cel puțin un secol, reproducându-se integral modul de construcție și arhitectura tradițională.

Biserica din lemn cu turlă și acoperiș de șiță având hramul „Sf. Nicolae” ne atrage atenția (se dorește a fi funcțională), alături de case zdravene cu pivniță de piatră și pridvoare spațioase și locuințe cu parter înalt, cocoțate pe temelii și stâlpi din piatră de râu. Anexele gospodărești sunt bine închegate, colibele și stânele ne prezintă viața pastorală sezonieră a momârlanilor. Locuința cu ocol întărit, gospodăria din Câmpu lui Neag, casa „Petre Birău” din zona alpină (cunoscut artist plastic și scriitor petrilean; vezi aici: zvj.ro/articole-15252-PET ... I+AD++POST.html), colibele cu grajd, cotețul întărit sunt câteva exemple de construcții existente în satul-muzeu. Mi-au atras atenția scăldătoarea pentru oi, vâltoarea, cotroana (adăpost din piatră), pivnița îngropată (un fel de beci).

De-a lungul aleilor sunt așezate bănci și coșuri de gunoi, probabil că în viitor vor fi plantați arbori și plante decorative (sunt multe spații verzi). A fost creat și un amfiteatru pentru evenimente; există și toalete. Observ acum în fotografii că au fost amenajate câteva interioare tradiționale cu obiectele și țesăturile primate drept donație (gohunedoara.com/un-nou-pu ... i-de-la-petrila).

Urez viață lungă acestui nou muzeu al satului în aer liber din Petrila și organizarea cât mai multor evenimente cultural-artistice.

Alegeri inspirate!


[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 25.11.24 12:18:26
Validat / Publicat: 25.11.24 13:18:55
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în PETROȘANI [HD].
  • Alte destinații turistice prin care a fost: Europa

VIZUALIZĂRI: 51 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Muzeul Satului - Petrila.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 8100 PMA (din 9 voturi)

ECOURI la acest articol

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Petroșaniul și împrejurimile sale:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.074617147445679 sec
    ecranul dvs: 1 x 1