ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 06.08.2024
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
JUL-2024
DURATA: 1 zile
Familie

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Muzeul Mineritului din Petroșani – 3 expoziții, un muzeu

TIPĂREȘTE URM de aici

Ne-am întors în Valea Jiului unde am străbătut lanțul de orășele miniere de pe văile Jiului de Est și ale Jiului de Vest. De altfel, se spune că primul miner a fost râul însuși. Cărbunele, cu bune și cu rele, a constituit motorul dezvoltării economice în anumite zone și pe durata unor perioade de timp bine definite.

Azi, 6 august este marcată Ziua Minerului, zi în care sunt comemorați minerii uciși în timpul grevei de la Lupeni din august 1929 (zvj.ro/articole-66924-Din ... greva+mine.html). Prilej de a vă relata vizita la un muzeu specializat aflat în orașul Petroșani – Muzeul Mineritului, muzeu reabilitat complet (clădire, spații expoziționale, mod de aranjare a exponatelor, înființare de noi expoziții permanente) și redeschis publicului vizitator în vara anului 2021.  

Vizită: Iulie 2024

Adresă: str. Nicolae Bălcescu nr. 2

Tur virtual: theasys.io/viewer/GNrIlzh ... vzNqpRZEzxWTe2x

Ajunși la orele prânzului în Petroșani, într-o zi de sâmbătă, ne-am îndreptat direct spre muzeu; am găsit locuri de parcare gratuite vis-a-vis de instituție. Admirăm mai întâi clădirea de patrimoniu din 1920, primul sediu al Societății Anonime Române Petroșani, care a preluat de la o firmă maghiară întreg patrimoniul din Valea Jiului devenind cea mai mare exploatare minieră a României interbelice. Din 1966 construcția a găzduit muzeul dedicat mineritului, muzeu înființat cu doar câțiva ani mai înainte. Monumentul istoric a fost restaurat printr-un proiect cu finanțare europeană, consolidându-se clădirea și instalându-se un lift din demisol până în mansardă.

Pe poartă este afișat programul de funcționare: miercuri-vineri 09.00-17.00, sâmbătă 10.00-15.00, duminică 10.00-14.00, luni-marți închis. Prețul unui bilet este de 10 lei/adult, reduceri fiind pentru pensionari, copii, elevi și studenți. Am achiziționat biletele personalizate de la biroul-recepție de la parter și am fost îndrumați în privința traseului de urmat. Am vizitat muzeul concomitent cu un grup de copii aflați în tabără astfel că am mai prins frânturi din poveștile ghidului ce le vorbea celor mici.

Colecțiile muzeale sunt grupate în mai multe săli de la parter, fiecare exponat fiind etichetat (text bilingv, română și engleză), iar pe pereți sunt panouri informative și fotografii. Am pornit în explorare: în prima sală vedem exemple de lemn fosilizat, fosile de scoici și alte vietăți marine, mostre de huilă, machete ale modurilor de exploatare a cărbunelui, ustensile rudimentare utilizate în procesul de extracție, unelte din metal, ventilatoare pentru aeraj; al doilea spațiu expozițional situat pe un hol lung cuprinde episoade din periculoasa muncă în subteran (explozii, surpări) – sunt ilustrate pe panouri exploziile din minele de pe Valea Jiului, catastrofa din 1922 (mina Aurelia – 82 morți), dar și aparate de măsură a calității aerului, de identificare a metanului, echipamente de salvare și diverse lămpi de iluminat; în a treia și a patra încăpere sunt expuse piese de medalistică, obiecte utilizate de mineri, presă de specialitate, uniforme, fotografii; sala a cincea cuprinde o colecție de căști de miner, acte și documente privind meseria de miner, iar într-o vitrină centrală sunt expuse o selecție de flori de mină; ultima încăpere ne prezintă o serie de instalații utilizate în subteran (de ex. centrale telefonice), măști de protecție, uniforme, diverse machete + pe un panou este expusă istoria realizării Coloanei Infinite la Atelierele Centrale Petroșani (1937).

Coborâm la demisol în universul subteran al unei mine, loc unde este reprodus un fragment de galerie și sunt expuse uneltele foarte grele cu care lucrau minerii: găuritoare, fierăstrău cu aer comprimat, sfredele etc. Trecem prin colivie – liftul care cobora în adâncimi și ajungem la frontul de lucru unde vedem un miner în acțiune și unelte utilizate în procesul de extragere. Înfiorătoare muncă!

Din adâncuri urcăm spre cer, la mansardă descoperim Muzeul Munților, un interesant expozeu muzeal dedicat drumeției pe munte și istoriei sporturilor de iarnă. În acest loc grupul de copii a fost preluat de o doamnă muzeograf pasionată care i-a antrenat pe copiii vizitatori într-un mod interactiv pentru a le face plăcută incursiunea muzeală și a reține cât mai multe lucruri.

Expoziția din acest micro-muzeu montan începe de la caietele cu schițe efectuate de montaniarzi înfocați, transpuse ulterior în cărțile din colecția Munții Noștri, trece prin epoca fotografiei montane (cu frumoase aparate fotografice vechi), o colecție de busole, echipament de campare (este expus un cort instalat), chiar un scaun de telescaun, veselă utilizată în drumeții și echipamente de drumeție (pelerine, rucsaci, bocanci). Colecția de schiuri este impresionantă, la fel săniile vechi și bocancii hârșâiți pe cărări de munte.

Într-un colț al mansardei se află un colț etnografic dedicat momârlanilor, populație arhaică trăitoare n zona Văii Jiului. Vedem costume populare de zi cu zi sau de sărbătoare, textile de casă, dar și războiul de cusut – unealtă principală cu care se realizau acele minunății. Sunt prezentate câteva unelte agricole, ceramică, piese de metal sau lemn folosite în gospodărie.

Curtea muzeului găzduiește câteva utilaje grele: vagonete, fierăstraie de mari dimensiuni, benzi transportoare și altele. Spațiul din fața muzeului a fost amenajat în cadrul proiectului menționat cu alei și bănci.

În concluzie, Muzeul Mineritului reprezintă un obiectiv turistic important al zonei Văii Jiului și, implicit, al orașului Petroșani. Dacă îl vizitați puteți înțelege mai bine această activitate – mineritul și viața oamenilor care se încumetă să coboare în străfundul pământului – minerul. Expoziția principală este cursivă, exponatele interesante, colecțiile suplimentare (cea montană și cea etnografică) completează foarte bine tema preponderentă a zonei – mineritul. Muzeul beneficiază de facilități pentru toate categoriile de vizitatori (rampă acces, lift, toalete curate), personalul este foarte drăguț și bine pregătit. Recomand o vizită la acest muzeu, mie mi-a plăcut.

Vacanțe frumoase!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 06.08.24 15:14:40
Validat / Publicat: 06.08.24 18:36:15
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în PETROȘANI [HD].
  • Alte destinații turistice prin care a fost: Europa

VIZUALIZĂRI: 296 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

1 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P17 Vitrine expoziționale, uniforme și panouri informative.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 24500 PMA (din 25 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

1 ecouri scrise, până acum

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[08.08.24 14:43:35]
»

@all: Muzeul Mineritului din Petroșani este singurul muzeu specializat din România dedicat exploatării cărbunelui. Instituția a participat la evenimentul intitulat Noaptea Muzeelor desfășurat în luna mai 2024, prilej cu care i-au trecut pragul peste 500 de vizitatori. Poate părea un număr mic, dar pentru un oraș minier este un record.

Apropo, în 2024 localitatea Petroșani a împlinit 100 de ani de la ridicarea la rangul de oraș.

O istorie a mineritului și exponate inedite vă așteaptă în muzeul din Petroșani.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Petroșaniul și împrejurimile sale:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.054476022720337 sec
    ecranul dvs: 1 x 1